Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Medovina
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Podľa mňa sa jedná o príliš sladky roztok v ktorom sa kvasinky nedokážu rozbehnúť.
Já by som roztok nariedil na 29NM, z tým by kvasinky nemali mať problém.
(29.10.2019 15:30)jvaclavik napsal(a): [ -> ]
(29.10.2019 12:52)Jozef 333 napsal(a): [ -> ]Nemáš medový roztok príliš sladky ked sa nevie rozbehnúť? Aký pomer vody a medu si dával.


Poměr medu a vody je 37:63. Dělal jsem to v podobném poměru už minulý rok a šlo to bez problému.

37kg medu + 63 l vody ? To by malo kvasit v pohode ..ja davam 45kg + 70 l vody.. Do 25 l demizona ked to robis,to nemusis špekulovat so zakvasom..a este k tomu tri dni.. To tam mozes rovno tie kvasinky vysypat a do rana musi vystrelit vrchnak na demižone Cool
Potvrzuji, že zrání medoviny je zrádný proces.
Něco mám v demižonech, něco v litrovkách.
A pokaždé, když jsem ve sklepě, tak tu jednu litrovku otevřu a koštuju. Nevím, jestli vydrží alespon do toho minima ročního zrání Big Grin
Musíš ji prostě dělat víc
Víc hlav, víc ví:
Mám stočenou medovinu do lahví a demižonů. Z jedné litrovky ochutnávám, při otevření vždy lehoulince pšoukne. Chuťově to jde, ale pár vteřin po spolknutí jde cítit taková chlebovinka, lehoulinká dochuť kvasnic. Nic špatného, ale je to tam. Lahve i demižony mají u dna lehký kal (kvasnice?). Neřešit, nebo raději stáhnout hadicí z kalu do nových sklenic?
Měl jsem podobnou, opravdu jen lehoulince zakalenou. Během měsíců a let ve sklepě se udělal v lahvích solidní zákal na cca spodní 1/3 flašky. Byla zastudena dělaná, nefiltrovaná, jen stažená hadičkou z kalů. Doporučuju aspoň vyčeřit bentonitem, může se to dál vyvíjet.
No já právě mám taky za studena, nefiltrovaná, hadičkovaná. Dole je toho kalu tak na 5mm. Mrknu po tom bentonitu, nebo to zkusím prohnat přes kávové filtry a spodních 15mm nechám v lahvi.
Ahoj, v sobotu jsem uvařila 8 litrů medoviny. Po vychladnutí jsem nalila do demižonu, dolila rozkvas.
V neděli večer jsem ještě vymačkala polovinu citronu a nalila do demižonu. To byla asi chyba, včera večer už byla na hladině plíseň.
Dá se ještě nějak medovina zachránit? Znovu převařit nebo to mám spláchnout? Škoda Sad
To se mi nezdá, že to bude plíseň. Za tak krátkou dobu. Není to jenom šum z kvašení a kvasinek? Dejte foto.
Ahoj, tak od rána se to skoro zdesetinásobilo... Surprised

Bublátko bublá co pět vteřin, je možné že by to byla hodně jemná pěna?

Napadl mě geniální nápad: jemně zahrkat s demižonkem. Pěna se pěkně rozpustila na hladině. Beru tedy za hotové, že je to opravdu pěna a jen panikařím :/
To chce klid. Tohle vzniká při kvašení. Mimochodem pěkná fotka(myslím u profilu).
Dobrý den, chci se zeptat na prodej medoviny na trzích, medových dnech atd. Je možné ji tady prodávat i když nemám živnostenské oprávnění? Med a svíčky vím, že mohu prodávat na trzích, ale co se alkoholu týče nevím. Pokud někdo ví, tak děkuji. Ondra
Medovina ani svíčky nejsou primární živočišný produkt. Nemůžeš je prodávat formou "ze dvora".
Takové krátké shrnutí, co by člověk musel udělat, aby mohl prodávat medovinu, by mě tedy též moc zajímalo.
Šak prelistuj pár strán dozadu a zhrň..určite nájdeš Cool
Registrovaná provozovna, živnost, celníci (alkohol)...
Eleonora.
Na prodej alkoholu ( lihovin ) potřebuješ koncesi.
Získáš ji na živnostenském úřadě ( ne,ale hostinskou živnost)
Prodej piva,vína a medoviny do obsahu alkoholu do 15% je z tohoto zákona vyjmuta.
Koncesi tedy nepotřebuješ.
Podmínky výroby a prodeje medoviny při splnění těchto podmínek,by mělo být shodné s podmínkami pro výrobu a prodej révového vína.
Pozor jsou tam maximální množství litrů pro držení a prodej,nad toto množství se platí daň,zdrav.p. a soc.p.
Ta množství jen tak z hlavy nevím.
Tak když to nevíš z hlavy tak napiš odkaz nebo nepiš svoje domněnky,jinak je to jedna bábá povidala, Ať se daří Zdeněk
LOL Medáku tohle fórum je celé založené na jeden včelař povídal,je plné nesmyslů a blábolú vnucovaných ostatním.
Ty jsi se k mému příspěvku nemusel vyjadřovat,neboť nebyl určený tobě,ale jasně eleonoře,chápu potřebuješ si na někom honit ego.
Znovu pro eleonoru nejsou to doměnky,tak to prostě je a vy si jen na živnostenském úřaďě a nebo u rozumného hoby vinaře zjistěte,kolik litrů si ze svého múžete prodat jako přebytek.
Referenční URL's