Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Úhyny včelstev 2019/2020
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
(06.10.2019 20:02)stefanos689 napsal(a): [ -> ]Jedno včelstvo někde rabuje. Od rána do večera přilétají těžké jako bombardéry...

Rád bych se zeptal, jaký je aktuální stav tohoto včelstva?
(16.10.2019 14:07)Ivík napsal(a): [ -> ]U fumigace nejde ani tak o kouř, jde o kondenzát z něj, který obsahuje amitraz a který si včely, kterým ulpí na tělo, roznesou dále.

Proto stačí postříkat fčele TakticemBig Grin
Zatím nic. Obsedá 3 nástavky všechny uličky. Nosí pyl i nektar. Kouknul jsem dnes do 5 včelstev náhodně. Po otočení rámku ze všech tece sladina. Některé včelstva mají tak + 10 kg. Asi medují astričky.
Nebo nekde hynou vcelicky..
Padal, ale čo po Ekopole padlo za mesiac, tak po Varidole to padlo za 24 hod.
Frey:

https://cs.m.wikipedia.org/wiki/Astřička_novobelgická

Tady jsou obrovské porosty kolem vodních ploch...
Fuj, zase invazivní rostlina. Jak kdyby nestačil agát Wink
A to má vliv na úhyny včelstev ,co se člověk nedoví.

Ať se daří Zdeněk
Príroda hádže záchranné koleso včelám v agrárnej púšti vo forme inváznych rastlín..aspon ja to tak vnímam u nás..zlatobyl,astry,pajasene,kridlatky a pod..nebyt toho,tak tu vdaka polnohospodarom a ich sposobom nekvitne v chotari takmer nič..dnes som videl jednu rastlinu čisteca,po rokoch ,u mna na zahrade..do roku 2000 som z neho maval bezne znašku na jesen ,co si doplnali zasoby na zimu..v zatrávnených remízach sa nepresadí,a v obrábaných poliach "nemá nárok"..
V obrabanych polich nema narok nic.Dnes jsem cetl,jak uz neni kde rozsirovat plochy pestovani psenice.Ve svetle lanu repkoveho svinstva a kukuricneho krmiva pro bioplynky nebo cernozemi zabranou pro solarni obludy ci sklady zajimavy postreh,pravda.Vubec je to s bystrosti populace zvlastni,lit litry chemie na polnosti a pak na tom samem chtit motyle,nebo branit uhynum vcelstev rozdelovanim vcelarskych dotaci misto vyzkumu.Zas tak stary nejsem i kdyz uz dost pamatuju,ale podobnym zaverum prestavam rozumet.
Ono tomu taky člověk rozumět nemá.
Tak mám 2x prázdný úl ze tří na jednom stanovišti u lesa. Nebyl jsem tam měsíc, včera kuk pod víko a vnitřek plný vos, pár včel - úplně holých - se pralo s vosami na dně. Nechal jsem na tomto stanovišti včelám nástavek medu jako zásoby na zimu, měly klid od srpna. Oba úly po květnovém rojení, v srpnu 3 nástavky 39x24 plné. Nechal jsem naplno otevřené česno + spodní očko. Při ochlazení se včely stáhly do středního a jak jsem pozoroval včera, každý večer přestaly hlídat česna - to jsem viděl včera večer u posledního úlu - ten odolal náletům. Vosy se hustým proudem cpaly dovnitř po stranách nástavků pod folii do vrchního nástavku se zásobami. Tento úl jsem dneska přestěhoval domů - tady vosy vůbec nejsou. Ty, co vydržely, měly plod níž - na spodku 2. nástavku. Tak uhájily jak očko, tak česno.
Podle postupu si myslím, že důvod vybrakovaných úlů byl prázdný nástavek - polštář - pod plodištěm a síla a množství vos. Létají čile i při teplotách, kdy včely už drží pod plodištěm. Nebo je to projev "jakési " virové choroby? Kleštíka bych zvláště letos neřešil, byly bez plodu v červnu a po Gabonu Flum nepadalo téměř nic - vytažen 5. 9.
Zimuji tak každý rok, vosy jsem takhle drzé a neodbytné nezažil.
Myslíte, že je to pouze vosami, nebo mám větší problém? B
Vosy bych bral jako zastupny problem a signalizator,ze je neco spatne uplne jinde.Spis mne desi priznani mesicni absence u vcel.Za tu dobu mohli loupit jinde,zeslabnout nechat se po te vybrakovat a odejit do vecnych lovist hned 2x.A takovych absenci u vcel v tuhle dobu bude nespocet.Poptal bych se,jak to vypada v doletu,takove vcelarske domino rozehrate na vetsi plose.
Přestěhování úlu určitě klidu v mysli pomůže...
Taky mám včelstva s návštěvou cca za 14 dnů, a často se mi stává, že včelstvo je bez matky a na záchranu už je pozdě...

...to už je riziko víkendového včelařeníWink

Na jaře se ze zbylého včelstva snadno rozchová na 5 včelstvíček a zase bude veselo....Big Grin
Toto je cesta do pekla, myslím nechať úle vyrabovať. Chudáci včelstvá na okolí!!!! To sa môže včelár aj s prepáčením posrať, na stanovišti som každý deň, pri čo len náznaku som včelstvo zlikvidoval, rabovka bola len v jednom. Lenže ďalších 10 mi lieta na "hody" niekde v okolí. Uvedomte si, že víkendoví včelári NEBUDÚ.
Psal jsem, že v mém okolí cca 5 km nikde vosy nejsou, a objíždět stanoviště každé 3 dny mě nenapadlo. Že jsou na tomto takhle přemnožené vosy - to jsem netušil a nikdy se mně to tam nestalo. Že by rabovaly cizí včely - to nevím, asi neměly chuť se pasovat se včelami. Úly byly plné různých druhů vos. Některé vosy byly schopné prolézt i zasíťovaným dnem. Je to informace pro ty, kteří mají včely dál a jsou v klidu. B
Taky jsem nikdy nezažil tolik vos jako letos, v přírodě to tak bývá, každý rok jiný a taky mi padly včelstva. Přičítám to virům, ale taky mne napadlo, že tím, že je tolik vos, tak to nedaly ani včelstva, která to dát mohly, ale prostě vosy je zlikvidovaly. Napadá mne to v souvislosti s oddělkem, který byl vylupovaný, taky měl slabě obsedlý spodní nástavek, tak jsem je zmenšíl na 1VN a převezl na jiné stanoviště, kde nejsou vosy a zdají se být v pohodě.
Lenže tu absolútne nejde o osy. To ako myslíš, že Ti tie úle vyrabovali len osy? Ani náhodou, osy len dokonale dokončia skazu. Zdravé včelstvá sa osám v pohode ubránia.
Vosy jsou méně vázány na teplotu. Jsou aktivní ráno dříve než včely a rovněž večer to mají s prodloužením. Zatím co včely ještě lenoší, nebo již lenoší, vosy létají do úlů jako do samoobsluhy. Letos na 7 úlů jsem dal 3 Pet lahve s jabčákem a na váhu již asi 1 kg utopených vos. Včelín je u domu, takže na podzim brzy ráno česna úlů zavírám a otvírám až k 10 hodině - pokud je předpoklad proletu. Večer je to se zavíráním problematičtější. V některých úlech je již siesta, v jiných ještě není fajromt.
V cca srpnu me vosy staly frontu na jeden oddelek, zespod varroadna na podlozce jich bylo snad 20. Po rozebrani jsem zjistil, ze zespod dolujou kusy padlych vcel po souboji. Zde jsem udelal blbost, ze jsem dal "spatne" ramek a byla tam mezera idealni pro zavijece (bude-li zajem fotku sem poslu, to jsem nevidel jeste), takze holky mely plny ruce prace se zavijecem a ostatni to citily a tepaly do nich. Toto vcelstvo jsem tu parkrat zminil i jinde, rikam mu mrzak a mel jsem ho na pokusy s O3 a VD.
Kazdopadne a kupodivu tento mrzak proti tomu vsemu ted jede bez problemu dal, ani ostatni se do nej nepousteji. Dobre se jeste v VN rozjel. A vosy se mu jiz nijak nevenujou...
Vosy dorazi vsude a fakt jsou dobry ukazatele problemu - viz mrzak. Ale spis nez pricina jsou vosy dusledek.
Chose
Referenční URL's