Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Medovina
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
U nás v lese je taky takové bordeliště, takže tam klidně můžete přijít a začít z fleku vařit. Veškeré vybavení je tam dostupné.

Jinak letos zkouším medovinu s balíčkem Mjöd a už to kvasí, bublinky jsou mírné, malé, ale zato hodně a prokváší celý 25l kanystr.
(29.10.2014 21:29)Duha napsal(a): [ -> ]... omyl,kyselina citrónová je konzervant a zabraňuje kvašení.Proto se přidává do všech limonád,atd.My ji přidáváme při zavařování ovoce...

Kyselina (citronová, sírová,...) se přidává v kvasných procesech u ovocných a obilních kvasů hlavně pro udržení stabilního pH mezi 4 až 5, které podporuje zdárné množení ušlechtilých kvasinek a potlačuje vznik nežádoucích křísových kvasinek .
Při vaření medoviny ale rozpuštěním medu ve vodě klesne pH hned ke 4 (mezi 4,2 a 4,5). Začínajícím kvašením hodnota pH dále klesá až ke 3 i níže. Teoreticky by byla vhodná úprava pH v průběhu procesu kvašení, aby se stále pohybovalo pH mezi 4 až 5. To by ale zase mělo negativní dopad na chuť medoviny. Takže prakticky se to nedělá a proto se občas kvašení medoviny zvrhne.
(30.10.2014 21:45)lenkava napsal(a): [ -> ]jde o ty nádoby....... Rolleyes
Ďakujem za prejav niečoho!

Za 1. v kotline je glazúra neporušená
2. vo vedre bola len naberačka, nič inšie.
3. Hrnček bol len na ukážku aká medovina to bude.
To drevo je tam ako palivo,

Tak isto sa varí aj polovnícky guláš z diviny a nik sa na tom nevzrušuje. A ludom to chutná.
Z hrozna ked sa robí víno, tak to je najväčší hunus, na hrozne je samí griaz, zbytky postrekov a kde akého sajrajtu, a nik nevravý na víno,, fúúúj.
Mnohý sú tu fajnoví jak kožka na ci...e.
Medovinu nedoslazuji, jen ovocna vina. Byl jsem spatne pochopen.
Mimořádně musím dát Merkurimu za pravdu. Nejedná se o nic katastrofálního. S takovým vybavením se běžně dělají zabíjačky. Kdyby se v tom kotli vařil ovar.Nikoho by ani nenapadlo aby nad tím ohrnoval nos.Vše se dezinfikuje varem a žárem. Je to jen pocit.

Já dělám medovinu ve velkém a nemohu ohřívat 2000l na ráz. Ohřeju tedy jen med. Med v sudech stejně musím rozehřát tak ho ohřeju pořádně na 80 stupňů. Bílkovyny se částečně vysrážejí v pěnu kterou seberu. Není to dokonalé ,ale mně to nevadí.Medovina v létě kvasí a až v zimně zcela ustane.Stočím ji opatrně (jen tu čistou) a ten hnuj na dně vypustím a cisternu dobře vymeju. Medovinu přečerpám zpátky do cisterny a člověk by řekl že je hotová a už se to dá normálně pít. Následující léto když se mi prohřeje celá provozovna tak tato zdánlivě hotová medovina začne znova ještě trochu kvasit. Až to na podzim ustane tak je skutečně hotová. Na dně je zase trochu kalu. Tak to dělám já a to jsou moje zkušenosti.
(01.11.2014 0:21)Merkuri napsal(a): [ -> ]
(30.10.2014 21:45)lenkava napsal(a): [ -> ]jde o ty nádoby....... Rolleyes
Ďakujem za prejav niečoho!

Za 1. v kotline je glazúra neporušená
2. vo vedre bola len naberačka, nič inšie.
3. Hrnček bol len na ukážku aká medovina to bude.
To drevo je tam ako palivo,

Tak isto sa varí aj polovnícky guláš z diviny a nik sa na tom nevzrušuje. A ludom to chutná.
Z hrozna ked sa robí víno, tak to je najväčší hunus, na hrozne je samí griaz, zbytky postrekov a kde akého sajrajtu, a nik nevravý na víno,, fúúúj.
Mnohý sú tu fajnoví jak kožka na ci...e.

Jasně.. proti gustu žádný dišputát.... Smile
zkusil jsem svojí první medovinu. Mám to v 40 l demižonu, ale v bytě...kde je nejvíce nějakých 22 st. ale spíše tak 21....začne kvasit a vykvasí?
No, záleží jaké máš kvasinky.
Podle mě Dolské budou mít problém. Těm jsem musel topit aspoň na 25°C.
Schimanski mám vyzkoušené, že jedou i při 16°C.

Ale kvasinek je mraky druhů, koukni na vinařské weby.
(12.11.2014 11:40)koubin007 napsal(a): [ -> ]No, záleží jaké máš kvasinky.
Podle mě Dolské budou mít problém. Těm jsem musel topit aspoň na 25°C.

To mohu potvrdit. Vyrobil jsem tak trochu silnější limonádu.
Mám dolské....Sad
dva dotazy tedy...
pokud nezačnou kvasit bouřlivě, nebo vůbec
a) mám počkat šest neděl a pak tam dát jiné?
b) mám tam dát jiné hned?
mám z vinařských potřeb Kvasinky universální bílé-Druh kvasinek je psán Saccharomyces cerevisiae, které jsou vhodné pro kvašení bez řízené teploty (suché, jen se na 30 minut 1:1 namočí a lejou se do medoviny, moštu...). Nevím proč jsem se nechal ukecat na ty Dolské......netuším co teď s tím Huh

edit: co se stane, když tam jsou různé druhy kvasinek? a když jich tam je víc než předepisuje návod?
Dolské jsou na prd, mně se nerozkvasily ani v zákvasu. Nejspíše už to měly za sebou. Přidal jsem nějaké obyč vinné z Tesca a za pár hodin už bublaly.
Nemělo by se stát nic. Pokud nekvasí, předběhnou je ty míň náročné a na doláky už nezbyde.
Nestane se vůbec nic když tam dáš jiné.Rozjede se to a bude to v pohodě.
Pokud bys čekal dopadne to nejspíš špatně.Myslím si že i obyčejné kvasinky Vínka co mají v každé drogerii jsou lepší než ty Dolské.
Doporučuji ti chladnomilné BS10, které jedou od 8 stupňů, mám s nimi nejlepší zkušenost.
Jak jsem se tady v zimě ptal na ty od Schimanského - ve sklepě bylo od 8°pak se na jaře trochu oteplilo, ale v pohodě, dokonce medovina za studena a nezvrhlo se to.
Žádná divoká jízda, ale pěkně pomalu ale jistě.
(12.11.2014 16:25)karelretik napsal(a): [ -> ]Mám dolské....Sad
dva dotazy tedy...
pokud nezačnou kvasit bouřlivě, nebo vůbec
a) mám počkat šest neděl a pak tam dát jiné?
b) mám tam dát jiné hned?
mám z vinařských potřeb Kvasinky universální bílé-Druh kvasinek je psán Saccharomyces cerevisiae, které jsou vhodné pro kvašení bez řízené teploty (suché, jen se na 30 minut 1:1 namočí a lejou se do medoviny, moštu...). Nevím proč jsem se nechal ukecat na ty Dolské......netuším co teď s tím Huh

edit: co se stane, když tam jsou různé druhy kvasinek? a když jich tam je víc než předepisuje návod?

Doporučil bych Kvasinky Power, z těchhle stránek http://www.schimansky.cz/kvasinky/ + živ. sůl...
(12.11.2014 17:17)lusat napsal(a): [ -> ]Doporučuji ti chladnomilné BS10, které jedou od 8 stupňů, mám s nimi nejlepší zkušenost.

děkuji za odkaz. já to ale asi potřebuji rozjet co nejdříve a u nás mají pouze tyto mám teplotu cca. 21 st tak snad pojedou. Každopádně příště si objednám tamty.
Ještě se zeptám je nutné použít tolik kvasinek kolik je v návodu, nebo když dám všechny...je to na sto litrů...tak tomu neublížím, spíš naopak...?
Je důležité rozlišovat mezi kvasinkami a živnou solí (jen pro úplnost). Živná sůl by se měla poměrně přesně (s určitou odchylkou Big Grin ) dávkovat dle objemu kvasu. U kvasinek je to dle mého názoru úplně jedno, protože se na kvasu stejně namnoží do množství, které jim vyhovuje, kvasinky postupně odumírají a padají na dno (tedy časem). Takže klidně bych tam dal celý pytlík, je to téměž jedno, naopak, pokud byste si připravil pořádný rozjetý zákvas i z mnohem menšího množství (tedy abyste ušetřil a mohl udělat třeba více várek z jednoho pytlíku), tak se vám prostě ty kvasinky namnoží a vyjde to na stejno. Tohle není zas taková věda, tedy neříkám, že jinak na tom není co zkazit, to jistě je, ale to jsou věci, jako špatně umyté a nevysířené nádoby (kde se prostě něco může a nemusí stát - tedy zkazit), nebo špatné přečerpávání (kde přisajete mnoho odumřelých kvasinek usazených na dně, ty se rozjedou a zase to bude dlouho kalné), špatné skladování a tak bychom mohli pokračovat...
ted už jen přemýšlím jestli je tam dám nebo ne...mám je připravené v zákvasu...ale mezitim se mi ty kvasinky dolské nepatrně rozjely. Tak bublinka za 7 vteřin...zkazím něco tím že tam neleju ty co mám připravené do těch dolských?
Rovněž souhlasím, že DOLSKÉ (tedy Dolské hlubokoprokvášecí) nejsou zrovna nejlepší, ale jistě se dají použít, jen to chce podmínky, dříve jsem s nimi pracoval, ale nyní jen tyto Power od http://schimansky.cz/ (jsou mnohem méně vybíravé pokud jde o teplotu). Jen, mi přijde smutné (řekl bych až absurdní), že kvasinky ze včelařského výzkumáku, jsou na medovinu méně vhodné, než ty, které na ni nejsou vůbec určené, nebo ty které jsou určené na všeobecné použití (např. Power, kde je medovina zmíněna). Ono je rovněž otázkou, proč jsou dodávané v tubě, když jiné se většinou dodávají v sušeném stavu apod.?! Měli by se v Dole nad tímto zamyslet! Teď udělali nějaké "tokajské", nemám s nimi zkušenost, ale myslím, že by spíše měli vyšlechtit pořádné, nechoulostivé kvasinky, které se rozjedou za několik hodin a né dnů a které snesou bez problémů i NEVAŘENOU medovinu. Nemyslíte? Big Grin
smíchat nebo nesmíchat? Huh
Referenční URL's