Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Medovina
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Tak jestli to chápu dobře, ty na zaplavení a proplach filtrů a čerpadla používáš medovinu co pak dál prodáváš? A ty tisíce litrů medoviny ročně děláš v tom špinavým zabijačkovým kotli, jak jsi prezentoval na fotkách? Tak to je síla.
U filtračních desek se přímo píše: propláchněte 10 až 20 litry vody dokud neodstraníte papírovou příchuť. Jelikož je filtrační papír nasákavá hmota tak v ní po konci filtrování medovina zůstane. U samospádového filtru jsou desky dvě. U deskového je jich víc. Tudíž je větší ztráta.
(02.08.2018 12:49)Petr K. napsal(a): [ -> ]Tak jestli to chápu dobře, ty na zaplavení a proplach filtrů a čerpadla používáš medovinu co pak dál prodáváš? A ty tisíce litrů medoviny ročně děláš v tom špinavým zabijačkovým kotli, jak jsi prezentoval na fotkách? Tak to je síla.
To si zle pochopil a niečo si podla toho domyslel.
Tak ja používam noví kotol a zabíjačku nerobím nakolko mi bravčové moc nechutí ale divina.
To si myslíš že neviem o tom že buničinové dosky majú pachuť? To než začneš robiť tak ich musíš odstraniť. Mám na to spôsob ako to odstraniť a radu na to mi dal vinár nie dáky sopliak čo skončil vinarsku školu. Ak si myslíš že nie je odborník sa mýliš lebo jeho vína čo spravil skončili ako zlatá medaila ako napr. vo Francúzku.
Zdravím všechny. Potřeboval bych poradit,kdy dávat živnou sůl,jestli před kvasinkama nebo po nich . Když dělám převařenou tak davám po kvasinkách a vždycky se mě to pěkně rozjelo.Teď sem zkoušel za studena a taky dal po kvasinkách a zatím se to ani nehlo .Tři dny a pořád klid.
Najprv sa vytvorí zákvas aby sa rozmnožili kvasinky a do toho zákvasu sa hneď dá aj živná soľ. Kvasinky musia biť chladnomilné hlbokoprekvášajúce.
Já v návodu četl, že hlavně nesmíš do zákvasu vysypat všechnu živnou sůl, nevim proč, ale držím se toho. Do zákvasu nasypu trochu soli a všechny kvasinky, nechám půl hodiny rozject, pak zbytek soli nasypu do demižonu a hned naleju zákvas, do pár hodin už bublinka lítá.
To je nepodstatné čo napísali .. Ja som dal naraz na 2000L medoviny kvasiniek + živná soľ do 5 L na zákvas a medovina kvasila jak šialená. Takže to čo napísali nie je vôbec podstatné a robím tak bežne aj pri 600 L medoviny.
Merkuri robíš aj medovinu za studena alebo len varenú?
Robím aj za studena a aj za tepla. Kvasí to rovnako. Chuť medoviny je rozdielna z rovnakých medov.
Chlapi díky za odpovědi. Včera bych to vylil do škopka se švestkama jak to bilo mrtvy a dneska je to jako bych tam nasypal šumák , nebo jako když vře burčák. Asi to potřebuje i svůj čas na rozjetí.
Tak to si mal zlé kvasinky lebo inakšia chyba ma vôbec nenapadá.
Chlapi, skúšali ste niekto robiť černicovú medovinu alebo s iným bobuľovým ovocím?
Ja som skúšal černice a dal som ich hodne čo výsledok bol taký trpkastý. Možno keby som použil iný med bolo by to menej trpkaste. vyskúšaj a uvidíš. Vyskúšaj extrakt z černíc lebo ta to vinde lacnejšie a černice radšej zjec.
No, tak já teď mám v nádrži medovinu a višně. Barvu to má hezkou, ale na výsledek si musíme počkat. Jsem také zvědavý.
Hoši, starší včelaři ji dělali a měla být moc dobrá. Osobně jsem ji nechtnal.
PN.
Robí sa to za studena alebo ste prevárali med s vodou?
Robil som to za tepla.
To ovoce dávat hned na začátku ,nebo po prvním stáčení ?
Na začátku.
Ja som černnice dal do nádoby a zalial medom, potom som to stavebným miešadlom zozsekal na kašu a nechal 2 dni stáť. Potom som varil medovinu. Po uvarení a schladení som to prelial cez uhelon aby mi v medovine nič neplávalo. Normálne to voňalo z medoviny
Dobrý den,
zkouším vyrobit svou první medovinu.
Před 5ti dny jsem si připravil zákvas z dolských kvasinek. Postupoval jsem přesně dle přiloženého návodu.
Zákvas je cítit nevábnou vůní, která v žádném případě nepřipomíná medovinu.

Poradíte mi, zda je zákvas OK?

děkuji
Referenční URL's