Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Medovina
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
No podľa mojho jazyka niet nad medovicovu medovinu. Minuly rok som urobil 50 l suchej medoviny a ta bola oproti normalnej z toho isteho medu svetlejšia. Konštatujem že na jej farbu ma vplyv aj množstvo medu. Z tej suchej je už medovec / tiež dobre pitie/lebo nechutila.Medovicova pri vareni menej peni.
Ilustr. foto -tak peni kvetový.

[Obrázky: P1010012.jpg]
Jestli je ta medovina vařená v listopadu, tak ji stoč a dej jí čas. Uvidíš v květnu bude jiná a za rok bude jako otcova.
To, že to při vaření základu na medovinu při použití medovicového medu méně pění, je docela logické - medovicový med neobsahuje bílkoviny, tudiž se tam nemá co srážet a pěnit...
Medovicový med však obsahje poměrně dost vyšších cukrů, proto mnohem hůř prokváší - kvasinky se prostě mnohem více nadřou a ne vždy to zcela zvládnou...
[Obrázky: DSCN0132.jpg]

Jelikož mi došel med i medovina z mého medu, tak jsem zkusil vyrobit medovinu z kupovaného medu. Byl to ten na pečení z globusu - 1kg za 50kč.

Musím říct, že zatím kvasí dobře už druhý týden.
Je třeba hodně dotovat živnýma solema, jelikož obsahuje více složitých cukrů a na tu invertaci kvasinky potřebují více sil, než když kvasí dextrózu.

Píšu to proto, abych podotkl, že je třeba dávat podstatně více živných solí, než je psáno v návodu od Dolských kvasinek.

Dle Knihy o medovině, ze které jsem čerpal některé svoje recepty, tak dokonce i 100g na 50l. Já dávám tak 30g což i tak je dvojnásobek, než uvádí Dol.¨

Hodně štěstí při výrobě medoviny.
Dobrý den
Během podzimu jsem se pustil do výroby medoviny (již potřetí) a opět to skončilo stejně - neúspěch. Dal jsem tam poměr, který jste mi kdysi v létě radily (na 10 l medoviny 3,5 Kg) a použil Schimanskyho kvasinky. Medovina je nahořklá a trochu kyselé a alkoholu také moc nemá. Netuší někdo kde dělám chybu??
Já bych řekl, že tam máš málo medu, je to poměr zhruba 2,85 (voda : med) . Já mívám poměr 1,8 pro sladší medovinu a 2 - 2,2 pro ty méně sladké. Raději mám ale sladší.
http://www.vcelarskeforum.cz/tema-Medovi...7#pid11687
Neuvadis v jakých podmínkách to kvasis. Varena/nevarena, teplota.... občas se to může zvrhavat, když to chytne divoké kvasinky, které se rozjedou a namnozi dříve než ty co jsi cíleně pridal.
Tak je to medovina vařená, na nevařenou si fakt netroufám a bouřlivé kvašení probíhalo v pokojové teplotě v kuchyni a dokvašení v temnu ve sklepě 10-15 °C. Kvasinky sem přidal druhý den, přes noc sem nechal prokvasit rozkvas.
Toho medu to taky bude chtít přidat.
(24.02.2013 15:20)Petr L napsal(a): [ -> ]Já bych řekl, že tam máš málo medu, je to poměr zhruba 2,85 (voda : med) . Já mívám poměr 1,8 pro sladší medovinu a 2 - 2,2 pro ty méně sladké. Raději mám ale sladší.
http://www.vcelarskeforum.cz/tema-Medovi...7#pid11687

Mě vychází, že když do 10l medoviny dal 3,5kg medu, tak podle tabulky to dělá koncentraci cca. 32%, což by mělo být na medovinu dost. Stejně tak mi vychází, že když na 10l medoviny použil 3,5kg medu tak musel dodat 7,5l vody. To je poměr 2,2. Jiná by byla, kdyby napsal, že dal 10l vody a 3,5kg medu. Tím by získal nejspíš nedostatečně koncentrovaný roztok 25% v celkovém množství 12,5l. Jak to tedy je peciku ? Kolik vody a kolik medu jsi použil ?
Vždyť to píše: 3,5 kg medu na 10 litrů medoviny, tedy cukernatost 28° Brixi, z čehož bude sušší medovina...
Mě to tabulka vypočítává na 31,7% hm.% a z toho suchá medovina podle mě asi nebude. Stejně tak nevím, proč se mu vysvětluje, že to má v poměru 2,85 (příspěvek 426), když jsou ty poměry, které uvedl tak všem jasné. Chci jen upřesnění a potvrzení od pecika a nikoho jiného (protože to ví jen on sám), kolik čeho použil. Abychom se dobrali relevantních vstupních dat a mohli mu poradit. Pokud se dostal na koncentraci okolo 30%, tak přidáním medu (příspěvek 429) se nevyřeší jeho problém s kyselou a nahořklou medovinou.
panové Lusat a Juryn,
každý mluvíte o jiné koncentraci, nemůžete se tedy domluvit ... st. Brixi jsou o cukru, tabulka je o koncentraci roztoku medu ... oba máte tedy pravdu ;-D
řekl bych, že problém bude buď v procesu kvašení, průnik vzduchu nebo pachuť z ponechaných kvasinek (pozdní stočení) ... měl jsem obdobný problém ... JL
(24.02.2013 13:20)pecik napsal(a): [ -> ]Dobrý den
Během podzimu jsem se pustil do výroby medoviny (již potřetí) a opět to skončilo stejně - neúspěch. Dal jsem tam poměr, který jste mi kdysi v létě radily (na 10 l medoviny 3,5 Kg) a použil Schimanskyho kvasinky. Medovina je nahořklá a trochu kyselé a alkoholu také moc nemá. Netuší někdo kde dělám chybu??

Omlouvám se za svůj předešlý příspěvek, přehlédl jsem, že 3,5 kg medu je na celkový objem medoviny, ne na 10 l vody, potom nebude problém v koncentraci roztoku, ale jinde jak píše lusat.
To je v pohodě, stejně tak se mohl upsat pecík, což mě napadlo jako první po přečtení dotazu a proto jsem chtěl od něj upřesnění-potvrzení, abychom si v tom udělali jasno. Jinak pro odlehčení, dneska jsem dělal první stočení na další várce medoviny a fakt jsem odolával velice těžko.
Omlouvám se vám za nepřesné údaje. Těch 3,5 kg medu je na celkový objem medoviny tj 10l.
Nemáš se za co omlouvat, už prve jsi to napsal dobře, jen jsem chtěl upřesnění. Myslím si, že koncentrace kterou jsi použil je dostatečná a kyselost a hořkost nebude důsledek malého množství medu v roztoku. Problém bude myslím jinde a možných příčin nepočítaně. Já jsem si třeba naběhl, když jsem věřil, že kupované korkové zátky jsou na 100%. Neustále jsem je musel dotahovat a dorvávat. Po prvních nezdarech jsem začal těsnit špunty voskem nebo plastelínou a kolikrát jsem byl překvapen, když jsem to udělal, jak se zvýšil počet bublinek v kvasné zátce. Dostal se tam vzduch a medovina zoctovatěla.
Ono je docela lhostejné, jestli vznikající CO2 uniká přes kvasnou zátku anebo porézním korkem; podmínkou však je, aby se v kvasné nádobě neměnila teplota – CO2 je těžší než okolní vzduch, nemá se tedy kde ztratit. Pokud se však teplota mění, což je případ, kdy medovina kvasí v kuchyni u radiátoru, tak opravdu dochází k jakémusi dýchání – plyn nad hladinou se ředí přisávaným vzduchem. Ani to však ještě neznamená, že medovina musí začít octovatět. Pokud je kvašení dostatečně bouřlivé, tak je vznikajícího plynu tolik, že je i navzdory měnící se teplotě v demižonu stále přetlak, tudíž se tam kyslík z okolního vzduchu nemá jak přisát a octové kvasinky nemají šanci. Pokud kvašení proběhne korektně, tak po dokvašení by v ní mělo být tolik etanolu, že se octové kvasinky nemají šanci aktivovat a rozmnožit.

Je potřeba, aby při zrání medoviny po hlavním kvašení byla neustále plná, až po šputn. Je dobré mít rezervu nějaké medoviny třeba v petce (pohodlně se dá měnit její objem) a pokud dojde k poklesu hladiny, je potřeba úbytek doplnit. Na nezalité ploše hrdla může zkondenzovat voda ze slabým obsahem etanolu - a to je ta chvíle, kdy námi tolik nenáviděné octové kvasinky začnou pracovat...

Hořkost by také možná mohla být zbůsobena připálením při vaření - nedostatečné míchání.

Ještě malinko ke stupnici Brixi – je dle mého názoru mnohem vhodnější, než nějaký obsah něčeho k něčemu. Ono i Brixi je poměr, ale naprosto jasný a srozumitelný - vyjadřuje obsah cukrů k roztoku, konkrétně 1° Brixi je 1 kg cukrů ve 100 litrech vody. U medu lze počítat s 80% hmotnosti zkvasitelných cukrů. Pokud někdo vytočíte med s vysokým obsahem vody, je to pochopitelně o něco méně. Při použití stupnice Brixi si lehce spočítám maximální možný (teoretický) obsah etanolu, zrovna tak zbytkového cukru. Používají ji i vinaři. A navíc se snadno měří – stačí jedna kapka na refraktometr...
čím může být v medovině způsobena chuť i vůně po pivu ...? Je to octovým kvašením ...? JL
(24.02.2013 13:20)pecik napsal(a): [ -> ]Dobrý den
Během podzimu jsem se pustil do výroby medoviny (již potřetí) a opět to skončilo stejně - neúspěch. Dal jsem tam poměr, který jste mi kdysi v létě radily (na 10 l medoviny 3,5 Kg) a použil Schimanskyho kvasinky. Medovina je nahořklá a trochu kyselé a alkoholu také moc nemá. Netuší někdo kde dělám chybu??

Tvůj problém je málo medu a kvalitní dlubokoprokvašující kvasinky. Vloni jsem měl poměr 4kg medu na 10 litrů medoviny a stalo se mi to samé. Kvasinky ti prokvasí většinu medu a zůstane málo zbytkového cukru. Proto není sladká. Letos jsem dal raději poměr 4,5kg/10 litrů medoviny.
Náprava je jednoduchá. Přidej do kyselé medoviny to co v ní mělo být už od začátku - MED Smile Podstatě ji jako hotový produkt doslaď. Vinaři dělají to samé, jen používají v tom lepším případě hroznový sirup.
Příště máš tři možnosti. Buď přidat med, použít horší kvasinky nebo stáhnout medovinu dříve z kvasinek. První je nejednoduší.
Referenční URL's