Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Úhyny včelstev 2019/2020
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Dobrý den
Ošetřuji včelstva jako Cihlář. Jen u 2 včelstev co byl větší spad po posledním VARIDOLU jsem letos testoval kyselinu šťavelovou v prosinci.Spad byl 0Ks a 2 kusy brouka.
Jediné co mají moje padlá včelstva společné je to ,že mají matku ,která se vylíhla začátkem května.Jako larvička byla živená pylem z roslin nohokrát ošetřovaných postřiky.To bylo podpořeno počasím bez srážek .Sřikalo se podle ternínů.Žádny déšť termíny neposouval ,nesmýval ani neředil.Bylo hodně větrno takže postřiky ,které na kvetoucí rostliny nepatří se dostávaly v nepatrném třeba na ovocné stromy sousedící s polem (třeba s obilím).
Matky se snažím už všechny značit číselnou značko s barvou roku abych měl co nejlepší přehled.
Předpokládám,že u těch včelstev ,která počátkem listopadu zeslábla , že málem padla(byly tam taky matky ze začátku května ) najdu najaře novou matku kterou si včelstva vychovala ještě včas .
Domníván se ,že včely od loňských květnových matek mají poškozenou imunitu a zničí nemoc kterou normální včela přežije.
Tuto mojí teorii podporuje ,ještě to,že včelstva co mají matky z červnové série jsou bez problému stejně jako včelstva kde jsou matky z předešlých let.
Jinak moje ztráty jsou zatím necelých 10%.
MK
Prečo neodchádzajú oddielky- ale odchádzajú, presnejšie tie čo sú spravené v júli ,zač. augusta robené iba na výmenu matiek. tie skoršie ,,po repke,, v pohode- zaleží asi o stupni napadnutia včelstva, z ktoreho bol oddielok robený. Myslím že je to o postihnutom, plode zrejme koncom a v plnom lete už je dosť infikovaný- ale čím ,klieštom ,pesticidmi-spuštačmi viroz... Liečba-cez letnú sezonu je špecifická, včelstvá silné neviem kolkých nastavkoch, ako to chcete riešiť?- zrejme ekopol 3-4 pásiky v plodisku možno niekde stačí, možno v iných nie, gabon cez sezónu-to by včely sa museli zazimovávať ,vytočiť koncom júna,zač jula, K mravčia nemám skúsenosť, možno ešte odobraním komplet plodu v týchto mesiacoch pravda- ak to stačí.
(01.02.2020 10:05)janR napsal(a): [ -> ]Myslím že je to o postihnutom, plode zrejme koncom a v plnom lete už je dosť infikovaný- ale čím ,klieštom ,pesticidmi-spuštačmi viroz..



Postižený plod v červenci to naše názory spojuje. Čím je tento plod poškozen o tom se tady dohadujem . Já mám na 80%jasno a těch 20% nechávám těm co tvrdí něco jiného ať to nějak dokážou
prošel jsem dneska pár lonskejch oddělků a jeden nejsilnější měl už 3 kolečka zavíčkovaného plodu a kolem těch koleček velký plochy nových vajíček.....v dalších asi 6 jsem nenašel ani jednu bunku plodu....ale byly to všechno slaboučký včelstva...ty ještě ví, že by to neutopily, ale silný včelstva už plodují....a to je právě ten kámen úrazu, když se kleštík začne množit ted a člověk razantně během léta nezasáhne, tak v říjnu včelstvo není....mě popadaly letos všechny ty co byly loni na jaře nejvíc nadupaný, což tuhle teorii jasně dokazuje.....ty co vyzimujou slabý včelstva, tak prostě problém nemají...no a pak jsem šel kouknout na lonský kmenový včelstva a když jsem otevřel kolečko ve víku, tak celej úl už vytopenej a to skoro u každejch......ale jak píše Zdeněk o 20% pro virozy, u mě je to tak 5 %...na 95% je to všechno spojený s broukem, brzo začínajícím plodování atd....což samozřejmě je v polystyrenových úlech o to horší a proto je k tomu potřeba uzpůsobit metodika....ten kdo včelaří v tenkostěných, tak má v tomhle určitě výhodu
No, paráda! Teorii máme jasně dokázanou. Celý svět pociťuje velkou úlevu, úhyny jsou minulostí.
K minulosti úhynům bude potřeba víc než jen teorii....
(31.01.2020 21:43)Pavel Holub napsal(a): [ -> ]Tak sa pozri Patko, ako to je možné
ešte 15.09. nič nebolo.

Mohl by autor podat nějaké podrobnější informace , vidím je křivku..... nějaké počty a tak
Je tam vše, log. stupnice denního spadu a čas. Ve vrcholu nastal kolaps a na konci už bylo včelstvo dramaticky zesláblé a bylo zrušeno.
To, co uvádím je extrém, ale je vidět, když se někdo spokojí s tím, že má v polovině září čitá včelstva, nemusí mít ještě vyhráno.
Ten graf velice přesně vystihuje to, co popisoval včelař, jehož úhyny jsem zde zmínil, tedy včelstva relativně čistá, pak najednou v říjnu skokový nárůst. Zaznívá tu třeba názor, že pokud je vytvořena zimní generace, další přínos roztoče již včelstvo neohrozí. To asi můžeme škrtnout. Pak to tedy opravdu nejspíše vypadá na toho doneseného infikovaného roztoče. Pokud tomu dokážeme zamezit, pak to včelstva zvládnou, jak také někde uvádíte shodně s Jiřím V., pokud se nemýlím. To by tedy byla dobrá zpráva, protože s tím lze alespoň něco dělat. Pokud by byl přinesený roztoč jen indikátorem loupeže, ale příčinou úhynu by bylo cokoli dalšího, co si včely přinesou, nedalo by se tomu nikterak bránit. Pro praxi by to mělo stačit, nebo by to minimálně část náhlých úhynů vysvětlovalo. Přesto se Pavle zeptám, jaký je další scénář, když ta loupež začne? Je třeba podstatné, jestli je v tuto dobu ve včelstvu plod, který bude sloužit jako živná půda pro masivní pomnožení patogenů předaných roztočem, že následně poškodí i dospělé jedince? Pořád máme tu zažitou představu, že problém začíná výhradně na plodu zimní generace, což evidentně nemusí tak být vždy. Mimo jiné by to vysvětlovalo, proč přežijí včely s tisícovkou "zdravých" roztočů, zatímco jinde to padne při stovkách "nakažených". Rovněž tomu nahrává skutečnost spíše lokálních problémů vždy několika sousedních včelnic, jak se to dělo u nás v minulých letech.
Jak jsem zde dal odkaz na video o panu Cihlářovi, tak v tom videu mne zaujal právě jeho monitoring. Nemonitoruje všechna včelstva, na to nemá kapacity ale jen vybraná na každém stanovišti. Když dojde k problému, okamžitě včelstva ošetří nebo je odveze jinam.
Včelařit bez monitoringu v období červenec až říjen prostě nejde, nebo jde, ale to už není včelařina (permanentně Apitraz či Apivar). Je nezbytné na základě monitoringu okamžitě jednat. Mám takových grafů každý rok dvacet a je na nich krásně vidět ta soudobost jevů, jak ve většině včelstev najednou stoupne spad tmavých roztočů.
Obrana je podle mne možná těmito kroky:
- monitorovat a zasáhnout okamžitě v řípadě extrémního nárůstu roztoče
- odvést včelstva jinam (vzor Cihlář)
- chovat včelstva, která plodují (zavíčkovaný plod) do max 1. říjnového týdne a to bez ohledu na počasí a stáří matky (mně tak končí i jarní oddělky) nebo klíckovat matky už začátkem září
- chovat včelstva, která neloupí, to jsou ty výjimky, u kterých se ten soudobý extrrémní nárůst spadu neprojeví (neprojeví se ani na úlové váze)
- šířit okolo sebe geny varroatolerantních včelstev (pokud je v sousedství těžař medař se svými brojlery a navíc je v době rojení není schopen ukočírovat, tak to není moc platné)
- vyloučit rojení včelstev!, jakákoliv volně žijící včelstva nechaná napospas osudu jsou pro své okolí vážným rizikem
Pane Šubrt

Je dobře, že se tu rozvádí debata o úhynech, ale vezměte v úvahu, že je třeba se posunout k nějakému východisku. To je – předcházení úhynům a rozpoznání jejich příčin. Vězte, že vektorem každého úhynu je VD, avšak ne vždy konečnou diagnózou. Někdy je příčinou “VD bomba“ v okolí a pak se jeví jako rychlý konec včelstev vykrádajících. Nebo druhá varianta je, že vykrádané včelstvo je stiženo NC. Jindy je VD v úle samém jen vektorem dalších příčin úhynu (viry NC). Toto jsou reálně možné nákazy, proti kterým se v začátcích dá ještě s úspěchem zasáhnout clonou KM trvající alespoň14 dní (někdy do konce letových dnů). Rozhodnutí dle monitoringu, nebo podle trvání loupeží. O plodování a ozdravovací proces se postará KM tím, že přeruší kontinuitu a eliminuje postižené jedince.

-odvést včelstva jinam (vzor Cihlář) nestačí, protože nákazu již vezete ssebou.

Bez monitoringu si nedovedu představit včelařit v následujících letech!!!!
Koľko by muselo byť voľne žijúcich včelstiev a neošetrovaných včelstiev v silne prevčelenej oblasti, aby padali poriadne ošetrované včelstvá v rozsahu viac ako 40-50%?
Přesně, taky jsem odvezl a akorát jsem si problém zatáhla na druhou včelnici.
Tak jedině odvést někde do karantény.
(02.02.2020 16:41)emer napsal(a): [ -> ]Koľko by muselo byť voľne žijúcich včelstiev a neošetrovaných včelstiev v silne prevčelenej oblasti, aby padali poriadne ošetrované včelstvá v rozsahu viac ako 40-50%?
Špatně formulovaná otázka - spíše se dá ptát, jestli každé včelstvo, které se zúčastní loupeže čeká kolaps. Odpověď je NEVÍM, ale dá se preventivně clonit nákaze.


Pro TINI
V TAKOVÉ SITUACI BY VČELAŘI NEMĚLI SE VČELAMI HÝBAT.
(02.02.2020 8:56)Pavel Holub napsal(a): [ -> ]Je tam vše, log. stupnice denního spadu a čas. Ve vrcholu nastal kolaps a na konci už bylo včelstvo dramaticky zesláblé a bylo zrušeno.
To, co uvádím je extrém, ale je vidět, když se někdo spokojí s tím, že má v polovině září čitá včelstva, nemusí mít ještě vyhráno.

To mělo spad v jednotkách roztočů, jen týden nad deset?? A kolabovalo??? To je ale muselo zabít něco jiného než roztoč. Jakým mechanismem by to udělal roztoč?? Množil se??. Spady roztočů na podzim jsou u mě hlavně grooming a tyhle čísla jsou úplně minimální.
To je málo v době, kdy už není plod? x300 = 4500 ks.
Mohu sem pověsit průběh včelstva, které plodovalo.
Nevím jestli hledám špatně, ale u Kolomeho jsem nenašel oddělky na prodej a Sedláček prý bude potom co si lidi objednaji (2400,-) dodávat až v roce 2021.. Tam taky běží úhyny?
http://www.vcelari-litomysl.cz-info o dici ztrate podle poctu vzorku.
---------------------------------------------------------------
Kolomy inzeruje oddelky na vcelarske specinzerci.
(02.02.2020 19:49)Frey napsal(a): [ -> ]Nevím jestli hledám špatně, ale u Kolomeho jsem nenašel oddělky na prodej a Sedláček prý bude potom co si lidi objednaji (2400,-) dodávat až v roce 2021.. Tam taky běží úhyny?

Zatím má oddělky v nabídce... ale v lednu v NASA říkal že "dříve stačilo zimovat 10% odd na stav kmenových včelstev ale dnes zimuji kolem 25 % a ukazuje se, že i to přestává stačit..."
http://www.apis-kolomy.cz/vcelarska-farm...-material/
Oddělky
-Oddělky jsou dodávány proti osobnímu odběru v přepravních kartonech s větráním od 15. června do konce července na míře 39 x 24 cm. Původ matky v oddělcích je Kraňka. Cena oddělků je včetně přepravního kartonu!

DRUH: CENA:
5-rámkový plodový oddělek míra 39×24 do 30.07. 2.400,- Kč
Já zimuju 50% Smile sichr je sichr...
Referenční URL's