Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Medovina
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
úplně stějně jako med... nádoba s výpustným kohoutem menšího průměru - např. http://www.obalcentrum.cz/inshop/scripts...ItemIdx=10
Co něco takového? Plnička lahví ENOLMATIC
Taková hobby plnička je pro tvůj účel, myslím, ideální. Alespoň já s takovou do (zatím hodně vzdáleného) budoucna počítám.
Není to sice úplně za hubičku, ale za to odvede kus práce > vakuová plnička lahví ENOLMATIC
Kdo cítí potřebu, muže si k tomu přikoupit svíčkové filtry.
Před týdnem jsme založili 100l medoviny do sudu. Vyzkoušený klasický postup na vařenou medovinu, který nám dosud bez problémů fungoval (vařili jsme zatím asi 5x). Rozkvas bez problémů, ale po přelití do sudu se nerozjela hlavní várka. Zjistil jsem, že syn tam odvážil množství živné soli pro 1000l. To bude asi ten problém. Jak to vyřešit? Dá se živná sůl nějak neutralizovat?
Spraviť 1000L
(07.01.2016 19:50)Kajman napsal(a): [ -> ]...že syn tam odvážil množství živné soli pro 1000l.

A kolik to je, v hmotnostních jednotkách?
100g je na 1000L
No používáme od Schimanskyho kvasinky Power a "sůl" ten typ Mauriferm+. Mám velké balení pro pěstitelské pálenice a z toho vždy odvažuju na kuchyňské digitální váze s "nějakou " přesností....
Já zadělal kvasinky cca 18g a kluk měl dát do bečky taky kolem těch 20g "soli" jenže tam dal zhruba 200g. Prý jsem mu to tak řekl.....Sad Mě se zdálo, že tam té "soli" zbylo nějak málo.
Taky bych udělal 1000l jen mi nějak chybí těch zhruba 300kg medu a 7ks beček. Vody, kvasinek, soli a následně žíznivých zájemců bych měl dost...Wink
Je mi to líto vylít, ale asi s tím nic dělat nepůjde
200g/100l by nemalo spôsobiť že to nebude kvasiť..
Té soli není moc, to je tak skoro akorát; v návodu na živné soli je sice napsáno dávkování 20-30 g/hl, nicméně je potřeba si uvědomit, že v medu, na rozdíl od vinného moštu, je absence fosforu a dusíku. Ano, drtivá většina to tak sice dávkuje, potom ale vymýšlejí různé nesmysly, jako že je medovinu po hlavním kvašení potřeba provzdušňovat a podobně...
Rozhodně jsi to tou živnou solí neotrávil - chyba bude někde jinde. Při jaké teplotě jsi přidával kvasinky? Jaká teplota je včil?
Potom už jedine treba kúpiť med a 300kg máš málo, skorej by som povedal že potrebuješ 405kg/900L medoviny, to kúpiť nie je žiaden problém, med agátovorepkový, ovocné stromy. Nie slnečnicový! Pokial do neho nechceš nakydať horké byliny a zázvor.......
Tu teplotu máme na verandě pořád cca stejnou kolem +- 20°C. Jenom když ty kvasinky "rehydratuju" tak v o něco teplejším roztoku, asi tak kolem 30°C. Zatím nikdy nebyl problém s rozkvašením... Ale teď mě napadlo, že do téhle várky jsem ještě dal místo 5l vody 5l jablečného moštu. Tak jestli tady není zakopaný pes....
V moštu bych problém nehledal, pokud tedy nebyl nějakým způsobem nadmíru konzervován.
Stálo by za zkoušku dát tam zaručeně čerstvé kvasinky - vakuově balené. Taky jsem používal shimansky, rozbíhalo se to 2 dny. Teď dávám sektové a běží to za pár hodin.
Dnes som uvaril medovinu, ako med som použil lipový, marhuľový a agátový, 660L. Medovina bude bez stabilizátorov a korením.


[Obrázky: WP_20160109_09_44_06_Pro.jpg]
[Obrázky: WP_20160109_10_11_30_Pro.jpg]
[Obrázky: WP_20160109_10_11_38_Pro.jpg]
Já mám takový kotel na 60 litrů. Takže takových 11 kotlů medoviny?
Nie.
6 kotlov, pri takej koncentrácie s kúrením opatrne lebo ti to vyvrie jak mlieko, keď už tesne jak začína bod varu tak len max 2 polienka na kúrenie:
Asi v půlce listopadu lonského roku jsem svařil 10kg květového medu (který už od vrchu začínal kvasit) s 20L vody. Po vychladnutí jsem přilil rozjetý zákvas a živnou sůl a to celé jsem nalil do vysířeného demižonu. Rozkvasilo se to okamžitě a přes kvasnou zátku to bublalo prakticky do nového roku. Dnes jsem se rozhodl, že medovinu stočím do menších nádob, ale zjistil jsem, že je kalná, vůně nic moc oproti té z roku 2009 a spíš chutná jak kyselé víno.

Co s tím ted, udělal jsem něco špatně? Undecided

[Obrázky: DSC00514.jpg]
Kalu sa zbavíš bentonitom a prefiltrovať aspoň 30 buničitým fitrom, to by si potreboval čerpadlo s fitrami min 12ks. kal ti aj skresluje chuť medoviny. kyslosť robí aj med, u nás slnečnica. Po vyfiltrovani to bude totálne čiste.
(11.01.2016 21:54)zbynek_ napsal(a): [ -> ]Asi v půlce listopadu lonského roku jsem svařil 10kg květového medu (který už od vrchu začínal kvasit) s 20L vody. Po vychladnutí jsem přilil rozjetý zákvas a živnou sůl a to celé jsem nalil do vysířeného demižonu. Rozkvasilo se to okamžitě a přes kvasnou zátku to bublalo prakticky do nového roku. Dnes jsem se rozhodl, že medovinu stočím do menších nádob, ale zjistil jsem, že je kalná, vůně nic moc oproti té z roku 2009 a spíš chutná jak kyselé víno.

Co s tím ted, udělal jsem něco špatně? Undecided

[Obrázky: DSC00514.jpg]

Už to prestalo kvasiť celkom,aké kvasinky si použil?
Referenční URL's