Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Medovina
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Pro Merkury. Vždyť to v příspěvku uvádím, že jediným řešením je filtrace Sad Jenže pro malovýrobce poměrně drahé - pořízení filtru a desek. Stálo by za zvážení, jestli by to nešlo prohnat přes evropskou dotaci na zpracování včel. produktů Wink
A filtrovat přes klasický filtrační papír ?, sice zdlouhavé , ale myslim , že by to mohlo stačit a například v mém množství produkce cca 30-ti litrů ročně by to mohlo být řešení.
Díky za názor. leoš
(26.07.2016 9:23)Leoš Hrdlička napsal(a): [ -> ]A filtrovat přes klasický filtrační papír ?
?filtrační vatu do akvaristických filtrů? Smile
Ak chce mať niekto istotu a iskru v medovine bez filtrácie,tak mne sa osvedčila trojkombinácia číriacich prípravkov klar-sol super,Erbigel a bentonit.
Následne za 10 dní treba medovinu stiahnuť z kalov.Je to úplne bez problémov a číriace prípravky sú na prírodnej báze,takže netreba mať obavu.
[/quote]
Musíš se pak pochlubit, uděláme degustaci u Milana H Smile) jinak mužu ingredience poměry atd, prostě recept?
[/quote]
To není špatný nápad, nějaká pořádná ochutnávačka. Třeba ala KaJi co plánoval pro PSNV, ale pak to myslím padlo. Mám i starší vzorečky cca 15 let a chtělo by to přechutnat. Nejmladší vzoreček 270L teď pracuje asi týden.
Jen mám potíž s alkoholem, nesmím na prášky teď ani ň Angry .
PN.
Ale Pedro ,tak jak se u nás říká:Na to máš kamarády.........
Ve Zbýšově byla ochutnávka,ale v pátek..........Příště bude zas,už mám dvě láhve připravené.Jedna sladká a druhá přírodní.Stáří 3 leta. F.V.
Píšete , jedna sladká a jedna přírodní , mám tomu rozumnět tak že tu sladkou doslazujete nebo dáte větší podíl medu , ale kvašením se cukr stejně spálí akorát prokvasí do větší lihovitosti ,ale na cukernatost by to větší vliv mít nemělo nebo snad ano. Děkuji. Leoš
(25.07.2016 20:35)Leoš Hrdlička napsal(a): [ -> ]Tak už to bublá, počasí je úplně ideální, teplota na půdě přes den kolem 28- 30 a na noc dostanou demižónky kabátek aby neprochladky.
[Obrázky: 20160720_153510.jpg]
Nedá mi nenapísať jedno,že medovinu by som určite nekvasil pri tak vysokých teplotách niekde na púde.Ideálna teplota je okolo 20C,já mám v pivnici 18C.
Pri vysokej teplote kvasenie prebieha intenzívno a väčšinou krátko,takže medovina sa ochudobňuje o buket a iné cenné prchavé látky.Potom ani kolísanie teploty v miestnosti medovine nesvedčí,pretože na púde môže byť cez deň cez 30C a v noci o 10C menej.
Osobne by som vybral stabilnejšie miesto pre kvasenie,púda by mi nikdy ani nenapadla.Smile
S tím bych si dovolil nesouhlasit , použité kvasinky při teplotě 18 st neprokvašují dobře i když argument, že počáteční bouřlivé kvašení může vystřídat potom stagnace je k zamyšlení, ale při nízké teplotě se kvasný proces zpomaluje, má to vliv na přeměnu cukrů a následně na výslednou lihovitost . Pravdou je, že je doporučována teploza 25-28 st ,to není z mé hlavy , ale jednak z doporučení prodejců kvasnic( dolské- schimanski), ale i výrobců medoviny . Najít ideální polohu pro kvašení je samozřejmě problém , kdo u nás má doma 25-28 stupnů konstatně, já když mám doma 22 tak utíkám do sklepa. Na půdě mám přes den kolem 30 st. ,ale je to poměrně velké množství kapaliny a než teplota kapaliny stoupne a zase klesne na základě okolního vzduchu ,docela to trvá a na noc demizóny balím do kabátu.Ideální teplota by byla samozřejmě 25 st konstantně , coz když měřim odpoledne teploměrem přímo medovinu tak naměřím 28 st. Ono samotný kvasný proces má také vlastní termoregulaci . Nad tím kvašením kolem 18 st na začátku by jsem se ještě zamyslel zdá se mi to málo , ono to kvasí - ale....,ale jestli ti to funguje a máš úspěch tak není důvod to měnit , ale třeba jednou zkusit jednu várku při vyšší teplotě a třeba to bude ještě lepší. Zdar a sílu. Leoš
..s dolskými(po tom čo tu už bolo popísané) bude robiť medovinu len ten,kto si neváži svoj čas a prácu..bez urážky..shimansky sú chladnomilné,takže max 20'C,mám vyskúšané iné chladnomilné,viac druhov,kvasia aj pri 27-28,ale týždeň ide roztrhnúť sud,uteká alkohol,aróma,a výsledný produkt je nič moc..takže pomaly ďalej zájdeš platí pri medovine dvojnásobne..
Je potřeba si něco o kvašení přečíst , principy , podmínky množení kvasnic, prokvášení a příprava kvasů obecně,proncip kvašení a doby prokvašování , to co tady řikáte jsou jenom řeči které nejsou podloženy výzkumy z lihovarnictví a práce s kvasinkami , ty mluví úplně jinak, přečetl jsem toho hodně a mám podloženo letitou praxí s chybami i úspěchy , medovinu dělám sice poprvé ( furt ale stejný princip) , ale kvasama se zabývám cca 25 let a nikde se nic takového v odborné literatuře prostě nepíše, nic víc k tomu nedokážu říct , ať si to každej dělá jak chce , já se budu držet to co uvádí odborná literatura a co ideálně funguje a co je k výrobě medoviny doporučováno.Je to stejné jako když mi někdo tvrdí , že pil výbornou slivovivi 70 % , to si akorát spálil hubu , to jsou takový ty řeči v partě a tohle je něco podobné . Každý zkušený lihovarník moc dobře ví , že kvalitní nejlepší slivovice kdy se projevují její senzorické a chuťové vlastnosati má mít do max 50 % obj. alkoholu . Zdar a sílu. leoš.
Co je mi platná ochutnávka loni na Zbýšově, když jsem nemohl pít ani loni Cool . KaJi navíc kecal jen o práci, samá turba Smile a pak utekl za holkama tancovat.
Kamarádi by jenom chlastali, ale to chce porovnat a hlavně o tom pokecat. Teď se rozešla medovina 2013, ale navíc rok zrála v lahvi. Každý to chválil, ale já opět nemám porovnání jak se změnila. S medovinou 2015 dělám díky nemocnici pokus jak se zakulatí na jemných kalech.
Jinak jsem také zastáncem kvašení při nižší teplotě max.19 a při větším objemu min.50L. Medovina má lepší kvalitu, můj názor. Hlavní je si hodně zapisovat, co kdy kolik. Zapisuji min. 3 týdny i teploty. Teď tedy přestanu, neboť mám nádrž s chlazením Wink , ještě dodělat automat.
Ty dva roky zdrav. komplikací trošku provětralo sklep, zásoby se sakra zmenšili. Ale mohl jsem důmat nad dalšími možnostmi. To by chtělo ochutnat produkt ze zásilky z AT. Pane Veber, nebo ZdeňkuM proběhla nějaká akce se zásilkou?? Šlo by se případně připojit??
PN.
(26.07.2016 12:10)Leoš Hrdlička napsal(a): [ -> ]Je potřeba si něco o kvašení přečíst...
Mám vinársku školu a tak som z knižky niečo dohľadal.Volá sa to regulace kvasných procesú teplotou.Bourlivé kvašení se projeví intenzívnym zvýšením teploty na 25-30C a zvýšeným unikánim oxidu uhličitého.Unikajíci oxid uhličitý strháva i aromatické a buketní látky.Aby sa tomu zabránilo,treba teplotný špičky pri kvašení znížiť,nebo kvasný proces regulovat.Tento problém skoumalo mnoho výskumníku a jejich výsledky se zhodují v tom,že vína vykvašená za nižšich teplot jsou kvalitnejší.Z tohoto dúvodu,je nekolik spúsobu regulace teploty umelým chlazením a kvašením muštú za nižšich teplot.

Leoš toľko citácia z mudrej knižky a našieľ by som toho viac.Meral som teplotu v pivnici,momentálne tam mám 20C a medovina má teplotu 25C.Prekvasí mi dokonale,používam chladnomilné kvasinky furmivin.Kvasný proces je pozvoľný,medovina nepení a obsah alkoholu pri sladkej medovine sa mi pohyboval 14.4%.
Ano to je přesně tak , špatně jsem to pochopil ,myslel jsem , že medovina má 18 stupňů když začíná kvasit, sice by kvasila ale na rozjetí je to málo , já ji teď po týdnu po rozkvašení a namnožení kvasinek odnesu dolu do místosti , kde je kom těch 18-20 st. a tam už ji nechám dokvasit , tak to má být tak je to správné". tak přeju hodně zadu. Leoš .
Leoši,nejsem odborník a ani se k nim nepočítám.
To co vykládají a předvádí v Dole při přednášce je zaměřeno specificky na jejich Dolské kvasinky. /Povedlo se mi to pouze jednou./
Ale logicky,viděl jsi kvasit hrozny na jižní Moravě na půdě? Já ne. A musíš připustit,že tam odborníci jsou.
Kvasí ve sklípku se stálou teplotou.Od začátku do konce.
Samozřejmě záleží na kvasinkách.
Ale jestli ti to vyhovuje? Tak proč ne.F.V.
Zase musím oponovat Smile, samozřejmě , že na půdě víno nekvasí ,protože mají jiné prostory se stálou a optimální teplotou ,což já nemám, proto musím využít půdy ,kde je pro rozjezd kvasu optimální teplota, dole v obyváku mám 20 a ve sklepě 10 stupňu. Sklípek slouží vinařům již pouze k uložení již hotového vína nebo k nějakému malému dokvašování a nebo tam přitápí a dobře odvětrává klimatizací , aby rmut měl stálou teplotu a dobře se rozkvasil a vylohoval, jinak kvašení musí probíhat ve speciálních místnostech ,kde je stálá vyšší teplota.Sklípek známe všichni, jak se tam chlastá a choděj tam nacucávat z těch sudů ,ale to už je hotové víno které naopak potřebuje chlad a stálou teplotu jako medovina která se čeří. Při kvašení se uvolňuje velké množství oxidu uhličitého a když by jim tam kvasili hektolitry vína ,tak by nedošly ani od dveří ke stolu. Sám jsme se jednou málem přiotrávil když jsem topil hruškovému kvasu v cca 5 ti sudech, vím o čem mluvím , byl jsem rád ,že jsme dolezl k oknu , takovej jsem byl debil .Vzít zájezd do sklípku kde kvasí víno tak je to hromadná vražda .Kdo viděl třeba u své babičky dělat rybízák tak ty ho nedávaly do sklepa , ale měli ho pěkně v teple nahoře na kredenci . Vás furt pohoršuje ta půda ,ale když ona je tam fakt teď v létě ideální teplota kterou dole v místnostech nebo ve sklepě prostě nemám ,tak už se na mně za to nezlobte .Tady ukázka z literatury o procesu kvašení vína velmi stručně : Rmut se poté lisuje. U červených vín se nechává prokvášet několik dní: 7-10 dní u lehčích vín a až 30 dní u těžších, plnějších vín. Během kvašení se do vína uvolňují ze slupek třísloviny a barviva. Optimální teplota tohoto procesu je kolem 29 stupňů Celsia. Pro maximální extrakci barevných pigmentů se musí tzv. rmutový klobouk ponořovat stále do moštu. U bílých vín se může rmut lisovat téměř okamžitě, ale několik hodin se také nechává ve styku se slupkami, aby se do moštu uvolnilo větší množství aromatických látek, otom kvasný proces pokračuje ideálně za teploty kolem 25 st. celsia . Vykvašené víno se stáčí do tanků nebo sudů a ukládá se do chladnějších sklepů kde se čeří, zraje a provádějí se s ním další úkony. Tak zdar a sílu. Leoš
Leoši, u kvašení hodně záleží na objemu. Ano 15L dám na tu skříň, ale větší 200L atd. dám již do chladna, neboť si to teplo vytvoří samo. Velké objemy musíš chladit. Čím stálejší podmínky, tím je větší pravděpodobnost dobrého produktu. Je to řečeno jednoduše. Nechci říct, že stará literatura je špatná, ale hodně věcí, povědomí se změnilo. Vývoj nezastavíš.
PN.
Ano , určitě s tebou souhlasím , je pravda že 200 litrů se zahřeje po určitý čas samo , kdo kdy viděl něco bouřlivě kvasit , tak ví jakej to je hukot , jako kdyby tam běžel mixér . Zdar a sílu. Leoš
Já si na kvašení medoviny a rozpouštění medu udělal termokomoru vyhřívám ji horkovzdušným fénem a fén spínám spínacím termostatem. Do termokomory mi vejdou dvě 50ti litrové bečky. Fén spíná na dvacet sekund za půl hodiny. Termokomora je z 5cm stiroduru. Ta první fotka je starší není naní ten fén ale fukárek.
[Obrázky: 20131109_102305.jpg]

[Obrázky: 20160726_185906.jpg]

[Obrázky: 20160726_190013.jpg]
Tři otázky:
1) Na kolik st. je nastaven termostat na kvašení medoviny a na kolik na med?
2) V jak velkých nádobách rozehříváte med?
3) Jak dlouho trvá ztekucení medu?

Díky za odpovědi V.Š.
Referenční URL's