Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Úhyny včelstev 2019/2020
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
(05.02.2020 22:12)KTM napsal(a): [ -> ]No ze podle navodu se ma podavat petkrat s odstupem a v cukernem extraktu,je z melasy a cukru...Ale nerikam ze ne jen ze ja radsi dam odvar z pelynku,pokud davas jednou tak jo ale podle pribaloveho letaku se ma podat 5x pak uz to neco stoji a jsou i jine.Navic nikde jsem nenasel verohodnej tes ze potlacuje Nosemu tak jak uvadi ani druh neni rozlisen,ted je vsude N.C. ne N.A.

Nebol by návod odvar? Pokojne aj do SZ, ale zaujímalo by to viacerých.
To je super ale chcelo by to skôr návod zo sušeného alebo z koncentrátu Sad
Já bych se přimlouval, aby pelyněk nebo černobýl byl uznán jako včelařsky významná rostlina, protože čas to potvrdí. Sbírám ho rok dopředu a najdeš ho na mezích na rumištích, myslím černobýl, toho je všude dost.
patko79 já povařím 1 pytlik po 50g(ted si nejsem jistej jestly to není 100g,kupuju hotové pytlíky u babky kořenářky) ve 3 litrech vody a dávám po cca 2 deci na 15L kbelík s roztokem ale moc si s tím hlavu nelámu protože pelynkem nejde včely předávkovat beru to od oka a moc to neřeším.Povařit mírným varem(spíš jako táhnout) aspon 15 min.pak je výluh krásně tmavej jak má na fotkách v odkazu Jiří V. neboj se toho nemusí to být moc přesně.A pak trochu ochutnej a uvidíš jak se ti stáhne h..aBig Grin pak je to správná koncentrace.......Dával jsem i dvojité dávky a bez problémů,spíš jsem se snažil dávku snížit aby mně to vyšlo na víc včelstev a i dost malé množství dokáže významně zmenšit množství N. když uděláš vzorek před a po .někdo dává dávku na víckrát podle toho jak krmí já najednou.

Nicméně já čekám na dokončení srovnávacího testu Pelinek vs.Toltrazuril,,,,,tezko říc co vyjde lépe
,,Jak jsem koupil, tak prodávám" Smile,ale výluh už mám připravený.

Návod na lihový výluh z pelyňku. Použití na aplikaci do uliček, neilépe brzy na jaře nebo kdykoliv po medobraní. Možno dle potřeby i několikrát opakovat.
Vlastní výluh je možno libovolně dlouho skladovat, nejlépe v tmavé sklenici nebo ve tmě.

Na hrst sušeného pelyňku 1 dl lihu nebo pálenky a nechat 2 týdny louhovat (možno nechat i déle).
Před použitím naředit cukerným roztokem 1 : 1 tak, aby výsledný roztok obsahoval cca 2% alkoholu.
Příklad: Použitý alkohol 40%, naředit roztokem cukru 20x Alkohol 60%, naředit 30x.
Aplikovat pokapem nebo postřikem do uliček cca 100 ml ( = 1 deci) na včelstvo.
KTM napsal(a):Tak ty co ti zustaly padly v ule na dne,to se vsadim ze klestik pricinou nebyl.Zatim vzdy kdyz byly vcely na dne a nechal se udelat rozbor nebo vcelar sam cucel v mikroskopu vzdy tam byla v neskutecnem mnozstvi N.ceranae ktera je hodne podcenovana a prehlizena
Připomínám hypotézu, kterou jsem zveřejnil ve vláknu Nosema ceranae v dubnu 2019
Hypotéza:
Hlavním viníkem většiny hromadných úhynů včelstev v ČR je nosema.
Ta v některých případech umožní masivní infekci viry nebo bakteriemi rozrušením peritrofické membrány včel, v některých úhyn sama způsobí.
(06.02.2020 12:24)Petr L napsal(a): [ -> ]Též už to tu bylo...

https://www.vcelarstvi-vitamvas.cz/pelynek/
Je priaznivý účinok pre včely aj nejako dokázaný ? Myslím nejaký autorizovaný výskum atd. ?
Pozor louhování v alkoholu bych nedoporučoval proto, že se vyluhuje i thujon, který je toxický, stačí vyluhovat v horké vodě z rostliny jen artemisin, který se využívá i jiných zvířat k vyčištění zažívacího traktu od parazitů. Thujon je podle mne navíc a nevím jestli by nezkracoval život.
A protože je to jen ode mne, tak žádný potvrzení nečekej Alberte.
Susenu palinu predavaju v kazdej lekarni je to na zaludok. A ak si chcete ususut alebo uvarit cerstvu rastie to na kazdej medzi teda vsade aj tam kde netreba. Ja som pridaval vcelam do jednej davky pri krmeni.
Největší množství artemisininu má pelyněk roční.
Ze semen nebo ze sazeniček roste jako z vody a tak počítejte s výškou dospělého člověka.
Není to jen tak nějaká bylinka. V roce 2015 za něj byla udělena Nobelova cena.
Ne na vse se dockame oficielnich vyzkumu,ohledne nosemi jsem cetl nejake zpracovane prace,kde to bylo popsano,ale prijde mi to naprosto zbytecne protoze staci vzit mikroskop udelat vzorek podat pelynek(to jsem delal i pres leto jen postrikem vcelstva ) pockat 3-4 dny pak udelat pro jistototu dva vzorky z ruznych casti ulu a pouhym okem vidim jak hodne se zmensilo mnozstvi N.ve vzorku a to lze rozeznat pouhym okem v mikroskopu.po podani Tolt.je po tydnu ve vzorku 99-100% N.usmrceno.Nicmene uz delsi dobu jsem se zameril na hledani matek jejiz dcery si s N.dokazi poradit bez podani cehokoli,stejne jako odolnost na DWW nebo cernani matecniku.Jeden cas jsem napr.mel problem s cernanim matecniku,po tom co jsem nasel matku ktera to dal prenasela i pres trubce mam klid a vim ze prvni rok od nove chovne matky trubce uplne likviduju dokud neni otestovana protoze konkretne cernani prenaseji trubci a myslim ze i spoustu dalsich veci.Zlepseni vlastni vcelnice ani netrva tak dlouho a neda to tolik prace jak by se naa prvni pohled zdalo jen to chce se vcelam venovat tak jak si zaslouzi...
Brotan je trvalka a bude mít obdobný obsah účinných látek. Na zahradě mi roste už 8 let, cca 2 metry na výšku. Každý rok ho komplet ostříhám na zdřevnatělou část. Nastříhané bylinné výhony (několik kg) dávám louhovat do krmného roztoku přes noc.
(06.02.2020 18:54)MUDr.Vladimír Šumera napsal(a): [ -> ]Největší množství artemisininu má pelyněk roční.
Ze semen nebo ze sazeniček roste jako z vody a tak počítejte s výškou dospělého člověka.
Není to jen tak nějaká bylinka. V roce 2015 za něj byla udělena Nobelova cena.

Dá sa kúpit aj v çistej forme
http://m.sk.bolin-biotech.com/medicine-m...owder.html
(06.02.2020 16:06)Jiří V. napsal(a): [ -> ]Pozor louhování v alkoholu bych nedoporučoval proto, že se vyluhuje i thujon, který je toxický, stačí vyluhovat v horké vodě z rostliny jen artemisin, který se využívá i jiných zvířat k vyčištění zažívacího traktu od parazitů. Thujon je podle mne navíc a nevím jestli by nezkracoval život.
A protože je to jen ode mne, tak žádný potvrzení nečekej Alberte.

Tak to jedovaté v Absinthu je Thujon?

Nereju, neposmívám se, ptám se. Po revoluci se A nedal sehnat, že obsahuje nějakou drogu. O tohle šlo?

Nepiju kořalku nikdy, ale A má něco do sebe.
To je právě případ absinthu, kdy se změnil recept na něj tak, aby se tam nenacházel thujon. Něco do sebe má v absintu právě artemisin. Dá se to dohledat.
Thujonu v lihovem vyluhu bych se taky bal,je vazne neskutecne jedovaty.Na druhou stranu prave alkohol blokuje prechod thujonu do krve ale tezko rict jak je to u vcel.Ono tezko urcit mnozstvi v tom vyluhu ale napr.v Absinthu je to mnozstvi mnohem mensi nez se rikalo a driv neg thujonem se clovek otravi alkoholem Navic thujon je napr.ve wermuthu a dalsich.Ale moc dobre si paamatuju dobu kdy ve spojeni s vysokym procentem alkoholu a po 6-7 panaku Absintu byvaly hodne "živé představy" ale je to davno.U roztoku u vcel bych se drzel caje z Pelynku ziskaneho varenim,pro jisstotu i jenoduchost výroby
Loni na tuto zimu jsem včelám přidal do krmení tinkturu ze šalvěje ( ne odvar )
Zatím jsem bez úhynu.

Předloni jsem použil rozsekanou thuj macerovanou v lihu,ale ne do krmení.
Dal jsem to nad rámky do odpařovače.
Bylo to taky bez úhynu.

Je to,ale takové tápání ve tmě.
V Rusku pouzivaju KAS-81 - da sa tam kupit ale da sa vyrobit aj doma rucne. Vo videu je nazorne ukazane, ako sa da pripravit. Zlozenie: palina prava a borovicove vyhonky na konci vetviciek. Palina musi byt prava, ziadna ina, lebo tato je najucinnejsia. Pouziva sa vnat ako aj vnat s kvetmi. Pomer jednotlivych zloziek je vo videu:

https://ufabee.ru/kas81/kas81.html

Skladovanie vyluhu ako aj davkovanie je tiez vo videu.

Mozno Vam to pomoze...
Referenční URL's