Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Úhyny včelstev 2019/2020
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
(04.05.2020 10:46)Guliver napsal(a): [ -> ]To s čím chce větsina včelařit je domluvené, pokud jde o plemene je to kraňka. A třeba zrovna i ta bodavost byl důvod proč Dol začal s tím čím začal. O tom kolik zla dokáže způsobit bodová včela by se daly napsat romány. A pořád tady nezazněla odpověď co udělal Dol špatně a zničil tím tu záhadnou včelu jejíž jméno je asi nějaké tajemství.

Kdo se kdy domlouval s většinou s čím chce včelařit? Tebe se někdo ptal? Mě ne. Když už tedy Kraňka, kde ji seženu? To je to co Dol udělal špatně, prosazuje něco co nemá. Jinak samozřejmě tady jenom plácám.
On totiž je anonymní i ten člověk, který by mohl říci "já jsem to domluvil".
Kdo se na tom domluvil? Pár velkomnožitelů dotovaných matek? Nejsem svazák, ale proběhla před tímto přílepkem do plemenářského zákona nějaká diskuze alespoň v rámci ČSV? Netvrdím, že je Kraňka špatná, ale ne pro každého a do všech podmínek...
Mě se také nikdo neptal, mě o to požádali. A byly to ti co když se našel někdo, kdo jim dal možnost se stavem včelařství, které vlivem křížení různých plemen byl na dně, něco udělat, tak se toho chytli. A šli do toho dobrovolně. To byla asi ta homogenní včela o které psal český kohout. Ty včely jediný co měli homogenní byla bodavost a málo medu. Jeden z pamětníků mi vyprávěl, že měly tři včelstva na zahradě v zástavbě. A když chtěli dělat prohlídku, tak týden se domlouvali se sousedama kvůli pracím na zahradě aby je odložili nebo udělali dřív. Protože v den prohlídky se do 50 metrů od včelnice nikdo na zahradu nedostal. No a zdejší amatéři šlechtitelé k tomuto stavu opět pomalu, ale jistě hrdě kráčejí. Bude potřeba jim za takovou záchranu současného včelařství ČR třikrát zvolat sláva, sláva, sláva.
Zase jedno z tendenčních prohlášení nezakládající se na pravdě. Zdali to bodavé nebyli hybridi.
Josef Nepraš, České včelařství SZN 1971....

[Obrázky: p-vod-dom-c-v-ely.jpg]
Adamec ve své době začal prohlašovat "cizina nás nespasí a kdo se kde zrodí tam se i hodí ".
Jo já bych všechny nepůvodní druhý včel vypálil a stromy a rostliny taky Začal bych Akatem,bramborám,kukurici,pamětníkem,stremchou no je jich asi 178 druhů tak ty všechny bych zlikvidoval protože jsou nepůvodní.
Prober se do reality Gulivere protože někde je BF už po 25 letech naturalizovaná,ale ty zrejmne jako jiní myslíš že BF se tu chová 5 let...Prave pro tyhle stupidní názory co máš ty je u nás teď ohrožen Akát a silné se volá po jeho likvidaci a další...Kolik let je podle tebe hranice než je druh naturalizovan
(04.05.2020 21:08)Guliver napsal(a): [ -> ]Adamec ve své době začal prohlašovat "cizina nás nespasí a kdo se kde zrodí tam se i hodí ".
Souhlas. Cizí brojlery vypuzuji statisící trubci. Trubčinu zásadně nevyřezávám, škoda každého bojovníka.
KTM
Kolik let je podle tebe hranice než je druh naturalizovan
[/quote' napsal(a): [ -> ]
Třeba VD? Věř že jsou druhy bez kterých se zde obejdeme, ono to totiž je vždy o tom co to způsobuje. Zato ta tvoje realita je velice jednoduchá, založená na drzosti a aroganci.

[quote='Tini' pid='236210' dateline='1588617809']
Zase jedno z tendenčních prohlášení nezakládající se na pravdě. Zdali to bodavé nebyli hybridi.
Tak tu pravdu pověz, nikdo ti v tom snad nebrání.
Odpovídat na otázku otázkou je neslušné.Slušně jsem tě požádal o tvůj názor na věc o to jak to myslíš ty,že je to v pořádku..Bojíš se odpovědět??
Kranka byla politicky ukol,tak jaka debata?
Pavel Holub
Trubčinu jsem vyřezával skoro všechnu ve víře boje proto roztoči.
Teď už ji nevyřezávám vůbec,s roztočem bojuji jinak,jen ve včelstvech které se mě z ňejakého důvodu nepozdávají vyberu trubčí plást a vložím nový SR.
Tu odebranou trubčinu odvíčkuju a opatrně vyklepu slepicím,dá se použít znovu,nebo i do medníku,ale raději na zimní cukerné zásoby.
Kdo má ovšem moc včelstev tak to pro něj asi nebude.
Kraňka ne, ale pozvednout úroveň. Kraňka z toho vyšla jako nejvhodnější řešení.

KTM: já se tě na nic neptal, tý totiž nemáš co říct.
Berko ,Berko ty zas perlíš.....ostatně jako vždy........Není založená ani na drzosti ani aroganci a není ani nezákoná,to bys mohl už dávno vědět a ta bezmoc tě zjevně děsně štve.Nebo dolož co to tedy způsobuje.....

A kdo by měl rozhodovat který druh se někam hodí a kam ne a na jakém základě by se to vybíralo,když se v prostředí chovají odlišně....
Prepáčte, nechcel som tu rozpútať flam.
Len som chcel diskutovať o tom, že ak má kranka svoje obmedzenia v spolužití s klieštikom, tak úhyny budú pokračovať. Ak by jej pomohlo kríženie s odolnými plemenami, tak by sa to malo skúsiť. Je to výzva pre vzdelaných šľachtiteľov, nie pre radového včelára. Je to teda nemožné ?
Jsou lobbysté, kterým úhyny vydělávají na živobytí. Jakákoliv snaha o zodolnění populace je proti jejich zájmu. Na celém světě řeší vitalitu včelstev na prvním místě. U nás jsou tyto snahy dehonestovány.

Z právního hlediska šlechtitelský chov v ČR nesmí dovézt a křížit plemena. Málokdo ale toto nařízení dodržuje. Mnohé to naopak vyprovokovalo k tomu, aby najust vyzkoušeli něco jiného, zakázané ovoce....
Na druhou stranu jsme malý stát uprostřed Evropy a tlaku plemen zvenčí se také nedá ubránit. Je to stejné, jako s námi lidmi, jsme geneticky nejpestřejší populace v Evropě. Takže zákon o kraňce nám spíše zavařil. Ti, co to chtějí dělat legálně a transparentně nemohou, ostatní většina experimentátorů to tady pěkně zamíchá.
Pavel, tak aký by mal byť postup - kde je pes zakopaný ?
Zmeniť zákon o dovoze plemien včiel a určiť garnata na evidenciu a experimentálne šľachtenie ? Che o tom vôbec niekto diskutovať ?
Jak víme, tak zákony, které nejde reálně aplikovat do praxe, nic nevyřeší. Legislativa nám moc nepomůže, pomůže jen upřímná snaha vést včelařství a včelaře smysluplným směrem, bez brodění bažinami osobních zájmů na MZe. Není možné udělat kozla zahradníkem. Myslím si, že jsou lobbystickými zájmy zasaženy nejméně vysoké školy. Včelařům je nezbytné dát reálný udržitelný model. Pamatuji na doby, kdy takový kredit měl před privatizací VÚVč v Dolu. Co vzešlo z Dolu bylo pro včelaře svaté i bez legislativy. To tu nyní postrádám.
(04.05.2020 21:18)KTM napsal(a): [ -> ]Jo já bych všechny nepůvodní druhý včel vypálil a stromy a rostliny taky Začal bych Akatem,bramborám,kukurici,pamětníkem,stremchou no je jich asi 178 druhů tak ty všechny bych zlikvidoval protože jsou nepůvodní.
Prober se do reality Gulivere protože někde je BF už po 25 letech naturalizovaná,ale ty zrejmne jako jiní myslíš že BF se tu chová 5 let...Prave pro tyhle stupidní názory co máš ty je u nás teď ohrožen Akát a silné se volá po jeho likvidaci a další...Kolik let je podle tebe hranice než je druh naturalizovan

Naturalizovany je vtedy, ked prostredie, ktore ovplyvnil, stane znova stabilnym a druhova skladba organizmov naberie rovnaku pestrost. Vratane mikroorganizmov v hline a parazitov. Buckfast, keby nie cloveka, by to za par storoci mohla zvladnut. Take svinstvo ako agat mozno za stotisic alebo milion rokov. Za 25 rokov sa stane iba to, ze ludia si zvyknu a prestanu nadavat.
Referenční URL's