Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Medovina
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Když jsem začal vinařit dostal jsem od jednoho profíka radu že ze špatných hroznů dobré víno neuděláš a největší prasárny (vyčištění pomocí želatiny a bentonitu) se mají dělat ve šťávě a kvasu, mělo by se to tesat do kamene. Až budu dělat medovinu tak bych rmut (sladká šťáva) pokud by byl hodně kalný (např. od košilek) odkalil pomocí želatiny ,ve vinařských prodejnách vám i poradí. Na kvašení kromě výživy a zákvasu přidávám tenhle bentonit https://www.vinarskepotreby.cz/bentolit-...vaz-1.html . Bentonit přidávám kvůli tomu že v odkalené šťávě se nemají kvasinky na čem usadit a hůř kvasí a navíc bentonit odbourává bílkoviny. Zákvas připravím tak že kvasinky připravím podle návodu den předem a přidám do 5-10 lt. kanystru plného do 3/4 šťávou a dám do tepla, je to kvůli tomu abych co nejdříve rozběhl kvašení lihové a nerozběhlo se mi tam kvašení bakteriální. U odkalování v létě bude problém teplota, šťáva se dá schladit tak že plastové flašky s vodou dáme do mražáku předem a pak je nahážu do šťávy, teplota kolem 10 stupňů by měla stačit, lepší se to i čistí ale záleží na druhu želatiny. Potom opatrně stočit. Kal pokud je ho víc se dá vykvasit a přepálit.
Vlasta
5 litru kalu zbude z 200l sudu, to me nevytrhne na nejake vozeni do palenic nebo cereni.

Ptal jses na pomery medu. Cim vic cukru das, tim vic je vysledek sladsi. Nekdo dela z naprosteho minima medu a jeste se tim chlubi (Lstiburek), mene ludi dela z tolika kg co ty. Jestli jsi cetl vlakno vis, kolik musi dle vyhlasky minimalne medovina obsahovat medu. Tvoje medovina bude pomaleji kvasit, ale chutove bude uplne jinde..
Já teprve se včelařením začínám, u vína je toho kalu okolo 10 procent protože tam plave nadrcená dužina. Ale musí být velká úroda a by to stálo za to se s tím paplat. Na pití nic moc, ale na likéry špica není to tak výrazné.
neviete prosim cosu to z kvasinky? kto to vyrába? dík

https://www.lacnepostreky.sk/pomocne.pri...ladnomilne
Ale otázka je či sú hlbokoprekvášajúce na sekty a medovinu. Pozor aby neboli zo suchých vinných odrôd!
su chladnomilne

... na biele vina a šampus
Na medovinu zásadne hlbokoprekvášajúce aby to dobre prekvasilo lebo zákvas je dosť sladký. Za socíku boli na to kvasinky "Vinka" a k tomu aj živnú soľ, nič sa nestane keď tam dá sa aj o 100 % viac živnéj soli. Bez živnéj soli kvasinky tak fungujú ako oži, umri proste nanič a keď dostanú živnú soľ to jak formula keď vyštartuje proti Trabantu.
Vínky běžně používám, mám s nimi dobrou zkušenost.
ak dám do medoviny 2nasobne mnozstvo kvasiniek.... prekvasi mi to automaticky do sucha? dakujem za odpovede
...to není o množství kvasinek, ale o množství cukrů v roztoku vody a medu.
A nejen o tom cukru, živná sůl, správná kyselost břečky, typ kvasinek atd atd
Kyslosť je nepodstatná! Nevadí ani chlór vo vode keď sa robí varené lebo po zohriati rýclo mizne a tak isto aj za studena na druhý deň keď sa dajú kvasinky + živná soľ. koreniny ešte urýchlujú kvasenie pokial sú mleté.
takze nestane sa pri dvojnásobnom mnozstve nic.. akurat mi prekvasia s istotou komplet vsetky cukry... tak?
Jak psal Tom, kvasinek múžeš dát víc, ale ovlivníš tím jen rychlejší rozjezd samozřejmě s dobrou živnou solí a té klidně dvojnásobné množství.
Pokud chceš prokvasit všechny cukry musíš začít u koncentrace prvotního roztoku a to maximálně 28-30% kvalitní vinařské kvasinky (u mě BS 10) zvládnou teoreticky 13-15% alkoholu a pak hynou takže pokud je základ sladší tak už tam ty cukry zůstanou.
Kyselost lze regulovat až na závěr podle chuti buď kyselinou vinnou nebo citronovou.
Kvasinek klidně dvojnásobek. S živnou solí malinko opatrněji, když se to opravdu přežene, zůstává "nahořklý ocásek".
(02.05.2019 16:21)kolesart napsal(a): [ -> ]takze nestane sa pri dvojnásobnom mnozstve nic.. akurat mi prekvasia s istotou komplet vsetky cukry... tak?

Při dvojnásobném množství kvasinek i živné soli nemáš nikdy jistotu, že ti překvasí všechny cukry.Exclamation

Cukry prokvasí jen do té míry, než se kvasinky zničí vzrůstající koncentrací alkoholu při procesu kvašení. Když bude základ sladký moc, kvasinky uhynou dříve než stihnou "předělat" všechny cukry na alkohol a můžeš jich (kvasinek) dát třeba trojnásobek. Zůstane sladká medovina. Nezaleží na množství kvasinek ani na rychlosti kvašení. Záležk kolik zůstane zbytkového cukru po kvašení. A z toho plyne, že záleží jak je sladký základ na začátku prosesu kvašení (koncentrace medu ve vodě - množství cukrů).

Už vevím jak jinak to napsat.....Huh
perfektna odpoved... dakujem... t. j. ze najlepšie pre mňa bude okrem toho pociatocneho spravneho roztoku hlavne najst kvasinky s vysokym stupnom odolnosti na alkohol
Také nenájdeš..také musíš kúpiť..
Já nakupuji na vinařském e-shopu BS víno Velké Bílovice nechci dělat reklamu, ale mají kamenou prodejnu v Brně kousek od firmy kde pracuju, jinak vinařských prodejen je určitě víc i na Slovensku. Vysokou toleranci na alkohol mají také sektové kvasinky (tady označení BS 11), zkoušel jsem je taky, ale ty chtějí teplotu kvašení ideálně nad 20°C, mě vyhovují chladnomilné BS 10 s optimem kolem 15°C.
Referenční URL's