Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Medovina
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
To je pravda a oxidací hrozí hnědka.Ale já jsem nemyslel to tam pouštět týden.
Jde jen o pár vteřin do 1 minuty.
A protože s tímto asi nemá zkušenosti nikdo,říkám zkusit to na jedné láhvy.
Jinak při prvním stáčení se vína taky provzdušňují.
Ta oxydace je hlavně o neplných nádobách,kdy prostor vzduchu je velký vůči hladině a púsobí tak delší dobu.
Jo aha, nezkoušel jsem to, nemám s tím žádnou zkušenost, ale zkus to ty, třeba to bude fungovat... Opravdu skvělý přístup.
(23.07.2021 19:09)Pavel-T64 napsal(a): [ -> ]Jinak při prvním stáčení se vína taky provzdušňují.
Ta oxydace je hlavně o neplných nádobách,kdy prostor vzduchu je velký vůči hladině a púsobí tak delší dobu.

Opravdu? A proč vinaři používají síru anebo v moderních provozech dusík?
Beekeeper
Lol Já ti přece dávám zapravdu.
(23.07.2021 12:13)#beekeeper napsal(a): [ -> ]Nemusíš to zchladit, je to jedna z možností, řekněme ta šetrnější. Pokud máš jak píšeš větší oběm (což 40 litrů není), je výhodné požít deskový chladič, v tvém případě stačí postupně házet namrařené petky s vodou, pochopitelně čisté - můžes sterilizovat třeba potřením lihem, v mrazáku na to nic nenaskáče. Primitivní, ale účinné.

Nemusí to být na 4 °C, třeba bude stačit i 8 °C - záleží na kvasinkách, to ale poznáš.

Nakonec jsem si nechal poradit a postupoval podle tohoto návodu. Do medoviny jsem házel petky s ledem, až jsem se dostal asi na 6°C a kvašení se zdá že ustalo. Děkuji za tip Cool Pak jsem nalezl ještě dvě láhve, ve kterých kvašení též probíhalo a ty jsem šoupnul pro změnu do lednice, kde je asi 4°C, ale když jsem je druhý den vyndal zpět na okolní teplotu(asi 25°C), jedna opět začala bublinkovat, tak nevím jak je to možné. Doma už ji teda nemám, odvezla si ji známá s tím, že ji brzo spotřebujou.Tongue
A co je prosím tě divného na tom, že se medovina v lahvi po vyjmutí z ledničky a ohřátí opět rozkvasila??? To je přeci naprosto v pořádku - prostředí se změnilo na optimální a kvasinky začaly opět pracovat.
Činnost (případně nečinnost) kvasinek je závislá na daném prostředí (pracovní podmínky). Když to zobecním, tak se to týká teploty, obsahu cukrů a obsahu alkoholu - při určitých podmínkách jsou schopné se množit a pilně pracovat, při určitých již ne. To, že za určitých podmínek nepracují (jsou bez projevu) ještě neznamená, že jsou mrtvé. Říkejme tomu třeba inhibice. Pokud se podmínky změní na pracovní, začnou pracovat... Pokud dojde k inhibici kvasinek, přestanou vytvářet CO2, který je vynáší na hladinu a sednou ke dnu.
Doporučuji si o kvasném procesu něco přečíst, ale raději někde jinde, než na tomto fóru. Asi je zbytečné se zde o tom více rozepisovat, protože už na další stránce se někdo jiný zeptá na úplně to samé a etablovaný odborník, co už dvakrát vykvasil pětilitrový demižon medoviny, mu bude tvrdit, že kvasinky musí vyrobit tolik alkoholu, až je to zabije, protože si to zde před rokem přečetl... Kdo ale zkusil těm "mrtvým" kvasinkám vytvořit pracovní podmínky, čili je použít opakovaně, tak zjístí, že skutečnost je poněkud jiná, než zde místní odborníci tvrdí.

(26.07.2021 12:48)Pavel-T64 napsal(a): [ -> ]Beekeeper
Lol Já ti přece dávám zapravdu.

Aha, asi jsem to špatně pochopil - ale používání siry za účelem zabránění oxidace a tvrzení o provzdušňování vína (medoviny) při stáčení mi přijde poněkud v rozporu...
Prosim ta a ako ich ty likvidujes (kvasinky) aby medovina neozila pri izbovej teplote?
Já kvasinky nelikvikuji - normálně s nimi žiju a podle potřeby eliminuji jejich množství a projevy... Pokud chceš medovinu bez kvasinek, použij třeba sterilní filtraci. Anebo pasterizaci.

Jinak sorry jako, ale jsi typický příklad toho, co jsem napsal - na jedné stránce někdo něco vysvětlí a na druhé se někdo znovu zeptá na to samé. Raději ani nebudu ztrácet čas přimýšlením, co si o tom mám myslet...
Sorry sa prijma Smile Precital som tych stranok tu vela a vela postupov je spochybnovanych. Mna zaujimal ciste tvoj postup. Ak si ho uz niekde publikoval, tak som prehliadol. Dakujem.
(23.07.2021 7:38)#beekeeper napsal(a): [ -> ]... Ideálně je medovinu schladit (aktivně) třeba na 4 °C - při této teplotě přestanou být aktivní a pěkně klesnou ke dnu, potom stáhnout z kvasnic nechat ohřát na optimální teplotu pro bentonit a aplikovat ho.

Kolik stránek před tvým dotazem jsem toto napsal?
Ještě doplním, že ochlazení můžeš zařadit opakovaně, před každým stočením - dvakrát je až nad hlavu. Potom ten bentonit. Sterilní filtrace je dobrá pouze v případě, že budeš skladovat při pokojové teplotě. Otázkou je, proč to dělat - v chladu a temnu je ji určitě mnohem lépe. Pokud tedy medovinu neuvádíš do oběhu, kde je nedodržení podmínky nízké teploty předvídatelné, je tento krok zbytečný.

(02.08.2021 15:24)#beekeeper napsal(a): [ -> ]... Doporučuji si o kvasném procesu něco přečíst, ale raději někde jinde, než na tomto fóru. Asi je zbytečné se zde o tom více rozepisovat...
Medovina ako finálny výrobok nemá čo kvasiť ani pri + 30 C bez chemie na stabylitu a korzervantov.CoolCool
ma niekto skúsenosť... preco medovina ktorá rok stala v demijone a bola priezračne čistá... druhým rokom sa zakalila? Nekvasi len už ostala dalším rokom nemenne kalná... stoji na rovnakom mieste celý čas a nebola otvarana
Demizon je maly objem, medovina v nem nema velkou stabilitu. Aby jsi uchoval zadouci vlastnosti, musis delat ve vetsim. Je to stale zivy napoj. Stabilizace idealne mnozstvim nebo sirenim, lihem.
Stabilizacia hentakým spôsobom ja pre ľavorukích, tam poriadne vyfiltrovať.Cool
som si vedomý a jasne.... nie je to jednoduché ale nechcem používať absolútne žiadne konzervanty stabilizátory alebo inú "chémiu" absolútne žiadnu to radšej nebudem medovinu robiť... niektorá prekvasila a vycirila sa do roka a ostala taka aj po naflasovani. tato ma prekvapila tým ze prvý rok bola ok... a teraz druhým rokom zmutnela... pritom stabilná teplota po celý rok v pivnici

to Frey.... kolko to je "ve větším?"
50-100l.
je to 65l
Dělám si medovinu ve várkách 10-20 litrů. Ředění jsem vždy hlídal podle hustoty na 1,12 kg/m3. Před dvěmi lety jsem si pořídil moštoměr. Chtěl jsem zkusit i sušší medovinu, tak jsem to namíchal na 26,5 % dle moštoměru. Chmel obvykle uvařím vedle jako čaj a přidám do medoviny. Tentokrát jsem ho vařil rovnou v medovině. No, medovina se dá pít jen jako doslazený svařák. Jednak je dost suchá, ale hlavně dost hořká. Nevím jestli dát suché medovině ještě šanci.
Moja skusenost sucha=horka. Neviem cim to je, ale ak chyba este sladkost po ukonceni kvasenia, tak je to horke. Vyborne potom travi Smile
kolik je potřeba medoviny na vypálení 1lt.destilatu, medovce?
Referenční URL's