Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Medovina
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
No já myslím, že naznačená cena 120,-Kč/litr je docela směšná, zvlášť když si uvědomím, za kolik jí jsou lidi ochotni kupovat třeba na těch vánočních trzích - tam si klidně říkají o 200,- Kč za flašku a tuším, že to jsou 0,5 l (možná 0,7). A to v tomto případě mluvíme opět o ne vždy čistých výrobcích, jsou tam uměle přidávány různé aromata a konzervanty. Tudíž bych se nabál jít s cenou daleko výš, přeci jenom je to kvalitní přírodní produkt a pokud tomu dáš příslušný obal (sklo, uzávěr, etiketa), což vyjde na cca. 10-15 Kč, tak ostudu rozhodně neuděláš a lidé to budou kupovat i za vyšší cenu jako různé dárky pro své blízké.
Zatím jsem udělal tolik množství, že jsem to vždy spotřeboval či rozdal v okolí, ale buď ještě letos nebo příští rok už bych chtěl objem navýšit a něco i prodat (samozřejmě kvůli zákonným předpisům prozatím "tajně" různě po okolí, po známých, v práci apod).
Zdravím,mám v demižonu medovinu druhý den,probíhá bouřlivé kvašení,nevadí když občas,unikal oxid,kolem kvasné zátky?? Zdálo se mi divné že občas,řto přestávalo bublat,tak jsem tam dnes dal trochu silikonu,kolem skleněné trubičky,a už je to vše v pořádku
(09.08.2013 14:56)hhonza napsal(a): [ -> ]No já myslím, že naznačená cena 120,-Kč/litr je docela směšná, zvlášť když si uvědomím, za kolik jí jsou lidi ochotni kupovat třeba na těch vánočních trzích - tam si klidně říkají o 200,- Kč za flašku a tuším, že to jsou 0,5 l (možná 0,7). .

Je možné chtít cokoli ale pak stát v mrazu a platit za stánek. Optimální cena je taková, že je člověk v teple a zákazníci chodí mrazem pro medovinu.

Pokud se medovina dělá a většinou ano z medu co je neprodejný, měl by se v kalkulaci objevit s nějakou nižší cenou. Takový med je z hlediska užitku velice blízký ceně cukru, ale spíš níž, nemá takovou užitnou hodnotu - co jiného než vařenou a kořeněnou medovinu by jste chtěli dělat z odpadu?
Neni medovina jako medovina a z čeho se dělá se na chuti projeví. Podle toho je potřeba nastavit cenu. Taková Elisa neni k ničemu jinému než svaření a naopak Včelovina se dá srovnat s přívlastkovými víny.
Těch 120Kč za litr bych řekl je spodní hranice, pod kterou bych nešel. Samozřejmě bez obalu a bez etikety. Určitě nebudeš chtít prodávat medovinu na černo s nějakou etiketou, to je akorát cesta k tomu se nechat naprášit nějakým "čecháčkem".
Pokud várka vyjde a medovina se nechá uležet třeba rok, což jsem nikdy nevydrželSmile, je čistá, lahodná a má vysoký obsah cukrů(cca 200g/l) je to, dle mého názoru, prvotřídní produkt srovnatelný např. s ledovým nebo slámovým vínem. V tomto případě je cena samozřejmě někde uplně jinde. Ta se na trzích běžně prodává za 250kč/ 0,5l a podle mě i to je málo, když si vezmete, kolik stojí slámovka...300 za 0,2l bez problému.
Neřekl bych, že med z víček nebo nevytočených plástů je nějaký "odpad" na úrovni ceny cukru. Kvalitu má stejnou jen je v jiné formě, což je jako bych u býka vyhodil kosti a vnitřnosti, protože se z nich nedají dělat steaky. Prostě je to určeno k výrobě něčeho jiného a rozhodně ne nekvalitního.
Já prodávám za 150 ale jen dobrým známým. Když udělám 100l tak je to pořád málo. Něco se vypije s kamarádama, něco jen tak pro chuť, další část jde do archívu. Nevím jestli ještě 50l nepřidělatBig Grin
Nevím, jestli Ti u toho chybějícího množství nechybí nula. Myslel jsi, doufám, přidělat 500 litrů, ne 50....
iRP
Těch 500 by bylo určitě lepší, ale má drahá polovička by to už asi nerozdýchala. Nemám kde nechat medovinu kvasit a tak se to děje v kuchyni. Nevím jak je to u Vás ale ta moje není vůbec z toho nadšená, že ji stojí demižony půl roku v kuchyni Sad
Co používáš za kvasinky?
(12.08.2013 5:35)kerimir napsal(a): [ -> ]Těch 500 by bylo určitě lepší, ale má drahá polovička by to už asi nerozdýchala. Nemám kde nechat medovinu kvasit a tak se to děje v kuchyni. Nevím jak je to u Vás ale ta moje není vůbec z toho nadšená, že ji stojí demižony půl roku v kuchyni Sad
Že tys jí zapomněl "přibrat" do party? Okamžitě napravit! Okoštuje a stane se z ní největší prodejce. Proboha, co toho ty báby vypijou......
iRP
Kvasinky Schimanski power.
Chtěl bych zkusit udělat medovinu z melecitózního medu, který jsem alespoň částečně vytočil a letmo jsem pročetl toto téma a narazil jsem na zásadní problém.
Chtěl bych medovinu dělat za studena (především proto, aby se zachovalo vše dobré z medu), ale skoro všichni jí tady doporučují vařit, a tak teď nevím, jestli se do toho pustit bez vaření nebo ne. Aby to pak něco nevyvedlo. Medovinu jsem ještě nikdy nedělal.
Prosím o poskytnutí nějaké zásadní rady, která by mi osvětlila, proč tu medovinu prostě blbovzdorně uvařit.
Předem děkuju, Pavel.
Pokud jí chceš mít do půl roku krásně čirou tak vař, pokud ti nevadí zákal tak nevař.

Dodržíš li všechny hygienické zásady při přípravě, tak je jedno zda bude či nebude převařená. Varem pouze odstraníš bílkovinovou složku.

Loni jsem dokonce zkoušel použít dešťovou vodu bez převaření a vše proběhlo výborně.

Takže se toho neboj.

Libor Tongue
Pro Kerimir

Ochutnávat ji nemusí. Je potřeba ji přenechat (pouze) část prodeje. Peníze zpátky už neuvidíš, ale najde místo na další demižony. Big Grin
Co vím, tak pan Bauman z Velkých Bílovic dělá medovinu pouze studenou cestou a má jí hodně obarvenou a kořeněnou.
Včelař, pan Sláma z Vysočiny, dělá medovinu také pouze za studena, ale ten jí má krásně vyčeřenou.
Jeho přírodní medovina má zlatavou barvu jako slaboučký černý čaj, nebo barvu podle příchutě, ale také je jen lehce zabarvená.
Já jsem medovinu ještě nedělal, ale pokud jí budu dělat, tak bych jí dělal raději za studena, aby se v medu zachovaly jeho přírodní látky, které obsahuje a ty by se vařením zničily.
Přijde mi, že vařená medovina už s medovinou nemá nic moc společného. To by se dalo udělat i tak, že se do svařeného medu vmíchá čistá kořalka a je to to samé. Možná i lepší, protože ten med by se nemusel ani vařit.
Ale nevím, to je jen můj názor. Spíš se tím názorem ptám.
Josef
Nechci nikomu cpát svoje názory, ale jak jsem se dočetl v chytrých knížkách, a zjistil vlastním zkoumáním, tak medovinu za studena dělají velkovýrobci z toho důvodu, aby minimalizovali svoje výrobní náklady a malovýrobci, aby si usnadnili práci. Ono přece jen vařit hektolitry medoviny a sbírat pěnu, to je poměrně nákladná a časově náročná záležitost. Oni raději do hotového kvasu aplikují látky vhodné pro vyčiření(například Bentonity Al2O3.4SiO2.nH2O), které zákal vyčistí. Pak vše přefiltrují přes bakteriální filtry, což moc nestojí a jede se na trh. Případně doplní potravinářským lihem. Takto vyrobená medovina už pracovat nikdy nebude.
Já bych zvážil tvrzení, zda vařením ztratí medovina "přírodní" látky. Co je přírodní látka? Ztratí se z medu vařením propolys, jehož užívání má antibakteriální účinek? Ztratí se pyl? Ztratí se částečky vosku? Ty se ztratí spíše tím filtrem ne?
Odborníci se shodují na tom, že velkou část prospěšných látek získává medovina až při samotném kvasném procesu - produkcí kvasinek - stejně jako u vína.
Já osobně se tomu přikláním, neboť pivo se taky vaří a je snad proto méně zdravé? Zeleninová polévka by podle téhle teorie neobsahovala jedinou "přírodní" látku neboť se taky vaří Smile
Uznávám, že enzymy v medu vařením pomřou, ale pokud chci tuto složku tak dlabu medSmile. Medovina má být hlavně hezký a chutný nápoj.
(13.08.2013 15:08)Josef K napsal(a): [ -> ]Přijde mi, že vařená medovina už s medovinou nemá nic moc společného. To by se dalo udělat i tak, že se do svařeného medu vmíchá čistá kořalka a je to to samé. Možná i lepší, protože ten med by se nemusel ani vařit.

Znal jsem staré včelaře co si takovou medovinu nemedovinu dělali.. U nás na jihu je hodně včelařů zároveň vinařů. Ti použili pálenku z vína ( vínovici ), která se používá k výrobě ořechovek, višňovek a různých likérů pro svoji neutrální chuť a vůni. Ve vodě rozpuštěný rozmíchaný med smíchali s onou vínovicí - a fertig hotovo.. Nebylo to úplně chuťově ono jako pravá medovina, ale pijné to bylo.. Big Grin
Možností nekonečně. Dělám višňové víno tak, že místo doslazování cukrem dávám med. Pokud cítím potřebu sladšího konečného medovišňového vína,doslazuji medem. Pak, ale přibývá konzumentů.
Chtěl bych v dohledné době zkusit udělat medovinu. Mohl by tady někdo rozumně napsat, jaké ty měřící pomůcky - moštoměr, cukroměr, vínoměr, či co ještě, se mají v které fázi výroby medoviny použít?
Případně rozsahy stupnic a požadované hodnoty, které by se v dané fázi měly naměřit.
Dnes jsem byl v obchodě s potřebami pro vinaře a ani sám majitel nevěděl, co bych si měl vlastně koupit a co a kdy naměřit.
Říkal něco o měření zbytkového cukru a ... , tak jsem nakonec radši nevzal nic a ptám se tady.
Přece jen je tady spousta dobrých přátel, kteří tomu hodně rozumí a umí správně poradit.
Předem děkuji za vysvětlení, Josef.
Moštoměr- je na měření cukernatosti roztoku (sladké vody) z kterého budeme dělat medovinu.Plave mi v kádi s roztokem a já to ředím vodou až na potřebnou hodnotu.CEMENTU ZDAR!Wink

Cukroměr- je na zjištění zbytkového cukru v kvasech (jestli nám to dobře prokvasilo a je hotovo).Jak u švestek na slivovičku tak u medoviny.Naposled jsem nechal medovinu na 8% cukru a je to tak akorát ale to je na každém a jeho chuti.Měl jsem dvě várky-jednu sladkou jako cumel a tu druhou hodně do sucha a tak jsem to smíchal na těch 8% a dobrý.

Vínoměr- je na změření obsahu alkoholu v medovině a vínu.Není to asi moc přesné ale pro naše potřeby to stačí.

Stačí takhle?
Referenční URL's