Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Medovina
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
No tak to zkuste třeba tady, chlapci.
http://www.medovevino.cz/cs/hormimenu-omedovemvinu/
A chutná to. Mohu potvrdit.
JK
Dobrý večer. Pánové, nevíte prosím, kde by bylo možné sehnat pěkné demižony? Nedávno jsem si objednal 54l původem z Itálie. Musel jsem se vrátit, protože jejich provedení bylo dost nevěrohodné. Byly neuvěřitelně tenké a plné bublin. Anebo, myslíte, že zrání medoviny v plastu se může na její kvalitě projevit? Koukal jsem a prodávají se barely o 50 l na tábory na vodu, kvašení apod. Musí mít tedy atest na styk s potravinami. Zajímalo by mě, jestli někdo z Vás prováděl srovnání. Chtěl bych poděkovat za užitečný odkaz na nerezové hrnce na 50 %. Už jeden doma mám. Maximální spokojenost. Děkuji za podnětné názory a účast v diskuzi
Nové demižóny jsou dost drahé, já mám několik starých, ale kvalitních, poctivých. Podařilo se sehnat pokoutně. Zkus prohledávat aukce a bazary. Když budeš kupovat demižon, tak ozkoušej, jestli není poškozený. Dělá se to tak, že si hrdlo přiložíš k puse a naráz do něj foukneš (vzduch ti nesmí unikat kolem pusy, ale musí jít do demižovu). Jak pusu uvolníš, měl by se ozvat dutý, dunivý zvuk.
Dobrý den,
mohl by mě prosím někdo poradit?
Po 14 dnech opravdu bouřlivého kvašení,medovina přestala kvasit,jako když utne.
Úplně tam chyběla fáze postupného " klidnění".Kvas byl připraven na 32%sacch,kvasinky Schimansky,teplota stabilní 24'C(box,termostat) kvasná nádoba těsná.Zkusil jsem přetočit a provzdušnit a ani vrk,medovina stojí.V roztoku už je cítit alkohol ,zkoušel jsem ochutnatWink.Přesto se mi zdá,na prokvašení 14 dní příliš málo.Nevím zda mám ještě zkusit jednou zakvasit?Díky za postřehy.Míra
Chtěl bych se zeptat, nedávno jsem zkoušel ze zvědavosti udělat medovinu z akčního medu z Penny. Jak jinak, byl to med od JSG.
Po 4 měsících a druhém stočení jsem jí musel vylít do odpadu, medovina prokvášela hrozně neochotně, šuměla jak perlivé víno, alkoholu minimálně, chuť hnus.
Postup a množství osvědčené, jako obvykle. Vlastně byl to zatím jediný případ, kdy to nedopadlo dobře, pokaždé se mi medovina povedla. Máte někdo podobnou zkušenost ?
Medovina sa má robit z riadneho medu, a nie z kde akej zgerby čo druhý vydávajú za med.
Já myslím, že než se kdokoliv pustí do výr. medoviny a tímto postupem zhodnotí med min 2,5 x víc, měl by něco málo nastudovat aby med a práce nepřišla nazmar. Pak by se měl oprostit od všelijakých provizorií a dělat vše od samého počátku dobře. Myslím že v poslední době nejlepší pohled na výrobu medoviny dodal př. Lstibůrek v MV ./zima 2010/. Tam zcela srozumitelně popsal rizikové faktory a jak postupovat. Zvláště u nevařených medovin musíme udělat vše pro, aby kvasinky co nejrychleji kolonizovaly roztok. Takže počáteční teplota lehce nad 20, hustota roztoku asi také tak a proto všichni, kdo začnou s poměrem voda med 1 : 1, hodně riskují protože koncentrace je pak i hodně nad 30 st. a kvasinky pak pracují hodně lenivě. Setká li se pak najednou těch chyb více, čemu se pak divíte? Samozřejmě jak to v sudu začne šumět, teplota se stáhne, v mém případě se vypne přitápění a blíží li se samovytápění k 20 st tak se mírně větrá. Podle Schimanského je optim. teplota kvašení kolem 15 st. a já jsem ten poslední, kdo by se s ním o tom hádal! No a když to šumí naplno, dosladí se tak jak komu chutná. Já medová vína nemusím, ani nikdo z mých zákazníků z nich nebyl odvázaný. Sladší medovina naopak frčí. Dále co se moc nepíše je důležitá zrovna tak jako v pivovarnictví kvalita vody a kvasné množství. V podstatě se dá říct, že čím menší soudek, tím hůř. Já jsem si dal poradit od vinařů a začal používat 200l sud a možná půjdu výš. Rovněž zrání ve větším sudu je na chuti znát. No a dodání něčeho nedefinovatelného z jemně vypáleného dubového sudu, tak to kouším poprvé - uvidíme. Takže hodně zdraví a ať se vám v novém roce splní všechna přání! Zdraví R. s.
Zdravím, chtěl bych se zeptat jestli už bych mohl stáčet medovinu do lahví. Za předpokladu, že 15.10.2013 jsem provedl druhé stáčení.
Už mi dochádza tmavá medovina, no začal som varit bledú. Na to som použil med z púpavy. Je tam aj dačo z ovocných stromov ale nič moc. Navaril som 200 L. Je to len na preklnutie obdobia ked už začnem robit novú medovinu z tmavých lesných medov. Varil som ju 1 hod a pritom pena išla len zhruba 20 min, varil som daléj a pena vôbec nešla. Zakvas na množenie kvasiniel som si pripravil po prvom uvarení, Za hod to už paradne kvasilo. Kvasinky som použil dva druhy, hlobokoprekvášajúce na sekty pre kvasenie pri nižšej teplote. Pridal som aj živnú pôdu pre kvasinky. Tieto kvasínky su osvedčené, v pivnici mám teplotu +8C. Je to klembová pivnica z kameňa v hlbke zemi 4 m

[Obrázky: P1010032.jpg] [Obrázky: P1010039.jpg]
Zkoušel někdo použít kvasinky Oenoferm® Bouquet doporučované poradcem distribující firmy a s jakým výsledkem? Zajímala by mě teplota při kvašení a cca množství alkoholu v medovině,popřípadě klady a zápory při použití těchto kvasinek.
Já furt jen nerozumím tomu proč stále někdo něco vymýšlí a nechytí se vyzkoušeného Sad
V tomto vlákně je toho až nadbytek. Jednoduchý postup jsem popisoval http://www.vcelarskeforum.cz/tema-Medovi...3#pid58403
a opravdu funguje. Letos asi 120L výborné medovinky z vlastního medu.Tongue
Protože, kdyby takto jednou někdo nevyzkoušel Schimanského kvasinky, chytali by se ostatní do teď pouze vyzkoušených a osvědčených Dolských.
Od PetrM :[Na čiření jsem použil přípravky Aktivit, Klar-Sol Super, CombiGel®.
A abych neplýtval poštovným jinde, objednal jsem tam i jejich poradcem doporučené kvasinky Oenoferm® Bouquet, živnou sůl Vitamon® Combi, zátkovačku a korkové špunty.)

O těch kvasinkách Oenoferm® Bouquet psal PetrM, mně byly také doporučovány, já je ještě nepoužil,proto se ptám zda třeba Petr je již použil k výrobě medoviny a s jakým úspěchem.O těch kvasinkách od Schimanského-typ MAURIVIN PDM vím dávno, ale zkoušet se musí dál.Je více druhů vhodných kvasinek na medovinu.Já použil na 50 litrů typ Oenoferm Freddo (chladnomilné) ,pracovaly dobře při teplotě asi 16-17 C. Potřebuji odzkoušet vhodný druh kvasinek na výrobu medoviny o 12-13 % alkoholu a další druh který prokvasí roztok o větší koncetraci na medovinu s obsahem přes 15 % alkoholu.A nejlépe při chladném kvašení,takovou mám představu.
Když jsme u těch Schimanskýho kvasinek. Navezl jsem medovinu do sklepa k tchánovi a zjistil, že zapoměl zavřít okno a sklep je vyhclazený na 10°C.
Jeden sud se chytil a topí skoro na 20°C ale první se nechytl a sice "šumí" ale měl včera jen 12°C.

Jaké máte zkušenosti se Schimanskýho MAURIVIN PDM kolem těch 12°C. On tedy doporučuje myslím v návodu 15°C.

Díky.
Kvasinky Maurivin PDM Jsou čisté suché aktivní kvasinky, vybrané pro jejich středně aromatické vlastnosti. Kmen: Sacharomyces cerevisiae var. Bayanus, fenotyp: killer. Původ: Australský vinařský institut.

Při vyšších teplotách 20 – 30 °C PDM vykazuje krátkou lag-fázi a rychlý stupeň fermentace. PDM je vhodný pro nízké fermentační teploty, pro jemu vlastní energii. Je to stabilní fermentér pro nízké teploty 8 – 15 °C, s velkým požadavkem na chlazení. Fermentace za vysokých teplot může vést k rychlému spotřebování volného amino dusíku. V takovém případě je nevyhnutelné dodávat potřebný dusík ve vhodné formě.

Tolerance k obsahu alkoholu: 15 – 17 %

Tvorba prchavých kyselin: méně než 0,3 g/l

Tvorba pěny: vykazuje nízkou až mírnou tvorbu pěny

Sedimentace: vynikající sedimentační vlastnosti.

K vlastnostem vína a možnosti využití

PDM produkuje nízkou hladinu aromatických a chuťových sloučenin. Je to velice žádoucí kmen kvasinek, když enolog požaduje jemnou anebo pozitivní aromatickou účast kvasinek.

PDM se doporučuje pro produkci bílých i červených vín, zvláště odrůdových vín, jako Chardonnay, Sauvignon, Semilon, Ryzlink, Cabernet, Merlot, Shiraz. PDM je vhodný též pro výrobu šumivých vín.

Dávkování a způsob použití

20 – 30 g/hl v normálních podmínkách. V těžkých podmínkách se doporučuje dávkování zdvojnásobit. Doporučuje se používat aktivanty a bioregulátory jako Mauriferm Plus.

Rozmíchat v čistém vědru 500 g kvasinek 5 l vody teplé 35 – 40°C. Nechat stát 15 min. Poté do kvasu vlít 10 l moštu, zamíchat a nechat 15 min stát. Tím snížíme teplotu kvasu na 15 – 18°C a přidáme kvasinkám potravu v podobě cukru. Pak vlijeme 15 l kvasu do celkového množství moštu (2.500 l) a zamícháme. Při nižších teplotách moštů dbáme, aby teplotní rozdíl mezi zákvasem a moštem nebyl větší než 10°C. V takovém případě přistoupíme k postupné aklimatizaci.

Tu teplotu by kvasinky Maurivin PDM měly zvládnout, pracují od 8 C,záleží ale na aplikaci zákvasu a množství dodaných kvasinek,viz předchozí příspěvek.Také záleží na koncentraci cukrů-medu v roztoku, při vyšší koncentraci bude rozkvašení trvat déle.Také pomůže provzdušnění roztoku.A samozřejmě je nutné přidat výživu pro kvasinky, ta je u medoviny a tohoto typu kvasinek nutná, dává se více než u výroby vína.Když Vám to v sudu již šumí,tak je to určitě v pořádku.
Taky jsem si troufl. Založil jsem si silvestrovskou medovinu. Smile Chci se zeptat co se zákvasem, který mám navíc? Udělal jsem ho pro jistotu, protože se mi v demižonu dva dny nic nedělo. Ale už se to chytlo a vaří. Ale zbyl mi rezervní zákvas v zavařovací sklenici. Stačí dát do lednice a jak dlouho to tam vydrží?
Zdravím odborníky mám 5 kg medu z roku 2011 a chtěl bych z toho medu vyrobit medovinu s pomocí obyčejných kvasnice na pečení. Může prosím někdo dát postup kolik vody mám přidat k tomu medu. Med je kvetovy a je zcukernateli. Půjde z toho něco vůbec vyrobit předem díky za schovivavost s mým dotazem děkuji za odpovědi.
Chtěl bych se zeptat, před měsícem jsem si založil první medovinu. Tu jsem dělal za studena. Před pár dny jsem ji stáhl a dal jsem Disiřičitan draselný, abych umrtvil kvasinky, ale ty potvory pořád jedou naplnou. Alkohol jsem měřil a byl kolem 12,5-13. Nevím jak je usmrtit, aby se medovina mohla čistit.
Merkuri,
ty kvasinky Aktiv Hefe 4 máte již asi několikrát úspěšně odzkoušené, jakou koncentraci medu jimi zakvašujete?
A o těch druhých kvasinkách jste ještě tuším nepsal,upřesněte název.Zkoušíte je, nebo již jste je použil úspěšně v chladu vícekrát ?
Ja sice medovinu nedělám ale syn coby můj "dvorní chemik" patlala patlala možná udělal někde chybu ale jen ze 3 pokusu s Dolskými kvasinkami měl jeden pokus platný zato Schimanského kvasinky se chytly i rok prošlou lhůtou užití a zatím ani jedno selhání tak nevím. Nejsme ja ani syn žádni odbornici ale medovina nám dlouho nevydrží lidé si zvykli přijít pro med i medovinu kdyby jim nechutnalo asi by nechodili .
Referenční URL's