Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Úhyny včelstev 2019/2020
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
(22.10.2019 14:16)Rudolf Stonjek napsal(a): [ -> ]Zprávy, které ke mě chodí jsou silně znepokojivé a dá se říct, že úhynový rok je tu. Ostatně roky vzad bylo úhynů také víc než dost. U mě zatím dobré. Mám 5 úhynů na jedné včelnici a jedná se o pokusná včelstva a tak jsem za to rád. Je to včelnice, kterou chci příští sezonu zdravotně revitalizovat a tak jsem tam zkoušel svůj testík na včelstva, kterým chybí tak nějak tah na branku. Testík objevil 15 včelstev, 8 jsem ozdravil, zbytek ponechal osudu. Z těch 7 5 již je mrtvých, dvě poměrně zdecimovaná žijí. No a když se ponořím do historie těchto problémových včelstev je tam také spousta zajímavých údajů a to díky tomu, že tam jsem poprvé ozdravoval a to dost lajdácky. Díky tomu mám pár nových poznatků ke kterým bych se nedostal, kdybych byl precizní. Ony samy o sobě mají úhyny velkou vypovídající hodnotu,když se ponoříme do historie včelstva a správně se ptáme. Za nejsprávnější otázku považuji: Co mají společného včelstva která žijí a která uhynula? Je to stejné jako u lidí odď. patologie. Bez něj by se dodnes přikládaly pijavice a pouštělo se žilou. Proto díky za úhyny a koukejme se od nich něco naučit! Zdraví R. S.
Příspěvek 258 mi bohužel připomíná příspěvky Leoše Dvorského, mnoho slov a nic konkrétního.

Za mě k úhynům, dají se v předstihu vypozorovat, ale musíte odlepit oči od monitoru a stojí to čas. Vše je o pozorování včelstev a hodně řekne česno - např. pochodující včely neschopné letu, vynášení zdravých včel před česno, vynášení plodu před česno, deformované křídla, malátné včely, práce vos, čištění včel na česně apod. Další informaci poskytne přirozený spad - vylíhnutí plodu, barvy roztočů, spad jak přirozený, tak po plošném přeléčení, životnost roztočů na podložce atd. Na základě těchto informací lze zasáhnout. Dále pozor na slabší včelstva, co jdou na přezimování, ty bývají první a často způsobují domino. A zdroj pádu celé včelnice bývá z 99% na Vaší včelnici. Kdo si přenese zodpovědnost na sebe a pozoruje, ten má našlápnuto se se současnou situací poprat. Ať se daří.i
Úhyny v mém okolí začaly podobně, zeslábnutí, vyrabování, přenos na ostatní včelstva v různém intenzitě.
Co vidím za příčinu - většina vytočila v polovině července a čekala na další med. Ten samozřejmě nepřišel a tak včelstva měla méně zásob, než by bylo zdrávo = podvýživa, špatně vychovaná zimní generace. Takže se medníky začaly shazovat až v polovině srpna a možná i déle. NO a léčilo se zrovna tak pozdě. Takže špatně vykrmená zimní generace ještě poškozená VD a doprovodnými viry si vybrala svou daň. Kolapsy jednotlivých včelstev a rabování pak situaci jenom zhoršilo a umocnilo.
(28.10.2019 20:09)Petr L napsal(a): [ -> ]Většinou při dramatickém zeslábnutí včelstva zůstane hrstka včel s matkou.
Proč matka (nejstarší jedinec) přežívá? Proč nepodlehne infekci když je krmena ostatními včelami - infekce by se měla šířit trofalaxí...?
Zajímavé je, že matka nehyne na nosemu a roztoč na ni také nejde. Možná proto.
@MatesP:
Jo,
to by asi vliv melo. Ale asi zalezi na oblastech, ja na zacatku cervence mel kazdej den vahovej ubytek, proste to skoncilo, tak jsem nejak v prvni tretine udelal medobrani a venoval se poreseni VD a krmeni. Ale vim, ze nekde bylo treti medobrani. Jeslti i v my oblasti nevim, tady nevim kde. Slidivost byla teda letos extremni. Pak se to uklidnilo na konci prazdnin, VD sporadicky. Az ted u tech jednech co i dneska dotahly 0,2 kg a to bylo neco pres 10 stupnu. Ty maj spad peknej, asi bych brzo mel hromadu jako ukazoval Jirka Marx. Dneska jsem vzal par brouku pod mikroskop, asi tam budou naznaky groomingu, utrhany nohy u VD. Takze holky asi bojujou, jsem zvedavej jestli vyhrajou i boj se zimou. DWV dneska pred ulem u 5 vcel, zadny mrtvolky nebo zpomaleny vcely v trave.
Mozna pokud budou mit rozum jako vloni, ze ASPON kolem vanoc neplodovaly (minimalni měl), tak by to mohly dat. Pokud se stara a mlada matka ale "domluvej". Jen tu pauzu uz mely mit mesic, spis vice.
Chose.
(28.10.2019 16:52)JosPr napsal(a): [ -> ]...
Je tady vubec nekdo z oblasti,kde nejsou zadne zpravy,ze by vcelstva odchazela do vecnych lovist???

Jsem bez jediného úhynu a nepředpokládám , že by mi do konce roku něco uhynulo .

Předpokládal jsem úhynový rok , tak jsem v srpnu dal ubrousky se šťavelkou .
Možná jsem to trochu s tím léčením přehnal , nesmím to příště tak honit .

Moje oddělky ve většině bez plodu některé od 20.9. , nerozplodovalo je ani pozdní doplnění zásob a přínos z hořčice . Normální včelstva bez plodu , jen jedna výjimka, ale už mají vyměněnou matku .

To co ale není můj výběr , co jsem vzal na vyzkoušení ,VSH , různé výběry na varrou , tak oddělky kladou ještě nyní , některé zeslábly , ale zvládnou to .
Úhyny jsem zaregistroval v létě asi 8 km ode mne a dál . O ostatní jsem se nezajímal .
Pohlo sa to - veľa správnych otázok, ale bez výskumu a labákov nenájdeme na ne odpovede.
(28.10.2019 21:50)Pavel Holub napsal(a): [ -> ]
(28.10.2019 20:09)Petr L napsal(a): [ -> ]Většinou při dramatickém zeslábnutí včelstva zůstane hrstka včel s matkou.
Proč matka (nejstarší jedinec) přežívá? Proč nepodlehne infekci když je krmena ostatními včelami - infekce by se měla šířit trofalaxí...?
Zajímavé je, že matka nehyne na nosemu a roztoč na ni také nejde. Možná proto.

Roztoč na matku jde, pouze ho včely z vnitřního okruhu krmiček z matky odstraňují. Nosematózou je matka nakažena stejně jako včelstvo, dokonce ji přenáší na své dcery.
Nakažena ano, ale patrně jí odolává. Možná vlivem jiné stravy. Kdyby matka hynula na nosemu, nebyla by nejstarší mezi posledními žijícími. Jestli její odolnost bude zdolána, to teprve bude nadělení.
(29.10.2019 6:49)Pavel Holub napsal(a): [ -> ]Nakažena ano, ale patrně jí odolává. Možná vlivem jiné stravy.

BINGO
To akože si necháva stravu voziť zo zdravého prírodného prostredia a taktiež má i externé "operky" Huh Smile
Já jsem z toho zatím zmatený? Všude čtu jak padají včelstva, že budou největší úhyny za posledních 10 let a že úhyny jsou plošný po celé ČR? Minulý týden jsme měli schůzi ZO a z cca 330 včelstev 30 včelařů, zatím nikomu nepadlo ani jedno včelstvo, stejné zprávy jsou i z okolních ZO. Otázkou je nakolik jsou včelaři upřímní? Pravdou je, že až na pár včelařů, mají všichni jen 2-8 včelstev, což možná taky napomáhá k té nule?
Neviem či som výnimka ,ale mne padajú matky práve v tomto období a je jedno či nultého roku či staršie-minulý rok 4-26 včelstiev, tohto roku zatiaľ 2 -30 a to ešte nie je jar. Je pravda ,že sa to deje u slabších,zoslabenejších včelstiev 3--5 rámikových . myslím ,že majú ,mali niečo ,čo ich viedlo k úhynu.
Dobrý den

Proč nikdo z kolapsu nepodezřívá roztočíka včelího?

https://cs.wikipedia.org/wiki/Rozto%C4%8...8Del%C3%AD

https://www.domacimed.cz/buckfastska-vcela

Padají někomu včelstva Buckfast , Bucfast F1 případně Primorski Fx ?
MK
Ano ano, matka má své „opérky“ – včelaři jim říkají matčin doprovod, který se stará o její krmení mateří kašičkou. A protože je to výměšek hltanových žláz, tudíž je oddělena od kontaminované potravy. Včelaři by měli míti na paměti, aby matka nebyla donucena tím, že při neopatrné prohlídce je nucena stresem požít med a zrovna třeba kontaminovaný. Mateří kašička je jak víte lék na moc neduhů. Je to také jeden z důvodů proč včely v zimním období sice omezeně, ale zakládají plod.
Roztocika nikdo nepodezriva bo od te doby co se zacaly masivne pouzivat kyseliny, tak vymizel. Reaguje podobne na leciva jako VD.

Je zajimave, ze vetsina uhynu je spojena s loupezi v podleti. Proc vznika loupez? Vetsinou protoze ve vcelstvu chybi generace vcel zodpovedna za strezeni cesna. 39d od polozeni vajicka vznika generace strazkyn, pozdeji letavek. Co se delo pred cca 2 m zpetne? Kulminovala varoaza, koncilo leceni, koncilo krmeni...
Něco pro p. Jiřího a Ivíka.
Těch pár bodů co jste vypsali dělám každý rok.
Když odešlo 1 včelstvo za zimu bylo to většinou ztráta matky.
Vyrojeno včelstev minulé roky tak do dvou kusů.Odchyceny.
Letos nepomohlo rozšiřování, odebírání plodu .... - prostě divočina.
Spad během roku 0 od nuly pošla....
Vosy do úlu nevím co je !
Krmení ze začátku nebraly byla silná snůška z lesa hned po lípě. Trvala až do půlky srpna.
A přitom 7 z 30 úlu je prázdných. Teda od včel. Zásoby kromě prvého jsou všechny. Mám tři stanoviště. Loupení jsem nezaznamenal.
Ten úl co jsem kontroloval / rozebral do detajlu / tak deformace křídel pod víčky. Před měsícem na včelách při rozebírání nebyla
zaznamenána.
V okolí kolapsy včelstev ve velkém. Jen nejsou otevřeně přiznána !!!!!!!
A teď babo raď ......
Tohle se mi nestalo za 30 let. Přečkal jsem v pohodě i mor co smetla všechna včelstva v okolí!!!! Byli zde i úhyny 100%.
Vše bylo v poho . Až letos . F.V.
Výborně, dobrá otázka. Nemá však nic společného s nákazovou situací, jakou zde probíráme. Podletní situaci, jak ji popisujete nezvládala ani původní včela před 60ti lety. Tenkrát se to řešilo tak, že se včely odvezly z dosahu snůšky, nebo se dělily na paket a zbytek s matkou a plodem ta se přemístila z dosahu snůšky. Tím bylo zachováno včelstvo pro příští rok i pozdní snůška. Jistě si vzpomenete na vaše mládí.
U mne byla snuska do puli srpna,nebo spis nepamatuju,kdy nebyla do puli srpna.V tom to neni.
(29.10.2019 12:07)Frey napsal(a): [ -> ]..
Je zajimave, ze vetsina uhynu je spojena s loupezi v podleti. Proc vznika loupez? Vetsinou protoze ve vcelstvu chybi generace vcel zodpovedna za strezeni cesna. 39d od polozeni vajicka vznika generace strazkyn, pozdeji letavek. Co se delo pred cca 2 m zpetne? Kulminovala varoaza, koncilo leceni, koncilo krmeni...
A nemôže to byť i tak, že z chorého včelstva už infikované včely opúšťajú a hľadajú útočište v iných, ešte zdravých úľoch? Tie ale nemajú popri strážnej i hygienickú službu na česne, tak tieto už nakazené včely príjmu do úľa kde následne- povedzme o pár dní -infekcia /mám na mysli vírusové ochorena/ naplno prepukne. Naviac vžobrané včely dajú hostiteľovi tip na hojnosť zásob v hynúcom úli, ktorý už nemá význam stážiť a je vyrabovaný. Prečo potom ostáva fúra úľov nevyrabovaných a prázdnych? Lebo postupne už nemá ani kto rabovať...
Teda nedalo by sa povedať že to platí obrátene? Že väčšina lúpeží v podletí je spojená s úhyny, kedy celú reťazovú reakciu po celej včelnici spustí vzplanutie vírusového ochorenia v jednom jedinom úli? Klieštik je v tom možno i nevinne,ocitol sa v nesprávny čas na nesprávnom mieste....
Ja so m nepozoroval, že by som mal nejakú rabovku a včelárim cez 15 rokov. No ani som nemal "perakútny" úhyn.....
Referenční URL's