Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Medovina
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Karle,nesouhlasit lze s názorem,ale s otázkou? Jak jsi si mohl přečíst o pár příspěvků výše,dělám medovinu prvně,proto se ptám,proč refraktometr,netušil jsem ,že medovinu lze dělat jen z medovicového medu. Kdybych stál jeho veličenstvu za odpověď,velmi bych si to považoval.Smile
Předpokládal jsem, že třeba u výplachu z víček jinak cukernatost roztoku nezměřím...
Tak teď už to chápu,dík,nenapadlo mě k tomu použít refraktometr. Já používám moštoměr fungující na principu archimedova zákona.
Dá se to udělat i tak, že se zváží víčka s medem, odměří ředící voda a pak zváží vytavený vosk. Zbytek jsou kupecké počty.
Mě by ale vážně zajímalo, jaké rozmezí Brix je při medovině důležité, aniž bych musel projít celých 63 stran diskuze. Tedy jestli někdo ví a mohl by mi odpovědět. Díky.
Já mám 32Bx, nikde jsem se tady na x stránkách nedozvěděl kolik Bx kdo dělá, ale po roce mohu říci že to stačí. 32Bx je snad až moc sladká.

A dal jsem na J.Lstibůrka a koupil to. Měl pravdu. Navíc, vše musí být měřitelné a reprodukovatelné. Kde kdo si píše deníčky o včelách, jakou měla královna prdelku atd. ale kolik cukru měl v medovině . . . Smile
Mám jediné záznamy ve včelařině. Ty o medovině, ostatní jsou jen subjektivní pocity -silné, slabé, bodavé, mírné, dobré, . . .
Díky, takže 0-32 Bx. Přesně tenhle údaj jsem potřeboval Smile
Zdravim, poprve jsem se vrhnul do medoviny. Mam 2x 10 L. Kvasi asi 7 tydnu a rekl bych ze bude cas na prvni staceni. A ke staceni miri ma otazka... Samozrejme ze medoviny ubylo a je ji min. Takze musim na pretoceni mit mensi demizon? a nebo se to da necim doplnit, aby vysledny obsah byl po hrdlo?
Diky, Karel.
Medovina po dokvasení a stočení by mala byť doliata.Nie je háklivá do takej mieri ako víno na oxidáciu,ale pri dlhšom skladovaní ak nemáme doliaty demižón,tak sa môže "zlomiť."Medovina sa dá v malom doliať aj vínom,ak ju robím len pre seba,vadiť by to nemuselo,inak zostáva len možnosť rozliať ju do menších demižónov,čo niekedy celkom objemovo nevychádza.Já by som osobne včelárom ktorí robia medovinu doma v menšom doporučil napríklad menšie nerezové nádrže do 50l ktoré sa dajú kupiť za 3000 korún,čo nie je až taká položka.Tieto nádrže majú zhora plavák,ktorý zamedzuje prístupu vzduchu,takže po stočení s kalov nemusíme riešiť následne objem demižónov,čo nám prácu zjednoduší.Takto stočenú medovinu po vyčistený môžme priamo plniť do fliaš cez koštovací ventil bez potreby nádobu mať doliatu,plavák túto prácu rieši za nás.
Tak zase kuchtím a přemýšlím jak to asi dělají jinde.
To odkalování se ve větších provozech dělá Jak?
Když jsem tak projížděl nerez nádrže, tak někde je ploché dno, jinde konus s několika ventily.

Otázka naprostého laika. Ten konus je na shromaždování kalů a pak se to spodem odpustí?
Nebo jak?

Zajímavé, je to asi jako u včelařů? Všem je to jasné, jen těm co o tom neví nic, ne?
Jak to najít?

Zajímalo by mě, jak na množství asi tak 300-1000 litrů. Dělám za studena a nekořením. Medovina má jemnou chuť a pak se postupně kazí i když je ve sklepě.
Mám takový pocit, že mám citlivý jazyk na pachuť co medovina chytá asi od kvasinek.

Přetáčet ze sudu do sudu můžu, ale to snad větší vinaři nedělají, ne?
Keď robíš za studena medovinu tak pred tím než dáš kvasinky, mušt - med + voda použiješ bentonit Seporit, stiahne bielkoviny a vyzráža. Zrazeniny odstrániš a dáš vinne kvasinky + živná soľ. Po dokvasení dáš bentonit 1kg na 200L medoviny. O týždeň prefiltruješ najsilnejšimy filtramy kde zachytia aj ostatné zbytky kvasiniek. Keď si spravil správny pomer medu + voda sa ti to dobre vykvasí, je tam dostatok alkoholu, medovina nie je príliš sladká a ani málo sladká. Potom sa ti to nezlomí a žiadne pachute. Keď sú zle pomery medu a vody má taká medovina tendenciu rozkvasovať preto naši slávny výrobcovia tam sypú stabilizátory a s takým idú dokazovať čo dokázali urobiť, amatéri ... Takí humus by im vyliali do kanálu degustátory ladového vína v Canade zo známkou nedostatošná, taký podvrh nepijú v drahých reštauráciách a hoteloch kde pijú boháči lebo vedia za čo zaplatili.
Ľadové víno než sa ide hodnotiť sa z neho berie vzorka na rozbor na zistenie pridaných stabilizátorov atď. . Také vína sa nedostanú na hodnotenie lebo nesplnili podmienky výroby. Presadiť vo vyrobe sa dá jedine kvalitou a nie umelým znásilnením konzumného tovaru, čo na slovensku je vec opačná lebo patok je najlepší keď je v akcii za 1euuro/ flaša .
Ty filtruješ hned nejjemnějšími filtry na kvasinky?
..ja by som doplnil len k tej filtrácii,kremelínový filter je oveľa vhodnejší než doskové,ktoré dokážu"ukradnúť" medovine aj časť arómy,farby a celkovej chuti..
No, mně spíš šlo o to, aby během zrání neležala na kalech, či jak se to říká.
Na ten bentonit se podívám, jestli to pohltí i "pach".

Mám ji celou dobu v chladu - od 5 do 15°C, takže to šlo pomalu a i když jsme ji dvakrát stáčeli, tak v sudech se zase usadil kal a zřejmě z něj tam začala prosakovat ta pachuť.

Tak si říkám, že kdyby se začal usazovat v tom konusu, že by se to dalo "odkalit" průběžně.
To další případné stáčení asi taky není to nejlepší.

Filtraci moc nechci používat, ani medy moc necedím, v "zákalu" je prostě to nejlepší. Filtrované věci si lidi můžou koupit v krámě. U mě kupují "živý" nápoj, tak je mám nacvičené, tak to nechci měnit.
Kaji,já stáčam medovinu z kalov len jeden krát. Ak je dokvasená,alebo to môže byť aj tak že ešte trochu dokváša a potrebujem ju stopnúť nakoľko chuť je optimálná,tak použijem trojkombináciu číriacich prípravkov.Používam Klar sol super,po 20 minutách dávkujem Combigel a znova po 20min dám 12 hodín napučaný bentonit.Obsah vždy dobre premiešam.Za 10-12 dní je medovina čistá ako kryštál a môžem ju stočiť z kalov.Medovina sa stáča perfektne do čista až po spodok nádoby a totálne bez kalov ,pretože bentonit vytvorí na dne nádoby taký súdržnejší koláč usadenín.Medovinu po stočení už len nechám dozrieť a je to bez problémov,pre dalšie stáčanie nemám dôvod.
Karle, i ve vinařství je hodně směrů. Někteří nechávají víno na kalech řádku měsíců. Já teď mám také jednu, byla po prokvašení asi 4 měsíce na kalech déle, než jsem ji mohl stočit. To víš, než jsem se dostal z nemocnice a než jsem se rozchodil uteklo pár týdnů. Podle chuti, koštoval jsem ji asi 2 měsíce po stočení, to asi nebude mít vliv. Pokud nezapomenu, tak na Zbýšově ochutnáme.

Jinak nosičem pachutí jsou právě usazené kvasinky (kal), takže ten bentonit pomůže. Ale zase se musí pohlídat trošku i teplota. Když je moc chladná, tak to nemusí zabrat.
PN.
Jozef333, ako dezinfikuješ nádoby (demižóny) pri výrobe medoviny?
Nijak špeciálne,nerezovú nádobu vypláchnem vodou a na prípadné usadeniny vodného kameňa použijem octovú vodu.
Já to schválně vezmu do Zbýšova.
Ono to bylo z rezervních demižonů 50l, co byl udělaný jako pokus ze zbytků a nějak se na ně zapomělo. Plán byl, že se když tak naředí a předělá na víčkovici.

Sranda je, že jak říká J.Lstibůrek, že medovina nemá chuťový standard.
Tchánovi to toiž chutná a já si potvrdil, že to co začínám cítit u staré medoviny a nechutná mi to je tedy zřejmě chuť kalů.
Mezi námi, tak mi "ne"chutná většina medovin kterými bývám pohoštěn. Je to zřejmě věc osobního vkusu.
Dřív jsem podezříval, že je to staré voští - z víček atd. ale už pár lete mám víčkomed jen z panenského díla.

Takže bych chtěl vyladit technologii aby se medovina v sudech nezhoršovala. Klidně zainvestuji, nemám doma sklep a úkolovat tchána přetáčením je mi trochu proti srsti, i když jsme nyní nasadili vývěvu a přetáčíme pomocí tlaku vzduchu nad hladinou - je to plynulé a jednoduché. Ale otočení odkalovacího kohoutku by bylo jednodušší.

Ještě tedy znovu dotaz, ty bentonity atd. To se z nich stáčí, ale neodešlo by to tím spodním ventilem jako u šampáňa?
Kaji spodným ventilom pri použití bentonitu by si medovinu neodkalil.To by ti zobralo len kali tesne nad ventilom a už by ti tiekla čistá medovina.
Já som si napríklad dorábal v nerez nádrži ventil,ktorý sa nachádza vo výške 8 cm nad dnom a potom tam mám ešte jeden vo výške 4cm.
Takže na vrchný ventil stačí nastrčiť hadičku s čerpadlom a stáčam čistú medovinu.Ak je medovina stočená po vrchný ventil,tak ten uzavriem a vypúšťam zbytok samospádom spodným ventilom do plastovej nádoby.Usadeniny sú asi 2cm pod spodným ventilom a spodok nádoby je mierne do kónusu.V poslednej fáze nerezovú nádobu opatrne nahnem a čistá medovina mi stečie do poslednej kvapky.Ten bentonit z vyzrážanými nečistotami sedí na dne v takej neviem ako to nazvať -pevnejšia konzistencia,takže ak sa to robí z citom,nečistoty sa neodplavujú.
Referenční URL's