Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Medovina
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Já leju do 180 l nejdřív 8 kg a pak ochutnávám a řeším. Nedal jsi řádné informace a stále chceš radit. Trochu jak v pomocné škole. Možná by stálo za to něco si přečíst, pramenů je hodně. Doporučuji př. Lstibůrřka v MV. R. S.
Ahoj, chtel bych vas poprosit o radu. Delam poprve medovinu, vse se zatim dari jak ma a ted jsem podruhe stacel. Bohuzel mi prijde, ze je malo sladka. Muzete mi prosim popsat jak probiha doslazovani medem protoze si nedovedu predstavit, jak v the studene medovine med rozpustim. Pak bych jeste poprosil o radu kolik medu do 30 litru medoviny asi mam pridat. Predem diky
Já medovinu přeleju do nerezového zavařovacího hrnce a lehce ohřeju, aby šel med rozpustit a dávám 1kg medu na 10l medoviny.
Odleješ si trochu medoviny a přidáš tak 1/2 kg. Vrtulkou na vrtačku rozmícháš a vleješ a zase promícháš. A ochutnáš. Spoléhej na svoje chuťové buňky. Nebude li to ono, postup opakuj. Počítej také s tím, že bude pokračovat mírné kvašení a sladkost bude klesat. Držím palce! Zdraví R. S.
Já tedy ještě filtruju přes sterilní filtr, takže už mi to znova nekvasí. Bez toho bych asi nedoslazoval a spíš bych použil jiné kvasinky, který ti to nevykvasí tak do sucha jako Schimansky.
(12.10.2018 18:30)Rudolf Stonjek napsal(a): [ -> ]Já leju do 180 l nejdřív 8 kg


(11.11.2018 8:10)Louky napsal(a): [ -> ]Já medovinu přeleju do nerezového zavařovacího hrnce a lehce ohřeju, aby šel med rozpustit a dávám 1kg medu na 10l medoviny.

Nemáte tam nějakou chybu? Není to extrémně málo medu na hodně vody?

V návodu u nejmenovaných kvasinek se například píše:" sladká - poměr voda med 3:2".
Já jsem zkoušel i půl na půl - a dobrý.
Ale my se bavíme o doslazování už vykvašené medoviny Smile
Aha. To jsem přehlédnul.
Nenapadlo mě, že něco takového (z mého pohledu nepřijatelného) se taky dělá.
Co je na tom nepřijatelného?
Proč se s tím patlat znovu, když to jde najednou.
Jak patlat? já po uzrání medoviny naleju obsah do zavřovacího hrnce s výpustí, kterou to nalejvám do flašek a při tý příležitosti podle chuti dosladím, tak jak nám chutná. Kvasinky ti to nikdy neudělají tak, jak by člověk chtěl, navíc Schimansky ti to sladký prostě nenechají. To by si je musel utnout nějak dřív.
(12.11.2018 21:25)Louky napsal(a): [ -> ]Co je na tom nepřijatelného?

AngryHuhAngry
Louky, ale takhle riskuješ, že se to v té flašce znovu rozjede. I když uděláš sterilní filtraci, tak po znovu doslazení medem před plněním to nemusí být stabilní... někdo to pak nechá ležet pár týdnů někde v teple a v lepším případě to bude po otevření perlit, v horším případě to vyletí ven...
v běžných domácích podmínkách nikdy nikdo sterilní filtraci neudělá... vzduch, voda, vše je kontaminováno
Vsem moc dekuju za rady a uz mam doslazeno. Pouzil jsem kvasinky Schimansky, pomer 1:2 a jak jiz bylo vicekrat receno kvasinky schroupli vsechen cukr. Priste zkusim dat vice medu. Ma smysl abych shanel deskovy samospadovy filtr abych to jeste prefiltroval? O nejakem delsim skladovani pochybuji neb s e cela rodina tesi na ochutnavky? a 30 litru neni mnoho.
No uvidíme Smile Dostal jsem doporučení od vinaře, že by se to rozkvasit už nemělo. Mám to doma v pokojové teplotě a zatim vše v pohodě. A snad to nikdo nebude doma mít kdo ví jak dlouho, když už si jí koupí. Radši budu mít sladkou dobrou medovinu, která jednomu člověku zkvasí, než mít hnusnou břečku, která vydrží sto let bez zkažení.
Po přefilrtrování to doma v teple klidně bude kvasit dál . Jen mi hlava nebere proč nemít medovinu sladkou a k tomu vykvašenou dokonale co jen kvasinky zvládnou. To fakt nepochopím. Huh Jsou tabulky na to kolik medu dát aby byla medovina suchá ,trochu sladká nebo hodně sladká. Tam se to dá naplánovat předem . Pokud propláchnu dva sudy výček tak jen z hruba odhaduji kolik tam bylo medu. Potom klidně dosladím a nechám znova dokvasit. Hodně dosladit a hned to prodat to to může být nevypočitatelný šampáňo.
Já dávám poměr 1:2 což jsem četl, že je nejvyšší možný, ,aby se medovina vůbec rozkvasila. A za druhé jakej je rozdíl, když tam ten med dáš na začátku a něco ti tam zbyde, protože už ten alkohol kvasinky zabije a nebo ho tam dát až na konci? Když už vezmu v potaz, že by to mohlo vykvasit, tak ta šance je podle mě u obou případů uplně stejná.
(13.11.2018 13:47)Louky napsal(a): [ -> ]............... A za druhé jakej je rozdíl, když tam ten med dáš na začátku a něco ti tam zbyde, protože už ten alkohol kvasinky zabije a nebo ho tam dát až na konci? .............

Lukáši, protože se ti tam můžou namnožit divoké kvasinky stejně tak jak v medu, který obsahuje větší množství vody Smile a pak to můžeš vylít. Když si jí dosladíš sám a vypiješ sám není co řešit, ale jak jí pošleš dál, už to může být problém a zákazník si pamatuje Smile
Něco jiného je, když si uděláš jednu sladkou, druhou suchou a pak je mícháš dle chuti
nevim no, leží mi to tu už hodně dlouho a všechny jsou v pohodě, možná je to tím, že leju medovinu až po hrdlo a není tam žádnej vzduch? Každopádně bez doslazení je ta medovina uplně někde jinde.

A u toho zbydkového medu co ti tam zůstane se ti nemůžou namnožit divoké kvasinky jako u medu s vysokym obsahem vody? Pořád nerozumim tomu rozdílu.
Referenční URL's