Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Úhyny včelstev 2019/2020
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Je to opravdu s těmi úhyny tak zlé? Pod vlivem všelijakých zpráv od včelařů, z medií a volajících zákazníků, zda zdraží med, tomu člověk začíná propadat. Jsme ale na tom v dlouhodobém horizontu opravdu tak špatně? Máte opravdu třeba za posledních 10 let nějaké extrémní ztráty, třeba přes 50% každý druhý rok? Když se ohlédnu, tak u sebe to tak nemám. Úhynový rok 2002 beze ztrát, stejně tak 2014, jen v sezóně 2008 jsem to celkem schytal. Za posledních 10 let pouze 1 stanoviště ze 7 mělo cca 10% ztrátu a dalších cca 20% přeživších včelstev bylo na jaře bídných. Přesto i v blízkém okolí za toto období byly na některých stanovištích i nadpoloviční ztráty, ale pak zas na dlouho nic. Možná mi řeknete, že až to přijde, budu se divit, což připouštím. Momentálně to ale nemohu z dlouhodobého hlediska hodnotit jako tragické, protože bych si připadal jako ti zemědělci, co každý rok křičí, že to letos zase bylo špatné. Domnívám se, že ani u mnohých z vás není tak zle. Co si tedy o tom myslet?
Takové ty typické úhyny na přemnožení roztoče v průběhu sezóny s následným kolapsem, jaké zde propaguje Zdeněk Barnat budou asi zcela běžné a rozhodně bych neměl problém si je připustit. Snadno k tomu dojde u začátečníků, ale i ostřílených machrů, kteří něco zanedbají třeba ze zdravotních či složitých rodinných důvodů a pak samozřejmě u lajdáků, u nichž je to přirozené. Sám jsem si tím prošel právě v roce 2008. Do té doby se ovšem považovalo za kritické napadení včelstev roztočem takové, kdy se počet roztočů přibližuje počtu včel. Tehdy na nějaké výstavě v Praze přednášel Ing. Veselý, že toto již neplatí, protože se přidávají viry a jedná se vlastně o složité onemocnění. Odhaduji, že právě v té době také Ing. Dvorský zavedl členění Varroázy na několik typů (A,B,C). Otázkou jen zůstává, proč k tomu došlo? Jestli je problém v nižší odolnosti včely, "vyšlechtěných" včelích patogenech, či zhoršeném životním prostředí (Fakt je, že v roce 2008 mi na stanovišti létaly ještě spousty motýlů, což poslední dobou ani náhodou). Proti takovému přemnožení roztoče se dá jakž takž ještě bránit, i kdyby bylo nutné v létě sáhnout třeba k přemetení včelstev.
Co mne znepokojuje více, je to, co nemohu ovlivnit, tedy okolí. Jednak je to opravdu ta chemie v zemědělství. Před několika lety dával na toto fórum někdo odkaz na video o německém biovčelaři, kterému zaseli v blízkosti řepku a hned se mu v medu objevila rezidua. Další velký problém mohou být právě ta včelstva v okolí (chovaná, či volně žijící). Z vlastní zkušenosti snad pouze toto. Na jednom stanovišti byly svého času velice dobré výsledky, tak nějak tam šlo všechno samo až do doby, kdy se v blízkosti (do 800 m max.) objevili dva noví včelaři. Úhyny zde nemám, ale včely jsou od té doby přes veškerou snahu povětšinou mizerný, hlavně na jaře. Letos jsem se tomu už musel smát, když jsem mluvil s jejich nákazovým. Ti dva se prostě každý rok střídají ve 100% úhynech, to snad ani není možný. Sám za sebe si myslím, že to bude stát za tou změnou v kondici mých včelstev. Vzhledem k významu toho stanoviště mne to příliš netrápí, ale mít jen to jedno, budu asi značně nervosní. Tady asi jiná cesta nevede, než mít více stanovišť. Někde vám něco stříknou, jinde vás kolegové dotují patogeny, jinde snad dobrý. Za rok zase jinde něco jiného. Tahle si tu žijeme.
Divím se, že nemáte červené palce jako já když tu já napíšu, že zdravé včely mám jen do té doby, než se do blízkosti mých včel nastěhuje alternativec. Třeba takový, který i tady klidně napíše, že má v červenci desetitisíce roztočů ve včelstvu, roztočů se včelstva zbaví (roztoči evakuují sami jinam) a pak se strašně diví, že taková vč padnou když na sobě jednotlivé včely nemají roztoče. On nechápe čím by to asi tak mohlo být a i roztoči na jeho včelách to pochopili a včas zdrhli. On ne. Ne že nezdrhnul, že nechápe. A furt bude něco bádat a snažit se šlechtit varroaodolnou včelu. A strašně kritizovat "chemiky".

Přesně jak píšete, jak se takový objeví je zle a já říkám, že je nutné zvednout kotvy a hledat jiné místo.
No jo, jeden takovej alternativec jsem ja. Jen bez tech (deseti) tisicu brouku v cervenci Smile.

Nicmene Varidol jsem pouzil - 1x v tech mych zlodejkach v pulce listopadu..

Chose
(01.03.2020 14:36)Ivík napsal(a): [ -> ]Dnešní pořád Nedej se o úhynech - doporučuji:
https://www.ceskatelevize.cz/porady/1095...-vcelstev/

Díky všem zúčastněným co se podělili se zkušenostmi s úhyny a medializovali je. Jsem rád, že je čím dál víc včelařů s otevřenou hlavou (postřiky, viry atd.), co mi na videu vadí tak nepokryté podsouvání lidí či institucí co se zabývají vzděláváním s jakousi "nutností " a povinností včelařského vzdělávání.

Minulý rok jejich snaha poněkud ochabla, ale zdá se, že letos své lobbování spojí s úhyny. Bez vzdělávání začínající včelaři ohrožují své okolí, kde jsou pak úhyny. Nemyslím si, že jsou úhyny díky tomu, že začínající včelaři neprošli kurzy! VÚV, Mendlova univerzita, PSNV, ČSV, kdejaký včelař co se vyučil a má na to papír... většina si jde celý rok po krku, ale v této oblasti všichni naleznou vzácnou shodu. Je třeba povinně školit začínajícího včelaře (nyní kvůli úhynům). Důvod je zřejmý, peníze na školném a především obrovský potencionál čerpat nové granty a nadhodnocené dotace na majetky a žáky v oblasti vzdělávání. Nechcete se živit poctivě? Tfuj pánové..
Prosím tě Frey co tě na tom rozčiluje, kdo chce ten školí a jako třeba já zadarmo. Ukážu jim základy péče o včelstvo, základy práce se včelami, základy léčení, (ano klasiku, aby věděli jak se používá varidol a gabon, zbytek ať si pak zkouší samy), a základy předpisů. Žádnej učenej z nebe nespadl a jsou rádi. Samozřejmě účast dobrovolná.
No jo,jenomze tohle delame vsichni dobrovolne,zadarmo a o svem volnem case a vetsinou toho nelitujem,protoze to ma smysl..Casto je vcelareni srovnavano s rybarenim nebo myslivosti,a to se podle mne srovnavat neda.Ridicak na vcely je hloupost.Opet pouze prilezitost,jak pro nektere dojit dotace na vzdelani,podobne jako je tomu uz i dnes.V patek zahajit prednaskove "turne",ukoncit ho v nedeli,nerict v podstate nic a pobrat na to dotace.
Když jsem zi zakládal kdysi živnosťák jako soukromě hospodařící rolník. Chtěli po mě papír vysvědčení ,osvědčení nebo něco čím prokážu znalost včelařství. Po revoluci jsme všichni ve sploku dostali právě takové osvědčení. Toto osvědčení jsem předložil a oni že to snad bude stačit a živnosťák mi dali. Dnes nevím jak to funguje
Dnes si SHR a tam po mne žiaden papier nechceli.
Hele za sebe bych to videl, ze je rozhodne potreba nejakym skolenim ci kurzem projit. At uz treba vcelarem kamaradem nebo proste kurzem pro vcelare. Priklad u me - visim porad vsude na netu (i tady) a ctu a sosam informace (nekdy protichudny), ale nevyhnul jsem se pred 2 rokama uhynum vcelstev (z 95% me chyby). Tak jsem se chytnul za cumak a nasel jsem si kurzy pobliz. Tim doslo k doplneni stripku, k dalsimu vyvoji a ja doufam ze spravnym smerem. Ja myslim, ze jo, protoze takovy vcely jako mam tedka jsem proste nemel.
Vy co mate stesti a byli jste od mala ve vcelach s dedou, tatou, mamou atd, mate velkou vyhodu a takovy stastny lidi kurz nepotrebujou. Ostatni, jako ja, vidi v tom alespon malou "nutnost". Zvlast pro ty, co vidi, ze na vcelach vydelaji a zbohatnou...
Chose
(02.03.2020 6:30)JosPr napsal(a): [ -> ]No jo,jenomze tohle delame vsichni dobrovolne,zadarmo a o svem volnem case a vetsinou toho nelitujem,protoze to ma smysl..Casto je vcelareni srovnavano s rybarenim nebo myslivosti,a to se podle mne srovnavat neda.Ridicak na vcely je hloupost.Opet pouze prilezitost,jak pro nektere dojit dotace na vzdelani,podobne jako je tomu uz i dnes.V patek zahajit prednaskove "turne",ukoncit ho v nedeli,nerict v podstate nic a pobrat na to dotace.
Jedinnú povinnú inštrukciu /2 hod/ by som zaviedol na MVP - s autentickými plástami.
Dotácie na prednášky sa u nás zneužívajú na doplnenie kasy ZO. O hodnote prednášky by mal rozhodnúť zájem včelárov. Ak by sa prednášky natočili a vytvorila by sa elektronická knižnica, ktorá by sa stále doplňala, tak by sa ukázalo o čo majú včelári záujem. Vylúčili by sa náklady na cestovanie, nájom miestnosti a na klasifikáciu prednášateľov.
Jediným kritériom na vzdelanie včelára je úspech na včelnici bez ohľau na to, ako ho získal.
Ono je tý buzerace od státu málo?
Neznamená, že když někdo něco zneužívá ke svému obohacování, že to něco je špatné. Právě okolo dobrých věcí se točí nejvíce vykuků a kvůli těm přece to prospěšné nezrušíme, že?
Pokud máš o něco zájem, tak si najdeš zdroje informací a případně ochotného včelaře (pokud chceš). Absolvoval jsem x včelařských školení, ale mohu říct, že bych se bez nich obešel, pokud by nebyly. Když nechceš, tak ani papír ze školy nepomůže.
@Miroslav:
buzerace vod statu je dost, s tim souhlasim.

Jen neni vykuk jako vykuk. Nerikam, ze do vcel chci jen vrazet, neco navic se hodi. Ale mam je i pro svou radost, bavi me to. Ikdyz nekdy u nich hudruju jak starej krocan Smile. Je to vsak neco jinyho nez chov kraliku, slepic, ... To je treba si uvedomit.

@Tiny : To je presne ono, na co jsem narazel - kdo chce, ten se stara a vzdelava, ale narazel jsem na ty, tech doufam, ze moc neni, ktery si poridi vcely a myslej, ze budou jen od vcel brat...
chose
MV - buzerace začína až po nahláseníMVP. Vidieť plásty s MVP naživo by každému včelárovi prospelo a dokázal by si s ním poradiť aj bez buzerácie štátu.
PH - dobré prednášky nie sú špatné. Ak je dobrá prednáška v Humpolci, tak by som radšej kúpil záznam a možno aj dalších 2000 včelárov. Ak bude v Žiline, tak prídem. Je to byznys a kto je lepší zarobí. Formálne prednášky z dotácii sú vyhodené peniaze a kopa papierov.
pratele co zpochybnujete vyznam skoleni a eventuelniho ridicaku na vcely....loni jsem zacal pecovat o prvni 4 oddelky....pred tim jsem si samozrejme precet literaturu a casopisy a internety a youtube a pozeptal pratel vcelaru v ZO....

...ackoliv nemam rad omezivani zahajeni jakekoliv cinnosti, protoze to muze vest k tomu, ze urcita skupina si zabetonuje sve pozice...napr.omezeni u notaru, danovych poradcu apod.....tak u vcel jde o specifickou situaci ktera byla v poradu ceske televize zminena a i nam je myslim jasna.....vcelar nezodpovedne a nezkusene se starajici o sve vcely ovlivni kvalitou sve "pece" i vcely ostatnich vcelaru v okoli doletu jeho vcel....

...a v tomto je analogie s ridicakem na auto....neznalosti a nezkusenosti a nespravnym rizenim nezrusite v aute jenom sebe, ale i dalsi ucastniky silnicniho provozu nebo i chodce, kteri jezdí zodpovedne a podle predpisu a tu autoskolu udrlali a dostali papiry.....i kdyz o aferach s rozdavanim ridicaku se toho uz napsalo taky dost....ale to bude vzdy proble. u kazdych zkousek....

...ale z principu ta myslenka nrjakeho povinneho vcelarskeho vzdelavani neni podle mne spatna...
Od včelařského vzdělání jsou školy.Kdo chce,ať si jí zaplatí a vystuduje.

Ostatní ať se vzdělávají dle svého vědomí,ale ne povinně.
(02.03.2020 10:30)TomasK1 napsal(a): [ -> ]vcelar nezodpovedne a nezkusene se starajici o sve vcely ovlivni kvalitou sve "pece" i vcely ostatnich vcelaru v okoli doletu jeho vcel....

...a v tomto je analogie s ridicakem na auto....neznalosti a nezkusenosti a nespravnym rizenim nezrusite v aute jenom sebe, ale i dalsi ucastniky silnicniho provozu nebo i chodce, kteri jezdí zodpovedne a podle predpisu a tu autoskolu udrlali a dostali papiry.....i kdyz o aferach s rozdavanim ridicaku se toho uz napsalo taky dost....ale to bude vzdy proble. u kazdych zkousek....

...ale z principu ta myslenka nrjakeho povinneho vcelarskeho vzdelavani neni podle mne spatna...

Je zvláštní, že kdo chce chytat ryby na VEŘEJNÝCH VODÁCH musí být členem ČRS a bez tohoto členství prostě povolenku nekoupí a nedostane jí ani bez toho, aby prošel školením a složil zkoušku. Na uzavřených soukromých vodách se může třeba stavět na hlavu. A nikomu to jako žádné omezování nějaké svobody nepřijde, u řidičáku taky ne a u včel ano? Já tvrdím, že kdo chce chovat včely a vypouštět je do VŘEJNÉHO PROSTORU měl by projít školením a složit zkoušku. Nebo ať si zavře včely nad svým pozemkem, aby to byla analogie s tím rybařením nebo ježděním autem po soukromé louce. A ani hrozba přezkoušení by nebyla k zahození.

Nechápu jak může někdo tak jednoduchou analogii nechápat. Demokracie a svobody plné huby, ale že svoboda moje končí tam, kde začíná svoboda někoho druhého se ignoruje. Co tady někteří píšete je čirá bezohlednost, ne svoboda! A protože ohleduplnost a respektování svobod ostatních, jak se dlouhodobě ukázalo a jak je i tady zřejmé, dobrovolně od všech očekávat nelze, měl by stát, jako svrchovaná moc, účinně zasáhnout.
Tome, již to tady padlo mnohokrát. Myslivci a rybáři "loví". My chováme, až budu chtít zastřelit včelu medonosnou, požádám o zkoušku.
nebo jeste jina analogie nazorne ukazujici rozdil mezi soukromym a verejnym...
...ti z nas, kteri berou vcelareni jako zivnost a chteji med dodavat do obchodni site, tak v zajmu zajisteni kvality medu, ktery se dostava do verejneho prostoru (celkem prihodny termin pouzity tomem50) tak musi mit zajisteny proces zpracovani a uskladneni medu takoy, aby odpovidal normam pro potraviny, ktere se prodavaji ve verejnem prostpru, siroke verejnosti, at jiz spotrebiteli nebo nejakemu zpracovateli/distributorovi...

...a to same - splneni normy, tedy urciteho vcelarskeho minima - by melo platit i pro chov vcel....i kdybych jen pro ucel konicku...protoze tim muzu ohrozit ostatni vcelare, ne spotrebitele nekvalitnim medem, ale vcelare zanedbanymi vcelami...

v tom poradu byla jeste vyslovena jedna myslenka, jmeno toho vcelare si ted nevybavim....a sice, ze problemem je vysoke zavceleni...a zminoval stanoviste s poctem vcelstev v řádu desitek....a vysoke zavceleni vede i k snadnejsimu sireni nemoci...nedostatku pastvy...spatne kondici vcelstev....
....takze to vypada, jako kdyby vcelar, ktery ma vysoky pocet vcelstev na jednom stanovisti, prispiva k uhynu vcelstev jiz od sameho zacatku = rozhodnuti kde a kolik vcelstev umisti...

....coz v pripade vcelaru, kteri vcelari za ucelem obzivy, vypada jako dost shizogreni situace, kdyz vezmou v uvahu ekonomiku provozu, ktera vychazi lepe s vetsim poctem vcelstev na mene stanovistich...

...co si o tom myslite?
Referenční URL's