Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Úhyny včelstev 2019/2020
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
(26.12.2019 15:38)pavell napsal(a): [ -> ]
(26.12.2019 9:39)patko79 napsal(a): [ -> ]Je pravda, že meliva je málinko viac ako vlani, to som pri niektorých nevedel, či sú včely vôbec v úľochBig Grin Na podložkách však nie je ani jeden klieštik. Po poslednom liečení podložky po troch dňoch vyčistené. Žijú aj odpisované včelstvá na troch uličkách. Už som také mal, na jar sú to "rakeťáci".

Na třech uličkách jo?
Tak to bych chtěl ten raketový nástup na jaře vidět, ty se můžou tak nanejvýš po.rat.

Po rozvolnení chumáč bezproblémov zdvojnásobí svoju veľkosť. Nepustím ich však na 5R. Držím ich na troch-štyroch rámikoch 42x36, za nimi prepážka. Matky tie rámiky založia od vrchu po spodok. Je to ďaleko lepšie ako držať včelstvá v poloprázdnych 3 NN - 4 NN. Zachladnutie plodu nehrozí. Jediné čo je potrebné ustriehnuť je rozširovanie. Inak máš rojovku už v polke apríla.
Ne vsichni co organizovane leci jsou pitomci, to by nemeli vcely uz davno.. Vcelar se muze starat sam a byt "svepravny", ale jeho skvele zalecena vcelstva si to nanosi zase nazpatek. V tom tkvel prinos organizace leceni do jednoho obdobi. To, ze 30 let nebyla V potlacena, neni problem naseho systemu leceni. To se nepodarilo nikomu na planete. Prinos byl v mire uhynu-zisku z vcelareni. Myslim,ze i v zahranici koordinuji leceni.

A jestli si myslite, ze kdyz vyhyne par vcelnic, ze dotycni prestanou vcelarit, jste na omylu. Jen se protoci oddelky neznameho puvodu s novou varkou mistne neprizpusobenych genu, viru.. a pojede se nanovo.
... teď se zeptám, kam povede ten "náš" systém léčení, kdy za 40 let je roztoče více a více?
Jen zamyšlení.
Omlouvám se, minus omylem, naopak mělo být plus
(26.12.2019 14:24)goro napsal(a): [ -> ]
(26.12.2019 11:25)Josef Karliak napsal(a): [ -> ]pokap stavelkou pokud se nemejlim pusobi 30-40 dni, to by melo pokryt pripadny plod....

No budem asi musieť ešte o tej štavelke dačo doštudovať...Blush
Goro ted jsi me lehce znejistil, prinejmensim mou pamet, ale myslim, ze jsem nekde cetl, ze spad po pokapu stavelkou muze byt i 30-40 dni. Proto se musim o povinne melivo pro veterinu postarat predem nebo to prebirat jak Popelka Undecided

Chose
I s roztočema. Je to jejich hra.
Jasne, pocitam s tim, ze nejaky prehlidnu v melivu. Ale zase jim nemuzu dat plnej lecebnej spad, by je kleplo a byl bych zase za pruserare v ZO Smile
Chose
(26.12.2019 19:52)Josef Karliak napsal(a): [ -> ]Goro ted jsi me lehce znejistil, prinejmensim mou pamet, ale myslim, ze jsem nekde cetl, ze spad po pokapu stavelkou muze byt i 30-40 dni. Proto se musim o povinne melivo pro veterinu postarat predem nebo to prebirat jak Popelka Undecided

Chose

Nezbývá než ,,rozdrolit" jednu souš - a dát ji vyšetřit.Wink
Tak jsem z toho jelen.
Můžou za to teda ti lemplové co neléčí? Nebo ti co léčí blbě, nebo ti léčíci dobře a přesto jim to zdechá?
Nebo je za tím svaz, nebude lepší obvinit neorganizovaný?
Aj ja som z toho jelen.

(26.12.2019 16:31)gusto napsal(a): [ -> ]
(26.12.2019 14:24)goro napsal(a): [ -> ]Ekopol ....
Doba jeho pôsobenia podľa môjho názoru nezávisí od nosiča ale od kvality nasýtenia dýhy olejčekmi... nie všetky dýhy sú nasýtené dostatočne a potom sa to prejaví na kvalite liečenia...

Rozdiel v nasýtení dýh v roznych šaržiach ekopolu bol očividný..ale aj tie najmokrejšie najviac nasýtené pri kontrole na siedmy den boli suché a vyprchané uplne..realne odhadujem účinný odpar tak max tri dni..tie dyhy su príliš úzke a tenké..chcelo by to skor nejaký odparovač typu nasenhaider alebo niečo na sposob starého slovenského apiformu..samozrejme menších rozmerov..
Tiež som tento rok prekvapený z účinnosti Ekopolu. Možno by bolo lepšie podávať esenciálne oleje cez želatínu.
(27.12.2019 8:36)pavell napsal(a): [ -> ]Po rozvolnení chumáč bezproblémov zdvojnásobí svoju veľkosť. Nepustím ich však na 5R. Držím ich na troch-štyroch rámikoch 42x36, za nimi prepážka. Matky tie rámiky založia od vrchu po spodok. Je to ďaleko lepšie ako držať včelstvá v poloprázdnych 3 NN - 4 NN. Zachladnutie plodu nehrozí. Jediné čo je potrebné ustriehnuť je rozširovanie. Inak máš rojovku už v polke apríla.
A jak jim na třech uličkách vystačí zásoby? To musí být v únoru docela na suchu.
Tini: roztoce neni vice a vice, naopak, spadu je mene a mene to tu popsali mnozi. Diky tomu jsme zacali premyslet i o jinych aspektech uhynu jako jsou viry, postriky, strevni mikroflora, imunita... Kdyz budes mit opet tisicovky spadu z reinvazi, diky chybejici organizaci leceni mezi vcelari, budes opet na zacatku, bo varoaza bude najednou opravdu puvodcem vetsiny uhynu.

Pak bude veterina mit jasno v uhynech, penize na vyzkum pujdou z vetsiny na boj proti varoaze a zemedelci budou v klidu kropit repku jedy a oslabeni.vcelstev bude vzdy problem vcelare.kvuli nezvladnute varoaze..
(27.12.2019 8:36)pavell napsal(a): [ -> ]A jak jim na třech uličkách vystačí zásoby? To musí být v únoru docela na suchu.
Wink
ako nič
Wink

v únoru už u mňa lietajú na liesku, zásob v rámikoch majú dosť, nevýhoda týchto slabších práve je, že nedokážu spotrebovať všetky zásoby za prepážkou
(26.12.2019 19:32)Frey napsal(a): [ -> ]Ne vsichni co organizovane leci jsou pitomci, to by nemeli vcely uz davno.. Vcelar se muze starat sam a byt "svepravny", ale jeho skvele zalecena vcelstva si to nanosi zase nazpatek. V tom tkvel prinos organizace leceni do jednoho obdobi. To, ze 30 let nebyla V potlacena, neni problem naseho systemu leceni. To se nepodarilo nikomu na planete. Prinos byl v mire uhynu-zisku z vcelareni. Myslim,ze i v zahranici koordinuji leceni.

A jestli si myslite, ze kdyz vyhyne par vcelnic, ze dotycni prestanou vcelarit, jste na omylu. Jen se protoci oddelky neznameho puvodu s novou varkou mistne neprizpusobenych genu, viru.. a pojede se nanovo.
Synchronizované ořetřování je 40 let omílaný omyl a reinvaze je nevhodný termín. Ošetřování musí být podloženo diagnostikou (napadení roztočem, plodování, případně přítomnost dalších patogenů) a volbou vhodného VLP a to bez ohledu na nějakého souseda a to bez ohledu na včelstva, která zásah nepotřebují.
Po vašem ta "reinvaze", která by ohrozila včelstvo nehrozí od silně napadených ale jinak vitálních včelstev, ale od kolabujících včelstev. Proto by měl být kladen důraz na to, aby včelaři nezachraňovali nezachranitelné. To tu občas předvádějí zdejší účastníci, když si sdílejí babské rady, jak zamezit loupeži a jak účinně zabíjet vosy. To jsou ti hlavní viníci problémů a pak je následují producenti rojů, o které se následně už nikdo nestará. Tady je jádro problému a ne v nějakém nekoordinovaném ošetřování. Ta koordinace často vede k tomu, že je včelař přinucen ošetřovat plodující včelstva a navíc VLP, kterým on ošetřovat nechce a mnohdy včelstva, která takové očetření nepotřebují. Měli jste na to 40 let a nyní vám dochází munice, protože se objevují rezistence.
Určitě v dohledné době nelze očekávat zlepšení, spíše zhoršení tohoto problému, protože nové postupy vyžadují sofistikovanější postupy, hlavně diagnostiku, a to není pro každého. Bude následovat bolestivé období selekce včelařů. Na to byse měly spolky soustředit a společně začít vychovávat včelaře a současně přestat podporovat pouhé majitele včelstev.
A jaký je mustr na nezachranitelné včely? Jak se poznají?
Případně kdo je větší "majitel včelstev"? Ten, komu se vyrojí, nebo ten, který nalezený roj nezlikviduje?
Přečíst předešlý příspěvek znova a pozorně.
Ať se daří Zdeněk
(27.12.2019 12:13)Pavel Holub napsal(a): [ -> ][...reinvaze je nevhodný termín.

Jak to? Když včelařovi s 200 včelstvy sousedovo včely odnosí roztoče, on řádně přeléčí a následně si jeho včely ty samé roztoče přinesou zpět, to reinvaze není?
A když pak těch 200 včelstev uhyne, není to pak snad vina souseda že blbě léčil?
Já podle toho co tu opakovaně čtu tak myslím že jo.
Reinvaze by to byla, kdyby nějakým způsobem odešli a zase se vrátili, nebo kdyby nákaza zcela pominula a zase propukla. Roztoč je stále všudypřítomný, tedy invaze nastala a stav je na celém kontinentu trvalý. Změna úrovně napadení je o nějakém dalším ději. Správnější termín je migrace nebo přenos. Je to podobné, jako s varroázou, která není enzymem a roztoč není broukem. Myslím si, že by se měla ctít pravidla názvosloví, abychom si my a naši následovníci rozuměli. Termínů kvapem přibývá a je dobré v tom mít systém. To je můj pohled na věc.
(27.12.2019 17:25)Pavel Holub napsal(a): [ -> ]Reinvaze by to byla, kdyby nějakým způsobem odešli a zase se vrátili,

Tak nějak?

(27.12.2019 16:51)Kohout napsal(a): [ -> ]včelařovi s 200 včelstvy sousedovo včely odnosí roztoče, on řádně přeléčí a následně si jeho včely ty samé roztoče přinesou zpět...
Tak nějak to je pořád spíše o migraci. Abys uviděl invazi, musíš vylézt o několik pater výš a o 40 roků zpět, abys to uviděl víc z globálu.
Referenční URL's