Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Medovina
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
ted jsem okostostoval svoji rozkvasenou medovinu a nemam z toho vubec dobrý pocit. Při okostovani tam citím nakyslou chut kombinovanou se sladkosti. Změril jsem ji a doslo ke zmene z 26 na 18 stupnu sladkosti.Zakladal jsem ji cca před 2 tydny. První tyden se tomu moc nechtelo, tak jsem tomu pomohl topidlem na 24 C a ted to jede pěkně. Kdyz přivoním ocet jako takovy necítím, spis alkohol. Dělal jsem ji za studena, je to takovy pokus. Překvapuje me tam takova nakyslost v chuti,kdyz je tam jeste tolik zbytkoveho cukru. Je to normalni nebo ne?
Ja som vedel, že som tam mal dať viacej tej živnej soli, dal som podľa návodu na obale 10 g na 50 l a nekvasí to dobre, mal som dať dvojnásobok. Minulý rok som to robil tiež podľa návodu a na vianoce tá májová medovina ešte nebola dokvasná. Keď som dával dvojnásobok živnej soli , chytilo to takú pachuť "myšinu" ktorá sa po pár mesiacoch stratila, keď kvasinky spotrebovali soľ z roztoku. Predpokladám, že sa nič nestane, ak tam tú soľ ešte dodám.
Použil som tieto kvasinky:

[Obrázky: CAM02839_1.jpg]
Jeden začátečnický a matematický dotaz:

Mám 4,6 kg medu, který chci použít na medovinu (po důvodech nepátrejme - zkvašený). Všude čtu o poměru 1:2 (i jiné poměry, ale pro matematickou jednoduchost). To znamená 1 kg medu (otázka č. 1 - nebo 1 litr???) na 1 litr i kg vody. V mém případě tedy dám 4,6 kg medu a 9,2 litrů vody. Zjistím někde, jaký je tedy celkový objem výsledného roztoku dříve, než to smíchám (kvůli množství kvasinek do zákvasu) - ot.č.2? Kvasinky počítám z množství přidané vody nebo celkového medového roztoku, tedy čísla, které zatím neznám - ot.č.3? Protože mě mate výpočtová tabulka na #432, kde se různě uvádí objem a hmotnost a celkově mi to nesedí. Stejně jako mě tam okolo matou různé přepočty hustoty medu, čili ještě větší obsah vody, koncentrovaný med atp.

Chápu v takovém případě dobře, že na zákvas použiji cca 0,1 kg medu a 1 litr vody, povařím, nasypu kvasinky dle očekávaného celkového objemu medoviny (viz ot. č. 2), špetku živné soli a nechám v hrnci pár dní pracovat, poté po pár dnech přiliju do zbývajícího povařeného roztoku 4,5 kg medu a 8,2 litrů vody, přidám zbytek soli a nechám kvasit? - ot. č. 4

O obsah alkoholu ve výsledné medovině, ani o sladkost mi nejde, prostě jen zužitkovat med, ale nepokazit technologii. Díky!
No Merkuri, niekto vyrába aby predal a druhý len pre potešenie svojej duše. Všetko okolo včielok robím pre radosť a pre seba svoju rodinu. Preto ma tvoje recepty na hektolitre za pol roka vôbec neberú a nebudú. A je viecej tých čo to robia pre seba a pre rodinu ako takých, ako si ty. Preto som napísal, ako to mám u nás doma ja. Smile

(20.06.2017 20:42)Sosi napsal(a): [ -> ]Jeden začátečnický a matematický dotaz:

Mám 4,6 kg medu, který chci použít na medovinu ......
Sosi, netráp sa, daj diel medu a dva vody, rozvar a daj vinné kvasinky a hotovo. Pokiaľ chceš špecialitky, daj si bylinky .... netreba hľadať vedu.Oni aj "majstrovské" recepty sú, ale každý rok je iný med, iná teplota .... rob tak, aby tebe chutila.
no, tak to nakonec i dopadne, jen by mě to zajímalo, ať se to nějak naučím chápat a pro příště Smile
Tímto způsobem zužitkovat med a vyrobit něco co připomíná medovinu? Nejde Vám o to, aby měla alkohol a nebo byla sladká? Pak je divné, že se ptáte na poměry. Tak to smíchejte něco tam nasypte, a když nebude todle, tak tam dejte to co je a bude medovina alá Babica.
Tím jsem chtěl naznačit, že v tuto chvíli nechci řešit nějakou cukernatost, obsah alkoholu atp., protože ji vypiju sladčí i hořčí, méně i více alkoholickou... Na Babicu jsem alergickej, to bychom nebyli kamarádi...
4,6kg medu a vody toľko aby bolo to dohromady 10L.
Normálne kvasinky okrem Dolskích nepotrebujú sa niekolko dní množiť. Ja keď večer uvarím medovinu o 22,30hod tak odoberiem z navareného, dochladím doliatou vodou a dám kvasinky + soľ. Ráno o 6,00hod to už kvasí a nalejem to do medoviny a tá už kvasí poobede. Sudy alebo demiony musia biť na polisteréne aby podlaha neochladzovala sudy alebo demiony.
Těžko se odhaduje poměr voda a med, protože přidávám i med z víček s vodou.
Dělám to tak že, smíchám med s vodoulibovolný poměr potom to dvě hodinky lehce vařím a sbírám pěnu.
Poté nechám do rána vychladnout a ráno doředím převařenou vodou na 30-32% sladkosti.
Měřím moštoměrem (pozor většina má stupnici pouze do 30%).
Množství kvasinek a živ.soli moc neřeším, na sáčku je napsáno na 50-100l, tak raději víc a je jistota.Big Grin
Hodně úspěchůBig GrinBig GrinBig Grin

(20.06.2017 22:36)Merkuri napsal(a): [ -> ]4,6kg medu a vody toľko aby bolo to dohromady 10L.
Normálne kvasinky okrem Dolskích nepotrebujú sa niekolko dní množiť. Ja keď večer uvarím medovinu o 22,30hod tak odoberiem z navareného, dochladím doliatou vodou a dám kvasinky + soľ. Ráno o 6,00hod to už kvasí a nalejem to do medoviny a tá už kvasí poobede. Sudy alebo demiony musia biť na polisteréne aby podlaha neochladzovala sudy alebo demiony.

Plný souhlas.
Jinak Dolské nebrat ani do rybízáku.Big GrinBig Grin
(20.06.2017 20:51)MiroLunak napsal(a): [ -> ]No Merkuri, niekto vyrába aby predal a druhý len pre potešenie svojej duše. Všetko okolo včielok robím pre radosť a pre seba svoju rodinu. Preto ma tvoje recepty na hektolitre za pol roka vôbec neberú a nebudú. A je viecej tých čo to robia pre seba a pre rodinu ako takých, ako si ty. Preto som napísal, ako to mám u nás doma ja.
Lenže ja medovinu robím jak pre seba a preto žiadne stabilizátory, chem. príchute a pod. Tiež pre mňa je radosť robiť pri včelách a z radosťou sa o ne starám... Tongue
Takže jsi docela slušný alkoholik, viz. :

(20.06.2017 7:44)Merkuri napsal(a): [ -> ]... ja už som toho roku spravil 2 400l a ešte spravím čo včera som spravil 220L ...
Rozumím tomu tak že Merkurimu dělá stejnou radost vyrábět medovinu pro sebe i pro prodej.
Pro prodej nepíše.
Honzo,ale on ji uloží do sklepa aby dozrála /10,20 let....../.A chodí jen koštovat !!!!!!!!!!!!!!!! F.V.
Píše medovinu robím jak pre seba

Myslíš že ti co tu točí tuny medu a v každém příspěvku výslovně nepíšou že ho mají na prodej je taky snědí sami?

Ale to já jen tak, venku je vedro a nechce se mi dělat nic užitečného...
Nevím co ti co tu píšou že točí tuny medu.....
Na medovinu ročne potrebujem normálne 2tony medu, taka medovina čo je na predaj je aj na môj konzum.
Stane se něco, když se medovina dá na první kvašení do demižonu, který byl čerstvě vysířen a desinfikován?
Ahojte majstri medovinári Wink Mám dilemu. Je lepšie pridávať koreniny a byliny do medoviny pred búrlivým kvasením, alebo pred procesom dokvasovania? Nemôže prísť k dákemu zhorknutiu medoviny, alebo prehnane silnej aromizacií medoviny pri dlhodobom vyluhovaní korenín ? Názory na toto sa dosť rôznia a rád by som v tom mal trochu jasno.. Ď.
(26.06.2017 9:37)marek120 napsal(a): [ -> ]Ahojte majstri medovinári Wink Mám dilemu. Je lepšie pridávať koreniny a byliny do medoviny pred búrlivým kvasením, alebo pred procesom dokvasovania? Nemôže prísť k dákemu zhorknutiu medoviny, alebo prehnane silnej aromizacií medoviny pri dlhodobom vyluhovaní korenín ? Názory na toto sa dosť rôznia a rád by som v tom mal trochu jasno.. Ď.

Ahoj, mohl by prosím na toto někdo ze zkušených odpovědět ? Děkuji.
Referenční URL's