Zákvas nebo rozkvas je to jedno jak se tomu může říkat.Já používám oba výrazy.
Dolské kvasinky mají velice pomalí nástup a potřebují stálou a vyšší teplotu.Ty by se dali používat úspěšně leda tak v termoboxu.
Já také používám Schimanského Power kvasinky a max.spokojenost.Jedou za každého počasí.
Takže svařím med s vodou a jak mile to jde a udržím hadičku tak to přetočím z hrnce na kamnech do 50l konve.Napustím si i do 3l sklenice kde připravím rozkvas z kvasinek.Živnou sůl klidně šoupnu do horkého roztoku a rozmíchám.Není to nic živého je to jen chemie a tak se to teplem nezničí jako kvasinky.
Jak se to ve sklenici začne vrtět a nebo až ráno a to už je tam pěkná pěna tak to šoupnu do té hlavní už vychladlé várky a je to.Není třeba nic míchat.
Koření se dá svařit v malém kastrůlku bokem a pak tam vychladlí kořeněný macerát přilít.Pokud tam chcete dávat ten chmel tak v plátěném,zatíženém pytlíčku třeba pár skleněnkami.
Včera jsem naložil padesátku z lesního medu a to následně-
Do hrnce jsem dal med a napustil vlažnou vodu.Vše jsem pěkně rozmíchal a následně dosladil ještě medem tak,aby stupnice moštoměru byla celá nad hladinou.Takže bude pěkně sladká.Jelikož se jedná o med lesní tak těch bílkovin tam bude podstatně méně než u květových medů a tudíž jsem to NEVAŘIL a bude to medovina za studena.
Po rozmíchání v hrnci jsem to přepustil do konve a na kamnech svařil v malém kastrůlku hrst chmelu,kousek skořice,několik hřebíčků a celkem dost badyánu.Stačí nechat 5min. provařit a vypnout.Pak jsem to po asi 15min.louhování zcedil a nalil do konve.Ještě jsem zapomněl na živnou sůl kterou jsem použil necelou polovinu a dal jí do roztoku během přelévání z hrnce.
Nakonec jsem ve sklenici bokem rozmíchal kvasinky Power aby tam nebyly hrudky a bez čekání na rozkvašení asi po 10minutách jsem to tam nalil také.
Vše je bez problémů a už večer to začalo šumět a já sebral tu trochu pěny která se tam udělala.
Dnes už to jede na plné pecky bez pěny a přidal jsem tam ještě dva sáčky hrozinek.Ty se za pár dní nasáknou a hroznový cukr v nich napomáhá dobrému kvašení a dobré chuti.Ty tam nechávám celých 6 neděl do prvního stáčení.
První stáčení proveďte z výšky aby si medovina "odfoukla" a provzdušnila se.Po něm se obvykle děje to že do dvou dnů ale i do druhého dne si medovina opět sedne a tak to hned přetočím po druhé od toho nového kalu.To už dělám ale po stěně ne z výšky aby z toho neprchaly ty "vitamíny" %
.
No a jede se do sklepa.Doma v lednici zůstane jedna lahev na "pozorování" zrání.
Takže jsem na to zvědavej jak dopadne moje první medovina za studena.