Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Medovina
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Uvádzať sa môže ale nikto nenapíše že či je z toho medovina " Suchá, polosuchá alebo sladká " a tak isto ti nik nenapíše aký med sa má použiť lebo aj v tom je citelný rozdieľ. Teraz si len amatér ale určite sa vyšplhneš aj vyššie. Veľa zdaru!
Říká se tomu vinifikátor a jeden profík mě tvrdil že mu červené prokvasí za 3 dny. Řídí to počítač, na začáku si rmut nádrž zehřeje, při kvašení hlídá optimální teplotu, po vykvašení sama vychladí.
(14.07.2019 20:58)Hrk napsal(a): [ -> ]Jaký je poměr surovin při založení do 15 l demižonu?

Souhlasím s odpovědí Merkuriho. Nemám dost zkušeností, proto jsem raději mlčel.
Moje první pokusy byly vždy v malém množství s různými poměry a nakonec mi nejvíc vyhovuje poměr půl na půl. Mám jistotu, že medovina bude vždy sladká a další doslazování a podobné pochybné operace nejsou třeba. Myslím, že je poměr stejný za studena nebo u převařený. (dělám za studena)
Původně jsem vycházel z návodu Dolských kvasinek, kde je uvedeno několik poměrů dle záměru. Nejsladší tam byl 2:3,med - voda, pokud si dobře pamatuji.

Prostě, nejlepší je udělat zkoušky v malém množství , pak ochutnat, rozhodnout a .....

VlastaM - ty jsi byl asi první pozoruhodný úkaz tohoto fora, který ještě bez včel, virtuáně včelařil ve své hlavě na 100%. Teoreticky vše dokonale zmáknuté, atd.
Můžeš prosím zhodnotit první zkušenosti se skutečnými včelstvy?
Zdravím, před třemi dny jsem si udělal rozkvas na výrobu medoviny a dnes jsem k němu přišel a nejsem si jistý jestli jsem ho udělal dobře. Už to nijak nešumí, ani netvoří pěnu. Spíše se kvasinky s kalem usazují na dno.
Poradil by mi prosím Vás někdo, zda mám udělat nový rozkvas či nikoliv (viz. foto v příloze). Děkuji
[Obrázky: 67478811-1023044021395008-5920415617839529984-n.jpg]
[Obrázky: unnamed.jpg]
Správne spravený rozkvas má vyzerať takto.Na jeho aktiváciu stačí pol hodina.
Nič si nenapísal o tom aké kvasinky si použil a tiež nič o tom, ako si rozkvas pripravil.
Na tvojom mieste by som pripravil nový rozkvas a vybral si k priprave kvalitnejšie kvasinky trebárs Fermivin PMD či Shimansky.
Použil jsem kvasinky od Schimaski. Postupoval jsem tak, že jsem v litru vody rozvaril 120 gramů medu. Povaril 10 - 15 minut, nechal zchladmout na 25-30 stupňů. Poté jsem primichal kvasinky a hrnec prikril pokličkou. Hned v ten den mi přišlo, že kvasinky pracuji, ale nyní jsou usazené na dně.
Na prípravu rozkvasu sa med nepoužíva. Kvasinky sa dajú do trojnásobného množstva vlažnej vody a ako energiu im pridáme trocha cukru.Do pol hodiny musia byť aktívne a môžme ich vyliať do roztoku medoviny a obsah po dodaní živnej soli zamiešať. Do 12 hodín už musí kvasiť celý obsah roztoku medoviny.
(04.08.2019 11:48)Petr Š napsal(a): [ -> ]Použil jsem kvasinky od Schimaski. Postupoval jsem tak, že jsem v litru vody rozvaril 120 gramů medu. Povaril 10 - 15 minut, nechal zchladmout na 25-30 stupňů. Poté jsem primichal kvasinky a hrnec prikril pokličkou. Hned v ten den mi přišlo, že kvasinky pracuji, ale nyní jsou usazené na dně.

A živná sol je kde?Huh
Živná soľ sa do rozkvasu nedáva,tá sa dáva len do celého obsahu budúcej medoviny.
Rozkvas má obsahovať len vodu,trochu cukru a kvasinky-viac netreba špekulovať
No ja to hneď dám do zákvasu a potom keď to vylejem do obsahu tak to kvasí perfektne za 6 hod. Aby bol v zákvase cukor je dáky nonses....Cool
Spletl jsis dolske a schimanskeho kvasinky. U dolskych delas zakvas 3d, u sch to das hned jak se to rozbehne, u vinarskych staci vlazna voda bez medu ihned do brecky
Právě jsem četl z různých postupů, že od Schimaski se mohou použít hned, ale když chce mít člověk jistotu ať je nějaký den nechá pracovat. Tak jsem to právě takto udělal.
Zákvas dělám tak půl dne předem (není to ale nutné stačí i hodina), do litru teplé vody cca 2-3 velké lžíce medu, lžičku živné soli Supervit a samozřejmě kvasinky BS 10, za chvíli se začne tvořit pěna. Po přdání do medového roztoku (28, max 30 Brix) spolu s živinami Supervit v dávce dvonásobné oproti návodu to musí druhý den jet jak vinný burčák, pokud ne je někde chyba.
Podobně by měly fungovat i kvasinky Shimanski, které jsem ale opustil, nenadchly mě a jsou předražené.
Takto kvasí medovina poobede keď sa nalial zákvas. To na povrchu je prášková škorica a tá aj tak za 10 dní klesne dolu.

(21.07.2019 10:37)Merkuri napsal(a): [ -> ]Na 10 l medoviny potrebuješ 4,5 - 5 kg medu. Shimansky kvasinky som skúšal ale som od nich upustil, takže tak. Keď dáš ráno kvasinky tak poobete to musí poriadne kvasiť a musí to aj bublať. Proces kvasenia po 2 týždnoch pomaly klesá ale sa nezastaví. Prejde 4 mesiace a je to hotové čo už badať že kal sa začína tvoriť na dne. Potom už len príprava na čírenie a neskoršie filtrácia.

Dobrý den,
mockrát děkuju, že se s námi dělíte o praktické zkušenosti při výrobě medoviny.
Výše uvádíte 4 měsíce před čeřením. To necháváte medovinu 4 měsíce v kvasné nádobě?
Medovinu po kvašení stáčím a dávám do sklepa (původně na brambory). V tomto létě se mi ve sklepě některé znovu rozkvasily (zvedlo se víko plastové nádoby). Tzn. že nebylo pořádně dokvašeno, že ano?
Vím, že doba kvašení je závislá na teplotě. Měl jsem za to, že při vyšší teplotě (např. nad 20 C) se zhoršuje kvalita medoviny (ztrácí některé chutě). Máte prosím podobnou zkušenost nebo je to zanedbatelné?
Děkuji
S pozdravem
VN
Moja medovina má rovnaké chute. Medovina kvasí 4 mesiace a nič sa nerobí, žiadne stahovanie. Po vykvasení sa pripravuje na čírenie a tiež sa nič nestahuje. Vyfiltrovať a môže zrieť.Cool
(21.07.2019 9:32)Hrk napsal(a): [ -> ]Vzal 100g medu, přidal teplý litr vody. Do toho cca 4g Shimanskeho kvasinek, 1g živné soli. Další 4 gramy soli šoupnul do demižonu.
Zákvas za 30 minut už hezky perlil, tak jsem to nalil komplet do demižonu.

Takže začínáme čtvrtý týden kvašení. A jsem opět lehce zmaten.
Medovina zjevně kvasí, ale pouze tempem jedna, dvě droboučké bublinky za půl minuty.
Je to málo, je to normál?
Co jsem četl, první kvašení je obvykle 4 až 6 týdnů. Někdo při podobně málo častém bublání již stočí a nechá zrát, jiný dodá živnou sůl, at kvasinky mají co baštit k cukru, někdo nechá kvasit dalších 14 dnů a neřeší.
Tak nevím Dodgy
Nevím jak to dělají ostatní,ale u mne probíhá první kvašení 4 až 6 měsíců,nikoli týdnů.
Potom,co přejde fáze bouřlivého kvašení,to probíhá přesně tou intenzitou co popisuješ.
To je normalni, pockej jeste tyden a stoc to do cisteho skla
(13.08.2019 7:57)Hrk napsal(a): [ -> ]Medovina zjevně kvasí, ale pouze tempem jedna, dvě droboučké bublinky za půl minuty.
Je to málo, je to normál?

Celé kvasenie je oničom.
Referenční URL's
  • Včelařské fórum – o včelách a včelaření: https://www.vcelarskeforum.cz/index.php
  • :