Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Medovina
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Aha, no mi se taky udělala pěna, sice né tak vysoká, ale udělala a do týdne to kleslo. Dělám jen malé množství 10l, tak jsem do zákvasu dal 2g kvasinek a špetku (malou) soli. Zákvas se rozjel. Do demižonu jsem pak kromě zákvasu dodal ještě živnou sůl (myslím, že 2g-podle návodu). Ale podle toho jak píšeš, že se ti "nedělá" ta pěna, tak je možná i u mě vše v pořádku. Jen jsem čekal bouřlivější průběh. Zkusím ještě projistotu zkontrolovat tu těsnost a místo plastelíny použiju vosk-sem tam se mi u vím stalo, že se plastelína uvolnila - začala odlézat.
Mám tu i video, není to nic moc kvalita. Je na něm vidět, že i při pěkně rozjeté medovině na hladině žádnou bouři nemívám. Kvasím při pokojové teplotě.

No, zkusil jsem provzdušnit. pořádně zakapat zátku voskem, na to plastelínu a teď čekám jak na trní Big Grin Nějaký přetlak v demižonu je, bublinka se snaží tlačit, ale moc jí to nejde. Snad se to rozjede. Když tak bych vmíchal nový zákvas, popřípadě dodal jen živnou sůl. Děkuju moc za rady Wink
Ahoj přátelé. Já jsem teď v sobotu naložil první svojí medovinu.Poměr 2l vody 1kg medu,hodinu vařená,10g schimanského kvasinky a 10g soli bez zákvasu. Mám toho asi 45 litrů. Dal jsem to do dvou demižonů. Večer mi už jeden demižón bublal jak šílenej,ale druhrý stále nic. Druhý den už jsem byl nešťastnej.Už jsem chtěl přidat kvasinky,ale pak mě napadlo,že to může někudy utíkat. tak jsem vzal igelitovej pytlík a podložil špunt a okamžitě se začaly dít divy. Bublá a bublá. Pěny jsem taky čekal při kvašení hodně,ale na hladině je jen pár ostrůvků.Doufejme,že to všechno dobře dopadne. Luboši tobě taky hodně štěstí.
Děkuji. Těší mě, že ostatním to kvasí. Někdo musí být ten, kdo si vybere za ostatní smůlu Big Grin Ale vidím pokrok... jedna bublinka za minutu, předtím nebylo vůbec nic, tak počkám jak se to bude vyvíjet dále. Ale už se chystám na další várku. Dělám jen po deseti litrech. Chtěl bych se ještě zeptat jak moc ovlivňuje chuť medoviny zvolený med. Bohužel nejsem včelař a jsem v tom laik. Zatím dělám z medu květového lipového. Bude medovina chutnat jinak (lépe vs. hůře) když použiju třebas lesní med?
Zdravím přátele dobrého pití Smile Já jsem na svou první medovinu zadělal před 4 měsíci. Používal jsem taky kvasinky Schimanski a jsou perfektní. Postupoval jsem úplně stejně, do roztoku v demižonu jsem přidal živnou sůl a v troše teplé vody rozmíchal kvasinky, které jsem poté ihned nalil do demižonu. Reakce nastala až asi po 30ti hodinách. Taky jsem byl lehce nervózní Smile V průběhu kvašení žádná bujará reakce, jenom lehká pěna sem tam po hladině. Zapisoval jsem si s odstupem času četnost bublání a pohybovala se při pokojové teplotě od 2 do 60s. Stáčel jsem po šesti nedělích a teprve poté přidával odvar ze směsi bylinek a koření, sáček jsem tam nechal luhovat dva dny. Vyčeřená ve sklípku pak byla neuvěřitelně rychle (cca 2-3 týdny). Medovina je silnější a míň sladká a to je přesně tak, jak jsem ji chtěl. Dělal jsem jí na zkoušku jen 12 litrů a jak už tu kolegové psali, je to strašně málo. Mizí před očima a budu se muset hodně přemlouvat, abych si aspoň dvě lahve nechal do doby, kdy opravdu dozraje Smile
Medovina je lék. Medovina je zdraví. Medovina je na seznamování. Není na nalejvání jako pivo.
Tak jde o to, jak jsi nemocen, jak chceš utužovat zdraví, kolikrát se seznamuješ.Big GrinBig Grin
Mě samotnýmu při 1/4 lt denně pro zdraví, nestačí 100 lt za rok. Něco prodáš, na náklady, ideál 150 lt ročně.
Při 12 lt. již víš, že příští rok, musíš radikálně změnit názor.Big GrinBig Grin
Také jsem si tím prošel - minulý rok 2x 10l, tento rok 90l, safra, není to málo?Big Grin
Přátelé chtěl jsem se zeptat. Manželka se bojí,že medovina bude málo sladká. Slyšel jsem,že je možné po prvním kvašení dosladit medem? Poradíte mi. Díky
- - Dvojí kvašení - -
Zdravím všechny výrobce a spotřebitele medoviny. Mám dotaz. Nejprve popíšu podmínky: založil jsem 50L medoviny. Objemový poměr voda:med byl 1:2. Kvasinky Schimansky. Doba kvašení přibližně 3.5 měsíce (září-prosinec) při teplotě 20-25°C. Kvašení bylo bouřlivé, hodně pěny, pak hodně bublinek - prostě učebnicový příklad. Před dvěma týdny medovina přestala bublat (respektive už týden předtím nic neunikalo). Po vnitřní straně skla demižonu už bublinky nestoupaly. Řekl jsem si - aha, čas na první stáčení. Takže jsem vzal hadičku, stočil 45L pěkně z výšky 1m do hrnce, aby se medovina dobře provzdušnila. Dolních 5L medoviny bylo velmi zahuštěno kvasinkami, takže jsem to vylil. Demižon vymyl a přelil do něj 45L. Zazátkoval.
Nyní, po dvou týdnech, jsem prováděl kontrolu a demižon nic. Nebublá. Ani jedna bublinka (setřel jsem i prach ze skla, abych se ujistil, že vidím dobře). Čekám na druhé kvašení, o kterém se všude mluví. Nicméně moje demižony se rozhodly předpisově porušit tuto zásadu a dokonce se medovina čistí! Kal mi klesá ke dnu. Medovinu jsem chutnal a je dobrá ale dost sladká. Alkohol neměřen.
Takže mám dotaz - stalo se Vám někdy, že se po prvním stáčení medovina už vůbec nerozkvasila?
Snažím se nepropadat panice. Mé vysvětlení je, že kvasinky se rozhodly nepokračovat v kvašení. Vůbec jim nezáleží na tom, že "by měly" kvasit ještě jednou a jestli se z toho postavím na hlavu je to čistě můj problém. Nic to nemění na faktu, že druhé kvašení neprobíhá.

P.S. - Ten stejný příběh mám i s 20L. Taky nebublá.
P.P.S. - Pokud je to opravdu možné, v tom případě hlásím precedent a všem ostatním, kterým se to stane taky, vzkazuji - máte hotovo, stočit a konzumovat!! Smile
Nevím jestli vaříš roztok (břečku) před kvašením, ale mě ještě nikdy podruhé nekvasila. Musí však ještě dozrát tj. do Vánoc, kdy je teprve bez jakýchkoliv kvasných "ocásků" Smile Přeji dobrou chuť.
PS. Letos dělám z 96 L + 15 L. Loni bylo asi 70 L a do letoška zbylo jen cca 5L Wink A ta letošní je už taky moc dobrá a má cca 15% nezdravého ...

Viz též mé příspěvky v tomto vlákně na str. 32
Dušan: 10% vylít kvůli kvasinkám je docela dost. Většinou se to dělá tak, že to přeliješ do menší nádoby, necháš stát, kvasinky sednou ke dnu a zase to stočíš. To jen tak na okraj.
Dušan,medovinu prvý krát stáčam pričom sa riadim aj podľa chuti.Väčšinou je to tak,že pokiaľ dám ucho na demižón a medovina ešte pukoce,tak sa jej nechytám a nechám ju dokvasiť.V prípade že by ešte dokvášala a mala nábeh chuti do sucha,tak ju stiahnem z kalov skorej aby som udržal zbytokovú cukornatosť,stabilizujem ju miernym zasírením a nechám minimálne 6 týždňov zrieť.Po tomto čase stáčam druhý krát.
Nedokvasená medovina sa vie často rozbehnúť z nova na jar a príčinou je menšie množstvo alkholu v nej,takže dokiaľ v demižóne pracuje podľa mojich skúseností nechytať, lebo tým môžme dokvášanie zastaviť.Zrenie medoviny,to už je iná kapitola.
Jozef,nikdy som medovinu nerobil!Na čo sa vlastne stabilizuje sírením a ako sa to robí?
Zasírenie medoviny používam len v prípade spomenutých problémov,ak potrebujem udržať zbytkovú cukornatosť a medovinu v dokvášaní stopnúť.Väčšinou stačí slabé sírenie v rozsahu 4-5g pirosiričitanu na 100l medoviny.Dávku pirosiričitanu zamiešaš v menšom množstve medoviny a vleješ do domižónu do ktorého medovinu stáčaš,čím sa ti obsah dokonale premieša.Môžeš použiť aj sírne knoty ktoré sa zavesia na drôt,zapália a vsunú do demižóna.Na 50l stačí tretina pásika.
(11.12.2013 21:29)vasek731 napsal(a): [ -> ]Přátelé chtěl jsem se zeptat. Manželka se bojí,že medovina bude málo sladká. Slyšel jsem,že je možné po prvním kvašení dosladit medem? Poradíte mi. Díky

Jedná se o tzv. dezertaci medoviny kterou je možno upravit chuť výsledného produktu.
Provádí se doslazováním medem nebo cukrem, dokyselením kyselinou citronovou a dolihováním. Při komerční výrobě medoviny jsou to vcelku běžné praktiky prováděné za účelem dosažení standardních hodnot výsledného produktu. To proto, aby zákazník nekupoval s každou várkou výrobek vždy jiné chuti. Je k tomu zapotřebí měření a výpočtů, to ale není náš případ. Někteří mistři v oboru tyto praktiky striktně odmítají s tím, že medovina má být přírodní medovinou a ne chemicky upravenou bžundou.

Osobně mám rád medovinu méně sladkou. Avšak, pokud potřebuji medovinu na přání mé "lepší poloviny" dosladit, tak obvykle při prvém stáčení, odeberu část medoviny (na 100 l stačí tak 3 - 5 l) a tu svařím s medem (3 - 5 kg medu). Po vychladnutí vliji do doslazovaného roztoku stáčené medoviny. Kolik medu je potřeba do medoviny přidat odhaduji podle chuti v průběhu a na konci prvého kvašení, to proto, že nejsem profesionální výrobce standardního produktu ani mistr v oboru výroby medoviny. Medovinu dělám pro radost pro sebe a pár známých. Doporučuji přednášky př. Lstibůrka a také "Knihu o medovině" od Libora Dupala. Snad se dočkáme i toho, že př. Lstibůrek jednou vydá i knihu o medovém vínu. Nebo jsem něco přehlédl?
JK
Josef děkuju za radu. Uvidíme jak to dopadne. Dřív jsme kupovali tu upravovanou a ta jí chutnala. Pak jsem byl na návštěvě u přítele Zemánka od Třeboně a tam jsem ochutnal přírodní a byl jsem stracen. Jinou už nechci. Ale mamině moc nechutnala,že je málo sladká. Tak uvidíme. Dělám jí poprvé. Taky se nemusí vůbec povést. Ještě jednou děkuju.

Vašek
A jaký je rozdíl mezi medovinou a medovým vínem?
Medovinu viem definovať, ale čo je medové víno.... ?
Medovina je definovaná normou - a ta je napsaná na "sladko". Pokud dáš míň medu nebo cukru jak je v normě, tak je to pak něco jiného. Třeba medové víno.
Referenční URL's
  • Včelařské fórum – o včelách a včelaření: https://www.vcelarskeforum.cz/index.php
  • :