Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Medovina
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Petře, vše je již v tomto fóru citováno. Když půjdeš od začátku, najdeš odpovědi kompletně na celou problematiku výroby medoviny.
Zákvas se dělá tak, že svaříš tak 100g medu v 1l vody, necháš vystydnout, pak vezmeš všechny kvasinky, tedy celé balení a nasypeš ho do roztoku. Přidáš špetku živných solí a dobře zamícháš.
Přikryješ třeba alobalem a celý hrnec dáš někam do tepla. Doporučuju tak 25-30stupňů. Zde se zákvas rozjede tak po jednom dni.Necháš ho tak maximálně 4-5 dní. To záleží na kvasinkách. Když se roztok zakalí a jemně perlí, znamená to, že všechno ok. Tímto zákvasem pak naočkuješ celou dávku (v tvém případě 20 litrový demižon s roztokem medu a vody.)
Dělá se to proto, že kvasinky se v zákvasu rychle rozmnoží a když je jimi infikováno pak velké množství roztoku v demižonu, celý proces nastartování se výrazně urychlí. Zamezí se tak tomu, aby pomnožili nežádoucí mikroorganismy...ty kvasinky je prostě předběhnou a nedovolí jim se uchytit.
Hodně zdaru při výrobě medoviny.

jo a při vaření medu na zákvas i na celou dávku nezapomeň sbírat pěnu
Aha aha no mě právě šlo jen o to jestli záleží podíl vody, medu a kvasinek na podílu toho kolik chci dělat medoviny. Myslel jsem, že na 50 litrů medoviny se dává litr vody a celé kvasinky a právě na třeba 20 litrů se dává méně. Ale jak jsem se teď dočetl z vaší odpovědi, dává se poměr stejný i na těch mých 20 litrů. Takže mockrát děkuji za rady a snad se mi medovina podaří.
Před dvěma dny ve středu jsem udělal zákvas na medovinu. Použil jsem Schimanského kvasinky a zákvas jsem dal do pokoje o teplotě 21 až 27 stupňů. Kvasinky začli pracovat tak jsem si myslel, že je vše ok. Ale včera ráno sem se do hrnce podíval a už se žádné bublinky nedělají a kal je usazený na dně hrnce. Tak teda neví jestli je to dobře nebo špatně. Ale spíše mám obavy že se zákvas nepovedl.
Budu rád za každou radu.
Petře, zkus ten zákvas zamíchat a uvidíš, jak bude perlit(ale musíš k tomu dát ucho). Pokud je kal na dně, znamená to, že kvasinky pracují. Zákvas by měl být po zamíchání tak trošku jako mléko, takový zakalený, bílý.
Schimanského kvasinky jsou extratřída, ty nezklamou. Pokud jsi tam dal ty živné soli, 100g medu a máš to ve 27 stupních, tak je možné, že kvasinky už část cukru zpracovaly a teď mají hlad. Tak je nech ještě den a šupni to do toho demižonu. A uvidíš, že se to rozjede už po pár hodinách.
P.
Petře není na co čekat, již teď máš tak přemnožené kvasinky, že již nemají co štěpit a je ticho, holt toto počasí je fakt moc pro vše.

Takže přistavte sudy a pěkně promíchat, nejdéle za dvě hodiny už to frčí.

Libor Tongue
Zdravím, ještě bych měl jeden malý dotaz. V sobotu jsem vařil medovinu a když mi vychladla a já ji přelil do demižonu všiml jsem si, že mi ubylo převařením asi 2-3 litry vody. No a to jsem po vaření přidával asi litr převařené vody, abych tam vrátil co jsem sesbíral společně s pěnou. A chci se zeptat, jestli to mám nechat být jak to je, nebo třeba litr dva do demižonu přilít.
Ještě bys mohl objasnit kolik lt.medoviny jsi převářel? Dolívat 2lt do deseti litrů je něco jiného, než do 100lt.
Záleží na "cukernatosti" tedy množství cukru v roztoku. Pokud bude roztok moc hustý, kvasinky se nerozběhnou.
Přeměř jak je na tom roztok.
Metody jsou popsané zde ve vlákně.
Převářel jsem deset litrů
Tak to jistě dolij. Ale ještě si to prověř, že má správnou koncentraci.
Pro příště: naleješ do nádoby med a zaleješ jej daným množstvím vody. Označíš si výšku hladiny a po převaření a vychladnutí doliješ do značky. Po několika vařeních, je to potom běžná rutina. Lépe se vše dělá ve větším množství, tam se víc eliminují rozdíly. Chce to svůj ověřený recept, větší množství a zhruba stejné podmínky. Přesto bude medovina každý rok trochu jiná, díky nestejnému složení medu.
Dnes ti opravdu pomůže měřit cukernatost. Ale zase, jde jen o deset litrů a i tento pokus má něco pro tebe. I špatná zkušenost je zkušenost.
Vloni jsem dělal medovinu z řepkového medu. Toho mám letos už málo, ale mám hodně Akátového. Má někdo zkušenosti jestli je nějaký rozdíl z jakého je medovina medu?
med je základní surovina, tudíž rozdíl bude zásadní - mírný rozdíl bude v průběhu kvašení a finální produkt se bude zásadně lišit především barvou a chutí (za předpokladu použití stejné technologie výroby)
Doproručuju: Ve včelařské prodejně v Lysé nad labem jsem si koupil "Knihu o medovině" Je tam spousta zajímavých věcí, včetně receptur a i pojednání o medu, jako vstupní surovině, ohledně druhů medů.Smile
Dík za rychlou odpověď, ale položím otázku trochu jinak.
Vloni z řepky byla perfektní, ale té mám už necelých 20 kg. Z Akátu jsem nikdy nepil, ale medu mám přes 100 kg. Nevím tedy jestli udělat menší množství medoviny z řepky, nebo plný demižon z akátu a nebo to smíchat třeba 50:50.
Já osobně bych zkusil tu z akátu.Wink
Z akátového medu je velmi dobrá medovina.
Rozhodně nemíchat.
Rozhodnuto. Bude akátová. Dík za radu
Mám dotaz k výrobě medoviny. Vloni už jme ji s dědou dělali - přesně podle návodu Dolské medoviny - tudíž jsme věděli poměr vody a medu. Letos díky melecitóze se asi dostaneme do stadia, kdy budeme mít med již smíchaný s vodou (jestli ho budem vyvářet nebo nějak "vylouchovávat"), takže nebudu vědět, v jakém je to poměru. Jak potom postupovat, jak zjistím, že je to ten správný poměr na přípravu medoviny nebo zda tam mám přidat vodu/med?
Kup si cukroměr/moštoměr a tím to změříš. Lepší je pak refraktometr, ale to už je dražší.
A pozor při měření viz

(01.10.2012 9:03)PetrM napsal(a): [ -> ]Pro jednodušší výpočet potřebného množství medu a vody na výrobu medoviny jsem si udělal tabulku, která počítá i s odlišným množstvím vody v medu.
Zadává se žádaný výsledný objem, požadovaná cukernatost a obsah vody v medu.
Hmotnost potřebného medu a objem vody se dopočítává.

Na základě upozornění pana Lstibůrka a následném připomenutí Davida, i já poukazuji na odlišné hodnoty cukernatosti kvasu naměřené moštoměrem před začátkem kvašení.
Při měření směsi vody s medem moštoměrem pamatujte na to, že moštoměr ukazuje o 4 °NM méně, než je skutečnost.
Je tedy potřeba k naměřené hodnotě 4 °NM připočítat a získáte skutečné množství cukru ve směsi.
Referenční URL's