Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Medovina
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
V jakém slova smyslu po pivu?

Ocet snad kažký pozná - ostrý čpivý zápach - čichni si k lahvi octu a hned ti to bude jasné. Pochopitelně se zvýší i kyselost.

Neviděl bych problém vyrobit suchou medovinu, tedy na začátku obsah cukru 28° - pokud se dodrží určité zásady.
Pokud už tam kyselina octová je, tak nepomůže ani doslazení. Jediné, co pomůže, je destilace. Je však potřeba dobře oddělit předek - octan etylnatý v destilátu taky není nic moc...
Po pivu, protože kvasinky. Jen pivo je přefiltrované a stabilizované CO. Takže ji buď ještě nemáš vyčištěnou (vyzrálou) nebo jsi ji dlouho nechal na kvasinkách.
vyčištěná určitě byla ... asi B bude správně, byla dlouho na kvasinkách ... JL
pro Juryna: ocet to není, ten poznám, myslel jsem, jestli to nebylo dáno začínajícím octovým kvašením ...
(24.02.2013 13:20)pecik napsal(a): [ -> ]Dobrý den
Během podzimu jsem se pustil do výroby medoviny (již potřetí) a opět to skončilo stejně - neúspěch.

Reaguji na pecinův příspěvek.

V žádném případě nemůže být octové kvašení způsobeno nedostatkem cukru. Kolik medu dáš je totiž ve finále úplně jedno, důležité je měřit cukroměrem a dostat se na hodnotu která se ti zrovna hodí. Každý med je úplně jiný, takže se to absolutně nedá takhle přesně stanovit.
Ideální naměřená cukernatost (moštoměr stojí stovku a mají ho všude na netu) je od 28-35NM=sladká medovinka, dostatek alkoholu. Hustější roztoky už hůře prokváší.
POZOR: Při stáčení od kalů se první stočení dělá shora, tzn z výšky, aby se to provzdušnilo a zbavilo CO2. V žádném případě nedoporučuju při druhém stáčení znovu shora. Stane se to, že ethanol C2H5OH reaguje z kyslíkem a vzniká kyselina octová CH3COOH. Této reakci se říká oxidace ethanolu. To by mohla být jedna z tvých příčin, páč říkáš, že už to máš po třetí.

Nicméně další možnosti jsou:
  1. nevymyté nádoby (použij savo, vodu, plátek sirného knotu, znovu vodu. Pořádně vypláchnout!
  2. vyvař špunty. (jak tu někdo psal, může to být infikované)
  3. vše co jde do styku s roztokem umyj
  4. kup si dolské kvasinky udělej zákvas a inhibuj větší množství zákvasu.
  5. zpočátku tomu moc netop, kvasinky si to zahřejou sami. Vysoká teplota na začátku způsobí rychlé množení octových bakt. Ty se rozdělí za 20 minut, kvasinkám to trvá 2 hodiny.
  6. kolem špuntu to zalej včelím voskem, aby ti to těsnilo.
  7. neotvírat a nedívat se, až to dokvasí
  8. dej hodně živných solí. Při 32NM dej na 100l aspoň 30g
  9. okyselit citronem(pro bakterie je kyselé pH nepřátelské). Na 100 l klidně šťáva z 6ti velkých citronů nebo kyselina citronová.
    Dávám hodně, protože ta kyselinka hezky doplňuje sladkost medoviny.
    Dále koření dle libosti.
  10. zákvas (v případě dolských k.) přikrej potravinářskou fólií...aby se dovnitř nic nedostalo.
    Teď mě ještě napadlo, nepoužíváš nějakou studniční vodu?
  11. bacha na vodu v kvasných zátkách, ta může být taky zkažená, tak ji po měsíci vylej a propláchni jí.
Jestli tohle dodržíš, tak nemůžeš mít octovou medovinu.

Pak tady padlo že je cítit po pivu. To se mi taky stalo a bylo to při studené metodě, kdy jsem nedával moc medu, spíš jsem to pěkně ošidil a jen zkoušel co to udělá. No pít se to nedá, je to jak kyselé pivo a to jsem tam paradoxně nedával žádné koření ba ani chmel.

PS: Dopoučuji knihu od Libora Dupala kniha o medovině, senzační počtení a nebyla drahá.
Zhruba v každej dvojici demižonov je medovina z jedneho kvasenia, ale iného medu. U časti z nich boli podmienky varenia, kvasenia a pomer voda-med rovnake, no chuť odlišná, niekedy mierne nahorkla. Či ta horkosť bola druhom medu neviem, ale každopádne sa druh medu na chuti medoviny podieľa

[Obrázky: P1010152.jpg] [Obrázky: P1010153.jpg]

Peter vďaka za bod 6 . Ja som sa v termokomore snažil dostať teplotu na požadovanu úroven čo najrychlejšie. Možno to spôsobilo tu kyslastu chuť, a v jednom pripade hotový ocot. Mimo komory sa to nikdy nestalo.
Chuť po pive - niečo pripominajuce mi vitaminy skupiny B som citil v pripadoch nevarenej medoviny. Ochutnavalo ju viac ľudí no výhrady nemal nikto.
Ak to tu už bolo spomenuté tak sa ospravedlnujem .Zaujima ma ako kto medovinu zbavuje kalu. Po prvom stačani ju nechám cca 3-4 mesiace odpočívať a opäť stočim, po troch- štyroch mesiacoch znova, pretože tam kalu malo a jemneho na dne vždy je. Často stačam štyri krát. Po prevrateni demižona nesmie byť badatelny žiaden pohyb na jeho dne.
kontrola čírosti:

[Obrázky: P1010103.jpg]
(14.02.2013 10:58)koubin007 napsal(a): [ -> ][Obrázky: DSCN0132.jpg]

Jelikož mi došel med i medovina z mého medu, tak jsem zkusil vyrobit medovinu z kupovaného medu. Byl to ten na pečení z globusu - 1kg za 50kč......

Tak ne, myslel jsem, že si s tím kvasinky poradí, ale kupovaný med na pečení s touhle etiketou je vážně větší sajrajt než jsem čekal. Barva tmavá, chuť ohavná. Nikoliv po octu, ale prostě po tom umělým medu.
Návod k použití: "za stálého míchání nalijeme do záchoda" a nebo vypálit?
Nemá s tím někdo zkušenosti? Pálence by to tolik vadit nemělo.
Díky za názory.
Pokud to jednou stálo za dvě věci, tak s tím už ani pálenice nic neudělá. Prostě hov.o bude vždy smrdět a chutnak stějně ať vypadá sebelíp.

Libor Tongue
Tos mě moc nepotěšilSad
A teoreticky, dá se vůbec medovina v pálenici vypálit? Myslím jako "legislativně".
Legislativně nelze, ale většinou to páleníkům nevadí. Já neměl problém se domluvit a do papírů se napsalo jablečný mošt. A nebo v nelegální pálenici - na moravě v každým sklepu - tam to nikdo neřeší.
Prolezl jsem doma celý sklep, ale žádnou pálenici jsem tam nenašel. Takže na Moravě v každým sklepě, kromě toho mýho ... Tongue.
Chlapi hledali jste pořádně, myslím v celé chalupě, nejen ve sklepě, tam se pouze provozuje.

Nechci ti brýt iluze, ale opravdu pokud to teď nechutná jak má, tak ani protažení kotlem to nezlepší ba naopak, vydestiluje se všechno a toho ne moc dobrýho tam je víc, opravdu to nemá cenu ztrácet tím čas a peníze. Je to stejné jako včelstvo, pokud je chudé, tak už nikdy silné nebude.

Holt musíš přijmout skutečnost že vylití je tou jedinou možností, protože schovávat to a pak to k něčemu přilévat je hloupost a zkazíš vše.


Libor Tongue
Mám tu 120 litrů zkažené medoviny - chyba při hygieně, pan Lstibůrek tam objevil nějaké bakterie. Smrdí a nechutná. A to má 16% a 18% etanolu zjištěno destilací.
A taky ji dávat pálit nebudu. Zaplatím za pálení a bude dobrá tak akorát do ostřikovačů.
Daj to vydestilovať a následne predaj Poliakom.Uvidíš,aký z toho vyrobia" Spirytus naturalny"...Big Grin
No a co kdybys to dal vydestilovat a poté použil jako rozpouštědlo např. na propolis? Tam si to nějaké chutě či pachutě nehraje, protože se ten alkohol o rozpuštění stejně nakonec nechá odpařit, čímž získáš čistý propolis....
iRP
Podle mně je to úplně zbytečná diskuze. Kolik si myslíte že nateče z 10l té medoviny. Podle mně to nebude ani litr a o chuti ani nemluvě. Přemýšlel bych o destilaci až kdybych toho mněl doma tak 100-200 litrů. V malém množství je to levnější vylét do kanálu!!!
no, nevim...z 20ti litrů už něco nateče, když to schimanského kvasinky dotáhnou na 17procent. 2 litry absolutního alkoholu jsou 4 litry ředěného, což je 8 flašek kořalkySmile
To zase tak málo není a hlavně já bych to chtěl ochutnat. Slivku, calvados a ostatní už znám. A budete to pálit ze zdravé medoviny? To bych jí radši vypil tak jak je teda.
Rád se nechám poučit.
Jestli to někdo vypálíte tak dejte vědět kolik toho nateklo, věřím že z toho medu z Globusu toho nebude z těch 20 litrů víc než 1-2 litry.
Pokiaľ to nebol trestný čin tak som "varil". Tak sa tomu u nás hovorí. A mám toho už dosť za sebou, slivky, jabĺčka, hroznové víno, raž, cukrová repa, čerešne, marhule (viac ako tisíc litrov hotového). Teraz už ani aparatúru nemám a keď dostanem fľašku, tak ju zať niekomu daruje. Pomaly zabúdam ako to chutí... To len tak na okraj.

Tak máš toho 20 litrov 17%-ného. (20*17)/100=3,4 litra stopercentného alkoholu. Domáca pálenka sa robí 52-ka. Tak potom 3,4/0,52=6,54 litra päťdesiatdvojky. Ale aby si to dostal do pitného stavu, musíš to destilovať dvakrát a pri každej destilácií nie si schopný vyťažiť všetko. V poslednej fáze prechádzajú aj nežiadúce chute, tak to treba odstaviť. Pri druhej destilácií ide v prvej fáze metanol, ten musíš tiež zahodiť. Mám takú skúsenosť že pri prvej destilácií vyťažím 90 a pri druhej 85%. Potom by to bolo 6,54*0,9*0,85=5 litrov. To vyzerá sľubne, ide teraz iba o to, kto by Ti to vypálil, keď hovoríš že to má chuť ... Ja by som pri tak neistom výsledku do toho určite nešiel. Raz som robil také malé množstvo z čerešní, ale to bolo iba z úcty k tej neskutočnej práci nazbierať to. Také malé množstvo by potrebovalo aj malé zariadenie. Dúfam že ma niekto nebonzne, a keby aj, tak zapriem aj že som sa narodil.
Venuj sa radšej včielkam, budúci týždeň sa oteplí.
Nemala by tá posledná veta ísť do vlákna Včelárske vtipy? Smile
Zdravím, chtěl bych si udělat svoji první medovinu asi na 15-20 litrů. A zajímalo by mě jak je to s tím zákvasem, všude to píší jinak a přímo to vysvětlené moc není. Chtěl bych vědět kolik vody, medu a kvasinek bych měl tedy na zákvas použít.
Děkuji předem za rady.
Referenční URL's