Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Úhyny včelstev 2019/2020
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
To nebude, když úhyny přišly letos ještě před podzimními fumigacemi...
(06.01.2020 22:38)Pavel Zajicek napsal(a): [ -> ]Jirko, to může být přesně ten důvod těchto brutálních úhynů, tedy rezistence na amitraz
Spíše:
a) podtržená imunita včelstev vnějšími vlivy (dotace - monokulturní krajina a chemizace v zemědělství).
b) ruku na srdce, z některých včelařů by měl i Honza Kefuss nezřízenou radost (jejich práci chybí lidské sádlo. Nebo, že by to byly chromé ruce?).
Promiňte mi chlapci, ale včelstva si oddychnou až vymře člověk.
JK
emer, v biovcelarstve je zakazane aj vyrezavanie trubciny a pristrihavanie kridel matkam. Nechce sa mi verit, ze plosne premetanie nie je zakazane... Uz len preto, ze to vcelam sposobuje znacny stres a biovcelarstvo je prave o zachovavani welfare. Ved aj bezne akaricidy su zakazane, povolene su len kyseliny a thymol, mentol a dalsie prirodne latky.
(06.01.2020 22:48)stefanos689 napsal(a): [ -> ]To nebude, když úhyny přišly letos ještě před podzimními fumigacemi...

Ale Gabon se dává dříve ...............
PN.
Jednak Gabon neobsahuje amitraz a pak o částečné rezistenci na něj se ví už roky, tady na JM by na něj spoléhal jen blázen.
(03.01.2020 17:43)Ali napsal(a): [ -> ]Jak využíváte zásoby po vymřelých včelstvech. Už se názor nějak ujednotil? Nahlížel jsem až do r. 2017 a nic přesvědčivého jsem tu nenašel. Mohou spolehlivě konzervovat viry nebo spory a pokud jo, nejdou v nich nějak umrtvit?
Vyberte si. Ja by som ich pre istotu nepoužil.
Z tohoto důvodu považuji za nevhodné distribuci zásob ze včelstev uhynulých na varroózu do ostatních včelstev. I když zdravým a silným včelstvům by i infekční zásoby neměly ublížit.
Více zde: https://www.mojevcely.eu/news/sireni-vcelich-viroz/

Bonus: SMR https://mail.cvzv.sk/~vcela_hradok/nl/Nr2c4.pdf - predsa sa točíSmile Ak by sa SMR hľadalo na každej väčšej včelnici, predpoklad, že nájdete tento "štvorlístok" je vyšší.
(06.01.2020 22:48)stefanos689 napsal(a): [ -> ]To nebude, když úhyny přišly letos ještě před podzimními fumigacemi...

No však myslím, léčení podzim 2018 a úhyny od srpna 2019 a to především u včelařů, kteří spoléhají jen na amitraz v podzimní léčbě. Mě první včelstvo odešlo až na přelomu říjen a listopad 2019, další pak až v prosinci, celkem jsem na ztrátě 10 ;% vzhledem k okolí vcelku nevídané.
Jenže to podzimní "léčení" je ověřováno vyšetřením zimní měli. Pak by ty úhyny měly korespondovat s vysokými hodnotami vyšetření zimní měli, a to se neděje. To je ten zásadní rozpor, který zpochybňuje význam tohoto vyšetřování.
(06.01.2020 13:58)Zdeněk Barnat napsal(a): [ -> ]Tak mi dnes dorazi časopis včelařství. Na straně 10 je článek o vlasních úhynech autora a je to jasné, a mně už dávno ! varoáza varoáza Tisíce i po gabonu. Zimní generace byla poškozena a následné léčení je už k ničemu. Prostě přezimovalo moc roztočú a k tomu začalo abnormálně brzo jaro.
Článek jsem sice neměl možnost přečíst, ale dnes jsem mluvil se včelařem, který to četl a trochu jsme to probrali, jelikož sám má dílčí úhyn na jednom stanovišti s podobným průběhem. Podle toho, co vím, autor uvádí, že včelstva u nich padají nezávisle na způsobu letního ošetření (Gabon, Formidol, bez ošetření). Ošetření provedl na konci července, připusťme, že by to bylo vzhledem k časnému plodování pozdě, jak uvádíte. Přesto je nutné vysvětlit, proč při ošetření Gabonem tento včelař neměl významný léčebný spad, ten byl až při fumigacích. V tomto kontextu snad jedině tak, že Gabon neúčinkoval. I kdyby minitoroval jen několik včelstev a čistě náhodou by se trefil do těch slabě napadených, měla by právě tato včelstva mít zimní generaci OK, kterou už nic neohrozí,ne? Přesto přišel prakticky o celé stanoviště.
Z toho, co vím, si autor všímá i dalších věcí. Třeba, že úhyny nejsou plošné, kdy při stejném způsobu ošetřování jedno stanoviště přežije, sousední téměř komplet padne. Všímá si i toho, že úhynům není věnována pozornost. Podle SVS není co řešit, když nikdo nic nehlásí, takže úhyny nejsou. Stejně by asi nic nevyřešili, takže je to jedno.












není ani možné řešit něco, co neexistuje.
Já nevím, co řešíte. Byla to varoáza, Zdeněk Barnatů to říkal už dávno a ještě to napsali ve včelařství. Tisíce roztočů v létě a nikomu nepadali po léčení KM ani Gabónem. Špatně léčíte. Styďte se. Big GrinBig GrinBig GrinBig GrinBig Grin
Unika mi,co by chtela SVS vlastne resit po uhynech? Vysetrila by mvp,mozna pritomnost N.C.,na zjistovani viru nema penize,podle vysetreni zimni meli 2019 vse v cajku,slovy mluvciho SVS "plosne preventivni osetreni neumoznuje sledovat skutecny vyskyt nakazy a soucasne take zvysuje riziko vzniku rezistence roztoce na jednotlive antiparazitarni pripravky.Podzimni osetreni proti varrooze se proto nebude provadet plosne jako dosud,ale nove pouze v indikovanych pripadech,tzn.lokalitach,KDE SE JIZ ROZTOC OBJEVIL a to na zaklade pravidelneho monitoringu vyskytu roztoce...........Podil vcelstev BEZ KLESTIKA vceliho se na jare zvysil o 6% na 33%.Podil vzorku s vice nez 3 roztoci na vcelstvo klesl o 4 % na 13%."
Pokud se SVS domniva,ze 33% vcelstev NEMA klestika,tak je bezpredmetne ji cokoli hlasit,protoze je to uplne k ........
Tady je točerné na bílém a podle těchto údajů to měl být báječný rok bez úhynů. Jsou tu za trapné šašky
Povšimněte si, že např. Zlínský je na tom nejlépe a jihočeský a plzeňský nejhůře - současná situace je zhruba maopak. Ono to už takto funguje řadu let, tedy když jsou výsledky měli optimistické, tak je realita průšvih.
Pavle, je to nesmyslná věc, po letošních úhynech snad jasná všem. Svaz nedovolí zrušit tento nesmysl, protože by Dol přišel o jistý dotace na své jedy. Tak by to chtělo vytvořit petici za zrušení toho nesmyslu a za ušetřené peníze vypsat grant třeba VŠ veterinární. Nikdo se za nás o včely nepostará, určitě ne ta nahoře. Iniciativa musí přijít zdola.
Ne petici, ale trestní oznámení na stát - SVS za nehospodárné (a nesmyslné) nakládání s veřejnými prostředky.
Cez štátne inštitúcie je to nadlho. Rýchlejší je mediálny pranier. Jasne pomenované nezmysly kontra vecné riešenie.
klidně můžete napsat Mafře, Nově, Primě námět na reportáž. Zjevně včelaření bylo posledního půlroku pro média vděčné téma.
Případně může nějaký větší včelařský spolek napsat oficiální dotaz na ČSV, jak je to s tím odhadem kleštíka, co přesně to zjišťuje a pak to můžete rozporovat, že to neodpovídá realitě.
Bohužel se ale do toho míchá proměnná neuvádění pravdivých úhynů, počtů včelstev, falšování měliva, atd.
(07.01.2020 11:56)Pavel Holub napsal(a): [ -> ]Jenže to podzimní "léčení" je ověřováno vyšetřením zimní měli. Pak by ty úhyny měly korespondovat s vysokými hodnotami vyšetření zimní měli, a to se neděje. To je ten zásadní rozpor, který zpochybňuje význam tohoto vyšetřování.

To je Pavle pravda, potíž je v tom, že si tu měl včelaři léta přebírají, já mám třeba v bedně od bot měl na 10 let dopředu ( snad mi vystačí, než to někdo konečně zruší) ?
Nicméně o účinnosti Amitrazu vím své, KŠ používám 8-9 let, od té doby, co jsem měl naposledy větší úhyny ( tehdy čistá varoaza) KŠ má daleko větší účinnost než Amitraz, proto by bylo zajímavé zjistit, jaká je v různých lokalitách účinnost Amitrazu. Možná bychom se všichni hodně divili
Hrk, preto to chceme rátať dobrovolne v marci/apríli. Jeden včelár môže zosnímať aj niekoľko včelníc, ale potrebujeme aj stav z registra 2019.
(07.01.2020 21:48)Pavel Zajicek napsal(a): [ -> ]
(07.01.2020 11:56)Pavel Holub napsal(a): [ -> ]Jenže to podzimní "léčení" je ověřováno vyšetřením zimní měli. Pak by ty úhyny měly korespondovat s vysokými hodnotami vyšetření zimní měli, a to se neděje. To je ten zásadní rozpor, který zpochybňuje význam tohoto vyšetřování.

To je Pavle pravda, potíž je v tom, že si tu měl včelaři léta přebírají, já mám třeba v bedně od bot měl na 10 let dopředu ( snad mi vystačí, než to někdo konečně zruší) ?
Nicméně o účinnosti Amitrazu vím své, KŠ používám 8-9 let, od té doby, co jsem měl naposledy větší úhyny ( tehdy čistá varoaza) KŠ má daleko větší účinnost než Amitraz, proto by bylo zajímavé zjistit, jaká je v různých lokalitách účinnost Amitrazu. Možná bychom se všichni hodně divili
Tiež si myslím že amitraz je už dost priepustný..hovorí o tom aj ukrajinec zo zakarpatskej časti,že po 25 rokoch pouzivania amitrazu si vyšlachtili včelári rezistentné klieštiky na túto chemickú zlúčeninu..odporúča monitoring práškovým cukrom a striedanie účinných látok aby predišli problémom s úhynmi..ukrajincom rozumiem menej jak rusom,ale nieco v zmysle že amitraz hlavne nepouzivat v lete - ze tam treba fluvalinat,kyseliny atd..

https://m.youtube.com/watch?v=Suy40Pz8BwY
Tyto úvahy nahrávají tomu, že se zimní měli jen tak nezbavíme. Přitom řada včelařů už amitraz nepoužívá. Když už, tak ať tu měl odevzdávají ti, kdo amitraz používá, to by mohlo mít nějaký smysl.

Diagnostika samotnými včelaři je na místě a né nějaké hromadné vyšetřování měli bez kontextu na použitý VLP a konkrétní včelstva, to víme všichni. Bez toho už brzy včelařit nebude možné. Strategie ošetřování podle ČSV (Dol) je v koncích, v jejich segmentu chybí pro organizované lenochy dlouhodobě působící VLP pro období červenec až říjen, protože se na Gabony už nelze spolehnout. Tento zlomový bod byl mnohými "opozičními" včelařskými odborníky předpovídán a včelaři permanentně vyzýváni k tomu, aby se začali učit aplikovat VLP na bázi organických kyselin a thymolu, aby se učili monitorovat a aby se učili a uplatňovali chovatelské postupy, které omezují vývoj populace roztoče.
Referenční URL's