Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Medovina
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
OVOCNÁ VÍNA, OSTATNÍ VÍNA A MEDOVINA
§ 6

Pro účely této vyhlášky se rozumí

a) ovocným vínem nápoj vyrobený alkoholovým kvašením šťávy z ovoce, s výjimkou hroznů révy vinné, kterou je možno před kvašením upravit přídavkem vody a cukru,

b) sladovým vínem nápoj vyrobený alkoholovým kvašením sladových výluhů pomocí sulfitových kvasinek,

c) medovinou nápoj vyrobený alkoholovým kvašením včelího medu rozředěného ve vodě,

d) bylinným vínem - nápoj vyrobený z cukru zkvašeného s přídavkem vody, nebo vyrobený ze sladového vína, macerací částí bylin nebo dřevin, s výjimkou hroznů révy vinné, nebo přidáním jejich výluhů; úprava přidáním lihu, lihovin nebo jiných alkoholických nápojů není přípustná,

e) likérovým vínem ovocným - nápoj vyrobený z nekvašené šťávy z ovoce, s výjimkou šťávy z hroznů révy vinné, nebo z nekvašené šťávy z plodů černého bezu s přidáním lihu podle § 16 písm. a) nebo destilátu a cukru,

f) cidrem - nápoj vyrobený úplným nebo částečným alkoholovým kvašením čerstvé nebo koncentrované jablečné šťávy nebo sušené jablečné šťávy, ke které byla přidána voda, nebo jejich směsi; přídavek vody, cukru a nejvýše 25 % objemových hruškové šťávy, a to před i po kvašení, aromatizace přírodními aromatickými látkami z ovoce a přídavek regulátorů kyselosti jsou možné; přípustné je též přidání čerstvé nebo koncentrované jablečné šťávy po kvašení a upravení obsahu oxidu uhličitého jeho přidáním nebo částečným či úplným odstraněním,

g) ovocným vínem stolním ovocné víno, které nebylo po prokvašení přislazeno,

h) ovocným vínem polosladkým ovocné víno, doslazené přidáním cukru na hodnotu stanovenou v příloze č. 3 tabulce 2,

i) ovocným vínem dezertním - ovocné víno s přidáním cukru a lihu podle § 16 písm. a) na hodnoty stanovené v příloze č. 3 tabulce 2,

j) ovocným vínem dezertním kořeněným ovocné dezertní víno s přidáním koření nebo výluhů vyrobených z tohoto koření,

k) ovocným vínem perlivým ovocné víno sycené oxidem uhličitým na nejméně 0,1 MPa, popřípadě doslazené.

l) perry - nápoj vyrobený úplným nebo částečným alkoholovým kvašením čerstvé nebo koncentrované hruškové šťávy nebo sušené hruškové šťávy, ke které byla přidána voda, nebo jejich směsi; přídavek vody, cukru a nejvýše 25 % objemových jablečné šťávy, a to před i po kvašení, aromatizace přírodními aromatickými látkami z ovoce a přídavek regulátorů kyselosti jsou možné; přípustné je též přidání čerstvé nebo koncentrované hruškové šťávy po kvašení a upravení obsahu oxidu uhličitého jeho přidáním nebo částečným či úplným odstraněním,



takže prodej jako u vína,max.množství si každej Nelínej člověk lehce dohledá....
Dohledat to jistě snadno jde. Většinou bývá problém, co napsat přesně do vyhledávače. Fakt nevím, jak to přesně zadat, aby vypadnul uspokojivý výsledek.

Můj výsledek hledání:"Daň nemusí platit (tj. nemusí se k ní registrovat) ten subjekt, který v ČR vyrábí výhradně tiché víno a za rok ho nevyprodukuje více než 2000 litrů. "

No ja uz mam ulozeny odkazy na zakony,musis se tim prokousat v tomhle strejda google moc nefunguje.

Ale podle mne je snazší dotazat se danejch subjektů (tady celni správa) a napsat mail a mate to bez prace a nestalo se mi ze bych nebyl nasmerovan,popiste presne svuji otazku a ze by jste radi i s pripdnym zakonem a oni vam to poslou.V tomhle nase urady zatim jakz takz fungujou a nasmerujou vas v paraagrafech,muze se to rok co rok mnenit a mate to bez temer prace.
Jediny v cem nase urady zklamou sice je to mimo tema ale zeptejte se na chov a dovoz BF tam se kloudny odpovedi nedockte ale ohledne medoviny v tom problem neniBig Grin
(09.01.2020 8:35)Miroslav Vochozka napsal(a): [ -> ]Dohledat to jistě snadno jde. Většinou bývá problém, co napsat přesně do vyhledávače. Fakt nevím, jak to přesně zadat, aby vypadnul uspokojivý výsledek.

Můj výsledek hledání:"Daň nemusí platit (tj. nemusí se k ní registrovat) ten subjekt, který v ČR vyrábí výhradně tiché víno a za rok ho nevyprodukuje více než 2000 litrů. "


Nemusí platit daň ale musí mít živnost na prodej, popř. výrobu potravin, tzn mít schválený potravinářský podnik.

"Provozování potravinářského podniku je jakákoliv forma uvádění potravin do oběhu. V případě výroby a prodeje medoviny se na Vás váže povinnost registrace. Je to povinnost vyplývající z § 3 zákona č. 110/1997 Sb., ve znění pozdějších předpisů. Registrační formulář je přiložen v příloze. Vyplněný formulář se zasílá územně příslušnému inspektorátu SZPI v místě sídla Vaší firmy spolu s výpisem z obchodního rejstříku nebo kopií ŽL."

Více zde: https://uspesnyvcelar.webnode.cz/news/prodej-medoviny/

Dále: https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2003-353#cast3

3) Tichým vínem se pro účely tohoto zákona rozumí výrobky, které nejsou šumivým vínem vymezeným v odstavci 2 a které jsou uvedené pod následujícími kódy nomenklatury:

a) 2204 a 2205, jejichž skutečný obsah alkoholu přesahuje 1,2 % objemových, ale nepřesahuje 15 % objemových, je-li alkohol, který je obsažený v hotovém výrobku, plně kvasného původu bez přídavku lihu,

b) 2204 a 2205, jejichž skutečný obsah alkoholu přesahuje 15 % objemových, ale nepřesahuje 18 % objemových, pokud byly vyrobeny bez jakéhokoliv obohacování a je-li alkohol, který je obsažený v hotovém výrobku, plně kvasného původu bez přídavku lihu,

c) 2204 a 2205, nejsou-li uvedeny v písmenu a) nebo b), a 2206, nepodléhají-li dani z piva, jestliže skutečný obsah alkoholu u takových výrobků přesahuje 1,2 % objemových, ale nepřesahuje 10 % objemových, nebo

d) 2206, pokud nepodléhají dani z piva, jejichž skutečný obsah alkoholu přesahuje 10 % objemových, ale nepřesahuje 15 % objemových, je-li alkohol, který je obsažený v hotovém výrobku, plně kvasného původu bez přídavku lihu.

(4) Meziprodukty se pro účely tohoto zákona rozumí všechny výrobky, které jsou uvedené pod kódy nomenklatury 2204, 2205 a 2206, jejichž skutečný obsah alkoholu přesahuje 1,2 % objemových, ale nepřesahuje 22 % objemových, které nejsou šumivým ani tichým vínem nebo nepodléhají dani z piva.
DAŇ Z VÍNA A MEZIPRODUKTŮ
§ 92

Plátce daně z vína a meziproduktů
(1) Plátcem není fyzická osoba, která na daňovém území České republiky vyrábí výhradně tiché víno (§ 93 odst. 3), za podmínky, že celkové množství vyrobeného tichého vína za kalendářní rok nepřesáhne 2 000 litrů.
Díky moc, za pomoc Smile s dohledáváním informací.

Ještě dotaz: potřebuji mít na to nějakou provozovnu schválenou hygienou, nebo mohu vařit normálně doma v kuchyni?
Některé dotazy jsou opravdu hloupé!
Pokud ti to schválí, tak i v kuchyni. Jeden kolega to tak má.
https://www.domacimed.cz/medarna
to se týká i výroby medoviny tj. další zpravování medu.
Některé informace tam uvedené budou možná již novelizovaný,
ale +- tak to je. Bude lepší rovnou zavolat na KVS a optat se.
Krásný den. Čím mohu vyčistit skleněný demižonek? Jsou v něm usazeniny po kvasinkách. Nejlépe aby to šlo normálně koupit v drogerii, nechci na poštu...

Louh na čištění odpadů? A jaké ředění?
já dávám klasické savo
Demižon sa od usadenín čistí bez chemie a to ostrím pieskom. Dať tam piesok + vodu a hrkať demižonom. Treba najlepšie kupiť na medovinu sud čo z vymitím sú najmenšie problémy.Cool
Savo je dobre ,vycisti perfekne...s louhem bych byl opatrny ,dokaze sklo poleptat
Tak já to savo dávám kvůli dezinfekci, to že rozpustí i kal usazanej na dně je jen druhotnej efekt.....
Skus surovu ryzu. U vas rejzi a pohybuj s nou v demizone ako s pieskom. Skusal som funguje to
jedině savo. potom pořádně vypláchnout a nechat vysmrádnout. pokud se bude hned používat tak jemný písek s vodou a krouživým pohybem vyčistit. pokud to nechce dolů používám 3 drát přehlý v půlce a zakroucený, v ohybu namotám a zasukuju hadru.
vlasta
Demižon to je len plno zbytočnej roboty a jednoznačne sud je najlepší a rýchle vyčistenie, čo možno 2 min záležitosť. Napokon demižon zaberie aj plac a má to slabý efekt čo je neekonomické.Cool
Ja som predvčerom za pár minút z kusa špagátu a drôtu vyrobil pomôcku, ktorá mi dobre pomohla. Pomocou akumulátorovej vŕtačky to išlo raz-dva. Skúsim pridať foto, ale neviem či sa to podarí. Nepodarilo sa. Musím sa konečne naučiť zmenšiť veľkosť obrázku. Jednoducho si vyrob niečo ako špagátový mop a šup jeden koniec do vŕtačky a druhý do demižónu.
jeden demižón se dá v pohodě vyčistit spoustou různých způsobů, ale čistit jich v mrazu třeba 10 padesátek, tak si tu mokrou dřinu třikrát každý rozmyslí... a pořídí pořádné sudy, jak radí Merkuri... problém je, že se demižony blbě úplně vyřazují z provozu a těžko se smiřuju s tím, že vyčistit jednu padesátku dá 3x víc práce než dvoustovku sud - a zde je prostor pro racionalizaci a různé udělátka, např. viz video
Tak já demižon napustím plný vodou a přileju tam trochu sava a to je všechno co s tím dělám.....za 24h to vyleju a je čisto i bez udělátek a práce.
V tom videu je presne systém, ktorý som sa snažil popísať. Len som použil špagát-povraz.
Referenční URL's