Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Úhyny včelstev 2019/2020
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
(05.11.2019 23:20)Pavel Holub napsal(a): [ -> ]Vosy včely nežerou...


Pavel môžeš mať pravdu, len o nej všetky osy asi nevedia ...Wink
Je pravda, že mi ešte osy nikdy nezlikvidovali žiadne včelstvo, ale zato nejaké včely už áno...
(06.11.2019 6:28)Pavel Holub napsal(a): [ -> ]To nečteš dobře. Barva reprezentuje délku života, na dolní stupnici je průměrný věk. Takže v dubnu je jistý podíl včel starých 250 dnů.

Pavle, kolega sa pýta správne, pretože populácia včiel na grafe je začiatkom mája najnižšia, ale u nás je to o mesiac skôr. Ten graf si aj s detailami už tu zverejnil a pomohol mi získať prehľad, aj ked cez moju hrubú lebku to prechádza ťažkoSmile.
http://scientificbeekeeping.com/understa...ne-part-2/
Podľa grafu sa zimná generácia včiel, ktoré sa vyliahli v lete, nedožije jari, ale je nahradená plodovaním v januári, februári a marci. Potom je dlhá zimná plodová prestávka pre jarný rozvoj včelstva brzdou a neoplatí sa ju pre pár klieštikov umele predlžovať napr. studeným zimovaním na site. Prvý zásah proti VD je aj podľa Leoša Dvorského vhodné vykonať niekedy v polovici apríľa. Vtedy je včelstvo už dobre rozbehnuté a dokáže sa ľahšie vysporiadať s následkami zásahu KM. Tým sa dva nežiadúce zimné plodové cykly VD dajú eliminovať.

Teoreticky by pri zateplenom, alebo temperovanom úli včely na jar začínali rozvoj s dvojnásobnou silou a trojnásobným počtom VD.
Když to vezmete obráceně. Kdy začne zimní vcela stárnout? Někde jsem četl ze zimní vcela začne stárnout ve chvíli kdy se ji aktivují žlázy na výživu plodu. Od té doby má cca dva měsíce. U mě se zimní vcely podílí na většině snusky.
(05.11.2019 19:55)gusto napsal(a): [ -> ]Tam kde sa vyskytne hniloba to je ine..ale cerana a aj velke mnozstvo viroz mrazom dostava na frak..
NC dostane na frak, ale vírusy určite nie: https://www.tvnoviny.sk/domace/1854255_m...je-pravdou

Jirko, na grafe vidno, že dlžka života "dlhovekých" včiel je rôzna a je to vlastne na striedačku. Ale ten graf mi vôbec nesedí, pretože podľa našej viery sa zimné včely liahnu od júla do oktobra a vydržia až do začiatku mája, na grafe však nie sú Huh.
Randy má inú fajtu včiel ?
(06.11.2019 10:43)jirka.marx napsal(a): [ -> ]Když to vezmete obráceně. Kdy začne zimní vcela stárnout? Někde jsem četl ze zimní vcela začne stárnout ve chvíli kdy se ji aktivují žlázy na výživu plodu. Od té doby má cca dva měsíce. U mě se zimní vcely podílí na většině snusky.

Nechci tě nějak prudit, ale jak to poznáš? Ne že bych nechápal co píšeš, vychází to z teorie LD, ale co když to tak není? Máš ty včely nějak očipované abys poznal že jsou dlouhověké? Za mě to patří do kategorie zbožnách přání nebo neověřitelných ideí.
Paťko to nazval viera, Martin neoveriteľná teoria, niekto ľudová múdrosť, niekto "overená skúsennosť".
Preto by sa tieto termíny a hodnoty mali potvrdiť oficiálnym výskumom resp. laboratornymi rozbormi.
Tak si to ověřte, jak to vypadá u vás. Najděte si úly s matkou, která dělá dvoubarevné včely a nevytáčejte je. No a 10. července jim vyměnte matku za takovou která dělá jen jednobarevné včely. A na jaře sledujte co vyletuje.
Benešovsko údajně nějaké větší úhyny lokálně má. Prý velký údiv, že nezafungoval Gabon - Gabon jsem použil pouze jednou v životě. přišel jsem o 5 včelstev. Od té doby mi do úlu gabon nesmí. To je moje zkušenost.
Alarmující zjištění: Do organismů všech dětí se dostaly pesticidy - tak jak to asi bude vypadat u včel?
Test byl zaměřen především na pyretroidy a organofosfátové insekticidy.
https://spotrebitele.dtest.cz/clanek-760...-pesticidy

Zdroj: citováno ze zdroje dTest.cz.
že by všech 84 dětí bylo dětmi včelařů a pomáhali tatínkům a maminkám s léčením včel?Smile

to je o tom,že se to používá VŠUDE,i v domácnostech..

jinak k Gabonu...nikdy jsem ho nedával,páč mám zkušenost,když jsem začínal a přivezl na jaře úly se včelami od včelaře a v nich visely Gabony....

v sezóně jen KM
(06.11.2019 13:25)jirka.marx napsal(a): [ -> ]Tak si to ověřte, jak to vypadá u vás. Najděte si úly s matkou, která dělá dvoubarevné včely a nevytáčejte je. No a 10. července jim vyměnte matku za takovou která dělá jen jednobarevné včely. A na jaře sledujte co vyletuje.

To sa Ti povie, keď sa mi v jednom úli liahnu jednofarebné aj dvojfarebné.
(06.11.2019 10:56)MartinH napsal(a): [ -> ]
(06.11.2019 10:43)jirka.marx napsal(a): [ -> ]Když to vezmete obráceně. Kdy začne zimní vcela stárnout? Někde jsem četl ze zimní vcela začne stárnout ve chvíli kdy se ji aktivují žlázy na výživu plodu. Od té doby má cca dva měsíce. U mě se zimní vcely podílí na většině snusky.

Nechci tě nějak prudit, ale jak to poznáš? Ne že bych nechápal co píšeš, vychází to z teorie LD, ale co když to tak není? Máš ty včely nějak očipované abys poznal že jsou dlouhověké? Za mě to patří do kategorie zbožnách přání nebo neověřitelných ideí.

Martine, já nekážu žádné teorie , ale prezentuji svou praxi (teda to už je skoro jen minulost). Tak si zkuste značit líhnoucí se včely, jako jsem to před 30 ti roky dělal já. Červnové zelenou, červencové žlutou, srpnové červenou, zářijové bílou. Dneska to jde s tužkami lépe. Musí jich být několik stovek z každé generace a pak něco zjistíš, třeba. No a v r. 2004 jsem rozdělil 3kg bucfaských včel narozených v červenci (a jistě i dříve), tedy v srpnu do tří včelstev. Mohu tě ujistit, že v poslední dekádě května 2005 jich ještě ve včelstev bylo cca 5-15% a to dokonce jako úlové včely. To něco může napovědět. Ono by bylo lepší, kdyby jste přestali poslouchat ty různé fabulátory, kteří vás vracejí o 30 let zpět a začali něčím žít (s včelami), pak vám to vůbec nepřijde jako práce a bude vás to bavit. Třeba i toto jsem normálně říkal na svých přednáškách. Dnes už je nedělám protože mi leze krkem to neustálé hledání viny všude jinde, jen ne u sebe. Se včelami jsem rozhodně raději než mezi lidmi, protože se, mimo jiné, chovají naprosto logicky. Za posledních 15 let se naše okolí a i včely neuvěřitelně změnily a mění doslova před očima, jenže to chce být u toho, zajímat se a ne jen opisovat od zahraničních opisovačů, kteří si hrají na vědce, ale ve skutečnosti nevidí a nevědí nic. No a kdo z vás tady našel odvahu vyzkoušet dopady na včely třeba u glyfosátů? Nikdo, hlavně, že žvaníte, jaké to má dopady. Já mám třeba za sebou dvou, resp. tříleté pokusy v malém s oddělky a pak roční polní pokus s 30ti včelstvy a kontrolní skupinu 12 ti včelstev. Tak vím své a vím i jak se tohle dá řešit, protože spoléhat se třeba na MZe...., je bláhovsot. Ono to něco stojí, ale úspěch (tím netvrdím, že ho již mám) bez obětí neexistuje, to nejde. Bohu žel (pro mnohé) je schonost vnímat nové věci, dána vzděláním a to není podmíněno nějakou školou, přednáškou, kuzem.ld
(06.11.2019 9:35)goro napsal(a): [ -> ]
(05.11.2019 23:20)Pavel Holub napsal(a): [ -> ]Vosy včely nežerou...


Pavel môžeš mať pravdu, len o nej všetky osy asi nevedia ...Wink
Je pravda, že mi ešte osy nikdy nezlikvidovali žiadne včelstvo, ale zato nejaké včely už áno...
https://youtu.be/01xfi2fGKkg
Jasně, to jsem viděl i u sebe, když krmí svůj plod, ale ne na podzim. Přesto tímto způsobem vosy včely za pár dnů nezničí.
Pavel v tom sa zhodneme, že žiadne normálne silné, zdravé včelstvo osy za pár dní nezlikvidujú, to sú báchorky...
Osy nie sú príčinou uhynu, oni len oslabenie včelstva chorobami ( resp. úhyn) využijú pre seba...Wink
(06.11.2019 13:37)maci01 napsal(a): [ -> ]Benešovsko údajně nějaké větší úhyny lokálně má. Prý velký údiv, že nezafungoval Gabon - Gabon jsem použil pouze jednou v životě. přišel jsem o 5 včelstev. Od té doby mi do úlu gabon nesmí. To je moje zkušenost.

At to není černobílé, tak uvedu letošní zkušenost, taky z Benešovska. Do jednoho včelstva jsem nedal gabon a měli po fumigaci cca 10násobně více roztočů než ty s gabonem (11 včelstev). Po pravdě řečeno, dost mě to překvapilo ten rozdíl, když čtu jak gabon nefunguje. Není to ale samozřejmě statisticky obhajitelný, protože bez gabonu bylo jen 1 včelstvo.
(06.11.2019 20:00)Leoš Dvorský napsal(a): [ -> ]... No a kdo z vás tady našel odvahu vyzkoušet dopady na včely třeba u glyfosátů? Nikdo, hlavně, že žvaníte, jaké to má dopady. Já mám třeba za sebou dvou, resp. tříleté pokusy v malém s oddělky a pak roční polní pokus s 30ti včelstvy a kontrolní skupinu 12 ti včelstev. Tak vím své a vím i jak se tohle dá řešit, protože spoléhat se třeba na MZe...., je bláhovsot. Ono to něco stojí, ale úspěch ....

Pane Dvorský, nezlobte se, ale vaše příspěvky jsou typické knížecí rady. Většinu znáte, většinu víte, ale nepovíte... Smyslem této diskuze je vzájemná pomoc hledat odpovědi, pokud si chcete budovat kult osobnosti vstupte mezi politiky, nebo když napíšete A přidejte i B, třeba někdo přidá C...

Měl jsem na glyfosátu stanoviště, ne z odvahy, ale díky špatné komunikaci agronoma. Přišel jsem o létavky v horizontu dvou dnů. Matky z toho roku díky pylu vydržely pouze 2 roky, pak došlo k záhadnému úhynu nebo výměně. Teď vím, že když včelstva nestihnu odsunout, tak jim dám vodu a pokud nejsou hyce zavřu je ráno před aplikací.
ale prezentuji svou praxi (teda to už je skoro jen minulost) - pane Dvorský. Máte obrovské zkušenosti. Proč nenapíšete nějakou knihu? Popsat pár svých pokusů a zároveň vysvětlit proč Vás to napadlo a závěr. Nerad bych, aby Vaše obrovské zkušenosti skončili v propadlišti dějin. I kdyby ta kniha byla držší, tak bych si ji koupil. Jiný pohled na věc je lepší, než pořád papouškovat "Mainstream". Mnoho hobby včelařu prostě nemá takové oko, dar, nebo prostě postřeh, jako Vy. Nemá ani čas, protože pracují. Jenom chtějí včelařit, ale "mainstream" ČSV/SVS je tlačí do něčeho úplně jiného. Prosím napiště tu knihu, ať máme na výběr. Nenechte nás v tom.
Poslední procento ti nestačí?
" Prosím napiště tu knihu, ať máme na výběr. Nenechte nás v tom. "

Abyste v tom měli ještě větší guláš?
Poslední % ?? no tak z toho bych si opravdu příklad nebral - ten člověk má za sebou 5 let včelaření a rozdává rady na všechny strany - plus si z toho udělal dobrý kšeft - ale budiž -jen bych byl opatrný si jeho slova vykládat jako nějaké evangelium - zkušenosti a pokora - to je to co v tomto případě chybí. Neříkám že musí být vše co píše špatně - ovšem mé zkušenosti jsou odlišné.
já sem se enom ptal maciho.Wink
Referenční URL's