Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Medovina
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
(13.11.2018 13:08)Zdeněk Barnat napsal(a): [ -> ]Jsou tabulky na to kolik medu dát aby byla medovina suchá ,trochu sladká nebo hodně sladká. Tam se to dá naplánovat předem .
Nie je to úplne pravda (s tým plánovaním...), každé kvasinky majú inú odolnosť voči alkoholu, a teda aj výsledný produkt môže byť odlišne suchý či sladký pri rovnakom vstupnom roztoku a odlišných kvasinkách. Najlepšie je zmerať si cukornatosť roztoku pred kvasením vinárskym muštomerom a na základe konečnej sladkosti medoviny nabudúce buď pridať alebo ubrať na cukornatosti vstupného roztoku. Alebo naraz založiť viacero dávok s tými istými kvasinkami a rôznymi cukornatosťami vstupného roztoku a po vykvasení porovnať čo najlepšie vyhovuje mojim chuťovým preferenciám. Jednoducho treba aj trocha aj experimentovať, než sa dostaví optimálny výsledok, ale je to beh na dlhú trať. Treba byť trpezlivý...
https://www.alkoholesence.cz/alkoesence-...4#anch1584

zajímalo by mě, zda má někdo odzkoušené, případně názor zkušených koštérů?....
po dlouhé době zdravím všechny.
Rád bych požádal o radu .Udělal jsem medovinu ,cukr 28 tokajské kvasinky ,kvašení 2 měsíce - sediment u dna ,zbytek čirý.
1 stáčení - 1 měsíc - jemný sediment u dna
tedˇ 2 stáčení
Ochutnávka - chutˇdobrá jemná ,ale zkusil jsem měřit starým aerometrem obsah alk.ukázalo to zápornou hodnotu cca -3 dílky pod 0
orientačně jsem zkoušel víno a 11% a aerometr fungoval
když jsem dal obyčejnou vodu ukázal 0
ph je 5,2
je nějaký způsob ,mimo laboratorní rozbor,jak zjistit obsah alkoholu?
V knize jsem četl ,že nějaké kvasinky nebo něco dokáží spotřebovat právě alkohol a pak z toho vznikne sračka chuti hnusné. Ale chutˇ je tedˇ dobrá ?
Věděl by někdo ,kde je chyba ? Je to docela alichimie . Díky všem .
Prosba o radu. Když neseberu pěnu, je tam ještě jiný problém než, že medovina pak nebude úplně průzračná? Pro vlastní potřebu je mi to celkem jedno, zachování enzymů spíše uvítám. Tak se ptám jestli to nezpůsobí třeba problém při kvašení.
Radit nemůžu.... prostě a jednoduše- začínám...
tak jen postřeh k volbě koutku pro demižonek....

byl doma boj o umístění demižonku v bytě.... chvilku bublal kvas, chvilku paní domácí...
pořešil jsem to demižon není na očích, když by to odfrklo tak taky dobrý...


https://favi.cz/produkty/p/ikea-knodd-kos-s-vikem
Ahoj,
letos jsem se do medoviny pustil poprvé a mám trošku obavu o průběh kvašení.. Celkově jsem objemem mířil na 24 L:
8L medu
16L vody

Udělaný zákvas dopředu několik dní, byl pěkně rozjetý, po povaření medu s vodou a vychladnutí přidán zákvas spolu s živnou solí a kysel. vinnou.
Mám to teď rozdělené ve 20L demižonu a 4L sklenici od okurek a ta 4L sklenice pobublává ale 20L demižon pořád ne.
Jsou ale v demižonu vidět bublinky jak stoupají po stěně nahoru, tlak na kvasné zátce taky vidím ale nebublá tak jak ten malej objem ve 4L sklenici..

Demižon je v kuchyni kde je 19 - 22°.

Mám být v klidu a nechat to být? Případně tomu nějak pomoct? Přidat zákvas, víc tepla..(?)

Díky moc za radu.
V tomto případě je koncentrace cůkrů dost přes 30% a kvašení se rozbíhá pomalu.
Ještě pár otázek:
- Změřil jste množství roztoku před vařením a po něm?
Většinou ubudou 2-3 litry vody.
- Provzdušnil jste roztok po vychladnutí?
Bez dostatku kyslíku se kvasinkám moc do práce nechce.
Protože uvádíte, že se kvasinky v zákvasu rozjely dobře, můžeme jejich vinu vyloučit.
Cukernatost jsem se snažil změřit ráno po vychladnutí moštoměrem, ale nepodařilo se mi ho vůbec potopit takže cukernatost musela být přes 30° NM (i po dolití vypařené vody).
Množství roztoku jsem měřil před vařením, 24L. Rysku jsem si neudělal ale ráno jsem změřil průměr hrnce a hloubku a zhruba dopočítal že jsem vypařil asi 3L které jsem ráno dolil abych měl zase 24L.

K provzdušnění došlo, protože hrnec byl na vařiči a samospádem jsem přetáčel do demižónu a ne po stěně.

Právě téměř všude čtu jak kolegům medovina kvasí bouřlivě po pár dnech od smíchání, tak jsem v nejistotě zda jsem něco udělal špatně, případně bych medovinu pak nemusel vylít, to by mně mrzelo Smile
Dnes jsem se snažil procházet starší příspěvky a zahlédl jsem že někomu se bouřlivé kvašení dostavilo až po třech týdnech nicméně před touto dobou měl na hladině pěnu, kterou tam já nevidím, takže jsem si to neulehčil.
(15.12.2018 14:43)midan napsal(a): [ -> ]ta 4L sklenice pobublává ale 20L demižon pořád ne.
Jsou ale v demižonu vidět bublinky jak stoupají po stěně nahoru, tlak na kvasné zátce taky vidím ale nebublá tak jak ten malej objem ve 4L sklenici..

Najčastejšia príčina toho javu je to, že dobre netesní zátka. AK máš zátku z drteného korku, tak ten veľmi často prepúšťa unikajúci plyn mimo kvasnú zátku. Stačí korok potrieť vodou s rozpustenou Jarou (alebo iný saponát na riad) a ak sa začnú tvoriť bublinky, tak je jasné že že korok prepúšťa.
Ja tomu predchádzam tak, že korkovú zátku napustím roztaveným parafínom, parafín natečie do pórov a utesní ich.
(16.12.2018 11:00)Š.J. napsal(a): [ -> ]
(15.12.2018 14:43)midan napsal(a): [ -> ]ta 4L sklenice pobublává ale 20L demižon pořád ne.
Jsou ale v demižonu vidět bublinky jak stoupají po stěně nahoru, tlak na kvasné zátce taky vidím ale nebublá tak jak ten malej objem ve 4L sklenici..

Najčastejšia príčina toho javu je to, že dobre netesní zátka. AK máš zátku z drteného korku, tak ten veľmi často prepúšťa unikajúci plyn mimo kvasnú zátku. Stačí korok potrieť vodou s rozpustenou Jarou (alebo iný saponát na riad) a ak sa začnú tvoriť bublinky, tak je jasné že že korok prepúšťa.
Ja tomu predchádzam tak, že korkovú zátku napustím roztaveným parafínom, parafín natečie do pórov a utesní ich.

Š.J:
Měl jsi pravdu. Navlhčil jsem korek a jak se póry zatáhly, hned začala kvasná zátka bublat.
Měl jsem vlastně stejný problém se 4L sklenicí, víko jsem přitáhl páskou po pár dnech a taky hned začala zátka bublat. U demižonu mně to nenapadlo, myslel jsem když tam dám nový korek že bude krásně těsnit.

Díky moc!
Potřeboval bych poradit. Dost často se mi stává, že mi medovina nepění, nebublá ale jen jakoby perličkuje. Neprobíhá tam to bujaré kvašení jaké bych si představoval.

Děkuji.
Takto má vyzerať kvasenie medoviny po 6 hod. keď sa tam nasypali kvasinky + živná soľ!. Všetko je podmienené od druhu kvasiniek a použitého množstva medu. Kvasenie trvá 120 dní a žiadne stáčanie a ani prevzdušňovanie, žiadne dosladzovanie lebo to robia len papšaji, gramloši a rýchlo kvasený medovinkary, nechať to samo číriť, prefiltrovať a dať zrieť.

Louky vyjadri sa čo ti tam vadí? To je realita ako má medovina kvasiť!
Co mě zaráží, že jsem měl možnost ochutnat v životě i pár dobrých medovin - skutečně pár, hodně vzorku bylo pro mě nepitelných. Mnoho z nich měli použit konzervant sorban draselný. Proč to tam dávají ?

P.
Zdravím uvažuji o výrobě vlastní medoviny a narazil jsem na menší problém můžete mi prosím poradit ohledně druhého stáčení a dokvašování ve sklepě 10C důvod : demižon doplním po hrdlo to mi je jasné , ale čím je nejlepší uzavřít slkeněný demižon 1.pevnou zátkou dotaz nemůže povolit časem min. kvašením netěsnost 2. ještě dát pro jistotu kvasnou zátku , ale pokut doplním po hrdlo jak ji tam umístit dočetl jsem se aby tam bylo co nejméně vzduchu a ještě ohledně doplňování kudy by mi to mohlo unikat přes pevnou zátku asi ne. Popřípadě jaký používáte kvasný uzávěr přemýšlím o silikonovém nemáte s tím někdo zkušenosti korkový nechci možné úniky .Omlouvám se za tento dotaz , ale nikde jsem se o tom nic nedočetl předem děkuji za nějakou odpověd.
Prezervativ.
JK
Jozefe uz si asi zapomnel prezervativ je na neco jineho. Tady lze pouzit chyrurgicke rukavice jsou v kazde autolekarnicke.
Já dávám normálně korkovou zátku.
(20.01.2019 8:21)vetrak napsal(a): [ -> ]... jaký používáte kvasný uzávěr přemýšlím o silikonovém nemáte s tím někdo zkušenosti korkový nechci možné úniky .

Na demižon používám toto: https://www.domacipaleni.cz/cz-detail-30...izonu.html , a k tomu plastovou kvasnou zátku: http://www.vinarskyraj.cz/katalog/korky,...sna-zatka.
Lidé vymýšlí ledacos, již dávno používám jen strečku (tenkou folii), hezky přilne, nafoukne se a nikdy jsem s tím neměl problém. Na sud s ovocem je do něj pěkně vidět, nechá přes ní přivonět.
Dobrý den velice děkuji za rady objevil jsem tady ty https://www.ebay.com/itm/Classic-Rubber-...ag5sA:rk:2Tonguef:0 rád bych zkusil silikonové a je zde i další příslušenství refraktometr na obsah cokru do 32 % 249 kč jde to.
Referenční URL's
  • Včelařské fórum – o včelách a včelaření: https://www.vcelarskeforum.cz/index.php
  • :