Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Medovina
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Medovinu som robil za studena, kvasinky z Dolu, pred 3 dňami po 2-krát ztočená z kvasníc, chuť -dobrá , teraz čakám lež sa vyčíri.Ale pravda je , že robím to prvý krát , a len v 5 lit. demižóne.
(21.10.2015 12:31)Vítězslav Richtr napsal(a): [ -> ]Jaké máte zkušenosti s výrobou medoviny ze zbytků medu po odvíčkování? Byl jsem zrazován,že takový med vlivem propolisu z víček špatně kvasí,ale mně zatím medovina krásně bublá. Pustil jsem se do její výroby prvně,tak jsem napjatý jak to dopadne.

Letos jsem zbytky po odvíčkování zalil ve vysoké řeznické přepravce teplou vodou z bojleru a po rozpuštění medu přecedil do nádoby z aukra http://aukro.cz/plastovy-sud-bily-barel-...92499.html a dolil studenou vodou. Po změření cukernatosti jsem přidal pár kilo medu. Pak jsem přidal kyselinu vinnou, živnou sůl a kvasinky Schimanski rozpuštěné v teplé vodě. Mám to ve sklepě cca 14 C a stále to pěkně kvasí už 4 týden.
Bez kvasné zátky? Nezoctovatí to? Máš to odzkoušené nebo experimentuješ? Díky za odpověď.
Kvasná zátka je v jednom tom plastovém uzávěru. To víčko jsem provrtal a plastovou kvasnou zátku vlepil tavnou pistolí.
Ted kdyz ctu prispevek od Rosti, tak me napada jeste jedna myslenka. Jsou behem kvaseni ty dole usazene kaly k necemu dobre? Ze bych to stahnul hadickou a spojil do jednoho demizonu uz ted (tj. zbavil se kalu), kdyz to jeste kvasi. Pak az to uplne dokvasi tak provedl dalsi stoceni a dal uz jel normalne dle klasickeho postupu. Proste bych to to cele stacel o jednou navic.
To dole, sú mŕtve kvasinky, prvý krát musíš ztočiť medovinu tak aby sa dobre prekysličila tj . z väčšej výšky do iného demižóna, v pôvodnom demižóne ti ostane len kal-kvasinky. Druhý demižón musí byť takmer plný až po zátku , necháva sa tam menšia medzera, aby pri kvasení ti nevytekala medovina cez kvasnú zátku.
(22.10.2015 15:47)Happy napsal(a): [ -> ]Ted kdyz ctu prispevek od Rosti, tak me napada jeste jedna myslenka. Jsou behem kvaseni ty dole usazene kaly k necemu dobre? Ze bych to stahnul hadickou a spojil do jednoho demizonu uz ted (tj. zbavil se kalu), kdyz to jeste kvasi. Pak az to uplne dokvasi tak provedl dalsi stoceni a dal uz jel normalne dle klasickeho postupu. Proste bych to to cele stacel o jednou navic.

Čo som Ti napísal v predošlom príspevku?
Tie tri litre čo stiahneš do tých sedem l.,aj s opláchnutím hadičky a toho malého demižónika Ti zaberie možno pol hodiny času...
Ten kal po tom stiahnutí Ti je už nanič.Preto som písal,aby si to stiahol "potichu",aby sa to neokysličilo v tom druhom demižóne sa to zbytočne nezbúrilo...

(21.10.2015 13:53)Happy napsal(a): [ -> ]No vnitrne to taky tak citim, ale na druhou stranu se tu zase na x mistech zminuje, ze by se to nemelo nechavat lezet na usazenem kalu dlouho, at to nechytne nejakou pachut. Tak jsem z toho ted takovy rozpolcen Smile

Keď to necháš na kvasinkách týždeň,14 dní,nič sa nedeje.Sedimentáciou kalov sa to lepšie vyčistí, kal ostane hutnejší- pevneší a pri stáčaní vzniknutý vír ho so sebou strháva ťažšie,ako keď je kal ešte dobre neusadený -"našuchorený"...
(21.10.2015 12:31)Vítězslav Richtr napsal(a): [ -> ]Jaké máte zkušenosti s výrobou medoviny ze zbytků medu po odvíčkování? Byl jsem zrazován,že takový med vlivem propolisu z víček špatně kvasí,ale mně zatím medovina krásně bublá. Pustil jsem se do její výroby prvně,tak jsem napjatý jak to dopadne.

Rozriedil som víčka vlažnou vodou, aby sa med rozpustil, prefiltroval som cez tkaninu a odmeral som cukornatosť, podľa potreby dosladil a prevaril a pridal kvasinky a bolo to v pohode. Pridával som citrón a bylinkový macerát.
Pre info - robil som roztok na 24 maridánov, teda nebola to celkom medovina, skôr medové víno.
(20.10.2015 20:37)Andrej napsal(a): [ -> ]Blbosť, med je kyslý, pokiaľ ma pamäť neklame učili ma 2,8-4,4 wikipedia to uvádza podobne https://cs.wikipedia.org/wiki/Med .
Ale nakoľko sa med pri výrobe medoviny riedi vodou , tak roztok bude mať vyššie Ph. Ale pri kvasení vznikajúce kyseliny zase to Ph stiahnu dolu.

Andrej,mňa zas učili,že med má pH do zásadita...
Preto aj pri jedení samotného medu treba dávať pozor,neprejesť sa ho,lebo môže spôsobiť totálnu neutralizáciu žalúdočnej kyseliny.
Môžeš mi povedať,aké kyseliny vznikajú pri kvasení medoviny?
Med je kyslý, premeraj si to. Uvádza sa , že med obsahuje kyselinu mravčiu (mimo iného), myslíš, že by med obsahoval kyselinu, keby bol zásaditý?
O kvasení:
Ja sa nebudem hádať, pretože moje poznatky vychádzajú skôr z ovocných vín ale môže tam vznikať kyselina octová, mliečna a snáď aj vínna.
Ale to by vám vedel snáď lepšie povedať ten pán, čo prednáša o neodporúčaní dávať do medoviny citrón.
Snáď pomôže toto:
http://referaty.aktuality.sk/kvasenie/referat-21561
Uznávám, že med je kyselý, ale nezapomeňte na to, že voda má neutrální pH, tzn 7.
Po vmíchání medu do vody tedy vznikne roztok s pH kolem 5-6. A kvasinky mají rády kyselé, vždyť nejlepší kvašení probíhá v kyselých moštech, kde je pH kolem 3,5. A navíc plísně a bakterie kyselé prostředí nesnáší.
To je tedy ten důvod, proč se přidává buď citron a nebo v horším případě kyselina citronová.
(22.10.2015 21:35)Jožko58 napsal(a): [ -> ]Čo som Ti napísal v predošlom príspevku?
Tie tri litre čo stiahneš do tých sedem l.,aj s opláchnutím hadičky a toho malého demižónika Ti zaberie možno pol hodiny času...

No ja to ted myslel prave trosku jinak, kdyz uz to budu stahovat, tak jestli neni problem, to stahnout oboje, tj. jak ty tri, tak tech sedm. Spojit to v jeden bez kalu, nechat to uplne dokvasit a pak provest jakoby by teprve prvni klasicke staceni. Z meho pohledu se tak zbavim o neco driv kalu, tj. omezim moznost, ze to negativne chutove ovlivni a finalni "prvni" staceni pak budu jiz provadet z pruhledneho demizonu.

Jen jsem se chtel ujistit, ze usazeny kal (tj. mrtve kvasinky) uz nemaji v kvasu zadnou dulezitou funkci, takze kdyz se jich zbavim driv, tak to nebude nicemu vadit.
Predtým si písal,že Ti to ešte bublinkuje,to znamená,že ešte kvasí.Tak to nechaj dokvasiť,alebo sa vys.r na to...
Žiadne stočenie z kalu nemôže byť na škodu, zakaždým však prichádzaš o časť medoviny. + prekysličenie co veľmi nesedí kvasinkám, ale oni sa z toho pozviechajú Smile
Prečítaj si pôvodný Happyho príspevok,na ktorý mu odpovedám...
(22.10.2015 13:58)Vítězslav Richtr napsal(a): [ -> ]Bez kvasné zátky? Nezoctovatí to? Máš to odzkoušené nebo experimentuješ? Díky za odpověď.

Mám to odzkoušené a kvasím v těchto nádobách http://www.vceliobchod.cz/nadoba-na-med-...0-kg-plast
Nádoby jsou jenom volně přikryté, aby tam nic nepadalo a muškám se tam kvůli kysličníku uhličitému vůbec nechce. Kvašení kontroluji zapáleným zapalovačem u hladiny, když přestane zhasínat, nechám ještě 3 týdny doběhnout usazování kalů a přetáčím do demižonů. Na 100% vím o dalších dvou, kteří to dělají stejně.
Na radu Honzy Jindry jsem to dal kvasit do těchto soudků http://www.mevatec.cz/e-shop/nadoby-na-o...p48412.htm
a je to paráda. Jediná nevýhoda je, že se k medovině moc snadno může a tak rychle ubývá. Milé bylo, že jsem soudky z protekce sehnal výrazně laciněji.
Jozko asi si ted moc nerozumime. Muj puvodni napad byl prelit ten mensi do vetsiho a hotovo. Na zaklade toho co jsi psal jsem pak myslenku upravil na to to ted oboje stocit. Bezny postup je nechat dokvasit, stocit poprve, pak stocit podruhe. Ja ted prave uvazoval stocit to jiz v prubehu prvniho kvaseni (po 4 tydnech, kdyz uz probehla nejbourlivejsi faze, ale stale to bubla). Tim bych obe dve nadoby spojil a zbavil se kalu. Nechat plne dokvasit (vytvori se zrejme dalsi kal) a pak jiz pokracovat dle klasickeho postupu. Proste misto dvou staceni udelat tri, tohle by bylo rekneme takove nulte.

Ale vzhledem k tomu, ze Andrej pise, ze kvasinky z toho nebudou mit moc radost, tak to asi dopadne jak radis a vys.ru se na to. Ostatne ted kdyz jsem se na to byl kouknout, tak to pobublava uz vyrazne pomaleji a predpokladam, ze do tydne by mohlo dobublat. Takze nez se rozhoupu zda to smysl me ci ne, tak uz stejne nebude co resit Smile
Dobrý den,
zřejmě to tu již padlo, ale pročítat 62 stran diskuze by bylo za trest, takže se zeptám. Pokud se hodlám pustit do přípravy medoviny, je právě tím potřebným refraktometrem ten s rozmezím 0-32 Brix? Nebo je třeba jiný rozsah? Děkuji.
A na co potřebuješ refraktometr?
Referenční URL's