Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Medovina
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Drazí kolegové,
Nesetkali jste se někdy s tím, že by se Vám nahoře udělala nějaká sraženina? Včera jsem šel na obhlídku a všiml jsem si, že tam je taková nějaká sraženina..
Asi medovinu znovu stáhnu a pokusím se tohle nenasát.. co říkáte?
[Obrázky: image1.jpg]

Stahoval jsem poprvé někdy 10.1. a podruhé 17.2.

Díky!
Možu se optat, jestli se mi to jenom tak jeví, nebo je kalná? Byla dělaná za studena? Po dvojím stažení musí být úplně čirá. Co vůně a popř. chuť? Nádoby čisté? Při mírném pohybu jakoby v prostoru nádoby pavučina? Důkladně prokvašená? Tip kvasinek+teplota?
Domnívám se, že to jsou drobné částečky vosku, které se nevyčeří, jsou lehčí, jak voda (medovina), jestli je to medovina dělaná za studena, je to téměř jisté.
Z odumřelých kvasinek a i z koření vzniká rozsol který je nadnášen mikrobublinkami kysličníku uhličitého. Třeba z mleté skořice vzniká mnoho slizu. Je to jen můj náror. Může to být něco jiného.
Já si toho všiml u chmelu volně přidaného. F.V.
Částečky vosku mi tvoří povlak na hladině skoro vždy obzvlášť když dělám medovinu z víček (dělám vše za studena), řeším to cezením přes plátno při stáčení, tohle ale vypadá jinak.
Příprava probíhala za tepla. Ano, medovina je kalná, nevím proč se nečistí (nebo tak pomalu). Je teda pravda že i při druhém stáčení zbylo naspodu demižonu dost kalu. Přidávám foto ať je vidět jak vypadá. Jinak medovina je dost sladká ale je vidět že pořád bublinky stoupají.. (začátek kvašení jsem řešil asi o stránku nazpět).

Bez příměsí, pouze med a voda.

Na čistotu dbám, demižony před stáčením dezinfikuju..
Já ted poprvé dělal medovinu za tepla a mám takovej poznatek, že po dokvašení si kal vůbec nesednul. U tý za studena kal sedí pěkně dole hned při prvním stáčení, u té za tepla jsem neměl na dně ani tuk. A barva je taky hodně jiná, i když je to ze stejného kýble medu. A chut.....to asi každej kdo zkusil za studena ví, která je lepší.
Robená za studena alebo za tepla nevidím v tom žiaden rozdiel po vykvasení. Kvasia burlivo obe a obe aj sa dobre číria.
Počkej a ono to sedne kolikrát to trvalo 4-6 měsíců než to sedlo
Chtěl bych zkusit vypálit medovinu . Má vliv na kvalitu stáří medoviny , nebo lze hned po vykvašení vypálit ? Jaké chuti je výsledný produkt?
Děkuji M.Liška
Medovina se nepálí Big Grin
Proč pálím medovec já. Na dolihování medoviny není nic lepšího jak medovec. Čím je medovina na pálení vyzrálejší tj. nejsou v ní kvasinky, tak má výsledný produkt lepší chuť. Medovec se nechá po medobraní ve víčkách na čtrnáct dní (uzavřená nádoba), přecedí se do uzavřené nádoby, nechá se půl roku odstát, aby se usadil kal a výsledek je dobrůtka (hodně drahá dobrůtka). Vše co jsem popsal je pouze pro vlastní potřebu.
(27.03.2019 7:44)M.Liska napsal(a): [ -> ]Chtěl bych zkusit vypálit medovinu . Má vliv na kvalitu stáří medoviny , nebo lze hned po vykvašení vypálit ? Jaké chuti je výsledný produkt?
Děkuji M.Liška
Pokial medovina nieje dochucovaná tak chut je liehovitá,nijako moc zaujímava..
Pokud je nějakým způsobem znehodnocený med a nechci ho dávat do medoviny, nebo vracet včelám, pak do ovocných kvasů nebo na medovec je vždy OK.
Taky takto zpracovávám zbytečky medu, víčka ... . Ta lihovitá chuť je víc palírnou než že je to z medu. Taková je moje zkušenost. Kolikrát na toto je lepší stará aparatůra ( zůstane víc vůně a chti po medu) než moderní (to je právě takové ztrhané a lihové, ale může to být špatným nastavením).
PN.
Měl jsem přesně tenhle pocit z loňské slivovice, taky jsem změnil palírnu - moderní kolona - ale důkladným odvětráním se srovnala.
(27.03.2019 8:36)Viktor napsal(a): [ -> ]Proč pálím medovec já. Na dolihování medoviny není nic lepšího jak medovec. Čím je medovina na pálení vyzrálejší tj. nejsou v ní kvasinky, tak má výsledný produkt lepší chuť. Medovec se nechá po medobraní ve víčkách na čtrnáct dní (uzavřená nádoba), přecedí se do uzavřené nádoby, nechá se půl roku odstát, aby se usadil kal a výsledek je dobrůtka (hodně drahá dobrůtka). Vše co jsem popsal je pouze pro vlastní potřebu.
Tomuto sa nepovie medovina ale ATRAPA

Takto podobne to robia papšaji rychlokvasrený medovináry ktorí zožrali všetku múdrosť sveta a v ničom poriadnom nevynikli. Ich krédo je sa chváliť paškvilom ktorí by tak jedine patril do žumpy .... Ale že by pohýbali rozumom a dali sa na správnu cestu to nie lebo im zrejme nepomôže nik...
Ty jsi zlískal nějaký dojem z toho co jsem napsal, že je to pro komerční využití, nebo na nějaké chlubení. Vypálení 60%ho medovce vyjde cca. na 180 Kč/l jako poplatek pálenici a daň. Med pokud použiješ svůj květový 100 Kč/kg zhruba dva kg na 1 l 100% lihu. Pokud by medovina takto dolihovaná byla pro komerční využití tj. na prodej, tak by to musel dělat jenom blázen, protože by byla takto vylepšovaná medovina nepřiměřeně drahá. Já si zkrátka pro sebe zkoušel jak chutná dolihovaná kvalitní medovina normálí slivovicí což byl hnus a následně dolihovaná medovcem, což bylo na chuť supr. A co je špatného když odpovím na dotaz M.Liska? Příště odpovídat už nebudu, abych Tě Merkuri neurazil. A tvoje vyjádření o mé dolihované medovině je značně urážlivé, jelikož byla moc dobrá.
Mám otázku; Medovina rokmi na kvalite získava alebo stráca? Pýtam sa preto, že som mal jednu fľašku medoviny, ktorá bola ocenená na Apimondii 2009 v Montpellier zlatou medailou a musím povedať, že nikomu z rodiny nechutila. Bola neuveriteľne prechutená koreninami, že sme ani nevedeli určiť čo v nej všetko je. Moja 3-ročná nedochucovaná jednoznačne nad ňou zvíťazila.
Referenční URL's