Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Medovina
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
mam dotaz: ak mam pocit ze medovina aj po druhom stoceni je fakt slaba s nizkym obsahom alkoholu vdaka "slabim" kvasinkam ...je mozne do nej dat znovu kvasinky s vyssou toleranciou na alkohol a nechat prekvasit komplet vsetky cukry?
ano ja to tak udelal dolske jsou nic moc tak sem tam pak dal schimanski a jak to hned druhy den bublalo
(21.08.2019 9:56)kolesart napsal(a): [ -> ]
(18.08.2019 13:45)Petr Střelec napsal(a): [ -> ]Já to filtruju ještě před zakvašením. Co se týká teploty moje chladnomilné vinařské kvasinky BS 10 jedou už od osmi stupňů a optimum mají kolem patnácti, pokud používáte kvasinky pro vyšší teploty dá se použít topné tšlísko do akvária.

a ako dlho Ti prebieha prve burlive kvasenie pri tak nizkej teplote s tymi BS10 kym to stocis 1x?

Hlavní kvašení s kvasinkami BS 10 v podmínkách mého sklepa trvá podle ročního období 4-6 týdnů potom nahrubo stočím z kvasnic a po pár dnech čistím bentonitem a znovu stáčím, potom už to jen zraje nejlépe alespoň 3 měsíce, ale často se vypije dřív...
Jaký bentonit používáš? já mám poslední cca rok samé problémy s čištěním medoviny. Vyzkoušeno ledacos - bentonit, želatina, vyzina. Vždy něco zabralo, ale tentokrát to vypadá, že pomůže jenom filtrace.
Poradte. Medovinu som varil dve hodiny a zberal penu. Dal som Dolské kvasinky a živnú soľ a nič. Kúpil som Schimanski a nič. Teplota správna, dvoje kvasinky a stále nič. Ani po 4 - 5 dňoch žiadene kvasenie. Prečo?
Keď sa neuvarili kvasinky tak boli staré Mrtvé.
Merkuri, teplota dodržaná, kvasinky sa nemohli uvariť. Mŕtve asi ťažko, keď som odskúšal dvoje balenia Dolských a jedno Schimanski. Niekde som čítal, že to môže byť nedostatočným odstránením peny (bielkovín) pri varení. Je to tak?
Po akej dobe od vloženia kvasníc začne medovina viditeľne kvasiť?
Ďakujem
Dal jsi dostatek živin? pokud jsi medový roztok ještě vařil tak tam nezůstaly takřka žádné, dávám cca trojnásobek živin oproti návodu na vínný mošt. Kvasinky Shimansky už nepoužívám,ale při správné výživě musí do druhého dne jet jak vinný burčák. Castý mýtus je, že kvasinky žijí jen z cukru, bez dusíkatých a minerálních látek se kvasinky nemnoží.
(26.08.2019 20:04)Rajles napsal(a): [ -> ]Merkuri, teplota dodržaná, kvasinky sa nemohli uvariť. Mŕtve asi ťažko, keď som odskúšal dvoje balenia Dolských a jedno Schimanski. Niekde som čítal, že to môže byť nedostatočným odstránením peny (bielkovín) pri varení. Je to tak?
Po akej dobe od vloženia kvasníc začne medovina viditeľne kvasiť?
Ďakujem

Aj keby tam neboli odstránené bielkoviny tak to kvasí. Ráno keď nalejem kvasinky do roztoku tak to poobede už kvasí ako besné ale podmienkou je aby to malo + 35 - 36 C. Viac živnej soli nieje na škodu ale na úžitok. Podstatné je aj to koľko je medu v roztoku, základ je min. 40 Kg medu v 100 L sude.
A kde je napísané že kvasiky sú na väčne veky životaschopné? Kludne tie kvasinky mohli biť aj mrtvé a preto nič.Cool
Merkuri, v návode Schimanski je napísané, že nesmie teplota presiahnuť 24 stupňov. Najlepšie je 12 - 15 stupňov.
Ked budeš kvasit víno z hrozna,tak im 12-15 C stačí..s medovinou ti ale moc pri takej teplote nepohnú..idealne je pre ne 22-23,vybornu medovinu urobia aj pri 25..čím vyššia teplota,tym viac živnej soli musiš dať..robím sice s inymi PDM kami,ale platí to rovnako aj pre maurivin pdm ktoré spomínaš..
Kvasinky zabíja teplota už + 38 C a vyššie nakoľko kvasinky sú bielkovina. Skorej by som na S K povedal že je doporučená teplota kvasenia + 24 C a nie že ich zabije. Keď je počitačom riadený predohrev sudov sa nastavuje teplota + 21 - 24 C.
Merkuri, ja som mal melecitózny med a z toho som spravil roztok na medovinu. Stále nekvasí. Môže byť tento druh medu príčinou?
(19.08.2019 8:04)Merkuri napsal(a): [ -> ]Prvá filtracia K 5
Druhá filtrácia K 12
Tretia filtrácia K 30 - 40
Filtrujem na 3 x a žiadne kvasenie, žiadne stabilizátory a konzervanty.Cool
Zdravím mohu se také zeptat filtrujete 3x najednou to jste již psal,ale děláte to po 5-6 týdnech najednou a nebo přečerpáte zbavíte se kalu kvasinek a filtrujete až po půl roce . Předem děkuji za odpověd
Medovinu ani počas kvasenia a ani po dokvasení nestáčam. Nasadím bentonit + isingClair. Počkám mesiac, dva a filtrujem. Filtrujem naraz. Preto tam ide isingClair aby to aj čírilo ale aby vytvorilo vrstvu aby sa nezvíril samotný bentonit pri filtrácii. Po filtrácii tam možná zostane 2 dcl medoviny čo už čerpadlo nevytiahne.Cool
Mám problém s medovinou. Před cca 2-3 měsíci jsem jí zadělal a nechal ji být. Měl jsem za to že bude kvasit, ale to se nestalo, protože jsem ji nechal u rodičů doma v místnosti, kde byla příliš zima.
Později jsem ji přesunul do tepla, ale stále nekvasila. Zkusil jsem udělat nový zákvas ze stejných kvasnic, ale ten také nefungoval. Ani se nerozjel i když měl tepelné podmínky okolo 25°C. Usoudil jsem, že kvasinky už umřely (Schimanski, měl jsem je už 3 roky).
Koupil jsem tedy nějaké nové kvasnice na víno a udělal jsem znovu zákvas. Tentokrát jsem ale použil cukr místo medu, protože medu mám už málo. Prakticky po půl hodině se objevily bublinky a přes noc se zákvas krásně rozjel. Dalšího dne jsem potřeboval odjet a tak jsem zákvas přelil do medoviny. Vím že by se měl nechat zákvas rozjet déle, ale v tomto případě to vypadalo opravdu překvapivě dobře už po tak krátké době.
Medovina ale stále kvasit nezačala, i když ji mám v teplotě okolo 25°C. Viděl jsem, že pár bublinek přes kvasnou zátku prošlo, takže to vypadalo, že se něco děje, ale velmi brzy to zase zmizelo.

Máte nápad, jak to dál řešit?

Koupil jsem ještě nové kvasinky Schimanski, živnou sůl a chci zkusit udělat ještě jednou zákvas. Dám ho do tepla a nechám ho porádně rozjet (2-4 dny). Mimochodem jaký objem by měl mít zákvas vzhledem k medovému roztoku (25l)?
Nemáš medový roztok príliš sladky ked sa nevie rozbehnúť? Aký pomer vody a medu si dával.
Zdravím pánové koupil jsem si refraktometr na cukr do medoviny. Kolik je optimální ke kvašení. Děkuji.
malenovicak: to záleží na jakou hodnotu alkoholu se chceš dostat. Já dělám roztok na cukernatost 26% brix - to vychází asi na 15% alk., ale nikdy to nenechám dojet úplně do sucha, takže ve výsledku má voltů trochu méně a zároveň i trochu zbytkového cukru.

Roztok si počítám podle této kalkulačky: https://www.domacimed.cz/kalkulator-medoviny
(29.10.2019 12:52)Jozef 333 napsal(a): [ -> ]Nemáš medový roztok príliš sladky ked sa nevie rozbehnúť? Aký pomer vody a medu si dával.


Poměr medu a vody je 37:63. Dělal jsem to v podobném poměru už minulý rok a šlo to bez problému.
Referenční URL's