Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Medovina
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Chytré knížky říkají, že bílkoviny negativně ovlivňují chuť medoviny.
Zdravím všechny,tak převářím znovu abych stoho dostal zbylou bílkovinu,no nic chybama se člověk učí Smile
(07.08.2013 16:14)kerimir napsal(a): [ -> ]Chytré knížky říkají, že bílkoviny negativně ovlivňují chuť medoviny.

Je zde někdo, kdo to vyzkoušel?

Tedy vyrobil medovinu bez vaření ať s úspěchem či bez úspěchu. A nebo jsme zase u včelařských knížek které tvrdí, že se musí ........ a jinak to nejde.
Jo,jo, taky se vyrábí medovina bez vaření a dokonce je uvedena na trh....:-)Nezkoušel jsem to, ale vím, že to jde.Smile

A dokonce má název Benátecká medovina....Big Grin
Medovinu bez vaření jsem zkoušel jen 1x, naštěstí jen 10 litrů. To, že jí zůstává většina v demižonu už 3 roky, vypovídá nejlépe o její chuti ve srovnání s vařenou.
Asi největší problém jsem s nevařenou měl s vyčiřením. Musel jsem použít bentonit, protože byla stále kalná.
Znám jednoho co to umí bez vaření a jeho názor na vařenou je docela pochopitelný - pokud med vaříme x hodin, tak to pak můžete vyrábět z invertu. Z hlediska oněch látek co dělají med medem už to není med.
Ona je taky otázka, co ty látky říkají na alkohol Smile
(07.08.2013 20:31)KaJi napsal(a): [ -> ]Je zde někdo, kdo to vyzkoušel?

Tedy vyrobil medovinu bez vaření ať s úspěchem či bez úspěchu. A nebo jsme zase u včelařských knížek které tvrdí, že se musí ........ a jinak to nejde.

(07.08.2013 21:58)MUDr.Vladimír Šumera napsal(a): [ -> ]Medovinu bez vaření jsem zkoušel jen 1x, naštěstí jen 10 litrů. To, že jí zůstává většina v demižonu už 3 roky, vypovídá nejlépe o její chuti ve srovnání s vařenou.


(07.08.2013 22:03)PetrM napsal(a): [ -> ]Asi největší problém jsem s nevařenou měl s vyčiřením. Musel jsem použít bentonit, protože byla stále kalná.

medovinu jsem zatím dělal pouze jednou, nevařenou. Zpočátku byla suchá jak Sahara, po doslazení medem jsem ji nechal téměř rok zrát, nyní je krásně vyčeřená a je chuťově dobrá. Nevařená mě láká více, než vařená. Je pravda, že je zde mnohem více rizik, proč by to nemělo dopadnout dobře. Ale zkusím zase další várku.
Tak letošní první várka - 90l už pěkně bublá. Měl jsem problém s melecitózou, asi jako všichni, tak jsem pár rámku pořádně propláchl a výsledek byl výborný. Medovina voní krásně i bez přidaného koření.
Na vaření používám starý kamnovec...je to věcička k nezaplacení, neboť takový var jaký je tady mi postačí tak na hodinku, abych odstranil veškerou pěnu. A navíc má provoz zdarma.
Ještě k těm kvasinkám o kterých se tu pořád mluví: s kvasinkami schimanski to není žádná věda, kvasí i při nižších teplotách a není to taková alchymie jako s dolskými. S těma jsem se něco natrápil!

[attachment=2145] [attachment=2147] [attachment=2146]
Já to vidím tak, že z čistého cementu jdu do nekořeněného medového vína - to jsem chutnal z melecitozy a bylo výborné.
Takový ten zbytek ze světlých víček, vylámaného voští atd atd. uvařím klasicky a ty poslední vejškrabky jako základ pro víčkovici - ten základ stejně žádnou chuť nemá.
A samozřejmě něco do víčkovice. Smile

Tak jdu dolovat. Smile
Já dělám medovinu také za tepla (převářím ji). Letos je to již třetí sezona. Nevím, zda je to složením medu, ale letos jsem prakticky neměl skoro žádnou pěnu - bylo spousty pěny hned v počátku varu a po cca. 10 minutách již nic....a to jsem to vařil pak ještě asi hodinu. V předchozích letech jsem pěnu sbíral téměř celou dobu varu (1-1,5 hodiny).

Jinak ke kvasinkám - já používám ty dolské a zatím k nim nemám výhrady, obě předchozí sezony se povedly bez obtíží a letošní zatím začíná také kvasit podle představ (zakvašeno v pondělí, včera již kvasná zátka krásně bublala).
KaJi, co je to víčkovice? Smile
Okapaná víčka zaliješ nějakou pálenkou - slivovicí, kalvádosem...
Do 1/3 3,5 l lahve víčka a zbytek pálenka. Jen se to nesmí přehnat s množstvím víček - je to pak moc sladké.
A nechat tak 14 dní za občasného zamíchání louhovat.
Zdravím všechny,chci se zeptat,zákvas bude hotový,chci ho přidat do 150 litrů,a zamíchat a nechat odpočinout den,pak budu nalívat do vyvařených demižonů,. Budou potom kvasinky v celém objemu?? Nebudou jewnom někde na dně?? Díky za odpovědi
Já vyrábím nevařenou medovinu už dlouho a s ničím negativním, v čem si tady mnozí přímo rochní, jsem se nesetkal. Pokud vím i jiní velkovýrobci nevaří, nejspíš proto, že by se museli z nárůstu prací zbláznit. Základem úspěchu jsou kvasinky Schimansky, nebo Lalvin. Určitě se vyhněte dolským. Věci také prospěje najednou kvasit větší množství! Vše jde pak mnohem snadněji. Odbyt mě neustále narůstá a spokojených zákazníků také. Zdraví R. S.
Marku, kvasinky se rozptýlí samozřejmě v celém objemu. Dokonce bych řekl, že za ten den už by mohly začít i pracovat a bublatSmile


Aha takže ten výluh z víček se pak jen přecedí a pije se to jako takový medový likérSmile. Zajímavý recept.
Máte někdo zkušenosti s pálením medoviny?
(08.08.2013 10:32)PetrM napsal(a): [ -> ]Okapaná víčka zaliješ nějakou pálenkou - slivovicí, kalvádosem...
Do 1/3 3,5 l lahve víčka a zbytek pálenka. Jen se to nesmí přehnat s množstvím víček - je to pak moc sladké.
A nechat tak 14 dní za občasného zamíchání louhovat.

A nebo taky vydestilovaný med - na rozdíl od medoviny je zbytečné aby v kvasu byla vyšší koncetrace cukrů která by zbyla kvasinkami nevyužita.

Je to zdravé - alkohol, med a propolis co je na víčkách - takový včelařský Bols. Smile

Na Moravě je obdobný Valašský penicilin - základem je slivovice.

Ta 3,5litrová skelnice je dobrý nápad. Já to jednou dělal v láhvi, pak mě manželka donutila ten regál ve kterém byly různé nedopité láhve jako vzorky jak se co kdy povedlo uklidit. Tak jsem poslechl a všechno to slil i s tou "divnou zakalenou medovinou" a jak řekla, tak uklidil.

Běžně nebývám doma opilý, ale víceméně jsem v tom byl nevině a na rozkaz. Smile

Teprve druhý den mi došlo, že jsem zlikvdoval poloprovozní vzorek. Smile



(08.08.2013 13:52)koubin007 napsal(a): [ -> ]Máte někdo zkušenosti s pálením medoviny?

Základem je dobré utajení. Jinak chodí mlsat celníci. Smile
Za kolik prodavate litr medoviny? Na deset litru se spotrebuje asi 3,5 kg medu, energie,prace...
já dělám sladší, ale v zásadě je to jedno.
Občas něco po známých, ale spíš co si uvařím to si vypiju. Za míň jak za 120kč/l bych jí neprodával, kdybych to dělal na kšeft. Je s tím spousta práce a hlavně, aby to mělo požadovanou kvalitu, tak musí pár měsíců zrát. ve srovnání s vínem, jsou náklady podstatně vyšší, proto se po světě taky pije mnohem víc vína, protože málokdo by byl ochotný dát za litr v krámu třeba 190kč.
Referenční URL's