Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Medovina
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
No, hadičku už léta používám, ale to natažení pusou mě právě nebaví a rád bych se tomu vyhnul. Když toho stáčím víc, tak pak kolikrát ten den už radši neřídím auto Wink. Já jednou viděl hadici, která měla jakoby balónek (asi pumpičku, nevím) uprostřed, kterou v hadici podtlak snadno vznikl. I při nízké hladině stáčeného demižonu nebyl problém, aby kapalina tekla. Říkám si, že nemůže být problém něco obdobného funkčního vymyslet, tak mě překvapuje, jestli na trhu nic není.
Na tomto principu fungují odkalovače pro akvária.
Jo, přesně něco takového to bylo. Díky. Prubnu to a uvidím.
(10.03.2014 7:08)NitraM napsal(a): [ -> ]
(08.03.2014 18:05)S-ladek napsal(a): [ -> ]Jedná se o stáčeč, který se používá při domácím vaření piva - to totiž nejde díky pěnění stočit jinak.
Je to plastová trubička a na konci má ventilek. Celá se ponoří do lahve a ventilek se otevře zmáčknutím o její dno.

Takže na první a druhé stáčení z kalu ji asi nejde využít, že? To by se kaly při zmáčknutí zčeřily. Neví prosím někdo, kde by byla k dostání nějaká hadička na stáčení, kde by se dal vytvořit snadno podtlak, když člověk chce, aby medovina začala proudit? Občas je to celkem makačka. Zatím jsem našel toto: http://almipraha.cz/pumpicka-na-staceni-...3194.html. Ale snad by mohlo být něco s pumpičkou přímo na hadici...

Já to pochopil tak, že "stáčeč" se strčí do lahve, a druhý konec hadice je v demižonu, takže může být výš aby se nenasály kaly do lahve. Na pouhé přetáčení medoviny to podle mne nemá smysl - pouze na lahvování.
Přesně tak.
První a druhé stáčení se dá udělat s tou samou hadičkou, ale bez stáčeče - z barelu do barelu se trefí každý.
Stáčeč až na lahvování.
Taky má jeden nedostatek - láhev s ním nejde naplnit až po víčko - když se stáčeč vyndá, tak jeho objem v láhvi chybí.
Ale lahve naplněné moc stejně nevypadají dobře.
Pánové, medovina se mi hezky vyčeřila, ale je málo sladká. Přitom jsem zakvášel 30% (cukroměrem). Použil jsem kvasinky od Schimansky. Zřejmě ji budu muset dosladit medem. Nemáte prosím nějaký fígl, jak na ni? Děkuju
Odděl kus medoviny a rozmíchej v ní med. Je to pokus omyl, aby jsi docílil požadované sladkosti. Počítej s tím, že se ti to zakalí. Dělal jsem to před půl rokem a už se to nevyčistilo.
A nebo to dej ochutnat lidem kolem tebe a uvidíš jak jim to bude chutnat a podle toho bych se řídil.
Já jsem udělal míň sladkou a známým to chutná víc jak sladké medoviny co jsou normálně na prodej.
Anebo udělat ještě jednu várku medoviny sladší a pak to smíchat v určitém poměru, aby se dosáhlo požadované sladkosti. Výhodou by bylo ve výsledku menší zakalení.
Potřebuji přečerpávat medovinu.

Ze sudů 160l co mají malý průměr - asi 35mm hrdla, takže žádné ponorné.
Nevíte o něčem menším nebo větším samonasávacím?
http://www.mall.cz/povrchova-cerpadla/
Něco takového, ale z kontextu nechápu jestli jsou samonasávací. Stašilo by aby cucly z 30cm, nejlépe ze 70cm a víc.
kaJi: Co ty čerpadla na vrtačku? Mají je v globusu.
karle,gúgluj,ponorné miničerpadlá, 12V,sú aj také s priemerom 25 mm,dávajú rôzne,od 90 do 200 l..prípadne aj rôzne akvaristické čerpadlá..
(14.03.2014 19:34)KaJi napsal(a): [ -> ]Potřebuji přečerpávat medovinu.

Ze sudů 160l co mají malý průměr - asi 35mm hrdla, takže žádné ponorné.
Nevíte o něčem menším nebo větším samonasávacím?
http://www.mall.cz/povrchova-cerpadla/
Něco takového, ale z kontextu nechápu jestli jsou samonasávací. Stašilo by aby cucly z 30cm, nejlépe ze 70cm a víc.

Samonasávací úplně nepotřebuješ. Samonasávací znamená, že hodíš sací hadici dolů, například do studny a ono si samo nasaje.
Obyč - nesamonasávací se musí zalít (samo si nenasaje, pokud je oběžné kolo ve vzduchu). Je na to na něm připravená zátka. Jakmile se chytne, tak už jede. Jde to hůř, pokud je sací hadice delší a směřuje dolů - to pak musí mít na konci sací koš s klapkou a musí se naplnit i celá sací hadice.
(14.03.2014 19:34)KaJi napsal(a): [ -> ]Potřebuji přečerpávat medovinu.

Ze sudů 160l co mají malý průměr - asi 35mm hrdla, takže žádné ponorné.
Nevíte o něčem menším nebo větším samonasávacím?
http://www.mall.cz/povrchova-cerpadla/
Něco takového, ale z kontextu nechápu jestli jsou samonasávací. Stašilo by aby cucly z 30cm, nejlépe ze 70cm a víc.

já chtěl na medovinu kupovat tuto hračku , ale nakonec jsem to vyřešil jinak... kvasím v sudu, který má jeden kulový ventil cca 30cm nade dnem a kvasím v místnosti skoro nad sklepem... tak na kuláč dám jen hadicu, na druhý konec hadice další kuláč a ve sklepě budu jen "stáčet" do demionů
To je ono. Díky Smile

I když o principu taktně mlčí.

Ale zaujalo mě, že je to i s filtry.
http://www.vinarskydum.cz/e-shop/filtrace-cerpadla.html

Máte někdo zkušenosti s filtrováním?

Prý když poprvé stočím bez kalu tak v kalu zůstanou i živné soli. Tohle by mohlo celou výrobu zjednodušit.
Ja mám to čo je na stránke Kolombo 12 Rover, ja som z ním spokojný. ked sa dá naj hustejší filter tak to je bez kalu. Je tam 10 filtrov. Filtre podla hustoty sa kupujú, sú balené po 5 ks.
Ja som to kúpil v Ukrajine, Odesa. tam to nestálo ani tretinu ceny. Predali mi to Turci.
Přátelé,
dal jsem loni na podzim kvasit cementový výluh z rámků + to co se podařilo vytočit, mám toho asi 50 l ale... Kvasinky jsem dal na burgunské vína (jiné v tu chvíli nebyly po ruce + vínku) kvasilo to hezky a intenzivně chuť byla příjemná a omamující Wink po stočení z kalu to začalo jít do "kysela" čekal jsem že to zoctovatí - ale ne po půl roce ve sklepě při cca 12 stupních se to trochu spravilo, nicméně kyselý ocas v jinak sladkém nápoji zůstává, asi jako suché bílé. máte zkušenost jestli to půjde ještě něčím spravit nebo do toho mám přišupnout hlubokoprokvášející dolské a výsledek přehnat přes kolonu? Budu rád za všechny nápady - materiálu na testy mám dost Big Grin (50l)
Zřejmě tě zklamu. Od srpna mi ve sklepě stojí 50l medoviny a ta má taky kyselý ocas. Zkusil jsem dosladit - výsledek nula. Pptával jsem se zkušenějších na přepálení a většina tvrdí, že ten ocas zůstane i po přepálení. Pokud to vyzkoušíš přepálit a klapne to, tak dej vědět.
RE:Medovina
Taky se mi tak jednou pokazila.Přidal jsem medu,nechal stát a jak jsem nechal pálit jabkové víno, tak
vypálil.Nechal odležet a měl jsi vydět jak se po ní zaprášilo.Já neředíma, pilo to i slabší pohlaví a chutnalo
Cementový med - Medovica z ihličnanov, z ihličnanov je kyselí med vdaka ihličiu. Potom je medovina kyselá. Na to jedine zásadu, iný med.
No takí med na slovensku nie je a ani v cz.

Kyseôlá medovina má aj jednu pozitívnu vlastnost v ludskom tele, mení sa na zásadu, zlepšuje PH v ludskom tele. Nepodporuje nútený výkrm zhubných rakovinotvorných buniek
Zdravím, mám takový menší dotaz. Myslím, že to asi není možné, ale přesto se zeptám. Dnes jsem medovinu stočil do láhví. A právě je docela hodně nasládlá. Tak se chci zeptat jestli je možnost medovinu co je už v lahvích nějak zředit. Popřípadě čím? Díky za odpověď
Referenční URL's