Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Medovina
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Goro.Robil som prvý krát podľa nejakého chalana z Čiech na YT do 36l na 29 brix,varenú v júli.1.stocena v auguste,tento týždeň idem flaskovat.Ziadne špekulácie,žiadne príchute.Chcel som len povedať ze je škoda medovinu dosladzat cukrom,nic viac.Nie je to hriech?Či?
Cichal môj svokor často hovoril, že "škoda je" len to čo "žena zje a pes nechce"...Wink
tvoj názor som nenapadol, postup Ondruša rešpektujem a nekomentujem...
len som chcel vedieť ako robíš medovinu ty...
pochopil som, bez príchutí, nedosladzuješ cukrom...
nech ti chutí...
Júj,baveruže chutí.
Bárs by nechutilo, keď si namiešal 29°Bx, čo je práve aj rovné 29°CNM, takže to je sladká medovina s prebytkom cca 5 a viac kg cukru na 100l. Aj mne taká chutí a nedosladzoval by som ju. Ale podrobne som popísal postup, ak sa žiada dosladiť, napr. pri príliš kyslej chuti. Za tých cca 30 rokov, čo ju robím, sa vyskytli rôzne situácie a okolnosti výroby medoviny, určite sa nedá pricukrenie vyradiť z postupov.
Práve by si bol prekvapkaný,nie je príliš sladká,skôr mam pocit že to je sladsie víno oproti kupovanej.Minuly týždeň som dal do nej bentonit a stále sa nejako neodkaluje.Ale kúpil som ten malý filter tak ju hádam budem mat čistú,aj keď chuti super aj takto.Ked ju budem stacat zmenám ju a pozriem do tabuľky koľko ma %
(19.12.2022 14:18)Pavol Ondruš napsal(a): [ -> ]Za tých cca 30 rokov, čo ju robím...
Pavol poslal som ti SZ, pozri si ju prosím...diki...
Takze zaver vyroby medoviny(zjednoduseny)
Varena 17.7-Brix 29
Stocena 27.8
Tearaz cez zimu sa mi v dielni pohybuje teplota medzi 10-13C
Bentonit pridany14.12,rozrobeny 12 hod.
Stahnuta 2.krat 25.12,moc sa nevycirila.
Moze to byt chladom v dielni?
Cukromerom namerane 7,teraz neviem ci cukromer ukazuje Brix alebo NM
Ak je to v Brix,tak mi appka ne telefone ukazuje 18% alkohol
Neviem ci tomu verit.
Chuti dobre,ale nieje taka sladka ako kupovana.
Pavol Ondrus,prosim ta hod sem nejaku tabulku na prepocet Brix=NM.
Takze cakam na nazory skusenejsich.
Na zdravie.
Dosť z tou medovinou ponáhľaš. Keď dáš bentonit,tak nečakaj že za pár dní ju budeš mať čistú a bolo zrejme zbytočné ju stáčať. Bentonit môže byť kľudne aj mesiac,pokiaľ sa nevyčíri,nesťahujem.
Čítal som,že by sa mala do dvoch týždňov stiahnuť aby nechytila pachuť z bentonitu.
O tom nič neviem a ani nemám takú skúsenosť z pachute na bentonit.
Bežne sa používajú aj fermentačné bentonity a tie sú v roztoku aj dva mesiace.
Bentonit ešte nejakú tú pachuť tým čírením práveže stiahne. Čírenie bentonitom sa bežne robí aj vyše mesiaca než sa to sťahuje a keby tá medovina ležala aj viac,pochybujem že sa to prenesie do medoviny.
Pavol Ondrus,prosim ta hod sem nejaku tabulku na prepocet Brix=NM.

Prikladám stupnice refraktometra RWN10-ATC


[attachment=6179][attachment=6179][attachment=6180]
Ahoj, chtěl bych se zeptat zkušenějších, prvně jsem zkoušel medovinu. 27. října jsem jí zakládal, cca po 7 týdnech stáčel do jiného demižonu. Dnes se již začíná pěkně čistit ale při ochutnání má takovou nakyslou chuť. V čem je problém? M ještě jednou stočit nebo ta kyselost při dozrávání odezní? Moc děkuji
"při ochutnání má takovou nakyslou chuť. V čem je problém?"

- Že je to medo-víno, čiže víno z medu ?!
Já bych řekl, že jsou 2 možnosti. Buďto ti chytá octové kvašení a nebo ti kvasinky sežraly veškerý med s kterým jsi nejspíš šetřil. Ocet poznáš podle vůně a med můžeš dodat dodatečně. Nejspíš to bude málo medu, medovina je taková divně trpko kyselá. Já tyto desertní medoviny nemusím a ani mým zákazníkům nikdy nechutnaly. Na druhou stranu ani sladkost se nesmí přehnat. Takže doladit chuť není nic těžkého. R. S.
Medovina musí být sladká jinak to je nepovedený suchý víno. Jeden mi taky donesl s pýchou ochutnat tu jeho. Bylo to jak bílé víno z krabice.

Při plném demižonu medovina nezoctovatí. Medovina zoctovatí tehdy pokud múže reagovat s větším množstvím vzduchu. Při kvašení je nad medovinou neustále kysličník uhličitý a reakce se vzduchem nemůže proběhnout. Bude to nedostatkem medu.
Otázka je jestli to zoctovatelo, nebo je to přirozená chuť medoviny ...
Při ochutnání byla právě krásně sladká, nebo teda tak akorát, jen u konce mírně nakyslá....
Tak to je v pořádku. Kdyby byla zoctovatela tak by to byl hnus fialovej
Záleží také na medu - např. z medovice bývá medovina kyselejší. Chce to trpělivost, ona se zakulatí.
Octovatění není o plném či neplném demožonu. A kde by se tam ten CO2 pořád bral? Pokud je dokvašená a je v chladnu, žádný se neprodukuje. Octovatění není žádná reakce, ale důsledek octového kvašení.
Chlapi medovinu treba hodnotiť až ked je vyčírená,potom sa prejavia chute úplne inak,ako ked medovina sa ešte len začína čistiť,to kľudne môže chutiť ešte aj kyselkavo a zároveň sladko. Po vyčírení je všetko zase inak. Potom je možné ešte ladiť a školiť, či zaokrúhlovať.
Referenční URL's