Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Medovina
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
(30.11.2011 21:00)Rostislav Szturc napsal(a): [ -> ]Tak jsem měl včera menší nehodu. Sedím u kompu a slyším takovou tupou ránu a hned na to kap,kap,kap. Říkám si,co to je? To mi prasknul jeden 5l demižon medoviny,co už jsem si myslel,že už se nemůže rozkvasit.Vyteklo tak 1.5l,ale zbytek jsem vylil,protože tam byly střepy. Asi 40l mám ještě pod bulkátkem. Tak malé ponaučení do budoucna,nikdy nevíte,co medovina může udělat. Asi ji potom,než ji rozliju do 1l láhví,zahřeji na 60C,jak jsem to četl na tomto vláknu.

Špatně jsem zajistil sáček s přidaným kořením, neuhlídal, ten zašpuntoval hrdlo a praskl 50 L demižon, začala medovina pídit. Stačil jsem ihned po zjištění rychle velkou hadicí přetočit. Skončila na místě určení.
Ahoj, mám problém s medovinou, prosím mohli by ste mi pomoct? Kvasil sem přibližně 7 týdnů a teď mám medovinu kyselou (hodně a mozna trochu i jakoby slanou) a voní alkoholem, je to na vylití, nebo se stím dá něco dělat?
prosím napište mi na mejl SirRichard@seznam.cz
Děkuji
Zdravím přátelé

včera jsem vyvařil asi 15 rámků s medem ( řepka v plástech a při pokusech ji dostat ven se trhali plásty Sad takže jsem se rozhodl s tohoto medu udělat medovinku) a po přecezení a vychladnutí to mělo na cukroměru cca 6 cm pod hodnotou 30% (max mám právě těch 30%). Následně jsem tento roztok přidáním převařené vody trochu naředil a už jsem se dostal cca 2 cm pod hodnotu 30% na cukroměru (předpokládám, že to bude mít tedkom tak těch 32%). Aktuelně toho je cca 35 L.
Mám tuto koncentraci ještě poředit (pokud ano na kolik asi tak) nebo to mám nechat být? Na olíznutí je to sladký jako med Wink . Večer ji chci svařit a zítra dát kvasit .

děkuji za informace začínajícímu vařiči medoviny Wink
Doporučuji po tříleté zkušenosti postupovat podle
http://jjvcela.sweb.cz/Medovina_soubory/medovina.htm
včetně ředění na 28 st. cukernatosti moštoměrem tj. 28 kg cukru na 100 l roztoku. Povařit a použít kvasinky Schimanski
http://www.schimansky.cz/kvasinky-/kvasi...a-medoviny
včetně živné soli
http://www.schimansky.cz/zivne-soli-/nut...alovyrobce
jinak koření dle různých receptů a chutí.
Fakt to funguje tak jak Ing. Jindra popisuje i v obyčejných sudech bez kvasných rourek a jejich ucpávání Smile
Zdravím přátele medného moku! Já letos dělám medovinu poprvé a protože jsem vinař a vím, že sama medovina se špatně a dlouho čistí, rozhodl jsem se pro výrobu ovocné medoviny. Nemá tak velké množství alkoholu, ale výsledek je překvapivě dobrý.
Mošt z jablek (starý druh renet) jsem dosladil na cca 26 stupňů medem a v části moštu jsem povařil koření - hřebíček, skořici a chmel. Tato "Jabčáko-medovina" se prokvasila a vyčistila velmi dobře. Chutná jako méně sladká medovina, aspoň z ní tak nebude bolet hlava Shy
Takže uvařeno a založeno ke kvašení. ,

Udělal jsme první skušební várku medoviny a po doředění na 29% cukernatosti toho je cca 35L. Do toho jsem nalil asi 0,5l vývaru s balíčku celé skořice, přiměřeno hřebíčku a 3 ks Badyánu. Kvasnice jsem použil vínka neboť objednané SCHIMANSKI zatím nedorazily tak budou na pokračování někdy příště Wink

Momentálně nezbývá než držet palce a přát si, aby to kolem 15. února při prvním přetáčení chutnalo Wink
Nemáte někdeo zkušenosti se zráním medoviny v plastových nádobách:
http://www.obal-centrum.cz/sudy/sudy-na-vino-off.php

nebo

http://www.obal-centrum.cz/sudy/sudy-na-vino-sw.php

Dubové nebo akátové dřevěné soudky jsou sice pěkná rukodělná poctivá práce, ale ta cena!?
v příspěvku č. 47 je foto od p. Křapky - používá taky plastovou nádobu. Pokud má nádoba potr. atest tak by měla být v richtiku a nic by se se z ní do produktu dostávat nemělo.
Používám bez problémů tyhle konve s atestem jak na med tak momentálně i na medovinu.
Nová 300l várka z víček a cementu.Tak a jdeme stáčet od kalu-něco už po třetí.Víc jak polovina kvasí už 9 týdnů a pořád to slušně jede.Udělal jsem jí hodně sladkou a tak se kvasinky snaží.Doufám jen že nebude problém s vyčeřením.Wink
Tak a jdeme na to.
Tak jsem včera stáčel druhou várku.
Vínoměr naměřil 18 % alkoholu Cool
Moštoměrem jsem chtěl změřit cukernatost, abych mohl za každých 10 % cukru odečíst 1 % z naměřeného alkoholu. Jaké bylo překvapení, když zajel pod hladinu skoro celý. Koukala jen špička. Takže jsem naměřil odhadem 5 % cukru.
Čistě teoreticky by tedy medovina měla mít 17,5 % alkoholu. Díky tomu, že je jí jen necelých 10 litrů, mám zatím jen malý demižon, nebudu posílat do Dolu vzorek na určení přesného množství. To až jindy.
Schimansky je Schimansky.


Dnes asi zkusím nevařenou medovinu a bez koření. Wink
šlo by na to zjištění alkoholu použít toto Malá domásí palírna ?

Dnes jsem taky čuchal k mojí medovině a konečně se rozjelo kvašení. Protože jsem neměl vhodný demižon atd. tak jsme ji nechal v 70L nerezovém hrnci (s pokličkou) - CO2 vznikající při kvašení by měl medovinu jako takovou ochránit před přístupem nežádoucích pachů a organismů. A voní to jako když se dělá bna vánoce těsto na perníčky Wink. Tak doufám, že se mě to první vaření podaří a bude to pitný Big Grin
tak dnes proběhlo první přetočení medoviny - mám toho 3 plný 5L demižony od vína, 3 L lahve a 1 15L soudek (po pálení slivovice nezbyli demižony na medovinu Wink ) a byl jsme nucen použít keg co mám na vaření piva. Akorát nevím zdali jsem toho koření nedal moc - je tam zatím docela znát no uvidíme jak to bude probíhat dál.
Aky med je najlepsi na medovinu. Raz som ju robil z medovicoveho a akosi to nevykvasilo.Sad
Mě nejvíc chutná z květového medu. Z medovicového byla vždy mírně nahořklá.
Ještě bych se vrátil k příspěvku Petra, ohledně měření obsahu alkoholu v medovině. Měřením a porovnáním množství cukru před kvašením a zbytkového cukru ve vykvašené medovině není moc přesný způsob. Jde o to, že se porovnává v podstatě neporovnatelné. Měření cukru na počátku moštoměrem nebo cukroměrem je v pořádku. K tomu jsou i tyto měřidla určeny. Problém nastává v měření zbytkového cukru ve vykvašené medovině. Zde již neměříme roztok cukru a vody, ale i etanolu. Protože má etanol skoro poloviční hustotu než cukr (med), má i výsledná směs menší hustotu, než kdyby tam etanol nebyl. Díky menší hustotě naměříme tedy i méně zbytkového cukru, než-li tam ve skutečnosti je. Tím tak dojde chybnému propočtu úbytku cukru, který přepočítáváme na etanol.

Bohužel ani měření vínoměrem není z nejpřesnějších. Zde je problém v množství zbytkového cukru. Suché víno obsahuje do 4 g cukru/ litr, polosuché do 12g cukru/litr zbytkového cukru. Sladká medovina má většinou více než 100 g cukru/litr zbyt. cukru a třeba královská medovina může mít až 300 g/litr zbyt. cukru. To už samozřejmě značně ovlivní přesnost vínoměru (ta je ovlivněna množstvím cukru).

Našel jsem na netu ještě jeden domácí způsob měření etanolu v medovině. Ten má však také jednu podstatnou slabinu. Vyžaduje poměrně přesné přístroje na změření objemu a hmotnosti. Metoda je založena na porovnání hmotnosti daného objemu roztoku před kvašením a změření hmotnosti stejného objemu po vykvašení. Protože se při kvašení mění hustota roztoku, mění se i hmotnost (porovnáváním stejném objemu). Přikládám odkaz na webovou stránku, kde je i tabulka závislosti úbytku cukru a vznikajícího etanolu. Stačí tedy porovnat hmotnost 1 litru před a po vykvašení a z tabulky vyčtete množství etanolu a zbytkového cukru v medovině. Na měření stejného objemu by byl ideální třeba pyknometr a na měření hmotnosti laboratorní váhy. Pak by mohl být výsledek celkem přesný.
Odkaz na tabulku je zde: http://ovcsvpardubice.blog.cz/0508/jak-vyrabim-medovinu v pasáži „Jak silný roztok“ – druhý odstavec.

A když nemáte podmínky k přesnému změření, pošlete vzorek do laboratoře Dolu, kde Vám destilací a následným změřením relativní hustoty - obsah alkoholu přesně zjistí.

David Bělka
To, co píše David Bělka je jistě pravda, ale podle mě ne tak čistá.
Když totiž změřím hustotu nebo cukernatost roztoku před a po kvašení, tak samozřejmě ta hodnota po kvašení bude zkreslená o odchylku, která je způsobena vzniklým alkoholem. Takže podle základního výpočtu nevyjde správný výsledek, to je pochopitelné. Ale v případě, že použiju k určení alkoholu tabulku, kde si již někdo dal práci a vše laboratorně změřil (nebo spočetl), doberu se přeci výsledku správného.
Jaký smysl by pak taková tabulka, hojně používaná, měla, kdyby v ní nebyl zohledněn fakt, že alkohol má poloviční hustotu než med a tím pádem mění i hustotu celého roztoku?
Co vy na to? Je můj selský odhad správný?
Mimochodem popis k této tabulce je na stránkách fascinovanyvcelar.
No hezky se ty teoretické úvahy čtou, ale praxe je jiná. Sacharometrem tedy alespoň tím běžným se alkohol v praxi nedá měřit. Má totiž rozsah 14 - 32 st. Takže začnu ji měřit medovinu která má asi 14% alkoholu, hustoměr mi zajede pod vodu a mám li vysoký sud může se i rozbít, protože moc nevydrží. To se mi stalo. Vínoměr mě také nijak nenadchl a tak nezbývá než koštovat a podle příznaků nálady usuzovat na % alkoholu. Schází li vaši kamarádi nejistě schody, uvařili jste dobře. Zdraví R. Stonjek
Pro Koubin007.
Ta tabulka slouží k určení objemu lihu v roztoku právě na základě změny hmotnosti v závislosti na změně hustoty. To jsem ve svém příspěvku taky psal. Takže vážit před a po vykvašení v co možná největším naplněném pyknometru (1000 ml), pokud možno minimálně váhou s přesností na 1g (digitální kuchyňská) a hodnoty odečíst dle tabulky. Pak by výsledek mohl být celkem přesný. Taky mám podobnou zkušenost jako pan Stonjek. Zkoušel jsem změřit zbytkový cukr v medovině pomocí moštoměru (rozsah 0-30) a ten směle zajel pod hladinu až na dno demižonu. Krásný příklad, že přesnější změření obsahu zbytkového cukru cukroměrem nebo moštoměrem ve vykvašené medovině je neproveditelné.

David
(03.02.2012 0:32)Donjoy napsal(a): [ -> ]Ta tabulka slouží k určení objemu lihu v roztoku právě na základě změny hmotnosti v závislosti na změně hustoty.

Dotaz na chemiky:
platí tato tabulka obecně pro jakýkoliv roztok cukr-voda/voda - etanol nebo jen pro medovinuHuh ?
yaw
Samozřejmě, že ta tabulka platí pro jakýkoli cukerný roztok, ve kterém kvašením vzniká alkohol.
Pro Rudolf Stojnek a Donjoy:

Já měřím roztok hustoměrem, který je zkalibrovaný tak, že pod hladinu nezajede.
Hustoměrů se vyrábí velká škála. Stačí si jen vybrat v laboratorních pomůckách - stojí kolem 200Kč. Pokud by vám moštoměr zajel pod hladinu tak to může být jedině tím, že hustota kvasu byla nižší než hustota vody, tedy 0,999997 g/l. (moštoměry jsou kalibrovány na 0 u destilované vody). V praxi je takový případ skutečně možný, ale tabulka, kterou jsem sem nahrál ho nezachycuje. Každopádně doporučuji příště odebrat vzorek kvasu do zkumavky a měřit hustotu zde. Pak alespoň předejdete tomu, že budete moštoměr lovit ze dna demižonu.Wink
PS: Hustota by se měla měřit při 20 stupních C. Čím vyšší teplota, tím menší hustota. Nevím jaká je odchylka na stupeň, ale podle mě to bude docela dost. Pokud máte teplotu kapaliny vyšší, musíte provádět korekci měření.
Referenční URL's