Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Úhyny včelstev 2019/2020
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Zdenek v začiatkoch som používal rovnaké ošetrovanie, ako Vy, ale po dvojročných 20-30% úhynoch som začal liečiť aj KM po vytočení v 5 a 7 mesiaci. Včelstvá sú zavírené a neviem, kde som urobil chybu, ale Vaše liečenie jednoducho v mojich podmienkach nestačí. Nestačí ani profesionálom v Madarsku, ktorí liečili od začiatku "zodpovedne". Je podľa Vás tých niekoľko sto tisíc včelárov ktorým to padá mimo?
Já bych také nevystačil stále jen pozdním podzimním léčením. Proto celá organizace dáváme každý druhý rok gabon. Udržujeme celé okolí na nízkém napadení a i tak míváme na první zakouření spady několik set roztočú. Ale řekněme že jsme na horách a že to máme díky delšímu vegetačnímu klidu jednodužší než v nížině. Ale to ty taky.

Uvedu příklad : na jednu stranu od Prostějova (Ptení) a okolí . Úhyny až katastrofální úhyny.
Na druhou stranu od Prostějova (tovačov) jezdím tam na hony a kámoš má včely. Léčí pořádně řekl bych až zarputile a ani letos o žádných úhynech nevědí ani z doslechu. A to tam mají dost teplo. Dávají gabon v létě, kouří varydolem říjen -listopad a v prosinci airozsol.

Ano myslím si že v tomto ohledu je mnoho včelařů mimo. Je to moje náboženství nevěřit na virozy. Já je nikdy nedostanu ani z 25 let starého díla v plodišti. Můžete se všichni přijet podívat. Když by někdy něco tak mi včelstva oslabí na varoázu, ale já to hlídíám.
stačí řešit příčinu a ne jen důsledky...
Cteni ne, my na tom nejsme tak katastrofalne,letos letni (konec srpna) osetreni K.M,nekdo varromed.Chytlo to konicko (gabon) a dal na sever,po fumigacich jim padaji tisice,nam skoro nic.Zatim jsme v ZO prisli o nejakych 6%,coz je nic,byt padly nektere vcelnice cele,a nekde doslo k zeslabeni vcelstev.Po ukonceni letove aktivity vcel u nas uhyny ustaly jako kdyz utne.
(22.11.2019 10:01)sobol napsal(a): [ -> ]stačí řešit příčinu a ne jen důsledky...

Budu rád jaké jaké jsem udělal příčiny vyjmenuj.Důsledky jsi dovode představit . Díky Ať se daří Zdeněk
(22.11.2019 8:01)KTM napsal(a): [ -> ]Jenže tohle pripojeni 8 plodovych ramku vubec neukazuje jak moc poskozene vcely v nich jsou.


[Obrázky: IMG-20190806-141105.jpg]
Plast z nadstavku s ôsmimi spominanými plastami. Bolo tam vysoké percento čiernych, bezchlpych včiel./ treba to zväčšiť/ Upracovane tie včely nemali byť z čoho, v inych včelstvách nič podobné. V reale to udrelo do oči.

Našiel som aj tento záber z oktobra 2018

[Obrázky: IMG-20181010-165643.jpg]
Tieto po tomto spáde zimovali v siedmych uličkách v sezone boli a sú v poriadku. V akej sile uvidime o mesiac.
/a možno aj nie/ Asi plati to čo dookola omieľa Albert.
(22.11.2019 8:45)Zdeněk Barnat napsal(a): [ -> ]..... Ale řekněme že jsme na horách a že to máme díky delšímu vegetačnímu klidu jednodužší než v nížině......

Tak to si piš, Zdeňku. Dám ti kontrolní otázku Big Grin :" co je 3x horší než 14°C 22.listopadu přes den?"

To neuhodneš!

" 10,8°C 23.listopadu hodinu po půlnoci....." Dodgy
Nedělám si legraci.

Včera jsem kontroloval včelstva - všechna, bez vyjímky, dokonce i některé oddělky, který jsem překrmil, aby neměli místo - 2-6 dm plodu. Jedno včelstvo na 3Vn -4 rámky plodu(všeho stáří) Včely vesele nosily pyl ze stále nezaoraného zeleného hnojení ( kvetoucí podrost řepky) Nevěřím, bez rozebrání včelstev v nížinách, že bude mít podzimní ošetření nějaký efekt! Pokud bude takovýhle počasí i v prosinci ani ti s pokapem KM nedosáhnou toho co by chtěli, protože plod bude asi ve včelstvech kontinuálně a další vlna úhynů bude na začátku března. Modleme se za výrazné ochlazení.
Ktere treba ani dlouhodobe neprijde.Taky to muze byt v unoru nebo breznu.....To by mne fakt zajimalo,jak to delaji ve stredomori s vlaskou? Tam je zima delsi dobu vzacnost,a prece vcely prezivaji.
Stačí správne preliečiť a všetko bude ok.
(23.11.2019 0:50)j.filip napsal(a): [ -> ]Plast z nadstavku s ôsmimi spominanými plastami. Bolo tam vysoké percento čiernych, bezchlpych včiel./ treba to zväčšiť/ Upracovane tie včely nemali byť z čoho, v inych včelstvách nič podobné. V reale to udrelo do oči.

nedavno sem niekto daval PDF s virozami vciel. Odchlpenie vciel bolo medzi nimi.
(23.11.2019 2:33)Milan Havelka napsal(a): [ -> ]Včera jsem kontroloval včelstva - všechna, bez vyjímky, dokonce i některé oddělky, který jsem překrmil, aby neměli místo - 2-6 dm plodu. Jedno včelstvo na 3Vn -4 rámky plodu(všeho stáří) Včely vesele nosily pyl ze stále nezaoraného zeleného hnojení ( kvetoucí podrost řepky) Nevěřím, bez rozebrání včelstev v nížinách, že bude mít podzimní ošetření nějaký efekt! Pokud bude takovýhle počasí i v prosinci ani ti s pokapem KM nedosáhnou toho co by chtěli, protože plod bude asi ve včelstvech kontinuálně a další vlna úhynů bude na začátku března. Modleme se za výrazné ochlazení.

Nějak ti nerozumím ty opouštíš svoji tezi zazimovat silné včelstva, prostě přidáš nástavek. Počasí už asi jiné nebude ale můžeš jít do větší nadmořské výšky.
Proč si stěžuješ na přirozené chování své vyšlechtěné genetiky.Big Grin

(01.11.2019 13:20)Leoš Dvorský napsal(a): [ -> ]Máš za sebou přeci tu skvělou včelařskou školu v Blatné ne? Nebo vám tam přednáší jen samí opisovači opisovačů? To by bylo smutné a hodně by to vysvětlovalo, proč se rok co rok opakují úhyny v ČR. Nějak se mi tomu ale nechce věřit a bude to spíš na ochotě posluchačů vnímat realitu, ne jen něco papouškovat.
Leoši škola v Blatné je především o samostudiu a konzultace, které probíhají dva dny v měsíci jsou hlavně o přísunu informací. Poskytla mě možnost uvažovat o více variantách včelaření. Určitě nejsem typ kopírovaní zavedených postupů.
V srpnu jsem opravdu viděl na včelnici útlum a někde už nebyl plod jak píšeš a holky byly tak nádherně spokojené.Big Grin
[/quote]
Modleme se za výrazné ochlazení.
[/quote]

...modlení aby přišla ….z e j m a ?Angel

....třeba by pomohla nějaká pěkná básnička....Wink
Nechcete aby vám matky v dobe odpočinku plodovali ?
Tak je načase oprášiť vlákno, ktoré založil Honza Veber v jeseni 2015.
https://www.vcelarskeforum.cz/tema-Izola...ietkovanie
Osobne som si vyskúšal krátkodobé klietkovanie na 3 týždne, ale rád by som sa dozvedel o skúsenostiach s dlhodobým klietkovaním na 4 až 6 mesiacov.
Klietkovanie ako také však má svoje úskalia, ktoré tu stojí za to prediskutovať.
Hádam sa po 4 rokoch zozbierali nejaké skúsenosti.
(23.11.2019 2:33)Milan Havelka napsal(a): [ -> ]
(22.11.2019 8:45)Zdeněk Barnat napsal(a): [ -> ]..... Ale řekněme že jsme na horách a že to máme díky delšímu vegetačnímu klidu jednodužší než v nížině......

Tak to si piš, Zdeňku. Dám ti kontrolní otázku Big Grin :" co je 3x horší než 14°C 22.listopadu přes den?"

To neuhodneš!

" 10,8°C 23.listopadu hodinu po půlnoci....." Dodgy
Nedělám si legraci.

Včera jsem kontroloval včelstva - všechna, bez vyjímky, dokonce i některé oddělky, který jsem překrmil, aby neměli místo - 2-6 dm plodu. Jedno včelstvo na 3Vn -4 rámky plodu(všeho stáří) Včely vesele nosily pyl ze stále nezaoraného zeleného hnojení ( kvetoucí podrost řepky) Nevěřím, bez rozebrání včelstev v nížinách, že bude mít podzimní ošetření nějaký efekt! Pokud bude takovýhle počasí i v prosinci ani ti s pokapem KM nedosáhnou toho co by chtěli, protože plod bude asi ve včelstvech kontinuálně a další vlna úhynů bude na začátku března. Modleme se za výrazné ochlazení.

Milane, zvaž, jestli není spíš chyba v tvém způsobu včelaření. U nás na jižní Moravě máme podobné počasí, ale moje včelstva už mám většinou delší dobu zcela bez plodu. Např. 21.11. jsem hledal matky v 25 včelstvech: 20 x zcela bez plodu, 3 x poslední buňky vybíhajícího plodu, 2 x po cca 2 dm plodu včetně larev. Ty poslední dvě ukazují, že je pořád co zlepšovat (brakovat). Asi to bude taky tím, že už chovám jen Vigorky. Přemýšlej o tom, jestli chov super plodných matek a obřích včelstev není v dnešní době slepá ulička?
(23.11.2019 2:33)Milan Havelka napsal(a): [ -> ]" 10,8°C 23.listopadu hodinu po půlnoci....."
= ideální podmínky pro fumigaci, pokud jsou včelstva bez plodu
Myslím, že keď je zdroj prísun potravy aj v tomto čase plodovať budú- je mylná predstava,že sa tak nestane keď máte v tomto prípade na jeseň rozkvitnutú repku. Včely reagujú na podnety z vonku... Len tolko. z nezaoranou kvitnúcou repkou skúsenosti jednoročné mám, nie je to v poriadku,plno pelu niektoré ,prevažne skoro všetky zimovali naňom-na jar nič príjemné..
....Klietkovanie ako také však má svoje úskalia, ktoré tu stojí za to prediskutovať.
Hádam sa po 4 rokoch zozbierali nejaké skúsenosti....

Ti, co dlouhodobě klíckovali jsou až na dva , tři včelaře bez včel , a ti ostatní se na to vybodli, takže bez zkušeností......ale včelmistr Šimonovský by nám mohl, ze zkušenost,í alespoň něco nastínit. Big Grin

(23.11.2019 10:59)Bronislav Gruna napsal(a): [ -> ]Milane, zvaž, jestli není spíš chyba v tvém způsobu včelaření. U nás na jižní Moravě máme podobné počasí, ale moje včelstva už mám většinou delší dobu zcela bez plodu. Např. 21.11. jsem hledal matky v 25 včelstvech: 20 x zcela bez plodu, 3 x poslední buňky vybíhajícího plodu, 2 x po cca 2 dm plodu včetně larev. Ty poslední dvě ukazují, že je pořád co zlepšovat (brakovat). Asi to bude taky tím, že už chovám jen Vigorky. Přemýšlej o tom, jestli chov super plodných matek a obřích včelstev není v dnešní době slepá ulička?

Ahoj Broňku. Sám víš, kolik dá standartní včelstvo jarního medu - to je jen podněcovací snůška. Sám bys byl rád, kdybys měl moje včelstva v tom voj. prostoru, kde je snůška jen na jaře .Wink Problém není v mém včelaření ani v rojových matkách....problém je v neprofesionalitě našich "zkušených"zemedělců! Já měl všechna včelstva k. 5.9. bez jakéhokoliv plodu. A bylo by to tak i dál, kdyby to kvetoucí zelené hnojení bylo zavoraný. Když máš 28.10 přínos na váze cca 2,1 kg tak co s tím chceš dělat. Jestli si na MZe nebo ti farmáři s hovnem hlavě myslí, že je to včelám prospěšný a ještě za to dávají dotace, tak je na čase úředníky z Mze poslat do provozů....třeba ke kravám a na MZe dosadit nějaký dojičky, protože to nikdy nemůže bejt horší než to je. Vlastně může....protože ty krávy, který by ti úředníci "ošetřovali" by nejspíš začaly hynout!
(20.11.2019 18:46)Zdeněk Barnat napsal(a): [ -> ]A proč ten ekopol vždyť je drahej

20 kč / včelstvo, 10 kč jeden proužek?
Videl som na youtube, ako skuseny vcelar klietkuje matky. Ale robi to pred letnym slnovratom, okolo 10.6. a matku oddeli. Prave okolo slnovratu totiz prirastky kliestikov dosiahnu maximum a su vacsie ako prirastky vciel. A tak na mesiac zavrie matku, aby vybehol vsetok plod. Zimnu generaciu vciel to nejako razantne neohrozi a zaroven zabije maximum kliestika, ktory neohrozuje zimnu generaciu.Idea

Drastickejsia metoda je premetenie celeho vcelstva na medzisteny alebo prazdne ramiky, pridanie medovych a pelovych zasob a nasledne preliecenie. Toto sa ma tiez robit este pred slnovratom.Idea
Jsem se uklepl s palcem Big Grin
Referenční URL's