Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Medovina
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
To je možné,mňa možno dotyčný oklamal a preto som mal pálenky tak málo. Neviem už to bolo dávnejšie,ale spomínam si,že za pálenie nebral nič a niečo som mu za to nechal,ale koľko to už v hlave nenájdem,aj ked já teda už 8 rokov totálne nič nepijem,ale zabudnúť môžem nie?
(02.10.2022 17:49)alf napsal(a): [ -> ]jozef, asi si to nepamätáš alebo si po vypití par pohárikov medovca.
ja som kvasil plus-minus 40kg medu, 25 brix, kvasu bolo 200 L.
Doviezol som 42 L 52% a 1 L 74% (na propolis. tinkturu)

No nevím, cos u toho pil ty, ale cca 40 kg medu na 200 L kvasu nemůže vyjít 25° Brixi, i kdybys u toho dělal stojky a přidal ještě i kotrmelce... A 24 litrů čistého lihu (přepočet) z 40 kg medu je taky nesmysl.
(02.10.2022 8:35)Jozef 333 napsal(a): [ -> ]Viktor kvasinková chuť v medovine sa dá veľmi účinne potlačiť prípravkom gerbinol super. Len treba vedieť určiť dávku a potom to po troch dňoch stočiť. Já som takto riešil medovinu ktorá bola dlhšie na kaloch a pachuť bola v zadu na jazyku citíť. Po ošetrení medovina už nemá chybu.

...mas na mysli presnejsie "pachuťmyšiny" ?
Nie myšinu som nemyslel,to je podstatný rozdieľ,tú už z roztoku nedostaneš. Nepoznáš to ak medovina napríklad ešte nie dočírená,tak je citiť pachuť po kvasniciach. Ked som to potom prefiltruje na N7 tak to už býva v poriadku a ak je ešte trochu nábeh v dochuti cítiť,tak sa to dá odstrániť tým prípravkvkom a potom prefiltrovať na N5 a pachuť je preč.
Myšinu som už mal,bolo to spôsobené tým,že som na medovinu použil vodu zo studne,na obecnej vode to bolo vždy bez problémov.
(02.10.2022 18:12)#beekeeper napsal(a): [ -> ]
(02.10.2022 17:49)alf napsal(a): [ -> ]jozef, asi si to nepamätáš alebo si po vypití par pohárikov medovca.
ja som kvasil plus-minus 40kg medu, 25 brix, kvasu bolo 200 L.
Doviezol som 42 L 52% a 1 L 74% (na propolis. tinkturu)

No nevím, cos u toho pil ty, ale cca 40 kg medu na 200 L kvasu nemůže vyjít 25° Brixi, i kdybys u toho dělal stojky a přidal ještě i kotrmelce... A 24 litrů čistého lihu (přepočet) z 40 kg medu je taky nesmysl.

opravujem príspevok 2480
Chcel som len poukázať, že s 300L kvasu je medovca 10-20L malo.
U mňa bol výsledok naozaj taký, aký som uviedol, len
som nejak pozabudol napísať, že spomínaných približné 40kg medu
bolo do jedného suda 125L. Tie sudy boli 2.
No tak to je jiná. 40 kg medu do 125 litrů roztoku odpovídá 25°Brixi. Ono 125 a 200 je dost velký rozdíl...
Ale z 80 kg medu by ses měl dostat lehce nad 30 litrů čistého lihu - takže 42 litrů 52% + 1 litr 74% není nic moc.
Prosím o radu.
Co dělat, mám nedokvašenou medovinu. Udělal jsem blbost při vaření roztoku - moc medu - cca 37 brix.
Výsledek je takový, že úplně nevykvasilo a teď po roce mám sladký medový roztok s minimem alkoholu. Vyzkoušel jsem probublat - nic, přidat vodu - nic. Přidat zákvas - nic. Převařit a doplnit medový roztok na 32 brix, živná sůl, kyselina citronová + zákvas - taky nic. Prostě nemůžu nijak nastartovat kvašení
Je ještě nějaká možnost než vyleju?
ani pri izbovej teplote cca 23-25C sa nerozbehla?
ne ani po tom převaření při 35 podle návodu - Schimansky
Neviem koľko tej medoviny máš. Já som to robil tak,že medovinu som nariedil na nejakých 26NM a zákvas som nerobil v malom. Zákvas som si vypestoval tak,aby som ho mal na nejakých 200L aspoň 40l dobre aktívneho. To ked sa pridá takéto väčšie množstvo zákvasu,tak sa to rozbehne.
Ešte teda dopíšem k tomu vypestovaniu zákvasu ako na to. Zákvas sa spraví tradične voda,cukor ,kvasinky do pol hodiny musí byť vo vedre čepica peny a musí to kynúť. Do takéhoto zákvasu sa na začiatok pridá povedzme dva litre nariedeného roztoku medoviny a takto sa postupuje každý deň až do času kedy zákvasu máme väčšie množstvo. Ono ide o to,aby sa kvasinky prispôsobili tomu roztoku,v malom zákvas vyliaty do väčšieho množstva roztoku kde už je aj zbytokový alkohol ktorý kvaseniu bráni,ten zákvas sa takto zabije a nejde to rozkvasiť. Ked si ale vytvoríme väčšie množstvo toho zákvasu do ktorého sa len postupne dolieva ten roztok,tak po vyliati do celého objemu roztoku to už pre kvasinky nie je taký šok a medovina sa opäť chytí. Čím viac toho zákvasu,tým to je istejšie.
(04.10.2022 9:41)Lexina-L1 napsal(a): [ -> ]Prosím o radu.
Co dělat, mám nedokvašenou medovinu. Udělal jsem blbost při vaření roztoku - moc medu - cca 37 brix.
Výsledek je takový, že úplně nevykvasilo a teď po roce mám sladký medový roztok s minimem alkoholu. Vyzkoušel jsem probublat - nic, přidat vodu - nic. Přidat zákvas - nic. Převařit a doplnit medový roztok na 32 brix, živná sůl, kyselina citronová + zákvas - taky nic. Prostě nemůžu nijak nastartovat kvašení
Je ještě nějaká možnost než vyleju?

nepíšeš, kolik kvasinek a kolik živné soli jsi dal na jednotku objemu.
Že kvasinky při vysoké koncentraci pracují pomalu nebo vůbec je známo. Nejlépe a nejrychleji pracují při 22 - 24 st. Toho někteří využívají včetně mě a v poslední fázi doslazují. Navrhuji udělat to tak, že namíchám 22 st nechám prokvasit až skoro do konce a pak obě medoviny smíchám. Mělo by to vyjít. Hlavně nezmatkovat a nespěchat. R. S.
Kup si Restart kvasinky.
(01.10.2022 19:44)#beekeeper napsal(a): [ -> ]
(01.10.2022 16:04)karelretik napsal(a): [ -> ]kolik je potřeba medoviny na vypálení 1lt.destilatu, medovce?
1 kg cukru = 0,55 l 96% lihu
1 lg medu = 0,8 kg cukru
Stačí, když uděláš počáteční cukernatost cca 18° Brixi.
Žádné ovoce přidávat nemusíš, to je nesmysl. Živnou sůl dávkuj 1-2 g/l, můžeš přidat 1-2 g/l kyseliny vinné, citronové, jablečné... (ne s ohledem na chuť, ale zlepšení prostředí pro kvasinky). Kvasinky hluboce prokvašující.

Založil jsem 21.8. kvas ze zbytků medu cca 30 kg a naředil vodou na celkový objem kolem 100l. Za studena, žádné vaření, do toho 20g vinných kvasinek a 20g výživy. Druhý den už to pěkně kvasilo.
Dneska jsem to odvezl vypálit, čili asi po 7 týdnech kvašení (poslední dva týdny už to bylo skoro v klidu, sem tam bublinka) a s tím cca 30l švestkového kvasu.

Výsledek: 14,2l a.a. (4l 70,8%, a 21,5l 52% destilátu).

Pěstitelská pálenice, systém dva kotle, topení dřevem.
Děkuji už to jede, jak má. Super
Čo si s tým nakoniec urobil? rád tu bolo viacero.
Tak jsem koupil kvasinky Restart Alcotec.
Protože jsem měl a mám ve více demižonech po cca 18 l, tak byly pokusy.
1 pytlík by měl být na 25-50l znovurozkvašení do 7 procent alkoholu v zastaveném kvasu.
První pokus byl: příprava zákvasu -1l zast. kvasu + 1 l vody - cca 27 st. + pytlík kvasinek a druhý den nalil do dvou demižonů. No to neudělalo a zatím nedělá nic.
Druhý pokus - vlastně předešlý byl - převaření dvou demižonů s přidání medu na 32 brix, do toho dán druhý den připravený zákvas (1l kvasu + 1 l vody - cca 27 st. + pytlík kvasinek) + kys. citronová. To už jede nějaký 6 den suprově.
Teď dělám třetí pokus: dnes bude třetí to den, co přidám do připraveného zákvasu co den to + cca 1,5 l zastaveného kvasu. Zatím to vypadá asi taky dobře - ale moc tomu nevěřím, že klapne. Takže asi budu stejně muset převařit... Musí se hodně větrat Big Grin

No budu mýt zkušenosti Smile
Prosím o diskuzi, radu.. Medovina za studena 8 kg medu 16 kg vody,živná sůl a schimansky kvasnice. Teď po necelých 7 týdnech v plast nadobe stočeno poprvé...je zakalená, nechám dál kvasit s kvasnou zátkou, ale bublinka se objeví už jen jednou za cas..ochutnal jsem, už má sílu...není moc sladká..spis vůbec..
Zajímá mě jak se to asi bude dál vyvíjet....sedání kalu, zrání atp. . mám ji doma ..venku jen plech garáž, a bojím se, že by to zmrzlo..
Zdravím ,jdu vás poprosit o radu. Nějakou medovinu už jsme udělal, ale teď mě zmátli protichůdné informace. Začal jsem používat chladnomilné kvasinky od BS ( nedokážu udržet vyšší teplotu jak 11st to na vysvětlenou) a teď ta otázka, vždy jsem prvně přestáčel po 6tydnevh z důvodu rozkladu mrtvých kvasinek, ale dostala se ke mně z několika stran informace že když používám tyto kvasinky tak je to blbost a mám to nechat kvasit, dokud jede. Šest týdnů máme už za sebou a medovina jede jak na začátku, tak bych chtěl vědět kde je ta pravda. Zda tedy 6 týdnů nebo nechat dojet do konce, dokud alkohol nezabije kvasinky. Děkuji vám za odpověď
Referenční URL's