Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Medovina
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Jak jsi změřil kolik má procent?
Ještě nějaké procento dokvasí.
Jseš světlá vyjímka, jinak jsme všichni jako rybáři. Táááákhle velkýBig GrinBig Grin Od 15 do 30%Big GrinBig Grin
Změřil jsem ji standartním vínoměrem.

[Obrázky: vinomer.jpg]
Pokud by si někdo, kdo měří vínoměrem nechával určit obsah alkoholu laboratorně, velmi bych uvítal, kdyby tady zveřejnil výsledky.
Od vínoměru se totiž příliš přesné výsledky čekat nedají, ale jak je to v praxi by mě zajímalo.

Našel jsem hezkou definici na webu tak ji tady dám: Vínoměr... je prachobyčejná kapilára se stupnicí a funguje na principu kohedze(přilnavosti) roztoků ke stěně kapiláry, což je do určité míry funkcí koncentrace alkoholu. Problém je, že spousta látek tuto kohedzi výrazně ovlivňuje (například cukr) takže je použitelný pouze u vín suchých. Pro sladká vína je použitelná pouze destilační metoda: oddestilovat veškerý alkohol a ten stanovit lihoměrem nebo titrací. Ani ebulioskop nebude měřit správně (budou nižší hodnoty než skutečnost).
Tak jak si to mám změřit?
Poslat vzorek do VÚVč. v Dole a zaplatit poplatek. Podmínky jsou na sránkách VÚVč.
JK

PS
Je možno si postavit také malou laboratorní destilační kolonu o obsahu cca 1 l a provést přepočet na 100% alkohol.

Ještě dodatek.
Je znalost obsahu alkoholu tak důležitá, když víme, že při dobrém vykvašení by v medovině mělo být tak 11 až max. 15% alkoholu? Tak na zdraví.
Pro mě není rozhodující kolik je procent. Chutná-nechutná. Po 1/4lt již poznám(točí se-netočí hlava)zda tam je těch zhruba 14%. Kolikrát se netočila po medovině, která byla údajně dolihována na 18%. No a po půl litru již zpíváš a po litru spíš na stole.Big GrinBig Grin A to je to správné měření.
Navštevujem priateľa, ktorý každý rok varí 2000 litrov svetlej medoviny. Určité grify mi prezradil, jeho medovina po vykvasení dosahuje 11-12 % alkoholu, čo je pre medovinu všeobecne málo, preto ju musí doliehovať na 14 % alkoholu a zároveň ju dosladzuje prevareným agátovým medom, lebo nesladkú medovinu nik nebude piť. Prikazuje to vraj norma, lebo roztok medoviny s vysokým obsahom cukru ťažko kvasí, alkohol nad 11,5 % v roztoku zabíja kvasinky. Výrobca medoviny množstvo liehu a dosladenie musí mať uvedené aj na uzatvorenej fľaške, mal som fľašu originálnej medoviny z Poľska a to isté bolo i na jej vignete. Anton
Tono, já dělám medovinu tak 100-150lt ročně pro sebe a své přátele. Nedoslazuji nic, ale poměr medu a vody je zhruba 1:2. Jsem přesvědčen, že i díky Schimanského kvasinkám jsem na těch zhruba 14%. Trvanlivost do dnešního dne neznám, nikdy nevydrží dlouho, takže ji dolihovat i pro delší trvanlivost je zbytečné. Kdybych to však chtěl dělat na kšeft, asi bych přemýšlel jinak.
Dobrý den všem!
Chtěl bych se Vás zeptat, jestli medovinu mezi každým stáčením přes něco filtrujete, aby se nepřepustily kvasinky a jiné nežádoucí příměsy do další fáze kvašení? To samé se týká lahvování. Nebo jakou by měla být mikronáž použitého filtru?
Stalo se mi totiž, když jsem asi před třemi lety dělal medovinu naposledy, že při stáčení do lahví byla medovina na oko čirá, ake po čase se na dně usadil takový "prach", což nevypadá moc dobře...
Díky za rady.
Nic nefiltruji. Po kvašení stočím do 50lt demižonu. 2-3 měsíce to nechám usadit a potom stočím do 5lt demižonů a uklidím do sklepa. Když potřebuji, stočím do lahví třeba za půl roku. Jak je medovina v lahvích, už se nic nestačí usadit. Big Grin:-DZrak klame. Stále jsou v ní látky, okem nepostřehnutelné, které se časem usadí.
Také je možné stanovit obsah alkoholu v medovině výpočtem. Vyjdeme - li ze známého faktu, že 2 kg cukru na 1 Hl, měřeno cukroměrem, vykvasí na 1% etanolu, tak stačí změřit obsah cukru před a po kvašení a spočítat. Vloni jsem si též zakoupil vínoměr a mohu říci, že rozdíl mezi naměřenou a vypočítanou hodnotou byl 0,5%. Výpočet 14%, vínoměr 14,5%. U toho vínoměru je problém správného odečtu. Kvasinky Schimansky power.
Zdravím na fóru,
a mám jeden dotaz. Včera jsem provedl druhé přetočení medoviny. Po ochutnání je sladká, chuť vína, ale je v ní cítit takový ocásek hořkosti. Použil jsem hlubokoprokvášející kvasinky Vínka, a tu hořkost přikládám právě pachuti kvasinek. Ptám se proto, zda se tato pachuť časem ztratí, nebo zda se s tím dá něco dělat? Třeba ještě přidat dodatečně nějakou příchuť ?
Děkuji Radek
Vařil jsi z květového, nebo medovicového medu? Takový ocásek hořkosti jsem měl, když jsem dělal medovinu z tmavého medu, nevím proč, ale vždy byla nahořklá. Trochu to zlepšila mandlová tresť ale i tak nic moc. Teď už vařím jenom z květového a výsledek nemá chybu Tongue Big Grin .
Pro Petra L,
vařil jsem z květového medu, a je pořád lehce zakalená, ale v barvě bílého vína, a s tím ocáskem. Včera jsem ještě na Netu hledal recepty, a tak si říkám, zda by to nevyřešilo přidání chmele. Ten je také hořkej, snad by to víc nezkazil.

Druhou várku jsem vařil ze smíšeného medu, ta je krásně tmavá, čirá, měl bych přetáčet 28.11, ale rozhodl jsem se ji radši přetočit dnes. Na tuto jsem použil kvasinky Schimanský, je sladká a lahodná, ale ještě trochu štípe na jazyku. Přičítám to tomu, že není zcela dokvašená. Přísady jsem nedával žádné.

Za to před 3 týdny jsem vařil další várku 50 l a na tu jsem použil melicitózní med. Do této jsem přimíchal 5 l jablečného moštu, ten prý obsahuje třísloviny, a ty by měli pomoct vyčistit zákal. Žádnou zkušenost s tím nemám, tak uvidíme zda je to pravda. Již teď ale vidím, že její barva bude do červena. Kvasinky také Schimanský.
Radek
No, uvidíš jak se to vystříbří, nech ji ještě nějaký čas dozrát. Já používám také kvasinky Vínka a s květovým medem při včasném stočení po buřlivém kvašení (po 6-8 týdnech) nebyl nikdy problém. Také záleží kolik jsi dal medu. Pokud je ho méně než 1kg na 2 l vody, je pak medovina málo sladká -tedy sušší- a může se jevit jako nahořklá. Tady záleží na subjektivní chuti každého z nás.
Dobrý večer
také jsem dělal tento lahodný mok z květového medu, a stále má lehký zákal. Tak jsem nasadil podobný recept, jako používáme v práci, tekutinu zahřát na dobu nejméně pár hodin cca 35-40°C a poté umístnit do chladného prostředí a za 24 hodin už je vidět krásně jak si kaly lehce sedají ke dnu, teplota chladícího média je 6°C.
Pokud byla dělaná ze smíšeného medu, tak se čeří daleko lépe, ale stále to není ono.

Ale ta vařená z lesního se vyčeřila velmi rychle.

Libor
Já tu svoji taky poprvé stáhnul do menších demižonů,ale zase se z lehka rozkvasila. Tak jsem hlavní demížon 50l vyčistil a medovinu tam nalil zpet. Je tam bulkátko.Sice to kvasí hrozně pomalu,tak jedna bublinka za 15 min,ale asi tam nějaký proces ještě je. Každopádně tam mrtvé kvasinky ze dna nejsou,co by ovlivnily chuť a nad hladinou je vrstva oxidu uhličitého,tak by se to nemělo zkazit.
Pořád je to lehce zakalené. Tak asi počkám,jak dlouho to ještě pojede a potom to stáhnu opatrně do menších demižonů na vyčištení. Je to med z druhého sběru,tak půl na půl( nektar-medovice).
Já bych přidal také jeden dotaz a prosbu.
Kolik ukazuje moštoměr když ho ponoříte do již hotové medoviny?
Rád bych znal tyhle ty vaše hodnoty pokud to není tajemství.
Já mám medovinu ještě ve fázi kvašení už osmým týdnem a vzhledem k tomu že jsem tam dal hodně medu a třicítka na moštoměru plavala ještě skoro 2cm nad hladinou to momentátně ukazuje dvacet.Sladká je až dost a kvasinky pořád jedou.
Ve finále bude zřejmě dost sladká.Je to medovina z víček a cementu.Chuť má velice dobrou.Zatím 300l a pokud se povede tak zpracuji další cement který je ještě v rámcích.
Tak jsem měl včera menší nehodu. Sedím u kompu a slyším takovou tupou ránu a hned na to kap,kap,kap. Říkám si,co to je? To mi prasknul jeden 5l demižon medoviny,co už jsem si myslel,že už se nemůže rozkvasit.Vyteklo tak 1.5l,ale zbytek jsem vylil,protože tam byly střepy. Asi 40l mám ještě pod bulkátkem. Tak malé ponaučení do budoucna,nikdy nevíte,co medovina může udělat. Asi ji potom,než ji rozliju do 1l láhví,zahřeji na 60C,jak jsem to četl na tomto vláknu.
Nedalo se to přecedit přes dámskou punčochu? Přes tu by se střípky dostat neměly.
Referenční URL's