Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Medovina
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Prosím Vás, můžete mě poradit?
Letos jsem chtěl poprvé vyzkoušet výrobu medoviny, a koupil jsem si Dolské hlubokoprokvášející kvasinky. Podle návodu jsem připravil zákvas, a dnes ráno po jeho kontrole zjišťuji, že asi nekvasí, ale na jeho povrchu se vytváří něco jako plíseň, a každou hodinu je to větší. Je to normální proces, nebo je někde chyba??
Pokud je navrchu plíseň, tak je něco špatně. Buď nedostatečným varem nesterilní roztok medu, nebo zanesení plísně mícháním nesterilní vařečkou, a nebo je také možné že byly již nějakým způsobem kontaminované koupené kvasinky. Důležitá je teplota. Dolské vyžadují pro rozkvas 25 - 28 °C, pro hlavní kvašení pak kolem 25°C.
Nemáme-li k dispozici dostatečně teplou místnost, je možné udržovat teplotu pomocí akvaristického topného tělíska.
Správný rozkvas musí být mléčně zakalený, jdou z něj bublinky a pění. Je cítit po medu a droždí, nesmí být cítit plíseň a ocet.
Já používám na výrobu medoviny sušené hlubokoprokvášející kvasinky Vínka, k dostání běžně v drogerii, sáček na 10l asi 8Kč živná sůl taktéž. Tyto kvasinky nepotřebují tak vysokou teplotu pro kvašení, s úspěchem kvasí při 20°C.
Je to skutečná plíseň a nebo pěna?
Tyhle kvasinky jsou moc háklivé na teplotu jak se tu zmiňuje Petr.Nejlepší jsou od Schimaského.S nimi mám 100% jistotu že se rozjedou i v chladu a prokváší v pohodě do 18-19%.Koupil jsem si vínoměr a testoval ho i na vínech z obchodů jestli měří přesně.To jen tak na okraj pro pochybovače o mých měřeních.
Zkusil jsem z těch Dolských uvařit pivo a trvalo to snad 10dní než se ve sklenici začalo něco dít.Teď po třech týdnech je z toho místo piva s hustou dekou perfektní chmelomedová limonáda která leze slušně do hlavy.Chutná to podobně jako Vinea.Wink
Pokud vím od kolegů, kteří medovinu dělají pravidelně a dobrou, tak spolehlivější než dolské jsou kvasinky Schimansky. Jak napsal už Petr, je někde chyba ...
Medovinu je potřeba před rozkvašením okyselit kyselinou citrónovou. Nízké pH inhibuje růst plísní.
Děkuji za rady,
zakoupil jsem hlubokoprokvášející kvasinky Vínka, a už to bublá. Také jsem objednal kvasinky Schimansky, tak je vyzkouším na druhou várku.
Díky Radek
(20.10.2010 14:12)Petr Odehnal napsal(a): [ -> ]Zdravím, letos se chystáme dělat poprvé medovinu. Nemohl byste mi někdo poskytnout dobrý recept? Na internetu jsem narazil již na mnoho receptů, ale poměrně se liší. Jaký, dle Vašeho názoru nejlepší, byste mi mohli doporučit? Děkuji předem za rady

Škoda, že ti nikdo neodpověděl. Dávám sem pár odkazů na recepty. Také bych nyní ocenil některé recepty.
Málokdo prozradí přesný recept, patří to k "tajemství šéfkuchaře".
Já dávám na 1kg medu 1,8 l vody, množství si zvol dle potřeby, vařit asi 1 hod. sbírat pěnu. Na 30 l dávám vařit asi 25g chmele a 3 svitky skořice. Po schladnutí okyselím kys. citronovou 1čaj. lžička na 10 l, přidám rozkvas (kvasinky Vínka) živnou sůl , možno dát několik kuliček jalovce, hřebíček, badyán. S kořením je třeba experimentovat podle chuti ale raději opatrně. Bouřlivé kvašeni při 20 - 24°C asi 6 - 8 týdnů, pak stočení z kalů do demižonu a dokvášení při cca10°C do vyčeření (asi 4 - 8 měsíců), možno ještě jednou přetočit.
Možná to bude blbý dotaz, ale většinou jsem viděl medovinu tmavou. Ona při kvasném procesu ztmavne?
Nebo to způsobí přidané koření.
Tmavá Medovina je dobarvovaná kulérem (karamel) aby nebyly tolik vidět drobné nečistoty a nedostatky při výrobě - barvivo částečně zakryje nedosatečně vyčeřenou medovinu. Moje medovina bez dobarvování jen s přírodních surovin má nazlátlou barvu z květového medu, z lesního má lehký nádech do hněda.
Díky Petře, tos mne uklidnil.
Už čekám jen na kvasinky a zkusím štěstí.
Opláchnu co mám na víčkách a přidám poslední stočený med, co byl s lehkou pěnou po čeření.
Tak tady si dovolím oponovat protože moje první medovina byla z řepky a díky kousku skořice,několika hřebíčků a pár kousků kardamonu se obarvilo 50l medoviny pěkně do tmava.
Fotky jsou zde v galerii-http://pupek73.blog.cz/galerie/med-a-medovice#
Udělal jsem ale to že to koření jsem krátce povařil v malém kastrůlku v asi půl litru vody.
Medovina vyšla dobře s nahořklou stopou díky zřejmě té skořici.Zůstali mi z ní už asi jen čtyři litry-škodaSad.
Ten karamel jsem zkusil minulí týden přimíchat jen tak do jedné pěti litrové lahve a chutná to dobře.
Nevím ale jestli by nebylo lepší dát ho tam hned na začátku kvašení.Musí se dělat pomalu raději jen tak na dně širšího hrnce a jak to začne tmavnout a vonět tak zalít trochou vody.Opatrně! Páří to a prská.Pořád míchat až se to pěkně jako by rozvaří a rozpustí v té troše vody.
Stejná zkušenost i bez karamelu.
(01.07.2011 16:54)Míra.P napsal(a): [ -> ]Udělal jsem ale to že to koření jsem krátce povařil v malém kastrůlku v asi půl litru vody.

A tu vodu s tím kořením jsi přidal do medoviny před kvašením?
Přesně tak.Svařil jsem to a asi druhý den kdy už konev "poskakovala" a já utíral pěnu z podlahy jsem to tam přidal.Wink
Takže barvící schopnost má zřejmě kardamon protože skořici a hřebíček jsem použil také a měla barvu zlatavou. Jinak jde pouze o vizuální efekt, jako s medem, lidé jsou přesvědčeni že tmavší je lepší.
Zdravím přatele,ještě sem to nikdy nedělal a poněvadž je medu málo,nerad bych něck pokazil chtšl bych si udělat svou medovinu, a potřeboval bych přesně vědět jak na to aby to za něco stálo je mi jasné ,že nikdo neprozradí své speciality a přísady ,ale aspoň základní věci dobu vaření,přísady + celý postup bych ocenil.... děkuji mockrát za info přítel zikmund
takže chapu-li to dobře tak si prvně nachystám do nádoby cca 10 kg medu a 18 litru vody ,do toho šupnu trošku chmelu a skořice... a pak to z nádoby šupnu do hrnce a vše to převařím...poté naliju zpět do nádoby po schladnutí dám kys.citronovou .a naliju zákvas opět zamíchám a nechám to být...a cca po 6 ti týdnech odsaji tak aby mi to kalné na dně zůstalo.....a potom po cca po 8 měsících znova,??nebo se to nějak míchá apodobně ...díky moc ještě mě zajímá ten zákvas jak přesně na něj díky moc
Asi tak. Chmel přidat po sesbírání pěny do vařícího roztoku a po cca 10 min cedníkem opět sebrat. Skořici nechat vařit celou dobu. První kvašení může trvat i déle než 6 týdnů, poznáš to, že ode dna již nejdou téměř žádné bublinky.
Návod na rozkvas je přiložen u kvasinek. Doporučiji Vínka, nebo Schimansky. Dolské vyžadují vyšší teploty.
S kořením možno opatrně experimentovat. Každý má rád jinou chuť, kterou kromě koření ovlivňuje i druh použitého medu.
Já druhé stáčení dělám za dva měsíce a potom jí dávám do chladného sklepa. Nikdy se ale nedožije 8 měsíců. Kup si Schimanského kvasinky, s nimi nemůžeš udělat chybu. Co myslíš tím zákvasem?
Referenční URL's