Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Medovina
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Je třeba si uvědomit, že ten lihoměr je pro směs voda-ethanol; jedná se v podstatě o hustoměr, nacejchovaný v % obsahu alkoholu - voda má hustotu 1 g/cm3, ethanol 0,789 g/cm3. Protože je lihovitost medoviny s ohledem na rozsah blízký nule (14%ni roztok je necelých 16% rozsahu - 0,98 g/cm3), je použité měřidlo nepoužitelné. Je potřeba vzít v úvahu zbytkový cukr, který hustotu roztoku zvyšuje - výsledkem je tedy hustota blížící se 1 g/cm3, tedy 0% alkoholu. Ten, co sis koupil, je použitelný pro měření destilátů...
U cukroměru je situace obdobná, akorát naruby - roztok voda-cukr má hustotu vyšší než 1 g/cm3, se zvyšující se koncentrací alkoholu zase klesá... Pokud někdo chce změřit prokvašení kvasu, je nutné použít rozsah 0-10% - obsah alkoholu je o proti medovině poloviční, chyba je tedy menší, ale i tak je měření jen hrubě orientační...
Pokud se chceš dobrat výsledků s nějakou vypovídací hodnotou, je potřeba znát hustotu a stupňovitost roztoku při zakládání medoviny, a podle aktuální hustoty se dá podle tabulky určit míra prokvašení (obsah zbytkového cukru) a lihovitost - už jsem tu o tom myslím kdysi psal...
Pro přesné stanovení obsahu alkoholu se používá ebuliometr - to je však nutné pro stanovení spotřební daně, což je pro domácí výrobu zbytečné...



Přikládám zmíněnou tabulku...
Kdyby ta jabkovice 50% měla zbitkový cukr jako medovina tak by ten lihomněr totálně kecal. Medovinu fakt jen rozborem v laboratoři. Dol to dělal myslím za 200kč (kdysi) stačí zjistit podmínky a poslat do Dolu. Sám jsem to dříve využíval.
Medovina se dá poslat i do jakékoliv slušné vinařské laboratoře. Stanovení alkoholu stojí necelých 200Kč a tři deci medoviny.
Např.: Ceník BS
Zdravím po dlouhé době. Letos jsem se konečně odhodlal k tomu, že z časti medného vínosu udělám medovinu Smile objednal jsem kvasné nádoby, zátky, soupravy kvasinek na medovinu ze švédska. Tak sem zvědav jak to dopadne. Jinak doporučuji eshop http://www.alkoholesence.cz sežene tam vše pro výrobu nejen medoviny ale i jineho alkoholu. A ještě bych měl malý návrh na zlepšení, nestalo by za to založit nové téma kde by byli vypsány pouze recepty na medovinu. Která se Vám nejvíc povedla nebo váš oblíbený recept. Protože hledat recepty v tomto vlakně je už fuška. Hezky den LB
A kto ti tu dá návod na medovinu? Nech sa učí každý na svojich chybách!Cool
Kdo nechce nemusí nikdo nikoho nenutí. Ale je tu spousta lidi kteří radi poradí. A podělí se o své zkušenosti. Několik receptů se tu řešilo na začátku tohohle vlákna, ale postupně zmizeli v záplavě dalších přízpěvků. A ono pročíst 74 stran to už je něco.
Jen studuj a nestěžuj si, že je to pracné. Je to pracné a bolí to, ale jinak to nejde. A pak zkoušej, žádný ideální recept do tvých podmínek od nikoho nezískáš ať ti budou radit sebeochotněji.
JJ, k takovému umění se musí každý poctivě propít.Cool
Ještě bych měl jeden dotaz ohledně dozrávání medoviny. Respektive k druhotnému kvašení, nebo octovatění. Koupil jsem celou sadu kvasinek na výrobu medoviny. Součástí balení je i roztok na čiření a hlavně nějaký přípravek na usmrcení všech kvasinek. Chápu správně, že po stočení od kalu a přidání tohohle prášku bude medovina kvasinek prostá. A já ji mohu začít rovnou lahvovat, aniž bych se bál nějakého dalšího kvašení, nebo octovatění? A jak o bude se zráním v lahvích bude ještě vůbec takováto medovina dozrávat? předem děkuji za odpovědi. LB
Kúp si kvasinky na medovinu, sekty hlbokoprekvášajúcu a živnú sol. Ni dáke marhy teplomilné ako hnoj z Dolu. Na čírenie bentonit, kiloví balík na 200L. Po vykvasení 4M, namiešaj bentonit v nádobe s novou medovinov, vylej do medoviny a rozmiešaj. O dva dni prefiltruj poriadne hustýma fitramy. Kúp si na to vo vynárskych potrebách filtrovacie zariadenie. Nemusíš tam nič dávať proti kvasinkám žiaden stabylizátor, nič nebude kvasiť a môžeš naflaškovať. Len tu nenapíš že nemáš 215eur, môže biť aj v akcii za 160Euro. Keď chceš aby tvoja medovina bola k svetu tak investuj do toho. 45kg medu - 100L medoviny, na medovinu použi repkový med a aké koreniny tam použiješ je už tvoja vec, ja nepoužívam koreniny ani stabilizátory a flaše mi neroztrhlo ani nerozkvasilo. Bez poriadneho sersámu sa do toho nechytaj lebo to bude vyzerať amatérsky.
Zdravím , prošel jsem dikusi medovina, budu jí letos dělat poprvé , mluví se tu často o tom ,že když medovina neprokvasí na vayší stupeň tzn nad cca 13 % vol alkoholu je problém následného kvašení v lahvích do kterých se naplní , když potom doma stoupne teplota začne znovu prokvášet , což při daru může být velmi nepříjemné. nemá někdo zkušenost s přidáním cca stamprdličky čistého lihu a nebo rumu , aby se zvedlo procento alkoholu a ke kvašení již nemohlo dojít?. Díky za názor a zkušenosti.
Čo chceš vyrábať humus a paškvil?
Chyba medoviny pri výrobe:

nevhodné kvasinky
Zlí pomer cukrov a vody.

Na výrobu medoviny použi kvasinky hlbokoprekvášajúce na sekty a medovinu, chladnomilné, kúp ich vo vinárskych potrebách. Nie ten shit ako Dolské kvasinky.
Na zákvas ti stačí 4 - 8 hod. aby sa rozmnožili kvasinky, vylej ich do navarenej medoviny pri teplote +36C, za 8hod. bude to kvasiť veľmi dobre. Proces kvasenia bude trvať 3,5 - 4 mesiace. Mesiac počkať a dať bentonit, po týždni vyfiltrovať. Keď použiješ 2 x filtrovanie žiadne kvasenie už nebude, nie je potrebné tam pridávat alkohol.
No to som zvedavý ako by si zmeral alkohol v medovine?
Medovinu môžeš spraviť suchú, polosuchú a sladkú, alkohol to bude mať 13,5 - 21%, všetko záleží od kvasiniek a pomeru cukru a vody. Nie je potrebné ani merať cukornatosť uvarenej medoviny. Buď prvu medovinu spravíš dobre alebo pokazíš, potom dôjdeš na to čo bolo zlé.
Ja som prvú medovinu spravil ako 9 ročný a podarila sa, od vtedy je už 43 rokov čo robím medovinu.
Dík a bentonit je u nás těsnící pás na studny tak to si asi nemyslel Smile , zkus napsat co je to za přípravek. Dík. Leoš
Tak už to bublá, počasí je úplně ideální, teplota na půdě přes den kolem 28- 30 a na noc dostanou demižónky kabátek aby neprochladky. 15 litrů se skořicí, limetkou, hřebíčkem a rozinkami a 10 litrů přírodní . Tak doufám že to dopadne až do konce. Zdravím všechny. Leoš.
[Obrázky: 20160720_153510.jpg]
Keď bude hotová tak ku tebe prídem, dám ti ochutnať moju.Cool
Bohužel, aby byla medovina čistá, je potřeba výše uvedena filtrace. Na čiření používám tosil a želatinu (rada od vynařů). Na stabilizaci jsem zkoušel arabskou gumu a sorban draselný, ale pokud mám v medovině vyšší obsah zbytkového cukru, tak se v lahvých znovu hlubokoprokvašující kvasinky rozkvasí a vytvoří na dně usazeninu. Jenže jsem si zákazníky naučil, že ta moje je sladká, takže nekonečný boj. Trochu pomáhá nechat ji ležet dva roky.
Dobre spravená medovina nepotrebuje stabilizatot! Keď sa dva x prefiltruje nič sa nerozkvasí. Kvasí to len amatérom aleho Húúúú veľkých rýchlo výrobcov medoviny a vína čo už nepoznajú kvalitu ale kvantitu lebo už získali ocenenie na dákej výstave, potom to končí hnojom a nie dačím poriadnym.
Co to je za medovinu která neležela aspoň 2 roky?Dezertní víno za 10 kč ?Abych tak přirovnal F.V.
(25.07.2016 20:35)Leoš Hrdlička napsal(a): [ -> ]Tak už to bublá, počasí je úplně ideální, teplota na půdě přes den kolem 28- 30 a na noc dostanou demižónky kabátek aby neprochladky. 15 litrů se skořicí, limetkou, hřebíčkem a rozinkami a 10 litrů přírodní . Tak doufám že to dopadne až do konce. Zdravím všechny. Leoš.
[Obrázky: 20160720_153510.jpg]
Musíš se pak pochlubit, uděláme degustaci u Milana H Smile) jinak mužu ingredience poměry atd, prostě recept? at si jej založím a můžu porovnat a taky začnu kvasit . Smile
Referenční URL's