Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Medovina
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
S tou melicitózní medovinou to asi nebude žádná sláva, viz tento článek http://www.beedol.cz/2013/cementovy-med-co-s-nim/
Mě to teprve čeká, jen co si na to najdu čas a bude horší počasí. Tohle si nechávám jako práci do tepla a do sucha když je venku ošklivě.

Na odkazu jsem si přečetl, že tam nechají dělat divočinu do prázdného nástavku a tu pak vyřežou. Já budu zkoušet zpracovat cement z panenského díla. Ať už vystavěného na mezistěnách nebo volně. Tohle je asi jediná možná produktivní cesta plus oškrábání panenských plastových rámků.
Prostě v letech bez cementu nechat stavět panenské dílo a pak je po cementové nadílce takto zužitkovat a začít znovu s obnovou.
Mám dotaz ke kvasinkám Schimansky. Do teď jsem používal Dolské a u tich byl návod, podle kterého jsem medovinu vyráběl. U kvasinek Schimansky, které mi teď přišly, ale žádný recept není. Jak tedy postupovat? Stejně jako u dolských?
Tam byl postup ve stručnosti následující: Rozmíchat med a vodu (120g x 1 litr), povařit a po vychladnutí přidat kvasinky...po 3-5 dnech byl přikraven zákvas a mohlo se to dát do převařeného medového roztoku.
U kvasinek Schimansky je na přiloženém letáku napsáno pouze: "Odměřené množství kvasinek rozmícháme v 10 násobku vody o teplotě 35-38C a vlejeme do připraveného kvasu." (v balení je 20g na 100 litrů, tudíž když budu dělat 50 litrů medoviny, tak použiju jen 10 g kvasinek a rozmíchám je ve 100 g vody, tedy 1 dcl? co pak s tím?)

Z toho moc moudrý nejsem Sad

A co se týče medového roztoku, tedy poměru medu a vody, je to stejné bez rozdílu následně použitých kvasinek?
Já je používám a dávám je do zákvasu. Svařím těch 120g medu s litrem vody a do toho po vychladnutí přidám kvasinky Schim. (20g na 100 litru medoviny). v tvém případě tedy 10g. Nechám to tak dva dny v teple a pak to vyleju do demižonu s medným roztokem a přidám živnou sůl.
(09.10.2013 16:26)hhonza napsal(a): [ -> ]Mám dotaz ke kvasinkám Schimansky. Do teď jsem používal Dolské a u tich byl návod, podle kterého jsem medovinu vyráběl. U kvasinek Schimansky, které mi teď přišly, ale žádný recept není. Jak tedy postupovat? Stejně jako u dolských?
Tam byl postup ve stručnosti následující: Rozmíchat med a vodu (120g x 1 litr), povařit a po vychladnutí přidat kvasinky...po 3-5 dnech byl přikraven zákvas a mohlo se to dát do převařeného medového roztoku.
U kvasinek Schimansky je na přiloženém letáku napsáno pouze: "Odměřené množství kvasinek rozmícháme v 10 násobku vody o teplotě 35-38C a vlejeme do připraveného kvasu." (v balení je 20g na 100 litrů, tudíž když budu dělat 50 litrů medoviny, tak použiju jen 10 g kvasinek a rozmíchám je ve 100 g vody, tedy 1 dcl? co pak s tím?)

Z toho moc moudrý nejsem Sad

A co se týče medového roztoku, tedy poměru medu a vody, je to stejné bez rozdílu následně použitých kvasinek?

Já jsem vařil před dvěma měsíci. Odlil jsem si trochu navařeného roztoku (asi 1,5dcl od oka, dělal jsem 15 litrů), nechal zchladnout na těch cca 30°C, rozmíchal v tom kvasinky a bez čekání to nalil přímo do demižonu s vychladlou tekutinou na pokojovou teplotu. Předtím jsem ještě v demižonu rozmíchal živnou sůl. Dával jsem od každého asi 3g. Bublat to při okolní teplotě 20°C začalo asi za 20 hodin. Po šesti týdnech jsem naměřil 15% alkoholu. Zkušenost s rozdílem poměru voda/med v porovnání s dolskými kvasinkami bohužel nemám.
postup je rovnaky ako u dolskych, rozdiel je v tom, že schimanskeho fungujú aj pri nižších izbových teplotách cca 21°C ako dolské okolo 28°C. Tu však rozdiel nekončí... pretože aj kvasinky sa výraznou mierou podpisujú na výslednej chuti ... Mna by zaujímalo či ste už vyskúšali aj iné vinárske kvasinky ako Dolské a Schimanskeho(nemecké kvasinky)
Zdravím všechny,mám medovinu ve špajzu po prvním přetočení už tak měsíc,a není pořád průzračná,je pořád jakoby trochu zakalená,ale kal se už žádný neusazuje,a ani nekvasí,mám ji tak při 12 °C. Myslíte že se vyčistí?? Jaké máte zkušenosti?
mesiac je málo..... skús znížiť teplotu ale nemusíť.... teraz už len treba čakať....
(10.10.2013 11:22)dexter napsal(a): [ -> ]postup je rovnaky ako u dolskych, rozdiel je v tom, že schimanskeho fungujú aj pri nižších izbových teplotách cca 21°C ako dolské okolo 28°C. Tu však rozdiel nekončí... pretože aj kvasinky sa výraznou mierou podpisujú na výslednej chuti ... Mna by zaujímalo či ste už vyskúšali aj iné vinárske kvasinky ako Dolské a Schimanskeho(nemecké kvasinky)

Mne doporučil kolega včelár kvasinky BLASTOSEL DELTA ,nevie si ich vynachváliť.Sú vhodné aj na prekvasenie slabo prekvasenej medoviny,čo je môj prípad.Ja som použil Dolské,ktoré po troch týždňoch prestali kvasiť.
(10.10.2013 19:33)Marek7 napsal(a): [ -> ]Zdravím všechny,mám medovinu ve špajzu po prvním přetočení už tak měsíc,a není pořád průzračná,je pořád jakoby trochu zakalená,ale kal se už žádný neusazuje,a ani nekvasí,mám ji tak při 12 °C. Myslíte že se vyčistí?? Jaké máte zkušenosti?

[Obrázky: P1010103.jpg]

Takato cira je po 4-tom stacani, s odstupmi tak 3-4 mesiace
Chtělo by to chladnější místo a čekat.Zkus dát třeba jednu láhev do ledničky a uvidíš.
Já čekal skoro půl roku u té (pro mě hodně) sladké než si sedla.Je z prosince 2011 a teď je super.Prostě se musí počkat.
Já to říkám stále. Chce to dělat větší množství. Líp se honí poměry, snese to i malou chybu a je stále co koštovat.
S 20lt. než se ti vyčeří, už není co sledovat.Big Grin
Jedině, že by byla "hnusná". Ale to pak je zas na přepálení. A s takovým malým množstvím...?
(09.10.2013 16:26)hhonza napsal(a): [ -> ]Mám dotaz ke kvasinkám Schimansky atd.

Používám je tak, že uvařím, až schladne na 28C tak přiliju "panáka" razpuštěných kvasinek rovnou do demižonu a ještě jednoho "panáka" rozpuštěné živné soli. Za 24 hod je na hladině pěna, známka toho, že to funguje. Poměr med /voda měřím moštoměrem na váhu se nespoléhám, a na odhad už teprve ne! Pozor na velkou začátečnickou chybu: "špunt" s kvasnou zátkou musí 100% těsnit !! jinak to vypadá, že to přestalo kvasit!! Jednoduchá zkouška : stačí podržet dlaně na demižonu nahoře nad hladinou, teplem se plyny roztahují a musí to bublat, pokud ne, tak to utíká okolo.
Já to dělám tak, jak to popisuje na svých webových stránkách Ing. Jan Jindra http://jjvcela.sweb.cz/Medovina_soubory/medovina.htm . Dávám vše po hodinovém povaření druhý den po vychladnutí a doředění převařenou vodou na 28 kg kvasitelných cukrů na 1 hl roztoku do plastových soudků cca 60L, navrch víko a proti větru zatíženo cihlou a šmitlík, pytlík (Žádné kvasné rourky a kloboučky a to jen dílky Schimanského kvasinkám). Za 6 neděl je odkvašeno, stáhnout z kalů a šup do jiného plastového soudku domů do tepla dozrát, o Vánocích je to již pitelné Shy
(26.07.2011 12:11)Míra.P napsal(a): [ -> ]Jestliže do 20l demižonu naleju 2-3l vína tak už nemůžu používat termín MEDOVINA ale bude to nějaké "VÍNOVINA".
Příměsi v medovině jako koření,chmel atd.tam prostě patří.Pokud bych dal kvasit do medoviny od začátku pár hroznových bobulí tak prosím stávají se součástí přírodní medoviny od jejího zrodu ale takhle tam dolévám už druhý hotový produkt svých charakteristických vlastností.
To je můj názor a nikomu ho nenutím.

Co se týče toho HUSTOMĚRU tak s ním zkušennost nemám ale používám MOŠTOMĚR který nám na školení doporučili pro měření koncentrace zkvasitelných cukrů v kg/hl.
Objednal jsem si ho zde i s vínoměrem za 77kč pro měření obsahu alkoholu v medovině-http://www.garden-technik.cz/mostomer-be...l/d-54717/
Došlo to bez problémů pěkně zabalené proti poškození.

Ty si na změření alkoholu v medkvině musíš kupovat měřidlo...? Mě stačej dvě dvoudecky.....a už vím že jsem ušetřil 77Kč za vínoměr....Big Grin



(12.10.2013 20:59)Ing. Jiří Šturma napsal(a): [ -> ]Já to dělám tak, jak to popisuje na svých webových stránkách Ing. Jan Jindra http://jjvcela.sweb.cz/Medovina_soubory/medovina.htm . Dávám vše po hodinovém povaření druhý den po vychladnutí a doředění převařenou vodou na 28 kg kvasitelných cukrů na 1 hl roztoku do plastových soudků cca 60L, navrch víko a proti větru zatíženo cihlou a šmitlík, pytlík (Žádné kvasné rourky a kloboučky a to jen dílky Schimanského kvasinkám). Za 6 neděl je odkvašeno, stáhnout z kalů a šup do jiného plastového soudku domů do tepla dozrát, o Vánocích je to již pitelné Shy

Jirko, zase bych to tak nebagatelizival. Letos mi sice na medovinu nezůstalo, ale každedovina má svoje pravidla......a pokud budu chtít medovonu jak má být......určitě tam bude kvasnárourka i s Schimanského kvasinkama.....Smile
Fakt už to 5 let jinak nedělám a nikdy jsem problémy neměl. Přijeď se podívat vždyť to nemáš tak daleko Wink, že nekecám, ještě mi tam kvasí uvedeným způsobem cca 95l.
Přesně tak!!! S přílišného počítání bublinek se akorát zblbne!! 200 l. sud na něj volně položit víko a schimanského kvasinky. Hustota taková, aby čerstvému vajíčku koukala špička cca pětikoruna. Nic se nevaří. Hezky zasyrova. Žádné příchutě!
Zdraví R. S.
Napadá mne otázka.....Je možné prodávat medovinu stejně jako med přímo ze dvora? Když si zadám např. prodám slivovici tak mi to najde nesčetně nabídek ale u medoviny už to tak silný nejni.....
Jde, ale není to legální. Tedy pokud se bavíme o tom, aby to bylo stejně legální jako s medem.
Definice prodeje ze dvora obsahuje konkrétní produkty včetně max. množství. Medovina tam není.
Na vyrobu medoviny potrebuješ povolenie od Hygieny. Mosíš bit firma - živnostník, postavit na to podla predpisov hygieny podnikatelský objekt. Mosíš mat spravené dokladi - Zdravotná spôsobilosť na pracu s potravinamy. Pokial si mäsiar, kuchar alebo čiašnik tak to už máš vo vyučnom obore, tich sa to netíka.
Potom môžeš vyrabat medovinu z expedíciov k zákazníkom, dodavka do obchodov a velkoskladov, predaj na faktúri.
Na etikete medoviny si udáš 12.5% alkoholu, už keby si uviedol 15% tak máš čo dočinenie z colníkmi, aspoň tak u nás na slovensku

Ja tiež robím medovinu, predávam ju na burzách a výstavách.
Robím ju z lesných a medovicovích medov, bez príchutí. Origoš vlastna chuť
Robím čiernu a červenkavú, žiadne farbivá a príchute, môj vlastní recept.
Naposledi som robil z borovicovej medovice, už je vykvasená a sa čistí. Vo štvrtok ide z nej na predaj, budem čapovat zo súdka 1deci po 1 Eure

[Obrázky: Medovina_ierna.jpg] [Obrázky: Medovina_svetl.jpg]
Referenční URL's