Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Medovina
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
rozdiel žiadny,len v názve..
Presne tak!
A tie reči čo tlápu, pčelovina je,, ZMES TROCH MEDOV,,
Samozrejme dobrí tah na neznalých ludí v tomto smere, veria tomu tak úpenlivo jak staré babky farárovi. Nedávno mna išiel takí starí drgo o tom presvedčiť.
Už jsem také dostal (jako medovinu) červené víno přeslazené medem. Včelovina to nebyla ale volovina jo.Big Grin
Keď o tom tlápe Kudláč, jak robia pčelovinu. Tak potom mi sme ju už, a naši predkovia dávno robili. Veď keď sa berie med je viac druhov medu v plástoch, čo je normálný jav, nakolko sa nedá med vytočit na 100% z plástov všetok.
(11.12.2014 15:41)koubin007 napsal(a): [ -> ]Nevíte někdo jakej je rozdíl mezi medovinou a včelovinou? Včera jsem dal včelovinu v Plzni na náměstí a nebyla špatná, ale teda hrozně sladká.

Včelovina je pro mě jistota na vánočních trzích. Rozdíl by neměl být žádný, pouze ten že je slovenská.
Je pravda, že je sladší. Ovšem oproti přeparfémované, všudypřítomné Elise je to nápoj bohů Angel
..to by nebol merkuri,aby nezhadzoval niečo,čo robia iní..pravda je taká,že názov včelovina bol zvolený pre medovinu,pri ktorej výrobe sa bude dohliadať precízne na každý detail,jednoducho,taký vyšši level,aby sa zákazníci mohli spolahnúť na určitý štandard kvality,nech si uvedený výrobok kúpia kdekoľvek a kedykoľvek..výber vstupných surovín,kvasenie pri nízkych teplotách,dostatočná doba zrenia,a mnoho iných,aj najdrobnejších detailov..chlapci čo ju robia si nasadili latku vysoko a zisk rôznych ocenení zo súťaží je odmenou za poctivý prístup k výrobe tohto produktu..konkurencia je v našej organizácii veľká Včelovina (fa Včelco) a Trnavská medovina (fa Apimed) sú to dve firmy(dvaja bratia)ktoré sa pravidelne zúčastňujú na svetových súťažiach a zbierajú ocenenia..u nás zákazníci uprednostňujú sladkú medovinu,preto aj menší výrobcovia robia väčšinou takú,nakoľko suchšia medovina je nepredajná.ale nie v každej časti slovenska je to tak.. http://www.vcelovina.sk http://www.apimed.sk ps Elissu som mal možnosť ochutnať,ale radšej sa nevyjadrím Smile
Tak ja som to nemislel špatne, pil som od oboch medovinu na AX Nitra, je dobrá. Ja mám už tmavú hotovú, je ešte surová, o rok už bude veľmi dobrá, chuť temer jak štok.
Různý název může taky zakrývat to, že to nevyhovuje normě která to definuje.
Rád by som tu normu videl?
Citace:Pojem medovina definuje vyhláška č. 335/1997 Sb., pro nealkoholické nápoje a koncentráty k přípravě nealkoholických nápojů, ovocná vína, ostatní vína a medovinu, pivo, konzumní líh, lihoviny a ostatní alkoholické nápoje, kvasný ocet a droždí. Medovinou se rozumí nápoj vyrobený alkoholovým kvašením včelího medu rozředěného ve vodě - viz § 6 výše uvedené vyhlášky. Vyhláška stanoví také jakostní a technologické požadavky a požadavky na označování.

Všechny potraviny uváděné na trh v rámci ES musí splňovat obecné požadavky na označování dané směrnicí 2000/13/ES, v platném znění. (U nás byly požadavky směrnice zapracovány do zákona č. 110/1997 Sb., ve znění pozdějších předpisů a do vyhlášky č. 113/2005 Sb., o způsobu označování potravin a tabákových výrobků).


Podle ustanovení § 10 odst. 2 vyhl. č. 335/1997 Sb., ve znění pozdějších předpisů, musí být na výrobu 1000 litrů medoviny použito nejméně 280 kilogramů včelího medu. Podle stanoviska MZe není použití níže uvedených úprav: přídavek cukru, aromatických látek či dolihování, při výrobě medoviny v rozporu s vyhl. č. 335/1997 Sb.
Zdroj: http://www.vcely.or.cz/konference.pl?thr...ype=noform
Aromatické látky, ja keby som tvoril zákon, zakázal by som pridávanie bylín do medoviny. Potom by ludia došli na to kto má dobrú medovinu. Ja osobne som proti pridávaniu bylín do medoviny. Aspoň by sa začala predávať pravá medovina, mnohý by na tom pohoreli. Pridávaním bylín sa zväčša zakrývajú negatíva pravosti. poznám takých čo vyrobia medovinu z cukru, potom to vylepšia pridaním medu a bylín ako horec atď. Avšak ony tažia z toho lebo ludia tomu nerozumejú, ludia by vypili aj z p..i ikry. Zato že to má na flaške etiketu,, Medovina,,
Dnes na vanocnich trzich v Brne jsem pil trnavskou medovinu a byla dobra pak nejakou mistni provozovna Brno bylinkovou a ta stala za prd jak nejaky sladidlo.
Jak můžu využít při výrobě medoviny refraktometr, který má kromě měření obsahu vody v medu ještě dvě stupnice navíc.
První je označená °B´s rozmezím stupnice 38 - 43 a druhá Brix% s rozmezím stupnice 58 - 90
Co se na těchto stupnicích dá měřit a jaké by měly být hodnoty?
Díky, Honza
myslím, že refraktometr na med je pro měření medoviny k ničemu - obsah cukru v roztoku je několikanásobně jinde.
No, nechtěl bych Ti nějak odporovat, ale proč tam tedy jsou ty další stupnice?
Jiné jednotky?
Když měříš med, tak se ti přece zabarvuje modře pozadí všech stupnic najednou, nebo ne?
(14.12.2014 21:30)1j1j1j napsal(a): [ -> ]Jak můžu využít při výrobě medoviny refraktometr, který má kromě měření obsahu vody v medu ještě dvě stupnice navíc.
První je označená °B´s rozmezím stupnice 38 - 43 a druhá Brix% s rozmezím stupnice 58 - 90
Co se na těchto stupnicích dá měřit a jaké by měly být hodnoty?
Díky, Honza

nedá sa použiť,krátka stupnica..inak princíp je prakticky rovnaký..
Pro lepší názornost přikládám obrázek stupnic, které jsou vidět v refraktometru.

[Obrázky: Refraktometr.jpg]

Kdyby mi náhodou někdo uměl vysvětlit, jak se tyto stupnice dají použít při výrobě medoviny, respektive při měření kvasu (moštu) na medovinu, budu rád.
Předem velké díky, Honza.
..tento typ môžeš použiť pri výrobe medoviny tak akurát na miešanie roztoku pred varením Smile ..teraz vážne,pravú stupnicu (voda) by si musel mať do cca 65-70,aby si si sním vedel pomôcť pri výrobe medoviny..za určitých okolností by sa dalo aj s týmto,ale je to zložitejšie..

Ja zarábam medový mušt pred kvasením na ca33-34 cukornatosť..ak by som nemal inú možnosť,a musel by som použiť uvedený refraktomer,nariedil by som med tak,aby ukazoval 22 vody a dolial by som uvedený roztok dvojnásobným množstvom vody,čím by som sa dostal niekde okolo tej 33 cukornatosti..stačí tak? Smile
Já koupil za 1000Kč refraktometr do 35Bx.
Hustoměr bych už několikrát rozbil, takže pokud jej neztratím tak se mi vyplatí. Smile
Referenční URL's