Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Medovina
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
To mě taky napadlo. Jen mi bylo divné, že na těch nerez mají vinaři jen jeden nad plochým dnem a to jen pár cm.
Nádrže s plochým dnem jsou podstatně lacinější.
A asi by se i užily na stáčení medu, i když sloupec medu 1metr - to by teklo. Smile
A dolívat med častěji přes veliký trychtýř vždy nejméně 100 mm pod hladinu. Dole se odkalí těžké nahoře lehké a řidší med.
Na dolívání medu musím doladit čerpadlo a čeřící vanu pod medometem. Takže to bude kontinuálně pomalé.
- a už zase mimo mísu, tedy téma. Smile Jdu za trest udělat deset dřepů. Tedy přelít deset věder do sudu.
To není mimo téma. To s tím přímo souvisí. Na konci stáčení necháš 40 mm dole, 200 mm nahoře (podle objemu), zaliješ vodou, zákvasem, zamícháš, nasadíš víko a kvasíš.
Kaji, skoda, zes nebyl vcera s nami na Pasecnici, tam bys dostal celou skalu odpovedi na Tve otazky, bylo tam uzasne...
Zkoušel někdo vyčeřit medovinu pomocí našlehaného bílku?Je to prý nejstarší způsob.
Tady je hezký článek pro úplné laiky jako já.
http://uspesnyvcelar.webnode.cz/clanky/medovina/
..tiež som to čítal viackrát v starších knihách,ale pri dnešnom množstve rôznych účinných prípravkov je asi zbytočné špekulovať s bielkom..
Já četl,že na čeření je nejlepší skořice,celá.
Máš pravdu,Víťo a vedel by si povedať asi prečoWink?
To netuším.
Škorica musí zmeniť predsa chuť medoviny, je to korenina.
(16.11.2015 11:00)Vítězslav Richtr napsal(a): [ -> ]To netuším.

Kvôli obsahu tanínov a taníny dokážu medovinu vyčistiť...
(16.11.2015 12:18)Andrej napsal(a): [ -> ]Škorica musí zmeniť predsa chuť medoviny, je to korenina.

Všetkého s mierou...
Nejlepší čeřidla medoviny: bentonit, tanin, filtrace. Vše se dá koupit ve vinařských potřebách i s návodem. Dále hodně pomáhá trpělivost a doba čeření. Já prodávám až tříletou a tak nic kromě těch 3 let nic nepotřebuji. Zdraví R. S.
Díkyy, Rudo, to je taky můj záměr. Zatím jsme na roce a půl a začíná mi tam na jazyku něco vadit. Tak jsme to stočili potřetí z kalů.
Kolikrát během těch 3 let stáčíš z kalů?
Děkuji.
Zdravim z Brna,pustil jsem se do vyroby medoviny pomer 1:2 (med,voda),pouzil jsem dolske hlubokoprokvasejici kvasinky,mam toho cca 28L a dle mostomeru pred kvasenim jsem mel 26 cukernatost ted jiz probehlo bourlive kvaseni 3tydny a najednou ani bublinka,kvasnice lezi na dne.Pri ochutnani je medovina pomerne dost sladka apusobi jako husta je tam citit trocha alkoholu ,po mereni mostomerem mam 15.Jelikoz teplotu hlidam tak netusim proc uz to nekvasi a nevim co mam delat.Diky za radu
Dolským kvasinkám sa treba vyhnúť,netvrdím že sa nemôže s nimi podariť občas dobrá várka medoviny,ale väčšinou je viac škody ako úžitku..26' cukornatosť máš málo,keby ti to dobre prekvasilo tak to máš dosť nepitné(suché)..všetko toto sa tu už ale preberalo..stoč to,pridaj živnú soľ ak si nedával a skús kvasinky siha aktiv hefe 3..
Tie kvasinky čo spomínaš by problém vyriešili,to sa nedá z dolskými ktoré mi vždy robili podobné problémy porovnať,ale doporučil by som kolegovi z otázkou medovinu neskôr dosladiť medom, čo nie je problém,inak mu medovina pri kvalitných kvasinkách prekvasí do sucha a už z nej nie až taká pochutina . Nakoľko je medovina už z časti prekvasená,tak by som ju chuťovo medom doladil až v závere dokvášania.
..to som zabudol dopísať,prisladiť určite,med môže pridávať postupne keď sa mu to rozbehne..
(17.11.2015 16:07)gusto napsal(a): [ -> ]........ skús kvasinky siha aktiv hefe 3..

Kde sa dajú kúpiť tie kvasinky? Skúsil som Googla , ale jedine v čechách sa to dá kúpiť.
Referenční URL's