Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Medovina
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Dolské kvasinky sú nanič nič pozitívne sa nedá od nich čakať, to bol nonses niečo také nazvať určené na medovinu a ešte kúriť ím aby to kvasilo. Treba si kúpiť vo vinárskych potrebách kvasinky na sekty a medovinu hlbokoprekvášajúce + živnú soľ. Zákvas je funkčný za necelé 4 hod a po vyliati do kvasu tak to bublá za 6 hod a to sa nedá zrovnávať z podesom Dolské kvasinky.
Zdá se, že se na nás řítí vlna podvodů nejen s medem, ale i s medovinou.
Vinařství Baumann produkuje "medovinu" vyrobenou z vody, cukru a včelího medu, obarveno karamelem a aby to nějak chutnalo/vonělo, tak do toho vrazil 12 druhů bylin a koření a ještě aroma. Strašné. Jak vinaři křičí, jak se pančuje víno, tak bychom měli taky křičet, jak vinaři pančují medovinu.


Předpis č. 335/1997 Sb.Vyhláška Ministerstva zemědělství, kterou se provádí §18 písm. a), d), h), i), j) a k) zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, pro nealkoholické nápoje a koncentráty k přípravě nealkoholických nápojů, ovocná vína, ostatní vína a medovinu, pivo, konzumní líh, lihoviny a ostatní alkoholické nápoje, kvasný ocet a droždí
§ 6
c) medovinou nápoj vyrobený alkoholovým kvašením včelího medu rozředěného ve vodě
Vykúpi sa med a ten vyvezú do USA a škandinávskych krajin atak vyrobia medovinu z cukru dochutia bylinami a aromamy a ludia sa dušujú jakú kvalitnú medovinu pijú. Ludia v skutočnsti nevedia čo je to pravá medovina stačí im pekná etiketa a sú paff. A vlastne načo je vyrobcovy medoviny za kamion izoglukozy a tak isto kuler
Zákon udává že na 1000L medoviny musí být použito minimálně 280kg medu, aby se výrobek mohl nazvat medovinou. Prý zbytek snad všichni komerční výrobci nahrazují cukrem a tam kde to na etiketě nepíšou, tak lžou. V medu je podíl cukru taky, tak nějaky procenta přidaného cukru přímo do roztoku mě už asi neuráží.

Ve výrobě medoviny jsem začátečník - poprvé ji hodlám vyrábět z vypláchnutých voštin za pomocí refraktometru, ale informací o koncentracích roztoku jsem našel pramálo a co jsem našel tak v procentech, kde si nejsem jistý, co jsou objemová co hmotnostní atd... a převody na stupně bych se jistě dopáchal dalších chyb. Nemohl by mi tu proto někdo prosím polopatisticky vypsat přibližné hodnoty již v Brix nebo CNM takové, abych dostal sladkou , polosuchou nebo suchou medovinu? Tuším, že je to někde mezi 21-26 (30) Brix. Předem děkuji
Na 100l medoviny ide 40 -45 kg medu podľa druhu a hustoty ale nie každý med.. Voštiny než sa umijú treba zvážit aby sa vedelo kolko je v nich medu. Na kvasenie treba kvalitné kvasinky a nie ten humus DK lebo to je tak pre papšajov čo sa budú ihrať. Ja do medoviny nepridávam farbivá ani citrony ani aromy, predám všetko.
(20.07.2015 7:48)Merkuri napsal(a): [ -> ]... predám všetko.

Existuje něco, co by Merkuri nebyl schopen prodat? Nic mě zatím nenapadá ...
(20.07.2015 7:48)Merkuri napsal(a): [ -> ]Na 100l medoviny ide 40 -45 kg medu podľa druhu a hustoty ale nie každý med.. Voštiny než sa umijú treba zvážit aby sa vedelo kolko je v nich medu. Na kvasenie treba kvalitné kvasinky a nie ten humus DK lebo to je tak pre papšajov čo sa budú ihrať. Ja do medoviny nepridávam farbivá ani citrony ani aromy, predám všetko.

Když mám možnost refraktometru, tak se nemusím opírat o rozdíl hmotností a získám jím přesnější hodnoty, taky každý med má jiný obsah vody. A už vůbec nepíšeš jaká medovina je z 40-45kg. Postižen z povolání chci takové věci dělat přesně s možností opakování. Mohl bych pokusně udělat z čistého medu různé poměry s vodou, vše naměřit refraktometrem, vykvasit a podle výsledků se příště rozhodovat, ale na to nemám dostatečné prostředky ani píli.
Když jsem studoval v NASA, dělali jsme si vlastní degustační soutěž medovin. Největší úspěch měly medoviny vařené, sladší příchutě. Pokud si dobře vzpomínám, nejlepší vzorky kvasily na kvasinkách Schimaski Power.
Z medu čo robím medovinu je to med: ovocné stromy, repky, agátu a gaštanový ale len výnimočne. Robím aj z medovicového medu ale tam musí ísť aj kvetový med nakolko je medovica kyselá. Ja robím podla váhy medu a nie podla refraktomeru.

Najchutnejšia medovina z ovocných stromov je med z marhúľ.
Přiznám se, že také dělám pseudomedovinu.
Recept je na vařenou, cca 2díly medu a 3 díly vody, kvasinky sektové z bs, živná sůl dle návodu a navíc přidávám 2g kys. vinné/litr.
Proč vinnou? Kvůli stabilizaci produktu - není problém s myšinou a navíc jí oproti kys. citronové nežere Lactobacillus. Je to chutí na úrovni ledovky, nebo slámového vína, jen nezastavuju kvašení, takže to má mnohem vyšší grády. Takové hodně nebezpečné pití Smile
Ja nepridávam kyselinu a problem z myšinou nemám.
Tak buď rád.
Já jsem se to rozhodl pro začátek neriskovat, takže se povedla.
A letos mám jeden demižonek, kam jsem kyselinu nepřidával, tak uvidím...Ale jestli to nebude fungovat, tak se s tím znovu crcat nebudu.
Jak je tu už výše uvedeno. Proti vinařovi Baumanovi to pořád bude super Big Grin
Ja za 35 rokov čo robím medovinu nepoužívam kyselinu a ani nepotrebujem napokon kyselina podporuje zhubné nádorové bunky lebo kyslost je pre ne živná pôda aby sa mohli naštartovat v bujnení
Merkuri: OK. To beru a věřím ti to. Když máš na to podmínky a máš proces zajetý, tak ti to určitě jde jako po másle. Já mám jednoho kamaráda, který včelaří už cca 20 let a umí i moc dobré pálenky, ale medovina mu jako na potvoru ne a ne a nejde. Vždycky zkraje dobré a pak myšina jako prase.

Tu druhou část souvětí si příště raději odpust.
Kdybys ten pH metr zapíchl do každého jídla a pití, co ti projde ústy, tak by ses asi pořádně divil, co je všechno a jak kyselé...
Takže tyhle povídačky staré stračky o tom, jak jsou kyseliny karcinogenní si prosím nech do vlákna o plkání.
Dobrý den, letos jsem vyzkoušel udělat medovinu a chtěl bych se vás optat. Jestli jste před vytočením a čištěním medoviny využili sorban draselný a nebo jaký máte názor. Předem děkuji za odpověď
Do vykvasenej medoviny daj bentonit o týždeň daj čerpalo z filtrami, najhustejšie a prefiltruj. Určite kvasiť to už nebude a ako stabilizátor sorban draselný nepotrebuješ. Nebude to kvasiť ani v teple ani v chlade.
(13.09.2015 12:30)master1x napsal(a): [ -> ]Dobrý den, letos jsem vyzkoušel udělat medovinu a chtěl bych se vás optat. Jestli jste před vytočením a čištěním medoviny využili sorban draselný a nebo jaký máte názor. Předem děkuji za odpověď

Ak chceš dávať kyselinu sorbovú- (Sorban draselný),tak ten sa dáva ako stabilizátor až po prefiltrovaní.
Dávkovanie by si mal dodržať,neprekročiť.Podľa Potravinového kódexu.
A mohu se Prosím optat co je Bentonit?? Děkuji
Hlína-jíl, používaná ve stavebnictví i vinařství atd.

Což tak vyhledávač? Smile
https://cs.wikipedia.org/wiki/Bentonit
Jsem to hledal a asi špatne. Děkuji
Referenční URL's