Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Medovina
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Tak parada. Diky za reakce zkusenejsich. Nebral sem v uvahu male mnozstvi.

Ano na dalsi postup uz se tesim (zkouším naráz i ovocná vína) a ano bohuzel vim ze si pockam Smile...kdyz tak zkusim prihodit za cas jak to pokracuje Smile.

O.
Ahoj. Potrebuju radu. Doma se snažím vyrábět medovinu. Poprvé bych chtěl vyzkoušet mandlovou medovinu. Našel jsem si 100% extrakt z mandlí na bázi alkoholu. Mám ale strach z dávkování. Máte s tím nekdo zkušenost? Dáváte extrakt přímo do kvasu, nebo jen dochucujete po dokvašení. Kvasim klasicky za studena s kořením a bylinkami. Za kazdou radu budu moc vděčný.

Michal
Ojkos.
Ta jantarová barva mě navnadila.
Jeden 5ti litrový žbrdólek si udělám.
Jaké jsi použil kvasnice a živnou sůl.
Med můžu,ovocný bílý,ale ten asi ne.
Potom akát něčím řízlý,skoro čistou lipu a taky čistou svazenku a poslední svazenku pomíchanou s medovicí.
A dochucovat nechci ať je to jen medové.
Lipová medovina je horkastá.Cool
(17.02.2021 22:22)NickzS napsal(a): [ -> ]Ahoj. Potrebuju radu. Doma se snažím vyrábět medovinu. Poprvé bych chtěl vyzkoušet mandlovou medovinu. Našel jsem si 100% extrakt z mandlí na bázi alkoholu. Mám ale strach z dávkování. Máte s tím nekdo zkušenost? Dáváte extrakt přímo do kvasu, nebo jen dochucujete po dokvašení. Kvasim klasicky za studena s kořením a bylinkami. Za kazdou radu budu moc vděčný.
Michal

Keďže je to na baze alkoholu, tak na tvojom mieste by som to až dochucoval, lebo alkohol zastavuje kvasenie - pôsobí ako likvidátor kvasiniek. A tam je tiež väčší priestor na skúšanie pomeru Wink
nemáte náhodou niekto znalosť... kolko litrov obsahuje 54l demijon keď sa naplní uplne po hrdlo? ďakujem za odpovede
Přesně zjistit jedině experimentálně.

Používám nominálně 50 l tuzemské demižony a mají po vrch od 53 do 54 l (cca 5 cm pod okraj). Plnit po vrch nedoporučuji - ona se ta kapalina dost roztahuje teplem a pokud obsahuje líh, tak tuplem (pomni lihový teploměr). Hotové produkty s 13-15 % alc. plním cca 5 cm pod vrch a pracují, dle typu nádoby, o cca 3 cm v průběhu roku běžně. Pozor při plnění v zimě na letní vedra! Při kvašení už vůbec nelze plnit po vrch, doporučuji min. 10 % objemu rezervu (spíš více, liší se dle kvašeného materiálu, někdy lze plnit více, většinou podstatně méně). Obecně problémy při bouřlivém kvašení nastávají při plnění nad místo od něhož se demižon počíná výrazněji zužovat, tento prostor lze využít při dokvášení k ladění produktu, kdy už není proces tak bouřlivý (z tohoto pohledu se mi nové kapkovité italské Ambrosio moc nezamlouvají a lepší využitelnost mají naše klasické tvary).

Zpět k dotazu. Nominálně 54 l jsou asi nové italské Ambrosio? demižony kapkovitého tvaru. 54 l nemám, pouze 5 l, ten je OK má lehce nad 5 l. Pak mám 15 l a tam udělali soudruzi někde chybu, protože má cca 14,7 l do hrdla, takže ani nominál, což ve mně vzbuzuje lehkou nedůvěru k dalším nádobám onoho výrobce. Demižony ze zdejších krajů většinou nominální objem překračují cca o 5-15%.

Experimentálně na rovné podložce plním po 2 l a dělám rysky popisovačem na protilehlých stranách (eliminace případného náklonu). Postupně budu asi přecházet na barvu na beton - uvidíme jak bude držet. Myslet na vyprazdňování a dát na vyvýšené místo pro možnost samospádu přes šlauch (pro mně největší, ještě možná manipulace v jednom, je cca 30 l kapaliny ve skle a je to dost o ústa, ještě komfortní je 25 l). Výsledek vašeho experimentu by mně zajímal (nejen pokud by se jednalo o výrobce Ambrosio).
Ursus ...velke dik...ale vcera som sa nevedel dockat odpovede a tak som radsej pri plneni bazenu naplnil kuchynskou odmerkou Ambrosio presne po okraj 54l. (tie teraz vsade primarne dostat kupiť) Mam i tie nase komuniksticke demijony a ano tie su v "ramenach" sirší ale plnit a tahat sa s tim sa mi uz znovu nechcelo. Osobne dokazem samostatne manipulovat s 34l ...pri vacsich (54) je to bez pomoci inej osoby trochu problem...jedine v kovovom koši. Chcel som vediet skutočny obsah pre stanovenie obsahu nadoby na prve kvasenie aby mi co napresnejsie po prvom stacani naplnilo 54l demijon bez nadbytocnych zvyskov resp. naopak velkeho nedostaku pre dozrievanie.
Zdravím, medovinu dělám již po několikáté, nicméně nyní se mi cca tři týdny po začátku kvašení jeden demizon světle až bílé zakalil. Medovina dále kvasi, nicméně přes kvasna zatka nebubla. Chuť přestává být sladká, jako kdyby byla vykvasena, ale volty zatím nikde.

Co to může být za vadu, nemoc? Dá se nějak napravit?
Díky
Základ medoviny sú kvasinky + živná soľ a množstvo medu na 100 l medoviny. U teba jedno alebo 2 nesedí a netreba k tomu refraktomer na množstvo sladu. Nemáme tu vešteckú guľu čo tomu je a jedna vec je istá že keď nie su na to kvasinky vhodné tak je to zakalené a pomaly pokračuje kvasenie. U medoviny skončí kvasenie keď nastane koniec 4ho mesiaca. Žiadne stahovanie a prevzdušnovanie sa nekoná ale sa čaká. V 5 - 6 mesiaci sa dá bentonit + číridlá a 3 mesiace sa filtruje na hygienicku čistotu aby medovina už v žiadnom prípade nekvasila. Stabylyzatori a konzervanty dávajú gramboši a tovariši lebo ich mozgové bunky to nechápu...Cool
Mně se stalo asi něco podobného. Medovinu jsem dělal začátkem ledna, roztok dělám vždy hodně sladký aby i medovina po kvašení byla taková sladší. Často se mi stává že se to ani nechce rozkvasit, tak musím roztok ještě naředit, aby to vůbec začalo kvasit. Koncem února jsem medovinu provzdušnil a stočil již do plného demižonu, ale zapomněl jsem jí přemístit do sklepa a ponechal v místnosti, kde se sice přestalo topit ale teplota mohla být kolem 15 stupňů. Nějaký čas jsem si toho nevšimal a pak jsem zjistil, že v demižonu se tvoří bublinky které pomalu stoupají nahoru. Ona se mi potvora znova lelce rozkvasila a teď bych potřeboval nějakým způsobem to zastavit, pokud to tedy vůbec lze.Angel Jediné co jsem zatím udělal, tak ji smíchal s bentonitem a umístil do sklepa, kde je asi 10 stupňů. Bohužel medovina stále pobublává a chuťově je stále taková sladší. Tak nevím, ono nejlepší by bylo ji co nejrychleji spotřebovat dokud je dobrá, ale kdyby byl nějaký způsob jak ji stabilizovat, byl bych radši Dodgy ...neřešil zde někdo něco podobného? Idea
Jedine čo ti pomôže vychodisko z núdze to zohriať na +50 C a potom schladiť. Je koniec kvaseniu. Ak máš dosť penazí tak filtrovať na hygienickú čistotu. Ja filtrujem.Cool
(22.07.2021 11:05)zbynek_ napsal(a): [ -> ]...Jediné co jsem zatím udělal, tak ji smíchal s bentonitem a umístil do sklepa, kde je asi 10 stupňů...

Nepochopil jsi fungování bentoninu. Jsou sice bentonity, které pracují dobře i při nižšších teplotách, ale deset stupňů je docela málo. Ideálně je medovinu schladit (aktivně) třeba na 4 °C - při této teplotě přestanou být aktivní a pěkně klesnou ke dnu, potom stáhnout z kvasnic nechat ohřát na optimální teplotu pro bentonit a aplikovat ho.
Koukám že neznalostí a chybami se člověk často dost mučí Confused ...jestli to tedy chápu dobře, tak musím začít tím, že medovinu zchladím na čtyři stupně, aby se ukončilo kvašení. Bude to bohužel trochu pracnější, poněvadž toho mám asi 40 litrů a to se do lednice nevejde najednou. Spíš by mi vyhovovalo to, jak jsi psal Mercury, že se to ohřeje na 50 °C, ale i to se musí asi následně
zchladit v lednici, nebo už ne a ty kvasinky se usmrtí těmi 50 stupni a nechat to jen vychladnout na 20 °C? Angel Idea ...to by pro mě bylo o dost jednodušší, ale nevím jestli to stačí...
Nemusíš to zchladit, je to jedna z možností, řekněme ta šetrnější. Pokud máš jak píšeš větší oběm (což 40 litrů není), je výhodné požít deskový chladič, v tvém případě stačí postupně házet namrařené petky s vodou, pochopitelně čisté - můžes sterilizovat třeba potřením lihem, v mrazáku na to nic nenaskáče. Primitivní, ale účinné.

Nemusí to být na 4 °C, třeba bude stačit i 8 °C - záleží na kvasinkách, to ale poznáš.
Co tam nalít líh, třeba z vypálené medoviny. Tuším, že od 14% to už nekvasí, ale nejsem si jistý s %
To už není medovina. A tušíš špatně - tolerance k alkoholu je u různých kvasinek různá.
No a další možnost je nedělat s tím vůbec nic. To že se u přeslazených medovin kvasinkám moc nechce je známá věc. No tak to bude o rok později. A jestli je medovina dělaná za studena tam je to úplně normální. Já bych rok počkal. Příště zkusil postup přesně opačný. Namíchat roztok 22 st nebo tak nějak a když se kvašení blíží ke konci dosladit a přidat výživu. Zdraví R. S.
Ještě je tu jedna možnost.
Ozón.
Do nádoby s medovinou spustit hadičku se vzduchovacím kamenem a pustit ozon.
Po usmrcení kvasinek a jejich klesnutí ke dnu,medovinu stočit nebo přefiltrovat.
Tyto ozonizéry používají akvaristé,dezinfikují a čistí tím vodu rybičkám.
Zkus to na jedné petce a uvidíš.
Ozón? A co oxidace alkoholu a aromatických látek? Ono i ležení na jemných kalech může mít svůj pozitivní přínos.
Referenční URL's