Včelařské fórum – o včelách a včelaření

Úplná verze: Medovina
Prohlížíte si holou variantu vašeho obsahu. Prohlédněte si úplnou verzi s příslušným formátováním.
Medovina je ve sklepě už tři týdny, zdá se mi, že kvasinky od Schimanského už svou práci odvedly, pěna i bublání zmizelo. Uvažuji, že bych ji z kvasné nádoby přelil do něčeho menšího, kde by ještě pár týdnů mohla bublat. Mám ji v nádobě, určené pro kvašení piva, velmi praktická věc, ale není bohužel plná, tolik medu jsem na to obětovat nechtěl, když je to první pokus.
Proč ji máš ve sklepě? Jaká je tam teplota? Za tři týdny ještě není prokvašená.
Je tam v zimě v létě 15 stupňů, ideální teplota. Alespoň podle letáku u kvasinek.
Špatně si to vykládáš." Optimální teplota pro kvašení je 12-30°C........které svoji optimální intenzitu zachovává při teplotě 12-15°C. .....Aby prokvašení proběhlo optimálně, neměla by se teplota zvýšit nad 24°C... Přesuň ji do vyšší teploty a ještě tři neděle pojede.
Kolik musí být zákvasu, Když budu dělat medový roztok ze 4l vody a 2kg medu ?
A já jsem si myslel, že když dělám medovinu do 10 litrového demižonu, tak jsem divný, že toho dělám tak málo Smile
Já jsem dělal asi 3 dcl zákvasu, takže bych totéž udělal i pro těch tvých 6 kg.
Dík za odpověď. A jaké by bylo složení na 3dcl zákvasu (voda,med,kvasinky) ?
Big Grin nám buble 75 litrůAngel
Já dával kvasinky Schimansky a na 10 listů to byly 2 gramy. Ještě jsem tam dal 2 gramy živné soli také od nich.
Tekutinu jsem odebral z toho, co jsem vařil.
Angel To znamená, že na 3dcl zákvasu musím dát 0,07 gramů kvasinek a živné soli ? Huh
Přestala mi kvasit medovina, co dělám špatně?
Mám jí v 10 l demižonu od 17.7., teplota kolem 25 C , nedelal jsem zakvas, kvasinky mam od schimanskeho. 3 kg medu na 7 litru vody(nebo tak nějak, celekm 9 l roztoku). Roztok jsme vařil, pak jsme přidal kvasinky, a živnou sůl, provzdušnil. Na okrajich se zacaly tvorit bublinky a myslel jsem že to kvasí, ale bulkátkem na hoře v demižonu bublinky nešly, ted uz se ale nevytvari a nic se neděje. Stejny problem i vloni. Jakou můžu dělat chybu? Dá se to nějak spravit aby se to zase rozkvasilo?
Nedal ste kvasinky ješte do teplého roztoku?? A nebo ste jich dal málo. Takle nevim musel bych to vidět. Ty bublinky sou vzuch který se do kvasu dostane přelíváním.
Kvasinky a živ.sůl dáváš podle množství medoviny, ne podle zákvasu. V malém množství se těžko stanovují váhové nebo množstevní poměry. Také se spíš udělá chyba, která se těžko napravuje. Jediné plus, že když se to musí vylít do kanálu, není škoda tak velká.Big Grin Stanaxi, zkus otevřít demižon a obsahem zamíchat. Ono je vůbec dobré, během prvního kvašení, vždy tak po deseti dnech s tím zamíchat. Není také možné, že ti u "bulkátka" někde kolem, utíká oxid? Kristule sympatické množství, stejně ale nebude stačit.Big Grin
Kvasinky jsem dal malé misky do roztoku o teplotě tuším 35 C, a pak jsme to celé smíchal s roztokem tech 9 l, který měl 20 C. Zákvas jsem nedělal, takže jsem to množství kvasinek dal podle návodu.
Bulkátko jsme zakapal voskem ,ale je možní že né uplně dokonale, ale předpokládám, že kdyby se tma něco dělo a vzduch utíkal mimo, tak by se tam alespoň něco dělo, ne?
Když přidám znovu kvasinky, provzsušním to, mohlo by se to zachránit?
Už táhneš 4 týden, to už Schimanskýho kvasinky pomalu budou končit. Zkus s tím nejdříve zakvedlat. Tím nemůžeš udělat chybu. Při té příležitosti, zkus ochutnat.
A proč to provzdušňujete?? Medovinu sem ještě nedělal ale víno stačilo zamíchat. a pak sem si toho měsíc nemusel všimnout Smile
Protože, znova nabudíš už spící kvasinky.
No to jo... ale stanaxpíše že mu to kvasit ani nezačalo Smile takže tam je podle mě buď málo kvasinek... a nebo se dali do teplý medoviny a umřely... a už asi vim čim to bylo Smile vy ste je rozdělal v roztoku 35 stupnu a pak je nalil do 20 stupnu... to je toplotni sok kterej kvasinky zlikviduje... lepší je nabrat roztok a zadělat je v něm a pak to nalít zpátky a promíchat. Možná se znova rozjedou když s tim zamíchaté jak radí Zdenek ale pochybuju.
(09.08.2011 14:21)Zdeněk Brentner napsal(a): [ -> ]Už táhneš 4 týden, to už Schimanskýho kvasinky pomalu budou končit. Zkus s tím nejdříve zakvedlat. Tím nemůžeš udělat chybu. Při té příležitosti, zkus ochutnat.

Vařil jsem 12.7. a tak jsem s tím demižonem lehce zamíchal. Je fakt, že pár posledních dní to už bublá méně. Ale stále běhají malé bublinky po stěně.
Díval jsem se na to a po asi 25 dnech už kvašení ustalo. Dno pokrývají kvasinky, výsledkem je zakalená, medem vonící a lehce natrpklá tekutina, která ale rozhodně svou dávku alkoholu v sobě má Smile Stočím ji do demižonu a nechám ještě ve sklepě dojít, ať si kvasinky ještě sednou a medovina se vyčeří.
Referenční URL's