Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Medovina
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
A jak je stabilní po nalahvování? Měřils na kolik alkoholu je vykvašená?
Obsah alkoholu pri ukončení dokvášania sa mi pohybuje štandartne okolo 14%-mám to premerané viac krát.Ono samozrejme nemôžme ukončiť dokvášanie ked to v sudu bubloce jedna radosť,ale ked už to končí sem tam bublinka je možné medovinu stopnúť,zatiaľ sa mi žiadna medovina nerozkvasila,mám vzorky z viacerých rokov,ale chce to samozrejme skúsenosť kedy medovinu stopnúť,alebo v inom prípade kedy ju nechám ju dokvasiť-to je rozdieľ možno dvoch týždňov.
Je možné aj dosladiť,tiež som to robil,ale už to nie je ono.
Nedoporučuji spěchat s lahvováním. Alkohol doma nezměříš. Mněl jsem vykvašenou výbornou medovinu v plastové cisterně . Byla hotová a tuto várku jsem už celou zimu prodával ale z jiné cisterny. Přišlo jaro , léto a tropická vedra a najednou jdu kolem cisterny a ona je nafoukláSurprised Povolil jsem víko a už to fičelo. I zdánlivě hotová medovina je dlouho živá a v teple si může ještě dýchnout.

Josef a jaké kvasinky používáš? Já mám možmá také 13-14% ale nenechávám to měřit. Používám kvasinky schymansky nebo jak se to píše.
Používam kvasinky chladnomilné fermivin a obsah alkoholu mi robí kamarát v práci v laboratórium.Samozrejme si nedovolím stopnúť dokvášanie pri malom obsahu alkoholu,viem čo by mohlo nasledovať.Ono nie vždy to takto robím,obyčajne mi medovina dokvasí,ale niektoré várky hoc sú zarábané tak isto by v dokvášaní pokračovali povedzme ešte dva týždne a tu ak treba medovinu stopnem.Ak je v konečnom dôsledku stabilizovaná,vyčírená a z obsahom alkoholu okolo 14%,nebýva s ňou žiadny problém,aspoň som teda nemal.
Chladnomilné znamená, že medovina kvasí v jaké teplotě?

Pane Barnate, převařit to nelze protože líh vře při mnohem nižší teplotě a než by se provařila medovina, byl by líh pryč. Aspoň si to myslím. Nebo se nějak moc mýlím s tím vařením?
Medovina pri týchto kvasinkách kvasí od 14 do 28C,já osobne v pivnici mám stabilnú teplotu okolo 17-20C.
(04.02.2017 5:24)Merkuri napsal(a): [ -> ]Medovina kvasí normálne 4M. Treba nechať dokvasiť.

Takže pokud tomu správně rozumím, mám ji nechat úplně dokvasit a až poté, co dokvasí, ji můžu teprve přemístit do sklepa na zrání??
(04.02.2017 11:39)tom.50 napsal(a): [ -> ]Chladnomilné znamená, že medovina kvasí v jaké teplotě?

Pane Barnate, převařit to nelze protože líh vře při mnohem nižší teplotě a než by se provařila medovina, byl by líh pryč. Aspoň si to myslím. Nebo se nějak moc mýlím s tím vařením?

variť určite nie,ale zvýšenou teplotou sa to robí,myslím že lacné tetrapakové vína sú tak ošetrené.. http://www.vinospolmutenice.cz/o-vine/vi...asterizace
Určitě je lepší suchou medovinu dosladit,než nedokvašenou dolihovat.
(04.02.2017 11:58)Radim Holčák napsal(a): [ -> ]
(04.02.2017 5:24)Merkuri napsal(a): [ -> ]Medovina kvasí normálne 4M. Treba nechať dokvasiť.

Takže pokud tomu správně rozumím, mám ji nechat úplně dokvasit a až poté, co dokvasí, ji můžu teprve přemístit do sklepa na zrání??
Ja mám všetku medovinu v pivnici, počkám ešte 3mesiace po dokvasení čo už medovina sadá a prefiltrujem. Filtrujem medovinu 2 x, najprv na hrubo a potom
hustí filter čo zadrží aj kvasinky. Potom neexistuje aby začala kvasiť a nepotrebujem tam dávať stabilizátory aby nekvasila. Cool
Zas jsem se nic nedozvěděl. Na co je takové forum. Všichni akorát machrujete, jak tomu rozumíte a jací nejste borci, ale nikdo z vás není schopný říct mi přesně, co mám přesně dělat...
Na to čo máš presne robiť ti nikdo presne neodpovie ani keby si sa pýtal na info ohľadom včieľ,pretože do úľov si nevidíme.A tak isto tvoju medovinu nevidíme,nevieme posúdiť,nevieme koľko má percent alkoholu,ako vôbec chutí,či sa už vôbec čistí a množstvo iných vecí ktoré si človek ktorý má skúsenosť vie posúdiť priamo doma a podľa toho sa rozhodnúť.Takže nikto nemachruje,chceli sme len poradiť a ty nás máš ešte za blbov.
(05.02.2017 12:08)Radim Holčák napsal(a): [ -> ]Zas jsem se nic nedozvěděl. Na co je takové forum. Všichni akorát machrujete, jak tomu rozumíte a jací nejste borci, ale nikdo z vás není schopný říct mi přesně, co mám přesně dělat...

No s takovou se určitě nic nedozvíš Exclamation
(05.02.2017 12:08)Radim Holčák napsal(a): [ -> ]... nikdo z vás není schopný říct mi přesně, co mám přesně dělat...

Já jsem. Udělej přesně to že ji vylej ji do kanálu.
.....
No tak nemusíš sa hneď urážať!
Tam počkaj až medovina celkovo dokvasí a potom rob závery. Ja nemám a ani tu ďalší vešteckú guľu aby som vedel koľko si dal medu na vyrobu medoviny a aké si použil kvasinky a kde ju vlastne robíš. Keď si použil Dolské kvasinky tak medovinu musíš držať v teple lebo inak kvasiť to môže mizerne. Ja také nepoužívam lebo to sú kvasinky nerentabilne na nich robiť medovinu.
Možno si dal viac medu a je to sladké a preto horšie kvasenie.
Na vyrobu 100L medoviny potrebuješ 45Kg medu a chladnomilné hlbokoprekvášajúce kvasinky na výrobu sektov a medoviny.
Radime z čítania príspevkov sa ešte nik nestal majstrom. Podal si málo informácií na ucelenú odpoveď. Ja keď som chcel urobiť sladšiu medovinu, dal som viac medu a tiež mi to nešlo dokvasiť. Tak som do 50 l demižóna dal jednu trubičku škorice. A po mesiaci bolo po kvasení a medovina číra ako sklo. Len ju trošku bolo cítiť po škorici. Ak Ti to pomôže budem rád.
Radime, musím dát za pravdu Merkurimu - nikdo z nás není majitelem věštecké koule, i když u Merkuriho mě to překvapuje - jestli on nám něco netají... Wink

Pokud opravdu chceš, aby ti zde někdo poradil, zkus se držet tohoto doporučení...

Pokud je ti to však zatěžko, tak místo tohoto fóra zkus Delfy...
Jedna sa nechytila v septembri som ju vylial do nastruhanych jablk kvasilo to do decembra vysledok vyborny kalvados.
Robim varenu bez kvasiniek na 30 sl muštomer.
Dělat kvašený, předem sterilizovaný (vařený), nápoj bez kvasinek mi přijde jako dělat kynuté buchty bez kvasnic či plácat bábovičky ze suchého písku...
Referenční URL's