Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Medovina
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
27st. medovina a med jsem zatím nezkoušel, pak dám vědět, teplota bude nastavená na 48 st. a počítám asi 24 hodin, ale to je zatím dohad.
Všechen med mám v sedmičkách. Zatím rozpouštím med v zavařovacím hrnci 30 litrů, na 8 sklenic nastaveném na 48 st. (max. teplota pak než znovu zapne klesne na 44 st.) s vlastním ohříváním a v tom vařím i medovinu 25 litrů jedna várka.
(26.07.2016 12:10)Leoš Hrdlička napsal(a): [ -> ]Je potřeba si něco o kvašení přečíst , principy , podmínky množení kvasnic, prokvášení a příprava kvasů obecně,proncip kvašení a doby prokvašování , to co tady řikáte jsou jenom řeči které nejsou podloženy výzkumy z lihovarnictví a práce s kvasinkami , ty mluví úplně jinak, přečetl jsem toho hodně a mám podloženo letitou praxí s chybami i úspěchy , medovinu dělám sice poprvé ( furt ale stejný princip) , ale kvasama se zabývám cca 25 let a nikde se nic takového v odborné literatuře prostě nepíše, nic víc k tomu nedokážu říct , ať si to každej dělá jak chce , já se budu držet to co uvádí odborná literatura a co ideálně funguje a co je k výrobě medoviny doporučováno.Je to stejné jako když mi někdo tvrdí , že pil výbornou slivovivi 70 % , to si akorát spálil hubu , to jsou takový ty řeči v partě a tohle je něco podobné . Každý zkušený lihovarník moc dobře ví , že kvalitní nejlepší slivovice kdy se projevují její senzorické a chuťové vlastnosati má mít do max 50 % obj. alkoholu . Zdar a sílu. leoš.
Slivovica 50% je čo, kvalita? To určite ani náhodou, samí bordel a keď sa dakto s toho ožere a pogrca tak je jasne kneď zo zápachu šable čo za humus chlastal. A o bolesti hlavy už ani nehovorím. Ideálna je od 64 - 84%, nespáli žiadne hrdlo. Mi sme ročne pálili 260l 84% slivovice, to bol kvalitný material a nie 50% sračky.
Merkuri kdyby všichni na světě řikali , že hovno smrdí tak tobě bude prostě vonět Smile , bílý víno si ohřívej , doutník si třeba usuš , na lyže si namaž marmiládu a prdel si utírej smirkem , je to tvoje životní filosofie jít proti uznávaným zásadám , ale nakonec proč ne taky je to cesta , chlastej třeba čistej líh . Zdar a sílu. Leoš .
Víš proč palírny ředí na 50 %?Proto, že víc zaplatíš.A dobře víš /aspoň to říkáš/, že když dovezeš slivovici tak bys ji měl nechat tak 3 dny
otevřenou.Vyvonět. Ztráta procent ,přibližně i 3 %. A už jsi pomalu na procentech ..........radši nebudu komentovat.
80 % se prodává líh.
Ale 60 % - 70% je normálka.Tam záleží na co ji máš a co s ní následně chceš provozovat /uložení na delší čas,likéry,místo léku,pití ..../
Také záleží z čeho pálíš a jak následně s ní pracuješ /ideál -dám do prázdného medníku nad rámky,na čtrnáct dní i více ../
Ve Lhotce na LŠNV se testovalo.Ani trnkovice neměla na ní.A to měla na začátku 68 %.
Ale jak jsem již psal :Pasuje ti to tak? Pokračuj.
Co je napsané, nemusí být vždy pravda.A trochu odbočím - Na zdi bylo napsané p... Já na to skočil. A věř, že to pravda nebyla. /Nadneseně/
A jak se říká u nás : Někdo rád holky jiný zase vdolky.......
A Merkuri chce být nej ........Vadí ti to? Tak ho nečti. F.V.
Palírny ředí na tolik,na kolk si řekneš. Je jim to šumák a to,že při 50ti procentech zaplatíš víc je blbost. Já si nechávám ředit na 52,aby po odvětrání měla těch 50.
Tak jinak.Nech vypálit - většinou je od 67%.Nech ji 5 dní otevřenou.Zavři ji a ulož do sklepa.Stačí kolem 15°C.2 až 3 roky špunt nevoskuj.
Pak zakápni voskem a dej ho do igeliťáku aspoň na 14 dní do včelstev.
Následně pozvi koštovatele,nezapomeň na ženy,mají lepší jazýček.
Udělej to párkrát a pak mi napiš.Já ti zaručím,že tu co nabízíš ty ,ti sice nepoňej /darovanému koni na zuby nehleď/,ale můj
recept vyhraje na sto procent.
Nerad piji něco co néni ééégl.
A co takhle přepálená medovina.Dobře vyzrálá..........Ale tu si většinou dělám jen pro sebe.A né dvakrát ,ale třikrát. F.V.
Moc nerozumím,na co reaguješ. Já jen tvrdím,že tvé zdůvodnění ředění na 50% v palírnách je blbost,a na tom trvám. S ovčelováním pálenek zkušenosti nemám,ale s archivací bohaté.
Když jsem nechával pálit /což už je hodně dávno,ani rok kdy naposled, nepamatuji,začátek ano 1975/,tak mi tohle řekli.Tam jsi ,ale dával
vše do jednoho velkého boxu.A já chtěl silnější.Od té doby jen............F.V.
Proč pijete líh?
Je rozdiel keď páleničiar napáli 52% a 84%! 84% keď si zriedim na 50% je to iné pitie než to napálené 52%. lepšie sa pije keď v 2dcl pohári je polovica ladu a zaleje sa 84% alkoholom. Dobre sa chladí, rozpúšta a riedi, je to fantastické, mňam.Cool
Líh se u nás dělal a snad ještě dělá z Brambor.
A co pili hlavně doktoři,veterináři ? Líh,zaručeně čisté pití.
To jen dnes : Kdo nepije whisky není in.
Já se ,ale raději dál držím té naší domácí hwisky.Kudy chodí,tudy léčí.Co si kdo sám udělá, to má.Nejraděj. F.V.
Ale k čemu je to dobré, pít líh? Nebo ty pálenky?
A k čemu je dobré pít medovinu,víno a nebo ty břečky z obchodu?
U nás se pálenice /slivovice/ používá ze vnitř a z venku.
Bolej tě nohy,záda,ruce........? - namaž si je slivovicí.
Bolí tě žaludek,zuby......... ?- 1 štamprlička to spravý
Máš bol na srdci ..............? - ............
Chceš někoho uplatit.........?.Flaška to spraví
Jdeš na narozeniny,svadbu......?.Demižónek je krásný dar a vítaný......
Vidíš jak univerzální lék to je? F.V.
..Kohoute..radšej sa nepýtaj..oni ti to prezradia a začneš tiež..

(28.07.2016 10:59)vlcek napsal(a): [ -> ]A k čemu je dobré pít medovinu,víno a nebo ty břečky z obchodu?
U nás se pálenice /slivovice/ používá ze vnitř a z venku.
Bolej tě nohy,záda,ruce........? - namaž si je slivovicí.
Bolí tě žaludek,zuby......... ?- 1 štamprlička to spravý
Máš bol na srdci ..............? - ............
Vidíš jak univerzální lék to je? F.V.

..a dobre sa stým aj rozmrazujú okná na aute..len to nesmú zacítiť miestny štamgasti,lebo hrozí lynč (ako mne raz Wink )
Máme asi šest flašek různých pálenek. Dostával jsem je od chlapa z vedlejší osady a nikdy mě nenapadlo ochutnat. Byl to absolvent VŠCHT. V pálení byl fakt dobrej Tak já si tedy na jeho počest někdy nohu namažu, to není blbej nápad.
Ono hodně věcí je které nevzpomeneš - Jako třeba tahle.Krásně se tím ředil benzin v Trabantu.A měl jsi vidět ten FOFR!!!!!!!!!!!F.V.
Od nedele začnem variť medovinu, už som na ňu vyčlenil 4T medu.Cool
Jak děláte medovinu z vicek? Jak dlouho je macite? Kolik ma mit cukernatost,nez davate kvasinky? Apod.
Karol odviečkovance skladujem natlačené vo vedrách.Na konci sezóny ak je tých vedier viacej,tak odviečkovance dám do termokomory a nadstavím teplotu na 60C.
Za dva dni sú odviečkovance rozpustené na vosk.Po vychladnutí odoberiem z vrchnej časti voskový koláč a v spodnej časti vedra mi zostane čistý med.Takže žiadne pranie v teplej vode.:-)Tento spôsob je absolútne jednoduchý a bez straty jedinej kvapky medu.
Na 100l medoviny potrebujem približne 45kg medu a podľa normalizovaného muštomeru sladkosť upravujem na 32.
Jak meris 32? co jsem nasel jsou max do 30...Sad

(14.07.2012 18:29)kerimir napsal(a): [ -> ]V první řadě nepoužívat vinné kvasinky, ale kvasinky určené k výrobě medoviny. Tady máš tabulku snad ti pomůže.


Příprava roztoku .............................................. Konstanty
Celkový objem roztoku (l) 4......................Celkový objem roztoku (l) 100............ hustota medu 1,4201
Požadovaná koncentrace (hm. %)27,00%... Hmotnost medu (kg) 37...................... Obsah cukru v medu 75%
Hmotnost medu (kg) 1,174........................ Koncetrace medu (hm. %) 33,35%....... Z 1 Kg cukru vznikne X l alkoholu 0,6
Objem medu (l) 0,827................................ Objem medu (l) 26,055......................... Kvasinky začínají hynout při 14%
Objem vody (l) 3,173................................ Objem vody (l) 73,945
Počáteční hustota roztoku 1,08.................. Počáteční hustota roztoku 1,109

Průběh kvašení Průběh kvašení
Aktuální hustota (0,99 - 1,020) 1,005............... ....Aktuální hustota (0,99 - 1,020) 1,005
Odhad % alkoholu (výpočtem) 10,80%.................Odhad % alkoholu (výpočtem) 13,79%
Odhad % alkoholu (z tabulky) 11,10%.................Odhad % alkoholu (z tabulky) 13,70%
Zbytkový cukr (g/l) 34,3 ................................... Zbytkový cukr (g/l) 40,7
Teoretická max % alkoholu 13,20%.........................Teoretická max % alkoholu 16,65%


Pozn.
* vyplňují se pouze oranžové buňky
**
Směs medu a vody 1:1 odpovídá koncentraci 50 hm. %
Směs medu a vody 1:2 odpovídá koncentraci 33 hm. %
Směs medu a vody 1:3 odpovídá koncentraci 25 hm. %
Směs medu a vody 1:4 odpovídá koncentraci 20 hm. %

Můžeš prosim poskytnout tuto tabulku v excelu?Děkuji
Referenční URL's