Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Medovina
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Pre všetkých z okolia Trnavy , na Dohnányho ulici ,oproti nemocnici, predávajú kvalitné kvasinky Aktiv Hefe3, Blastocel Kapa a mnohé iné, rozvážené cca 20g vákuovo balené.
(01.10.2016 12:19)pelda5 napsal(a): [ -> ]Jinak tuším kg stálo asi 17 korun, takže prostě levné.

Pozor na to, co je ten bentonit zač - jsou bentonity coby sorbenty v technologiích čistění odpadních vod či pojivo ve slévárenství , cena je podezřele nízký.
Je potřeba dát přednost bentonitům sodnatým a s minimálním obsahem železa...
Mě se osvědčilo dávkování 80-120 g/hl.
To dávkovanie máš veľmi slabé. Potom ako všetci trepú do medoviny stabilizátor aby im to nekvasilo.Cool Ja dávam 500g/ 100l
K účinnosti bentonitu doplním:
nezáleží pouze na druhu bentonitu (původ a s tím související složení), ale také na jeho maximálním nabobtnání, které omezuje například kyselá anebo tvrdá voda. Někdo tady uváděl, že rozmíchává bentonit v medovidě - to není příliš dobrý nápad...
Medovina je neutrálna, v organizme sa mení na zásadu ale nie všetká. Medovina zo slnečnicového medu je kyselá, na zásadu sa nezmení, ideálne pre rakovinu a spolu zo zázvorom. Napokon nič zo zázvorom nie je dobré pre ženy najme tehotné a môže vyvolať tvorbu plesní v prirodzení alebo napomôcť k zmetaniu. Do medoviny nepatria byliny lebo nie sú prospešné pre organizmus človeka a jedine pre hnusnú drblú svokru.Cool

Ani každá voda nie je rovnaká pri výrobe medoviny, záleží od stokov.Cool
(01.10.2016 20:18)Jozef 333 napsal(a): [ -> ]Já som robil tiež nevarenú z repkového medu a na vyčírenie som ani dlho čakať nemusel.Medovinu po vykvasení som začíril trojkobináciou číriacich prípravkov Klarsol,Combigel a Bentonit.Za 14 dní po začírení som stáčal úplne čistu medovinu z iskrou v pohári,takže dalšie stáčanie medoviny už nemám ani prečo robiť.Medovine už dám len čas nech sa zaokruhlí a dozrie.Po tejto skúsenosti z nevarenou medovinou už inú ani robiť nebudem.
Jozef, pred kvasením si tiež niečo použil na odstránenie bielkovín? Vlani si spomínal že tvoj známy dáva bentonit do roztoku a na druhý deň ho stáča po usadení kalu. Ja som to robil tak, medovina sa čírila trochu dlhšie, ale nemá chybu - teda aspoň podľa mňa a mojej manželky, celkom nám z nej ubúda Smile .
Andrej pred kvasením som nepoužil žiadne číridlo, až po vykvasení ako píšem a medovina tiež nemá chybu.Ale postupoval som tak, že som repkový med určený na výrobu medoviny zahrial v termokomore na 50C.Týmto zahriatim sa mi na povrchu roztopeného medu vyzrážala čepica peny-teda podstatná časť bielkovín,ktorú som odobral.Následne som len med premiešal v teplej vode,doladil sladkosť a použil na rozbehnutie zákvas z kvasiniek.Inak nevarená medovina je svetlej vínovej farby,predsa len nedochádza ako pri varení k určitej karamelizácie medu .Já som z výsledkom spokojný a za taký mesiac sa môže predávať,tak uvidíme ako pôjde nakoniec na odbyt.
Jozef, mam 25litrov medoviny a nejak sa nečíry, prosím ťa akú dávku trojkombinácie číriacich prípravkov použiť ? Objednávaš to od unimpex Bratislava? Ďakujem Andrej.
Andrej číriace prípravky kupujem u nás v Trnave oproti nemocnici vo vinárskych potrebách.Na 100l som dával 50ml Klar-Sol Super-dobre v obsahu premiešať,počkať 20 minút,potom dať po novom Vinogel tiež 50ml dobre premiešať-počkať 20 minút a nakoniec dať napučaný bentonit v dávke 150g na 100L.Podľa toho ako ti to bude sedimentovať,za 10-14 dní stiahnuť z kalov.
Predvčerom som tiež čiril neveranú medovinu-druhú dávku.Medovina bola čistá ale len mierne zakalená.Použil som len dvojkombináciu a to Klarsol a Vinogel,dnes som medovinu pozeral a je úplne vyčírena z iskrou v pohári,kľudne by som ju mohol flaškovať na predaj.Dám jej ešte ale čas.
(22.10.2016 19:38)Andrej Krahulec napsal(a): [ -> ]Jozef, mam 25litrov medoviny a nejak sa nečíry, prosím ťa akú dávku trojkombinácie číriacich prípravkov použiť ? Objednávaš to od unimpex Bratislava? Ďakujem Andrej.

agrokomp má aj eshop,baby sa celkom rozumia problematike.. http://www.agrokomp.sk
(22.10.2016 19:38)Andrej Krahulec napsal(a): [ -> ]Jozef, mam 25litrov medoviny a nejak sa nečíry, prosím ťa akú dávku trojkombinácie číriacich prípravkov použiť ? Objednávaš to od unimpex Bratislava? Ďakujem Andrej.

Dejte medovinu na pár dní do chladné garáže nebo jiné nevytápěné budovy ... a uvidíte zázrak.
Do Trnavy asi nepôjdem je to trochu ďaleko, asi objednám cez net. Nevedel som koľko si mám objednať, ďakujem za rady Smile
Zdravím,
měl bych dotaz. Letos jsem se poprvé pustil do medoviny a zajímá mě jak moc se změní chuť medoviny zráním po prvním stočení?

Přímo k věci - zdá se mi kyselá a trpká po hřebíčku.

Co dopuručujete na vyčíření medoviny. Plánuju udělat podle doporučení 1l čtyřnásob silného roztoku čaje. Bude to fungovat?

Pokud se chuť moc nemění , doporučili byste založení Medoviny méně nebo vůbec kořeněné a následné promíchání?

Udělal jsem ji takhle: 6Kg medu a 11l převařené vody jsem při 50°C rozmíchal přidal živnou sůl (menší polovina sáčku na 100l)
Spařil jsem cca 3 rozdrcené celé skořice a objemově polovinu množství hřebíčku 1l vody a výluh přidal k roztoku. Pevné části jsem dal do gázy se skl. kuličkami a přivázal na nit do skl. demižonu. Přidal 4 rozkrájené citrony.
Zákvas Jsem udělal tak že jsem půl hodiny povařil 150g medu s s 1l vody (odebral šum) nechal schládnout na 30°C, přidal kvasinky schimanski cca na zákvas 100l a nechal pomnožit cca 2h.
Obojí jsem smíchal při cca 27°C zavřel bublátorem a kvasil při řízené teplotě 27°C. Za 9 dní se bublání zpomalilo tak jsem přidal na oživení živnou sůl (množství cca na 18l). po dalších 3 dnech bublání úplně ustalo a tak jsem dnes stočil (s mírným provzdušněním).

Je to můj první pokus a moc jsem si od toho nesliboval ale vyhazovat se mi to nechce Big Grin .

Díky za radu.
Chceš říct, že jsi kvasil 12 dní?
Hřebíček a skořice - nemají desinfekční schopnosti?
Já dělám medovinu bez koření, tak nemám zkušenosti.
Kolega tvoří s kořením a kvašení mu skončilo taky brzo. Ochutnával jsem, ještě je velmi sladká, alkoholu málo (podle chuti)
ak niekto nie je ochotný čítať celé vlákno v prílohe posielam "výcuc" toho najzaujímavšieho, hlavne recepty a výrobné postupy...Wink
(btw. ušetríte čítanie relatívne zbytočných 66 strán...)
Což, ochotný by byl. Jenže, on je to nadlidský výkon.

Děkuji

Trochu jsem hledal, u hřebíčku i skořice může být problém.

Např skořice -protizánětlivé, desinfekční a antibiotické účinky.
To kvasinkám nemusí "chutnat"

Může to někdo potvrdit nebo vyvrátit?
Vkládám skořici do medoviny až po druhém stáčení,kvůli čeření. Rozhodně ne při kvašení. Ale to vše je tady už x krát popsáno. Jen hledat.
Tak na doplnění poslal jsem vzorek dneska po známým do pálenice a z refraktometru vypadl zbytkový cukr 4.
Mezi tím jsem už stejně rozmíchal za studena 1.5 kg medu v 4l vzniklého roztoku, protože si to představuji trošku sladší.

Ono už to stejně moc nepůjde, nasadil jsem zátku a obsah alkoholu asi moc nedovolí kvasinkám úřadovat, tak to tam zbyde jako zbytkový cukr.

Problém s novým rozkvašením asi vyřeším "přímou" spotřebou.

Jak jsem říkal moc si od toho neslibuju, výsledek okoštuju s kamarádama a rozdám po známých s varováním nezavírat hermeticky a spotřebovat.

No teď když to počítám přesně tak to kvasilo 10 dní. Moc? Málo? Čekám že to ještě nechám na bublátoru a že to ještě měsíc / dva nechám .. to se uvidí.

Za ten měsíc budou svátky... tak se uvidí jestli přežije nový rok..

Co si myslíte o tom doslazení?

Ještě jedna věc mě trápí - Momentálně mi chybí v demižonu tak 1.5l do plna a hladina má velkou plochu.

Přemýšlel jsem o tom čaji na vyčíření ale chci počkat co udělá to doslazení ..

Je to dobrý nápad s tím čajem? Co říkáte na uzavření lihem pro zamezení dalšího kvašení kdybych to chtěl dát nakonec třeba i do té lahve?

Že bych zkusil když už to nebude kvasit doplnit demižon 1l silný čaj na vyčiření a 0.5l kvalitní domácí slivovice - ta přece v malých dávkách neuškodí v jakémkoliv množství Big Grin ...

Jak je to s tou změnou chuti ... mění se nějak výrazně časem?

Nějaké názory?

Díky moc za rady
Kvasit deset dní je s prominutǐm blbost. Deset týdnů,prosím,ale dest dní?
Referenční URL's